Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka

 • Biblioteka

  Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

  Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

  detaljnije
 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci dobili četiri ulične biblioteke, nazvane po delima Bore Stankovića

  Povodom oktobra, Meseca knjige i u čast pisca Bore Stanković, Vranjanci su u centru dobili 4 ulične biblioteke nazvane po njegovim najpoznatijim delima, pa će moći slobodno da pozajme knjigu, pročitaju je i vrate, kao i da dopune biblioteke novim knjigama.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  "Biblionet 2020" prvih dana oktobra u Vranju

  Izložbe, pozorišne predstave, društvene večeri, izlet i umetnički program obeležiće najznačajniji skup za bibliotečku zajednicu u Srbiji “Biblionet 2020” koji je održava od 1. do 3. oktobra u Vranju. Prvog dana Stručno - naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka Srbije će biti dodeljena nagrada “Đura Daničić” za prošlu godinu i obraćanje laureata u Pozorištu “Bora Stanković” od 13 sati.

  detaljnije
 • nagrada

  Stojan Obradović dobitnik nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca u 2019. godini

  Od desetak knjiga topličkih autora koji su objavili svoja izdanja tokom 2019. godine, žiri prokupačke Biblioteke odlučio je da nagrada “Najbolja knjiga topličkog pisca u 2019. godini” pripadne Stojanu Obradoviću iz Prokuplja za knjigu “Brisanje senke”. Nagrada je dodeljena u okviru tradicionalnih “Drainčevih književnih susreta” koji se ove godine održavaju 51. put.

  detaljnije
 • pk-biblioteka-foto-ljmitic

  Biblioteke na jugu u doba korone - više se čita i više je članova

  Sve je više građana sa članskom kartom u gradovima na jugu Srbije nego kada nije bilo korone, saglasni su iz biblioteka iz Niša, Leskovca, Prokuplja, Vranja i Pirota. U onim bibliotekama gde je dozvoljeno da se uzme više od jedne knjige, uglavnom pozajmljuju 3 štiva, a građanima nedostaje da kao ranije prođu između polica i prelistaju naslove pre uzimanja, primećuju bibliotekari.

  (1) detaljnije
 • Knjiga

  Fotografijom omiljene knjige do besplatnog članstva u hanskoj Biblioteci

  Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, Biblioteka u Centru za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo Vladičin Han, a po ugledu na Gradsku biblioteku Beograda, organizuje akciju u kojoj učesnici šalju zanimljive fotografije sa svojom omiljenom knjigom.

  detaljnije
 • virtuelna izložba kompjuter kultura

  Za lakši ostanak kod kuće: Besplatni kursevi, programi, filmovi i predstave

  Obuke iz oblasti informacionih tehnologija i učenje engleskog jezika, onlajn knjige i udžbenici, alati za lakši rad i učenje od kuće, ali i sadržaji kojima se može prekratiti vreme u kući tokom vanrednog stanja, objedinjeni su na platformi "Digitalna solidarnost". Svi servisi su besplatni, ponuda se stalno dopunjuje, a već sada ima sadržaja za filmofile, one koji vole pisanu reč ili muziku, zaljubljenike u kulturu ili one koji bi da pretražuju različite baze podataka.

  (1) detaljnije
 • biblioteka doljevac

  Rekonstruisana javna biblioteka u Doljevcu

  Ko voli da čita u Doljevcu i okolini ima gde da pozajmi knjigu, biblioteka je renovirana i otvorena za čitaoce. Oko 45.000 knjiga je dostupno Doljevčanima, a u njenu obnovu je uloženo 10 miliona dinara.

  detaljnije
 • Roki for rever

  Pozorišni komadi na dijalektu objedinjeni u knjizi, promocija u vranjskoj Biblioteci

  Komedije na vranjskom dijalektu, objedinjene u knjizi “Roki for rever”, autora Branislava Markovića Točka, biće predstavljene Vranjancima večeras od 19:30 sati u sali Periodike Biblioteke “Bora Stankovič”. O knjizi će govoriti autor i prijatelji.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  O kulturnoj baštini Zlatibora na promociji u Vranju

  Običaji i gastronomija Zlatibora i okoline sažeti u knjizi “Ukusi Zlatibora” Dejana Zagorca, biće predstavljeni zainteresovanim Vranjancima u četvrtak, 28. novembra od 18 sati u sali Periodike Biblioteke “Bora Stanković”.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Završeno uređenje Zavičajnog odeljenja vranjske Biblioteke

