Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

cenzura

 • Karikatura Predraga Koraksića Coraxa, Vreme, 10. maj 1993. godine

  Podsetnik: Kako je Milošević pokušao da se obračuna sa Coraxom

  Neka Vučić i poltroni lepo javnosti objasne gde su oni to na karikaturi prepoznali da je Vučić prikazan kao Hitler? A potom i zašto...

  detaljnije
 • olja beckovic

  Olja Bećković: Da slobodni mediji nemaju podršku javnosti ne bi ih gušili

  Od kada su "zapušena usta velikom broju novinara, ugašene emisije i ućutkani mediji", kaže Olja Bećković u FoNetovoj emisiji "Kvaka 23", "velika grupa analitičara, profesora, umetnika, intelektualaca, nema gde da se pojavi, jer se na nacionalnim televizijama pojavljuje samo vlast". Bećkovićeva veruje da se mediji i novinari guše i sklanjaju upravo zato što imaju podršku javnosti.

  (3) detaljnije
 • južne vesti

  Naplatu izmišljenog poreskog duga "Južnim vestima" stopirao Vučić?

  Iako je pre dva meseca "Južnim vestima" stiglo rešenje Poreske uprave da ovaj medij plati nešto više od milion dinara na ime poreza i doprinosa za izmišljeno dugovanje, ova suma do danas nije ni prinudno naplaćena, iako je i u upozorenju pred prinudnu naplatu, koje je stiglo u avgustu, rok za plaćanje bio 5 dana. Kako kaže Dragan Petković iz "Južnih vesti", do rukovodstva ovog medija nezvaničnim kanalima stigla je informacija da je prinudnu naplatu zaustavio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (7) detaljnije
 • Južne vesti

  Izmišljeni poreski dug "Južnih vesti" stiže pred evropske institucije

  Zbog “nezakonitih radnji” i “zloupotreba državnih organa sa namerom da vlast ugasi Južne vesti”, iz beogradskog sedišta Demokratske stranke saopšteno da će o ovom slučaju obavestiti Partiju evropskih socijalista i ostale evropske institucije i organizacije u čijem radu učestvuju.

  (3) detaljnije
 • Poreska uprava

  "Ugrožavanje opstanka medija kroz naplatu izmišljenog poreskog dugovanja"

  "Grube greške u tumačenju propisa i logičkom zaključivanju" od strane poreskih inspektora, koji ni posle višemesečnih kontrola nisu pronašli nijedan prekršaj u poslovanju "Južnih vesti", a ipak utvrdili navodni milionski dug, predstavljaju "deo pritiska na medije", saopšteno je iz Transparentnosti Srbija.

  (4) detaljnije
 • Južne vesti

  Novinarska udruženja: Vlast koristi inspekcije protiv medijskih sloboda

  Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine zahtevaju da se zaustave politički pritisci na "Južne vesti", dok iz Udruženja novinara Srbije pozivaju Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije pošto su, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos.

  (2) detaljnije
 • Njuz net o pritiscima na Južne vesti

  Njuz.net: Grad Niš poklanja Južne vesti državi

  Vest o pritiscima Vlade Srbije na Južne vesti nije promakla satiričnom portalu Njuz.net. Aludirajući na veoma spornu odluku gradskih vlasti Niša da Državi poklone lokalni aerodrom, njuzovci su "zamislili" i malo izmenjen scenario poklanjanja, a za sve našli i ekonomsko opravdanje.

  (7) detaljnije
 • brnabić

  Brnabić: Ako “Južne vesti” misle da Poreska ne radi dobro, mogu da se žale

  Komentarišući navodni dug Južnih vesti koji im je utvrdila Poreska uprava pozivajući se na Zakon o javnom informisanju i Uredbu Vlade, premijerka Ana Brnabić je u Prokuplju rekla da ima poverenje u državne organe i da “Južne vesti” mogu da se žale.

  (20) detaljnije
 • Gašenje medija

  Propisima za javni sektor Poreska uprava gasi "Južne vesti"

  Iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju "Južnih vesti" pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da "Južne vesti" navodno duguju milionski iznos. Ministarstvo finansija pokrenulo proceduru prinudne naplate i pre konačne odluke suda.

