Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

budžet

 • gradska kuća

  Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

  Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

  (6) detaljnije
 • pavle petrović

  Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

  Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

  (14) detaljnije
 • digitron

  NBS: Račun Niša nije u blokadi, u minusu zbog prinudnih naplata

  Iako već tri godine na sajtu Narodne banke Srbije može da se vidi da je račun Grada Niša u minisu, nadležni u gradu kažu da je stanje nikad bolje. U samoj Narodnoj banci objašnjavaju da novac najčešće odlazi na prinudne naplate izvršitelja, ali da račun nije blokiran niti je ugroženo funkcionisanje grada, dok ekonomista Saša Đoković ocenjuje da je to, ipak, signal da problem sa likvidnošću postoji.

  (2) detaljnije
 • pare

  Polovina budžeta niških opština za plate, a ostatak - od kulture do asfalta

  Niške opštine Medijana, Pantelej, Crveni Krst, Niška Banja i Palilula će i sledeće godine najviše novca da potroše na plate zaposlenih, a svega polovina para iz budžeta će ostati za potrebe građana i taj deo opštinari planiraju da potroše na socijalnu pomoć, kulturne i sportske manifestacije, dok su im kapitalne investicije asfaltiranje, vodovodna i kanalizaciona mreža.

  (14) detaljnije
 • vlasotince opstina

  Najviše novca iz vlasotinačke kase u 2019. za plate zaposlenih

  Budžet Vlasotinca za 2019. godinu projektovan je na nešto više od 1,16 milijardi dinara, što je za oko 400 miliona manje u odnosu na ovogodišnji. Opština će najviše prihodovati od poreza i prodaje imovine, oko polovine projektovanog budžeta, dok će oko 540 miliona dinara stići preko transfera. Najviše novca Opština će potrošiti za plate zaposlenih i korišćenje roba i usluga - oko 430 miliona, dok će ostatak biti utrošen za subvencije, izgradnju i socijalna davanja.

  (1) detaljnije
 • Bojnik zgrada Opštine

  Usvojen budžet Bojnika za 2019. godinu veći od ovogodišnjeg

  Budžet Opštine Bojnik za 2019. godinu projektovan je na nešto više od 711 miliona dinara, što je za 147 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji. Najviše prihoda planirano je od republičkih transfera, poreza i prodaje zemljišta, dobara i usluga, dok će se najviše novca potrošiti na plate zaposlenih, ali i na socijalna davanja, izgradnju puteva i subvencije poljoprivrednika.

  (1) detaljnije
 • savez za srbiju osnivanje

  Savez za Srbiju o niškom budžetu za 2019: Partijski i jedan od najgorih u istoriji

  Usvojeni budžet za 2019. godinu Savez za Srbiju ocenjuje kao predizborni, pun nerealnih obećanja kojim Nišlije dobijaju lepe želje, a stvarnu korist imaju jurišnici SNS-a i njihovi vazali u nastojanjima da i ubuduće zadrže, i potom koriste vlast u sopstvenom, a ne u interesu građana Niša.

  (2) detaljnije
 • debata mirc

  “U kreiranje budžeta policije da se uključe i građani”

  Građani nisu dovoljno uključeni u kreiranju gradskog budžeta, a pogotovu ne onog za lokalnu policiju, zaključci su stručnjaka na konferenciji u Nišu, pa poručuju policiji da građane koriste kao saveznike i da ih pitaju za sve što je vezano za bezbednost. Ipak, u centralizovanoj Srbiji i policiji, svesnu su da je ovakav scenario - utopija i naučna fantastika.

  (8) detaljnije
 • Skupština grada

  Niški budžet za 2019. godinu između optimizma vlasti i mogućeg zaduživanja

  Dok vlast tvrdi da je budžet za narednu godinu konačno razvojni jer se štedelo poslednjih godina, opozicija odgovara da je budžet planiran kao deo predizbornih obećanja i izbora koji dolaze 2020. Gradska kasa planirana je na 10,8 milijardi dinara, za izgradnju oko 2,5 milijardi, vlast očekuje veći prihod od poreza na zarade, ne isključuje i kredit, a opozicija sve te cifre ocenjuje nerealnim.

  (5) detaljnije
 • skupština leskovac

  Usvojen budžet Leskovca - za vlast kvalitetan, za opoziciju nerealan

  Žustra rasprava obeležila je jučerašnju raspravu o budžetu za 2019. godinu u leskovačkoj Skupštini Grada, pa su tako predstavnici većine opisivali budžet kao realan i sveobuhatan, te istakli da njegov rast pokazuje i rast privrede, dok ga je sa druge strane opozicija okarakterisala kao nerealan i teško ostvariv i napominjala da je veći u odnosu na ovogodišnji jer će Grad uzeti kredit.

  detaljnije
 • gradska uprava

  Grad Niš u upravi i službama planira da u 2019. godini zaposli više od 100 radnika

  Na postojećih 820 zaposlenih u niškim institucijama, prema Kadrovskom planu za 2019, moglo bi da se "doda" čak 88 službenika i funkcionera koji bi dobili posao “za stalno” u Gradskoj upravi, Kabinetu gradonačelnika Niša, Skupštini, KLERP-u, kod Zaštitnika građana i u Pravobranilaštvu, dok će njih 33 moći da se zaposli na određeno. Stručnjaci ocenjuju da se radi o predizbornom zapošljavanju i nagradi za dostignuća članova vladajuće stranke.

