Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

crkve i manastiri

 • manastir

  Završena rekonstrukcija dela manastira Sveti Nikola u Kuršumliji

  Severna kula i manastirski kompleks manastira Sveti Nikola u Kuršumliji potpuno su rekonstruisani, a vrednost radova koji su se obavljali autentičnim materijalom je 12 miliona dinara. Radovi su trajali nešto manje od godinu dana.

  detaljnije
 • Ispred manastira Svetog Nikole

  U Kuršumliji obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina

  Bogosluženjem u manastiru Svetog Nikole u Kuršumliji, kulturno-zabavnim programom, svečanom akademijom “Nemanjina Toplica, izvor srpske crkve i države”, nastupom KUD-a "Bata Lačković" iz Kuršumlije i koncertom Danice Krstić, obeleženo je 850 godina postojanja Nemanjinih zadužbina, manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

  detaljnije
 • manastir

  Proslava 850 godina Nemanjinih zadužbina za vikend u Kuršumliji

  Nizom kulturnih manifestacija, svečanom akademijom, nastupom Danice Krstić i hora "Branko", 14. i 15. septembra u Kuršumliji će se obeležiti 850 godina Nemanjinih zadužbina. Ovoj značajnoj manifestaciji koja se održava u porti manastira Svetog Nikole najavljeno je prisustvo više arhijereja SPC, veliki broj sveštenika i monaha, a centralna liturgija počeće u nedelju, 15. septembra u 9 sati.

  detaljnije
 • Obilazak Gračanice

  Mladi iz hora "Branko" obilazili manastire na Kosovu i Metohiji

  Prošli vikend je mladima iz niške crkvene pevačke družine "Branko" protekao u pohodu srpskom Jerusalimu, jer su obilazili manastire na Kosovu i Metohiji. Kako navode iz ove družine, svoje članove vodili su do Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Manastira Svetih Arhangela, carskog grada Prizrena i Manastira Gračanice.

  detaljnije
 • pecinska crkva

  Do 3 nepristupačne crkve i kule na jugu sada moguća 3D "šetnja"

  Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je moguće videti ih iz više uglova i kretati se kroz njih time što će se sa bilo kog uređaja posetiti sajt srbija3d.rs.

  (6) detaljnije
 • Manastir Poganovo sagrađen u 14. veku

  Poganovski manastir - nedovoljno iskorišćeni dragulj juga Srbije

  Tokom leta autobusi sa bugarskim turistima svakodnevno stižu u manastir Poganovo, posećuju kanjon reke Jerme i okolina, ali zbog lošeg puta standardni turistički autobusi ne mogu da stignu do jedne od najlepših destinacija na jugu Srbije. Da bi se maksimalno iskoristio potencijal ovog kraja, potrebno je srediti infrastrukturu i ako se obistine najave da će se otvoriti alternativni granični prelaz u selu Petačinci, svi bi bili na dobitku. Turisti, meštani tog kraja, a na kraju i Opština Dimitrovgrad.

  (10) detaljnije
 • Vladika Pahomije i Goran Mladenovic na zgaristu konaka foto eparhija vranjska

  Opština Vladičin Han pomaže obnovu izgorelog manastirskog konaka

  Nakon što je u požaru čiji je uzrok još nepoznat, u nedelju izgoreo konak manastira Svetog Proroka Ilije iz 13. veka u selu Kacapun, predsednik Opštine Goran Mladenović je obećao pomoć u čišćenju i obnovi konaka, dok je Eparhija vranjska pozvala sve koji su u mogućnosti da takođe pomognu u obnovi.

  (1) detaljnije
 • pozar manastir V HAN foto i.m.(1)

  Izgoreo konak manastira kod Vladičinog Hana

  U požaru čiji je uzrok još nepoznat, u nedelju popodne stradao je konak manastira Svetog Proroka Ilije iz 13. veka u selu Kacapun kod Vladičinog Hana. Nema povređenih.

  (1) detaljnije
 • manastir

  U manastiru kraj Svrljiga vernici traže izlečenje i mir

  Na 560 metara nadmorske visine, u svrljiškom selu Labukovo, nalazi se manastir Svetog Vaznesenja gospodnjeg iz 13. veka. Pokraj zidina starog manastira nedavno je podignut novi, a na hiljade vernika iz cele zemlje u njemu pronalazi mir u molitvi, ali i pomoć po koju najčešće dolaze bolesni i parovi bez dece.

  (3) detaljnije
 • Žuta kuća zaštitni znak etno sela koje nastaje u Lipovcu; foto: JV/J. A.

