Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka

  • biblioteka-crkvena-foto-hramhristavaskrsenja

    Prva crkvena biblioteka u Nišu otvorena za sve građane, a čuva roman "Grof Monte Kristo" star 153 godine

    U Parohijskom domu Hrama vaskrsenja Hristovog u Nišu, kraj Bogoslovije u naselju Delijski vis, nedavno je otvorena biblioteka namenjena svim građanima. Osim duhovne literature, ljubitelji pisane reči mogu da odaberu i dela klasične književnosti, beletristike, a ova biblioteka čuva i retke i vredne knjige kao što je primerak romana Grof Monte Kristo iz 1868. godine.

    (8) detaljnije
  • događaj Niš

    "Živa biblioteka" o različitosti održana u Nišu

    Poput prave biblioteke, u "živoj" su knjige ljudi iz marginalizovanih grupa ili oni koji ih zastupaju i oni uživo razgovaraju o različitim temama, a takav događaj održan je za vikend u Nišu. Posetioci su mogli da čuju priče o Romkinji, slepoj devojci, pravima životinja, ratnim veteranima i osobama iz spektra autizma i diskutuju o tome.

    (1) detaljnije
  • biblioteka

    Prokupačka biblioteka raspisala konkurs za najlepši "Čitalački dnevnik"

    Kako bi podstakli prokupačke osnovce na pisanje i čitanje, dečije odeljenje Narodne biblioteke “Rade Drainac“ raspisalo je konkurs „Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja“. Dnevnik treba da sadrži kratke beleške, lične utiske o pročitanom, komentare, stavove, preporuke, zabeležen stih ili pasus, koji je posebno privukao pažnju, a konkurs je otvoren do 1. aprila.

    detaljnije
  • nagrada

    Sedmogodišnji Pavle iz Leskovca dobitnik nagrade za najviše pročitanih knjiga

    Narodna biblioteka u Leskovcu podelila je nagrade čitaocima koji su 2020. godine pročitali najviše knjiga, a među nagrađenima je i učenik prvog razreda Pavle Stamenković, koji je pročitao 84 knjige. On je dobio besplatni upis u biblioteku i nekoliko publikacija iz sopstvenog izdavaštva ove ustanove.

    (4) detaljnije
  • Ulična biblioteka Vranje

    Jedna od uličnih biblioteka u Vranju nestala, pa posle 5 dana osvanula na drugoj lokaciji

    Jedna od četiri ulične biblioteke u Vranju pre 5 dana je uklonjena, pa se danas pojavila na drugoj lokaciji, a da članovi Udruženja građana “Borino i evropsko Vranje” koji su je postavili nisu obavešteni i ne znaju zašto je nestala i šta se tačno sa bibliotekom u međuvremenu dešavalo. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima biblioteku su uklonili radnici JKP Komrad, na zahtev komunalne inspekcije, ali odgovora nadležnih i dalje nema.

    detaljnije
  • portret

    Karakter i duh Vlasotinčana utisnuti na portretima u Giginoj kući

    Slikar i grafičar Miodrag Nagorni za svog života uradio je 106 portreta svojih sugrađana, a njegov legat već nekoliko godina krasi zavičajnu biblioteku u Vlasotincu, u Giginoj kući. Nagorni je zbirkom portreta "Moji Vlasotinčani" prikazao njihov borbeni duh kroz vekove, tako što je kod svake osobe istakao oči i oštre crte lica. Njegov prijatelj, direktor biblioteke, ističe da, pored toga što je bio vrsan umetnik, pre svega, bio je zaljubljen u svoje rodno mesto.

    (1) detaljnije
  • Bibliobus

    Aleksinac dobio novi bibliobus

    Do praga ljubitelja literature koji žive u udaljenim mestima na teritoriji opštine Aleksinac, knjige će stizati u novom bibliobusu, pokretnoj biblioteci koju je Opština dobila na konkursu, piše na njihovoj Fejsbuk strani.

    detaljnije
  • Ulične biblioteke - Vranje

    Vranjanci pozajmljuju, ali ne vraćaju knjige iz uličnih biblioteka

    Da Vranjanci baš i nemaju naviku da vraćaju pozajmljene knjige iz uličnih biblioteka koje su postavljene povodom oktobra, Meseca knjige na 4 lokacije u gradu, napisali su članovi Udruženja građana “BEV” na svojoj Fejsbuk stranici nakon što su primetili da u nekim biblioteka fale knjige.

