Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

borba protiv korupcije

 • korpucija

  Gotov nacrt antikorupcijskog plana Niša, eksperti kažu rokovi probijeni i borba se simulira

  Izrađen je nacrt Antikorupcijskog plana (LAP), rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavljajući svoj izveštaj o radu, ali ni mediji ni javnost nisu bili upoznati sa tim procesom. Idejni tvorac LAP-ova Zoran Gavrilović kaže da su rokovi debelo probijeni i da je ambijent takav da se borba protiv korupcije samo simulira i zloupotrebljava.

  (7) detaljnije
 • zatvor leskovac

  Upravnik i službenica priznali da su uzimali novac iz depozita leskovačkog zatvora

  Upravnik leskovačkog zatvora Goran Petronijević i 50-godišnja službenica koji su jutros uhapšeni, priznali su da su u prethodnih 6 godina uzimali novac iz depozita Okružnog zatvora. Njima je ukinuto policijsko zadržavanje i oni će se braniti sa slobode, potvrđeno je Južnim vestima u Tužilaštvu.

  (5) detaljnije
 • zatvor leskovac

  Uhapšen upravnik leskovačkog zatvora

  Zbog sumnje da su poslednjih 6 godina uzimali novac iz depozita Okružnog zatvora u Leskovcu, pa ga nakon toga vraćali, uhapšeni su upravnik Goran Petronijević i radnica u ovom zatvoru. Oni su osumnjičeni da su od 2013. do 2019. godine uzeli preko 1,2 miliona dinara koje su koristili za lične poterebe. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za Južne vesti kažu da se u leskovačkom zatvoru već sprovodi vanredni nadzor.

  (4) detaljnije
 • korupcija pare

  Država korumpirala borbu protiv korupcije, uzbunjivači najhrabriji borci

  Na 9. decembar, svetski Dan borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja kaže da borbu protiv korupcije u Srbiji karakteriše nekažnjivost korupcije, koja je oličena pre svega u nerešena 24 slučaja privatizacije, kao i u neusvajanju lokalnih antikorupcijskih planova, kao što je primer u Nišu. Kao najsvetliji primer navode uzbunjivače, od toga dvoje sa juga.

  (16) detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Bivše članice LAF-a traže novi tim za donošenje antikorupcijskog plana

  Grad Niš je daleko od formiranja novog Lokalnog antikorupcijskog foruma, tvrde bivše članice LAF-a, jer je gradska vlast blokirala čitavu proceduru koja treba da dovede do stvaranja tela koje bi se borilo protiv korupcije na lokalu. Grad kasni 15 meseci sa usvajanjem strateškog dokumenta koji bi prethodio formiranju LAF-a, a i dalje predstavnici vlasti ignorišu napore boraca protiv korupcije da naprave novo antikorupcijsko telo.

  (8) detaljnije
 • Nišlije nisu u domenu gradonačelnika Niša

  Nismo ni očekivali da će posle najnovijih paljenja automobila gradonačelnik sam da se obrati uplašenim Nišlijama na tu temu, ali je zato na novinarsko pitanje odgovorio da je to “posao državnih organa”. Ipak, tabloidne naslove o navodnom pozivanju dela opozicije na puč ili državni udar i navodne pretnje predsedniku Srbije, niški gradonačelnik je mnogo konkretnije komentarisao - pozvao je državne organe da se time “što pre pozabave”.

  (3) detaljnije
 • darko bulatović

  Gradonačelnik Niša se ne bavi borbom protiv korupcije, iako je na čelu tima čiji je to posao

  Prvi čovek Niša Darko Bulatović je pre više od godinu dana formirao tim koji bi trebalo da usvoji novi Lokalni antikorupcijski plan i formira novo telo koje će se boriti protiv korupcije u gradu. Međutim, dosad nije rukovodio timom čiji je tvorac i na čijem je čelu, a kašnjenje celog procesa usvanja LAP-a i formiranja LAF-a nije komentarisao, jer kako je rečeno u njegovom kabinetu, "to nije u njegovom domenu".

  (20) detaljnije
 • Korupcija pare

  U Nišu tribina o borbi protiv korupcije na lokalu

  Građani će u četvrtak 12. jula u Mesnoj kancelariji Božidar Adžija moći da saznaju dokle se stiglo sa usvajanjima Lokalnih antikorupcijskih planova i formiranjem lokalnih tela za borbu protiv korupcije u gradovima i opštinama u Srbiji, između ostalih i u Nišu.

  (5) detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Usvajanje Plana za borbu protiv korupcije u Nišu kasni godinu dana

  Iako je Niš trebalo da bude primer kako se boriti protiv korupcije na lokalnom nivou, pre svega zbog duge istorije Lokalnog antikorupcijskog foruma, Grad ni godinu dana od krajnjeg roka nije usvojio novi Plan za borbu protiv korupcije (LAP), a Radni tim koji radi na tome je okrnjen. Od marta, kada su osvedočeni borci protiv korupcije kolektivno podneli ostavke u timu, nisu sazivani sastanci ovog tela.

  (3) detaljnije
 • Debata-Foto-B.R.

  Debata JV: Za nišku vlast su problem ljudi koji hoće da se bore protiv korupcije

  Vlast u Nišu sabotira donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana jer ne želi borbu protiv korupcije, zaključci su gostiju emisije 60 minuta. Iako je formirao radnu grupu za izradu LAP-a gradonačelnik Niša nije došao ni na jedan njen sastanak, dodaju učesnici.

  (2) detaljnije
 • studio

  Debata “Južnih vesti” o borbi protiv korupcije

  Kako zaista izgleda borba protiv korupcije na lokalu i zbog čega još nije usvojen Lokalni antikorupcijski plan u Nišu u debati “60 minuta” diskutovaće Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja i Zorica Miladinović, bivša članica LAF-a. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je da učestvuje u emisiji.

  (1) detaljnije
 • okrugli sto

  “Korupcija u Srbiji nije pitanje sudbine već pitanje odluke”

  Godišnje se u vrtlogu korupcije izgubi 400 do 600 miliona evra, tvrde učesnici Okruglog stola o javnoj potrošnji. Ipak, saglasili su se da korupcija nije elementarna nepogoda koja je zadesila Srbiju, već sistemski problem koji se rešava boljim zakonima i osuđivanjem svih koji su "uhvaćeni" u korupciji.

  (8) detaljnije
 • konferencija uzbunjivači

  “Društvo da podrži uzbunjivače, a i da se poboljša zakon o njihovoj zaštiti”

  Da li Srbija koja ima sistemsku korupciju želi da se sistemski bori protiv nje? - upitali su se građanski aktivisti i poznati niški uzbunjivači, na konferenciji o primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača. Učesnici su zaključili da društvo mora da stane iza uzbunjivača, ako već neće država.

  (12) detaljnije