  (44) detaljnije
 • Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcije

  Nevidljivo nasilje u novinarskim redakcijama

  Nema sindikata, plata je od 100 do 300 evra, bez ikakvog ugovora i radnog staža, time i bez ikakvih radnih prava - skoro identična je situacija u novinarstu u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu. Istovremeno, često o svom položaju ne žele da govore javno, neretko naglašavajući da se stide, pokazalo je regionalno istraživanje.

  detaljnije
 • Južne vesti

  Poreska uprava vrši pritisak na "Južne vesti"

  Ovih dana čak dve poreske kontrole „češljaju papire” "Južnih vesti", a u poslednjih pet godina ovaj niški portal poreska inspekcija posetila je još tri puta. Zaposleni u ovom mediju su ubeđeni da su česte kontrole, koje u velikoj meri ometaju njihov rad, osveta lokalnih vlasti zbog kritičkog pisanja. „Jasno je da na prvom mestu postoji interes da se utvrdi ko to nas, kako i zašto finansira, pod velom neke teorije zavere ili izdaje“, kaže za "Raskrikavanje" direktor "Južnih vesti" Vitomir Ognjanović.

  (13) detaljnije
 • Nema Medijametra

  Kako vladine nevladine organizacije "brane istinu" u Briselu?

  Samo što se završio panel na Forumu koji je organizovala Evropska unija, na kojem smo govorili o tome da u mnogim zemljama postoje takozvane “vladine nevladine organizacije i analitičari”, kada sam video da je takva ekipa istog dana imala posetu evropskom parlamentu!

  (1) detaljnije
 • Sloboda medija

  Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

  Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

  (1) detaljnije
 • Koncert "Dža ili Bu"

  "Represija i cenzura najveće do sada, bes nam daje snagu da sviramo jače"

  Vođa čuvenog beogradskog pank-rok benda koji već 30 godina obitava na srpskoj sceni Nebojša Simeunović Sabljar, povodom predstojećeg koncerta "Dža ili Bu" u Nišu, kazao je da publika može da očekuje dobru svirku, jer su bes zbog političke represije i cenzure pretvorili u energiju koja ih tera da sviraju bolje i jače.

  detaljnije
 • Goran Kostić Kosta Novembar

  Kostić: Cenzura cveta i u muzici

  Komentarišući astronomske honorare koje gradonačelnici daju popularnim muzičarima za novogodišnje nastupe, frontmen niškog "Novembra" Goran Kostić dodaje da su bendovima koji kritikuju vlast zatvorena vrata za javne proslave, ali i za televizije.

  (1) detaljnije
 • Medijski konkurs poništen

  Po tužbi Južnih vesti poništen i "medijski konkurs" u Nišu

  Zbog brojnih nepravilnosti u prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje javnog interesa u Nišu, koje su utvrđene po tužbama "Južnih vesti" i radija "Banker", Upravni sud je poništio odluku gradskih vlasti i naložio da ponove proceduru.

  (4) detaljnije
 • 490x370-LAF

  BIRODI: “Pojedini niški mediji cenzurišu LAF”

  Zbog toga što, kako smatraju, nijedna niška televizija ni “Narodne novine” ne izveštavaju o LAF-u, iz BIRODI-ja pozivaju nišku Upravu za kulturu da objavi podatke o tome koliko su određene institucije zastupljene u medijima koji su dobili novac od Grada.

  (1) detaljnije
 • Mediji

  Veliki uticaj vlasti i na niške medije

  Pored spornih ugovora između javnih preduzeća i medija, u svom izveštaju Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije posebno ukazao na ulogu zamenika gradonačelnika Niša na tekst spornog prošlogodišnjeg medijskog konkursa.

  (3) detaljnije
 • pozoriste

  Niškim medijima bitniji koncert Vodovoda od protesta novinara

  Dok se slika niških novinara koji protestuju tražeći smenu ministra Gašića ispred Narodnog pozorišta našla i na inostranim sajtovima, ovaj skup nisu zabeležile kamere nijedne od četiri lokalne televizije, koje su inače ocenjene kao bliske SNS-u. 

  (11) detaljnije
 • skoro

  Škoro: U Srbiji postoji ozbiljna cenzura

  Strah kod kolega novinara je ogroman da se ne nađu na udaru Vučića i njegovih ljudi. Smtram da ljud treba da se oslobode tog straha i sve bi bilo potpuno drugačije, kaže Srđan Škoro, autor knjige “Vučić i cenzura”.

  (3) detaljnije