    (2) detaljnije
  • biblioteka

    Upola manja članarina u ponedeljak u leskovačkoj biblioteci

    Priliku da za upola manje novca postanu član Narodne biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu, kako saopštavaju, imaće svi koji danas posete ovu biblioteku.

    detaljnije
  • Biblioteka

    Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

    Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

    detaljnije
  • Ulične biblioteke - Vranje

    Vranjanci dobili četiri ulične biblioteke, nazvane po delima Bore Stankovića

    Povodom oktobra, Meseca knjige i u čast pisca Bore Stanković, Vranjanci su u centru dobili 4 ulične biblioteke nazvane po njegovim najpoznatijim delima, pa će moći slobodno da pozajme knjigu, pročitaju je i vrate, kao i da dopune biblioteke novim knjigama.

    (1) detaljnije
  • Biblioteka Vranje

    "Biblionet 2020" prvih dana oktobra u Vranju

    Izložbe, pozorišne predstave, društvene večeri, izlet i umetnički program obeležiće najznačajniji skup za bibliotečku zajednicu u Srbiji “Biblionet 2020” koji je održava od 1. do 3. oktobra u Vranju. Prvog dana Stručno - naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka Srbije će biti dodeljena nagrada “Đura Daničić” za prošlu godinu i obraćanje laureata u Pozorištu “Bora Stanković” od 13 sati.

    detaljnije
  • nagrada

    Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

    Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

    detaljnije
  • pk-biblioteka-foto-ljmitic

    Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

    Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

    (1) detaljnije
  • Knjiga

    Fotografijom omiljene knjige do besplatnog članstva u hanskoj Biblioteci

    Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka u Centru za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo Vladičin Han, a po ugledu na Gradsku biblioteku Beograda, organizuje akciju u kojoj učesnici šalju zanimljive fotografije sa svojom omiljenom knjigom.

    detaljnije
  • virtuelna izložba kompjuter kultura

    Za lakši ostanak kod kuće: Besplatni kursevi, programi, filmovi i predstave

    Obuke iz oblasti informacionih tehnologija i učenje engleskog jezika, onlajn knjige i udžbenici, alati za lakši rad i učenje od kuće, ali i sadržaji kojima se može prekratiti vreme u kući tokom vanrednog stanja, objedinjeni su na platformi "Digitalna solidarnost". Svi servisi su besplatni, ponuda se stalno dopunjuje, a već sada ima sadržaja za filmofile, one koji vole pisanu reč ili muziku, zaljubljenike u kulturu ili one koji bi da pretražuju različite baze podataka.

    (1) detaljnije
  • biblioteka doljevac

    Rekonstruisana javna biblioteka u Doljevcu

    Ko voli da čita u Doljevcu i okolini ima gde da pozajmi knjigu, biblioteka je renovirana i otvorena za čitaoce. Oko 45.000 knjiga je dostupno Doljevčanima, a u njenu obnovu je uloženo 10 miliona dinara.

    detaljnije
  • Roki for rever

    Pozorišni komadi na dijalektu objedinjeni u knjizi, promocija u vranjskoj Biblioteci

    Komedije na vranjskom dijalektu, objedinjene u knjizi “Roki for rever”, autora Branislava Markovića Točka, biće predstavljene Vranjancima večeras od 19:30 sati u sali Periodike Biblioteke “Bora Stankovič”. O knjizi će govoriti autor i prijatelji.

    detaljnije
  • Biblioteka Vranje

    O kulturnoj baštini Zlatibora na promociji u Vranju

    Običaji i gastronomija Zlatibora i okoline sažeti u knjizi “Ukusi Zlatibora” Dejana Zagorca, biće predstavljeni zainteresovanim Vranjancima u četvrtak, 28. novembra od 18 sati u sali Periodike Biblioteke “Bora Stanković”.

    detaljnije
  • Biblioteka Vranje

    Završeno uređenje Zavičajnog odeljenja vranjske Biblioteke

    Nakon što je Zavičajno odeljenje biblioteke “Bora Stanković” juna ove godine prebačeno u veći i adekvatniji prostor za čuvanje oko 3.000 knjiga, nabavljena je i oprema koja je bila neophodna za njihovo smeštanje. Kupljeni su novi ormari, metalne kasete, sefovi, jedan računar i skener, a u narednom periodu će se raditi na nabavci računara.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: