Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

blokada puta

 • protest

  Prošla subota bez blokada u Nišu i na jugu, više najava da će ih ovog vikenda biti

  Prethodna subota prošla je bez blokada puteva i bez protesta u Nišu i drugim gradovima na jugu Srbije, neki aktivisti putovali su u Beograd, ali na društvenim mrežama sada najavljuju okupljanja u najvećem gradu juga, kao i u Leskovcu. Aktivisti sa juga kažu da pitanje koje je okupilo građane na zapadu i severu zemlje nije u centru promišljanja južnjaka, ali ih drugi ekološki problemi svakako tište.

  (58) detaljnije
 • blokade

  Najavljene blokade puteva širom zemlje, na jugu za sada bez takvih akcija

  Na više lokacija u zemlji danas od 14 do 15 sati planirane su, najavljuju više udruženja građana, blokade puteva zbog nezadovoljstva nedavnim usvajanjem Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji. Za sada nije poznato da li će biti blokada i na jugu Srbije, a organizatori blokada u Beogradu i u drugim gradovima, pozivaju ljude da se samoorganizuju.

  (22) detaljnije
 • blokada puta

  Meštanima kuršumlijskog sela Baćoglava obećano priključenje na vodovod, prekinuli blokadu deponije

  Nakon četvorodnevne blokade deponije i kamiona JPKD "Toplica", meštani kuršumlijskog sela Baćoglava prekinuli su protest, uz obećanje lokalne vlasti da će narednih dana biti priključeni na gradski vodovod, a problem gradske deponije će se rešavati u narednom periodu. Meštani tvrde da su pristali na kompromisno rešenje jer žele da pokažu dobru volju da se njihov životni problem reši, ali da će, ukoliko ne bude ispunjeno dato obećanje, oni ponovo blokirati deponiju.

  (1) detaljnije
 • jarinje

  Postignut dogovor u Briselu, nema skidanja srpskih tablica, nalepnice umesto kosovskih

  Dok se ne dođe do trajnog rešenja, problem sa skidanjem srpskih tablica i izdavanjem probnih na administrativnim prelazima ka Kosovu pri ulazu rešiće se, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, lepljenjem nalepnica, dok se srpske tablice neće skidati i neće se naplaćivati privremene kosovske. Dve strane su postigle dogovor na pregovorima u Briselu, prema kome se srpska strana obavezala da skloni barikade na Brnjaku i Jarinju, a kosovska strana će povući svoje jedinice specijalne policije koje će zameniti snage KFOR-a.

  (13) detaljnije
 • blokada puta

  Meštani kuršumlijskog sela treći dan blokiraju kamione koji izvoze smeće, za sada nema rešenja problema

  Već treći dan kamione JPKD "Toplica" u Kuršumliji na oko 500 metara od gradske deponije blokiraju meštani sela Baćoglava i ne dozvoljavaju im da istovare smeće. Traže da se izmesti deponija koja je u ataru njihovog sela, ali i hitno priključe na gradski vodovod. Za sada se ne vidi rešenje problema jer ni oni, ali ni lokalna vlast u Kuršumliji, u čijoj je nadležnosti komunalno preduzeće, ne odustaju od svojih namera.

  (1) detaljnije
 • blokada deponije

  Meštani kuršumlijskog sela blokirali kamione koji izvoze smeće, traže izmeštanje deponije iz njihovog atara

  U nameri da spreče dalje korišćenje deponije koja se nalazi u ataru njihovog sela i zbog koje im je, kako tvrde, zagađena voda iz seoskog vodovoda i godinama udišu neprijatan miris, 50-ak meštana kuršumlijskog sela Baćoglava od juče blokira kamione JPKD "Toplica“ koji izvoze smeće, tražeći izmeštanje deponije. Predsednik Opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić tvrdi da je u pitanju politički motivisan skup jer se, kaže, ne radi o deponiji, već o gradskom smetlištu sa svim dozvolama, koja je na toj lokaciji unazad više decenija.

  (3) detaljnije
 • Prelaz Merdare

  I dalje blokirani prelazi Brnjak i Jarinje, jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji iz pravca Merdara

  Administrativne prelazi sa Kosovom i Metohijom Brnjak i Jarinje i dalje blokiraju nezadovoljni Srbi sa iz severnog dela Kosova, a specijalne jedinice kosovske policije Rosu su na punktovima i za sada je mirno, uz prisutnu napetost. Jedini prelaz automobilima ka Kosovu i Metohiji je na prelazu Merdare, gde se zbog stavljanja probnih tablica pravi gužva i čeka i do sat vremena.