  U Lipovcu kraj Aleksinca niče etno-selo

  Na kraj sela žuta kuća, a oko nje brvnare u kojima će gosti moći da spavaju i potok kraj kojeg će moći da uživaju. Tako će, plan je porodice Milošević, sledeće godine izgledati etno-selo koje prave u Lipovcu nadomak Aleksinca.

  (1) detaljnije
 • Niški hor "Branko" održao dva celovečernja koncerta; foto: B. Ilić

  Hor “Branko” pevao pored Isusovog groba

  Niška crkvena pevačka družina “Branko” bila je na hodočasničkom putovanju po Svetoj zemlji, Izraelu, na kome je održala dva celovečernja koncerta. Pored toga, imali su čast da pevaju na ponoćnoj liturgiji u Crkvi Vaskrsenja Hristovog nedaleko od Isusovog groba.

  (1) detaljnije
 • Krstata-dzamija-Vranje-IM

  Crkve i manastiri u Vranju sve više mame turiste

  Turisti na putu ka Grčkoj sve češće svraćaju u Vranje da posete neke od crkava i manastira u ovom gradu koji, osim što okupljaju vernike, svedoče o burnoj istoriji grada.

  (1) detaljnije
 • 490x370-manastiri-arhiva-JV

  Filmom o crkvama i manastirima podsećaju na duhovno blago Panteleja

  Na teritoriji Opštine Pantelej se nalazi 14 crkava i 2 manastira, zbog čega se često upoređuje sa Fruškom gorom, a legende i priče o ovim svetinjama na jednom mestu je skupila ekipa dokumentarca “Duhovno blago Panteleja” koji je sinoć premijerno prikazan u Nišu.    

  (1) detaljnije
 • Milija-predaje-kravu-igumanu.jpg

  Poslanik svoju kravu poklonio manastiru kod Svrljiga

  Narodni poslanik i lider Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić na dan slave manastira Svetog arhangela Gavrila u Pirkovcu kod Svrljiga poklonio je kravu iz svog porodičnog gazdinstva, čime je ispunio obećanje dato igumanu Varnavi na početku godine.

  (5) detaljnije
 • namasija

  Dobrotvorni koncert za obnovu manastira Namasija

  Koncert “Igrajmo za Namasiju”, na kome će nastupiti nekoliko kulturno umetničkih društva, biće održan u petak 13. maja od 19:30 u niškom Domu Vojske, a novac prikupljen od ulaznica biće namenjen za rekonstrukciju manastira u blizini Paraćina.

  (1) detaljnije
 • manastiri

  Snima se dokumentarac o duhovnom blagu Panteleja

  Ekipa niških autora započela je snimanje dokumentarnog filma “Duhovno blago Panteleja” koji će, prema njihovim rečima, biti autentičan zapis o izgledu, istoriji, značaju i atmosferi crkava i manastira iz severoistočnog dela Niša i njegove bliže okoline.

  detaljnije
 • manastir jermencic

  Manastir Jermenčić, delo vojnika ili srpska zadužbina?

  Nadomak Sokobanje, u predivnom prirodnom okruženju Ozrena, smešten je manastir Jermenčić o čijem se postanku i dalje nagađa, mada se pouzdano zna da je podignut 1392. godine i posvećen svetim arhangelima Gavrilu i Mihailu. Nakon dosta vremena on se opet obnavlja.

  detaljnije
 • manastir pirkovac

  Lekovita voda i molitva privlače vernike u manastir u Pirkovcu

  Manastir Svetog arhangela Gavrila iz doba Nemanjića koga je, kaže legenda, podigao Sveti Sava, čuva uspomenu na nestalo selo Rašinac. U njemu su leta provodili kraljevi, lek pronalazili bolesni, a do pre samo neku godinu bio je dom vukovima i lisicama.

  (8) detaljnije
 • freska celavi isus

  Pirotski "ćelavi Isus" i dalje misterija

  Kako je nastala freska mladog Isusa bez kose oslikana na jednoj od stena pećinske crkve u staroplaninskom selu Rsovci i dalje nema preciznih podataka. Dok sve više turista obilazi ovu svetinju, stručna javnost i dalje debatuje.

  (5) detaljnije
 • road-diggers-svrljig-KOSTA.jpg

  Spasovdanski karavan svrljiških bajkera do Labukova

  Bajkeri kluba "Road Diggers“ organizovano su, iz porte svrljiške crkve, krenuli u četvrtak na spasovdansku liturgiju kojoj su prisustvovali na tridesetak kilometara udaljenom crkvištu istoimenog ranovizantijskog manastira.

  detaljnije