  Nakon što je Zavičajno odeljenje biblioteke “Bora Stanković” juna ove godine prebačeno u veći i adekvatniji prostor za čuvanje oko 3.000 knjiga, nabavljena je i oprema koja je bila neophodna za njihovo smeštanje. Kupljeni su novi ormari, metalne kasete, sefovi, jedan računar i skener, a u narednom periodu će se raditi na nabavci računara.

  detaljnije
 • gimnazija vranje foto im

  Obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Vranju

  Povodom 800 godina od nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve, u vranjskoj Gimnaziji će u četvrtak, 10. oktobra od 18 sati biti organizovano predavanje istoričara Dejana Ristića “Od Svetog Save do patrijarha Pavla - Osamstogodišnjica autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i osam vekova neprekinute molitve”. Na izložbi “Tamjan i pliš” koja će biti otvorena posle predavanja, Vranjanci će moći da pogledaju kako je nastala i razvijala se Srpska pravoslavna crkva.

  detaljnije
 • knjiga

  U mesecu knjige razne pogodnosti u vranjskoj Biblioteci

  Povodom obeležavanja Meseca knjige i pisane reči, Vranjanci će do kraja oktobra moći da postanu članovi Biblioteke “Bora Stanković” za narednih godinu dana po upola nižoj ceni. Takođe, od naredne sedmice, čitaocima će biti dostupno i novo štivo koje će “Službeni glasnik” poklonitii vranjskoj Biblioteci u nedelji posvećenoj knjizi.

  detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  Izložba o privatnoj komunikaciji tokom Prvog svetskog rata u Vranju

  Na izložbi “Pisati se mogu samo privatne vesti” autora Nemanje Kalezića i Jasmine Tomašević koja će biti otvorena u petak 27. septembra od 19 sati u Odeljenju periodike Biblioteke, Vranjanci će moći da vide kako je izgledala privatna komunikacija tokom Prvog svetskog rata. Izložba koja će za posetioce biti otvorena do kraja oktobra, podeljena je na segmente koji su bili prisutni u svakom obliku privatne komunikacije: reč, cenzura i vest.

  detaljnije
 • knjiga

  Druženje školaraca sa pesnikom Žikicom Dimitrijevićem u Vranjskoj Banji

  Prvacima u čast, kako kažu u biblioteci “Bora Stanković” u Vranjskoj Banji, drugog dana septembra u ovoj ustanovi biće organizovano druženje dece sa pesnikom iz Vranja Žikicom Dimitrijevićem.

  detaljnije
 • biblioteka

  Naredna 3 meseca za niške studente duplo jeftinija članarina u Biblioteci

  Oni koji imaju indeks nekog od fakulteta Univerziteta u Nišu od 1. avgusta do kraja oktobra mogu da se učlane u Narodnu biblioteku "Stevan Sremac" za 350 dinara.

  (3) detaljnije
 • vladika-biblioteka-foto-jcm

  Dragocena riznica niške Biblioteke prvi put predstavljena javnosti

  Originalni testament vladike Jeronima kojim je zaveštao kuću, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje biblioteke u Nišu, knjiga štampana 1788. godine, kao i lična bibloteka Stevana Sremca - samo su deo stalne postavke koja je otvorena u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” povodom obeležavanja 140 godina postojanja.

  (5) detaljnije
 • Vesna Crnogorac knjiga

  "Biblioteke bez korupcije, da pomognu građanima da dođu do informacija"

  Iako je biblioteka najdemokratskija ustanova u koju, bez izuzetaka, svi mogu da dođu, savremeno doba zahteva njenu još veću demokratizaciju u smeru obezbeđivanja građanima dostupnost informacija, smatra doktorka informaciono-komunikacionih nauka Vesna Crnogorac. Ona je objavila knjigu "Javne biblioteke i demokratija" o kojoj profesor Josip Kregar kaže da je veoma vredno delo koje prikazuje bibliotekarstvo kao "most između građana i vlasti".

  (2) detaljnije
 • Nišlije će moći da pogledaju i dokumentarac "Sećanja iz pepela"; foto: JV

  Radionica kineske kaligrafije u niškoj Biblioteci

  Svi oni koji imaju želje da nauče veštinu lepog pisanja kineskih znakova, imaće prilike da to i učine u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, 22. decembra.

  detaljnije