  (2) detaljnije
 • blokada

  Srbi sa Kosova i Metohije blokirali prelaze Brnjak i Jarinje, kosovske vlasti skidaju srpske tablice sa automobila

  Prelazi Jarinje i Brnjak na administrativnoj liniji sa Kosovo i Metohijom su od jutros blokirani u oba smera, nakon odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na tzv. Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice. Trenutno jedini mogući ulaz automobila sa srpske strane ka Kosovu i Metohiji je preko prelaza Merdare gde se takođe oduzimaju tablice sa oznakama severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plate taksu.

  (8) detaljnije
 • blokada puta

  Radnici "Simpo Šika"-a prekinuli štrajk - ne odustaju od zahteva i čekaju da nadležni ispune obećanje

  Nakon što su prošle nedelje 3 dana protestovali i na jedan sat blokirali put Niš-Priština kod sela Kastrat u Kuršumliji, radnici kuršumlijskog „Simpo Šik-a“ razgovarali su i sa predsednikom Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem u Beogradu i nakon obećanja da će se tokom ove nedelje započeti rešavanje njihovog problema sa povezivanje radnog staža, obustavili su dalje proteste.

  (6) detaljnije
 • blokada puta

  Još danas blokada puta Niš - Priština, radnicima "Simpo-ŠIK"-a obećano rešavanje problema

  Nakon razgovora predstavnika sindikata kuršumlijskih radnika sa centralom Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednikom Ljubisavom Orbovićem radnicima kuršumlijskog "Simpo-ŠIK"-a je obećano rešavanje problema već tokom naredne nedelje, pa će, kako kažu, danas poslednji put od 14 sati kod sela Kastrat blokirati državni put Niš - Priština. Ipak, najavljuju da do ispunjenja zahteva nastavljaju sa sindikalnim aktivnostima.

  (7) detaljnije
 • Radnici "Simpo-Šik"-a od ponedeljka nastavljaju proteste blokadom državnog puta Niš-Priština

  Ukoliko im Vlada ne reši problem, radnici "Simpo-Šik"-a za ponedeljak najavljuju blokadu puta

  Radnici Simpo Šik-a iz Kuršumlije koji su pre desetak dana 3 dana protestvovali ispred zgrade kuršumlijske opštine tražeći da im firma uplati i poveže radni staž od 2012. godine do danas, nisu zadovoljni reakcijom Vlade Srbije i razgovorom koji je prethodne nedelja u njihovo ime vodio predsednik Opštine Radoljub Vidić. Kažu da ima najave da će se na sutrašnjoj sednici Vlade rešavati njihov problem, a u slučaju da se to ne desi oni će od ponedeljka blokirati državni put Niš - Priština kod sela Kastrat.

  (6) detaljnije
 • slavko ilić

  Blokada puta kod Kuršumlije u znak podrške radnicima "Simpo-Šik"-a održana bez radnika

  Blokada državnog puta Niš-Priština kod Kuršumlije u znak podrške i pokušaja rešavavanja problema obespravljenih radnika „Simpo-Šik-a“ kojima se već duže od 10 godina ne uplaćuje radni staž , održana je bez podrške radnika zaposlenih u toj fabrici. Organizatora blokade Slavka Ilića podržali su jedino predstavnici Udruženog sindikata Srbije "Sloga“, a novo okupljanje, radikalizacija protesta i totalna blokada saobraćaja do ispunjenja svih zahteva najavljena je za septembar.

  (6) detaljnije
 • kopaonik

  Zbog nepovezanog staža i niskih penzija u "Simpo-Šik-u" najavljena blokada puta kod Kuršumlije

  Kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov problem koji imaju već desetak godina - nepovezivanje radnog staža, neuplaćivanje doprinosa, kao i isplatu plata, radnici “Simpo-Šik-a“ u Kuršumliji, predstavnici sindikata i građani najavili su blokadu državnog puta Niš-Priština u selu Visoka kod Kuršumlije. Blokada je najavljena za četvrtak, 15. jula, a počeće u minut do 12.