  (15) detaljnije
 • direkcija za javni prevoz

  Direkcija za prevoz dobija 7 miliona dinara iz budžeta Niša

  Da će sledeće godine iz gradske kase Nišlija biti izdvojeno 7 miliona dinara na ime povećanja osnivačkog kapitala Direkcije za javni prevoz Niša, odlučili su gradski većnici. V. d. direktor ovog preduzeća Milan Milić kazao je da su ove pare neophodne za veću likvidnost preduzeća, ali i da moraju i da vraćaju pare drugim preduzećima i kredite koje su uzimali za delatnost javnog prevoza, koju više nemaju.

  (13) detaljnije
 • vlasotince opstina

  U sredu javna rasprava o Statutu Vlasotinca

  Kako bi se određeni delovi Statuta usaglasili sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Opština Vlasotince pripremila je novi. Predlog Statuta građani mogu pročitati na zvaničnom sajtu Opštine, a javna rasprava o jednom od najvažnijih dokumenata održaće se u sredu, 12. decembra u 9:30 u skupštinskoj sali. Građani mogu do 17. decembra predložiti i budžet.

  detaljnije
 • budžet

  Predložen budžet Niša za 2019. godinu za vlast razvojni, za stručnjake nerealan i predizborni

  Niški budžet za 2019. godinu biće veći za 1,2 milijardi dinara u odnosu na ovogodišnji, predložilo je Gradsko veće, pa će gradska kasa raspolagati sa 10, 8 milijardi dinara. Najveća promena u odnosu na budžet za 2018. jeste milijardu više za izgradnju i investicije, a stručnjaci ceo predlog ocenjuju kao nerealan, politički, pa i predizborni.

  (4) detaljnije
 • javna rasprava budzet

  Leskovčani nezainteresovani za učešće u kreiranju budžeta

  Kako se i na šta troše njihove pare, ali i u šta bi novac svih građana trebalo da se uloži Leskovčani nisu predložili jer se na javnoj raspravi nije pojavio nijedan građanin. Raspravi su prisustvovali odbornici, političari i funkcioneri.

  detaljnije
 • pare

  Građani pozvani da diskutuju o budžetu Opštine Medijana

  Svi oni koji imaju predloge i primedbe u vezi sa tim gde bi i na šta u okviru opštine njihove pare trebalo da budu potrošene 2019. godine, imaće prilike da u Medijani, 11. decembra diskutuju o tome.

  (4) detaljnije
 • opstina leskovac

  Danas javna rasprava o budžetu Leskovca za 2019. godinu

  Na šta bi i kako trebalo trošiti novac svih građana mogu predložiti Leskovčani na javnoj raspravi koja će se održati danas u 15 sati u sali Skupštine Grada.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Leskovac se zadužuje 400 miliona dinara zbog obilaznice, puteva i trga

  Iako se u prethodne 3 godine Grad Leskovac nije zaduživao, u 2019. će, kako su izglasali gradski većnici, biti podignut kredit od 400 miliona dinara za kapitalne infrastrukturne projekte, odnosno da bi se završili započeti poput obilaznice. Ovu odluku treba da potvrde i leskovački odbornici.

  detaljnije
 • budzet leskovac

  Predloženi budžet Leskovca za 2019. godinu veći od ovogodišnjeg

  Planirani budžet grada za narednu godinu iznosi 4,45 milijardi dinara i veći je u odnosu na ovogodišnji za oko 170 miliona. Najviše prihoda očekuje se od poreza na zarade, kaže šefica Odeljenja za finansije Marija Milosavljević, i to zbog povećanja minimalne cene rada, kao i od nenamenskih i kapitalnih transfera. Nakon pristanka Gradskog veća, budžet treba da izglasaju i odbornici na sednici Skupštine 14. decembra.

  detaljnije
 • lapcevic-JV

  Lapčević: Obećali investicije, a niškog aerodroma nema u budžetu Srbije za 2019.

  Uprkos obećanjima da će država ulagati u razvoj niškog aerodroma posle preuzimanja, u srpskom budžetu za 2019. godinu, o kojem raspravljaju narodni poslanici, on se ne pominje, upozorio je u Skupštini Srbije niški poslanik Milan Lapčević, a srpski ministar finansija Siniša Mali odgovorio je pričom o otvorenim fabrikama, ali bez reči o aerodromu.

  (21) detaljnije