Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

biblioteka

 • biblioteka

  Letnje radionice za decu u niškoj Narodnoj biblioteci

  Dečije odeljenje Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu organizovaće radionice za decu od 27. jula do 31. avgusta, svakog utorka i četvrtka, od 10 do 11 sati.

  detaljnije
 • razmena knjiga nkc

  Sutra razmena knjiga na terasi NKC-a

  Za sve ljubitelje književnosti koji žele da nekim novim naslovom obogate svoju biblioteku, 8. jula biće organizovana razmena knjiga na terasi niškog Kulturkog centra od 19 do 21 sat. Na razmeni će se, pored starih knjiga i književnih časopisa, naći i neka nova izdanja, najavljuju iz NKC-a.

  detaljnije
 • knjige biblioteka leskovac

  Biblioteke u Nišu rade skraćeno tokom leta

  Od jula dok kraja avgusta niška Narodna biblioteka “Stevan Sremac” i Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” radiće skraćeno samo u prvoj smeni.

  detaljnije
 • drainac

  Počinju 52. "Drainčevi književni susreti"

  Polaganjem cveća i poetskim programom na Drainčevom grobu u Beogradu, pesnici iz Toplice i svih krajeva Srbije započeće obeležavanje prvog dela tradicionalne 52. manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” u organizaciji prokupačke Biblioteke koja i nosi naziv po ovom najpoznatijem topličkom pesniku. Manifestacija traje 3 dana i obeležiće je muzičko-scenski nastupi, tribine i književne večeri, a nastavlja se krajem avgusta, takođe u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • ozimic

  Istoričar Nebojša Ozimić poklanja svoju biblioteku niškoj Univerzitetskoj biblioteci

  Kompletnu privatnu biblioteku u kojoj je nekoliko hiljada naslova rešio je da Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” pokloni istoričar i kustos Narodnog muzeja u Nišu Nebojša Ozimić.

  (9) detaljnije
 • biblioteka

  Biblioteka u Vlasotincu proslavila 109. rođendan

  Najaktivnije čitaoce tokom prošle i ove godine knjigama je nagradila vlasotinačka Biblioteka "Desanka Maksimović" koja je proslavila 109 godina postojanja. Nagrade su u kategoriji odraslih dobile Maja Miladinović i Ljubinka Mladenović, dok su u kategoriji dece osnovnoškolskog uzrasta najviše knjiga pročitali Uroš Stojanović i Mihajlo Miljanić.

  detaljnije
 • knjige

  Brojne nagrade na čitalačkom konkursu prokupačke Biblioteke

  U konkurenciji 69 pristiglih dnevnika čitanja na literarnom konkursu Narodne biblioteke "Rade Drainac“ u Prokuplju "Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja", nagrađeno je 26 osnovaca iz Srbije i Crne Gore podeljenih u 6 kategorija, 15 za najsadržajnije čitanje, 2 rada su nagrađena kao najkreativnija, 3 najzanimljivija, po 1 za najbolju formu i ilustraciju i 4 nagrade za najaktivnije grupe.

  detaljnije
 • Obnovljeno Dečje odeljenje u leskovačkoj Biblioteci

  Nakon 60 godina postojanja u sadašnjim prostorijama, Dečje odeljenje leskovačke Biblioteke "Radoje Domanović" dobilo je savremene uslove, nove police, binu, nameštaj i savremenu tehnologiju, za šta je uloženo oko 1,4 miliona dinara iz gradskog budžeta. Dečje odeljenje broji 11.450 članova, od kojih je skoro polovina i trenutno aktivna, a književni fond iznosi 18.780 publikacija.

  detaljnije
 • biblioteka-crkvena-foto-hramhristavaskrsenja

  Prva crkvena biblioteka u Nišu otvorena za sve građane, a čuva roman "Grof Monte Kristo" star 153 godine

  U Parohijskom domu Hrama vaskrsenja Hristovog u Nišu, kraj Bogoslovije u naselju Delijski vis, nedavno je otvorena biblioteka namenjena svim građanima. Osim duhovne literature, ljubitelji pisane reči mogu da odaberu i dela klasične književnosti, beletristike, a ova biblioteka čuva i retke i vredne knjige kao što je primerak romana Grof Monte Kristo iz 1868. godine.

  (8) detaljnije
 • događaj Niš

  "Živa biblioteka" o različitosti održana u Nišu

  Poput prave biblioteke, u "živoj" su knjige ljudi iz marginalizovanih grupa ili oni koji ih zastupaju i oni uživo razgovaraju o različitim temama, a takav događaj održan je za vikend u Nišu. Posetioci su mogli da čuju priče o Romkinji, slepoj devojci, pravima životinja, ratnim veteranima i osobama iz spektra autizma i diskutuju o tome.