  (4) detaljnije
 • šik kopaonik

  Opozicionar iz Kuršumlije najavljuje blokadu puta zbog neverovatno niskih penzija i neto plata u "Simpo-Šiku",

  Više od deset godina bez uplata za radni staž, pa zato i penzija od 10 do 12.000 dinara za radnike "Simpo-Šik-a" u Kuršumliji, ali umesto njih povezivanje radnog staža traži bivši opozicioni odbornik u kuršumlijskom parlamentu, koji najavljuje i protest. Član SSP-a Boško Ilić kaže da se radnici plaše da će izgubiti i ono malo što imaju, da ne smeju javno da govore, pa će on umesto njih pokušati da natera rukovodstvo da im umesto neto, uplaćuje bruto platu. Direktor kaže da je sve po zakonu.

  (3) detaljnije
 • slavko

  Govornica na sred državnog puta, bivši odbornik podneo izveštaj i pozvao na nove izbore

  Petnaestak minuta pre isteka mandata u SO Kuršumlija Slavko Ilić odbornik Grupe građana u prethodne 4 godine, iskoristio je tako što se obratio javnosti na državnom putu Niš-Priština kod kuršumlijskog sela Kastrat i tako upoznao građane sa onim što je radio.

  (2) detaljnije
 • Slavko Ilić

  Zbog uvreda opoziciji, odbornik Ilić na pola sata blokirao put Niš-Priština

  Tačno u minut do 12, odbornik kuršumlijske Skupštine Slavko Ilić blokirao je državni put Niš-Priština na izlazu iz Kuršumlije, čime je hteo, kako kaže, da ukaže na bahatost funkcionera SNS i demantuje narodnu poslanicu iz ove opštine Anu Čarapić koja je ranije za skupštinskom govornicom opoziciju u Kuršumliji nazvala uličarima. Blokada puta je trajala oko pola sata, a policija je za to vreme regulisala saobraćaj i nije bilo incidenata.

  (2) detaljnije
 • Slavko

  U minut do 12 odbornik Slavko Ilić blokira put Niš-Priština

  Nakon što ih je narodna poslanica iz Kuršumlije Ana Čarapić za skupštinskom govornicom nazvala uličarima iz Saveza za Srbiju, odbornik lokalnog parlamenta Slavko Ilić najavio je za danas u minut do 12 blokadu puta Niš – Priština, kod petlje Kastrat. On će tokom blokade pročitati sopštenje za javnost, a najavljen je dolazak i ostalih pristalica opozicije i ljudi koji su nezadovoljni vlašću Srpske napredne stranke.

  (4) detaljnije
 • cigla

  Cigla ispala iz kamiona i blokirala put ka Svrljigu

  Pod nejasnim okolnostima je danas oko 15 sati cigla ispala iz jednog kamiona koji se kretao iz Niša auto-putem, kod izlaza na Matejevačkoj petlji. Policija je izašla na teren, a ova deonica bila je blokirana više od sat vremena.

  detaljnije
 • blokada puta kursumlija

  Kuršumličani ponovo blokirali put Niš - Priština

  Duže od 3 sata trajala je blokada državnog puta Niš - Priština na izlazu iz Kuršumlije, koji su, kao i pre 2 meseca, blokirali poverioci ŠIK Kopaonika i građani ove opštine, a tokom protesta je napravljena kilometarska kolona iz jednog i drugog pravca. Saobraćaj je normalizovan nešto posle 15 sati, nakon što je, kako tvrde učesnici protesta, direktor BIA Bratislav Gašić u telefonskom razgovoru jednom od organizatora protesta obećao sastanak i razgovor predstavnika štrajkača sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

  (6) detaljnije
 • protest-ŠIK-foto-LJ.-M

  Kuršumličani na sat vremena blokirali put Niš - Priština

  Nakon što su istekli svi rokovi koje su poverioci "ŠIK Kopaonika" iz Kuršumlije dali nadležnima da im isplate sva dugovanja za koje poseduju pravosnažne sudske presude, oni su sa građanima ove opštine na nešto vise od sat vremena blokirali državni put Niš - Priština, na izlazu iz Kuršumlije kod mesta Kosanička Rača. Policija je obezbeđivala i regulisala saobraćaj, ali nije ometala protestante u svojoj nameri.

  (2) detaljnije