  (1) detaljnije
 • biblioteka

  Prokupačka biblioteka raspisala konkurs za najlepši "Čitalački dnevnik"

  Kako bi podstakli prokupačke osnovce na pisanje i čitanje, dečije odeljenje Narodne biblioteke “Rade Drainac“ raspisalo je konkurs „Knjiška skitanja kroz dnevnik čitanja“. Dnevnik treba da sadrži kratke beleške, lične utiske o pročitanom, komentare, stavove, preporuke, zabeležen stih ili pasus, koji je posebno privukao pažnju, a konkurs je otvoren do 1. aprila.

  detaljnije
 • nagrada

  Sedmogodišnji Pavle iz Leskovca dobitnik nagrade za najviše pročitanih knjiga

  Narodna biblioteka u Leskovcu podelila je nagrade čitaocima koji su 2020. godine pročitali najviše knjiga, a među nagrađenima je i učenik prvog razreda Pavle Stamenković, koji je pročitao 84 knjige. On je dobio besplatni upis u biblioteku i nekoliko publikacija iz sopstvenog izdavaštva ove ustanove.

  (4) detaljnije
 • Ulična biblioteka Vranje

  Jedna od uličnih biblioteka u Vranju nestala, pa posle 5 dana osvanula na drugoj lokaciji

  Jedna od četiri ulične biblioteke u Vranju pre 5 dana je uklonjena, pa se danas pojavila na drugoj lokaciji, a da članovi Udruženja građana “Borino i evropsko Vranje” koji su je postavili nisu obavešteni i ne znaju zašto je nestala i šta se tačno sa bibliotekom u međuvremenu dešavalo. Prema njihovim nezvaničnim saznanjima biblioteku su uklonili radnici JKP Komrad, na zahtev komunalne inspekcije, ali odgovora nadležnih i dalje nema.

  detaljnije
 • portret

  Karakter i duh Vlasotinčana utisnuti na portretima u Giginoj kući

  Slikar i grafičar Miodrag Nagorni za svog života uradio je 106 portreta svojih sugrađana, a njegov legat već nekoliko godina krasi zavičajnu biblioteku u Vlasotincu, u Giginoj kući. Nagorni je zbirkom portreta "Moji Vlasotinčani" prikazao njihov borbeni duh kroz vekove, tako što je kod svake osobe istakao oči i oštre crte lica. Njegov prijatelj, direktor biblioteke, ističe da, pored toga što je bio vrsan umetnik, pre svega, bio je zaljubljen u svoje rodno mesto.

  (1) detaljnije
 • Bibliobus

  Aleksinac dobio novi bibliobus

  Do praga ljubitelja literature koji žive u udaljenim mestima na teritoriji opštine Aleksinac, knjige će stizati u novom bibliobusu, pokretnoj biblioteci koju je Opština dobila na konkursu, piše na njihovoj Fejsbuk strani.

  detaljnije
 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci pozajmljuju, ali ne vraćaju knjige iz uličnih biblioteka

  Da Vranjanci baš i nemaju naviku da vraćaju pozajmljene knjige iz uličnih biblioteka koje su postavljene povodom oktobra, Meseca knjige na 4 lokacije u gradu, napisali su članovi Udruženja građana “BEV” na svojoj Fejsbuk stranici nakon što su primetili da u nekim biblioteka fale knjige.

  (2) detaljnije
 • biblioteka

  Upola manja članarina u ponedeljak u leskovačkoj biblioteci

  Priliku da za upola manje novca postanu član Narodne biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu, kako saopštavaju, imaće svi koji danas posete ovu biblioteku.

  detaljnije
 • Biblioteka

  Prokupačka Biblioteka od osnivanja podstanar, više od 50 godina u podrumu Suda

  Iako važi za jednu od najvažnijih kulturnih institucija u Prokuplju, prokupačka Biblioteka osnovana pre 110 godina od početka svog rada nema svoje prostorije - bila je smeštena u kafanama, u autobuskoj stanici, a više od pola veka je u podrumu zgrade Osnovnog suda. U Gradskoj upravi u Prokuplju kažu da rade na rešavanju problema i da će se narednih nekoliko godina naći uslovni prostor za premeštanje Biblioteke.

  detaljnije
 • Ulične biblioteke - Vranje

  Vranjanci dobili četiri ulične biblioteke, nazvane po delima Bore Stankovića

  Povodom oktobra, Meseca knjige i u čast pisca Bore Stanković, Vranjanci su u centru dobili 4 ulične biblioteke nazvane po njegovim najpoznatijim delima, pa će moći slobodno da pozajme knjigu, pročitaju je i vrate, kao i da dopune biblioteke novim knjigama.

  (1) detaljnije
 • Biblioteka Vranje

  "Biblionet 2020" prvih dana oktobra u Vranju

  Izložbe, pozorišne predstave, društvene večeri, izlet i umetnički program obeležiće najznačajniji skup za bibliotečku zajednicu u Srbiji “Biblionet 2020” koji je održava od 1. do 3. oktobra u Vranju. Prvog dana Stručno - naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka Srbije će biti dodeljena nagrada “Đura Daničić” za prošlu godinu i obraćanje laureata u Pozorištu “Bora Stanković” od 13 sati.

  detaljnije