Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

debata

 • Evropski parlament

  Evropska škola debate ponovo u Nišu

  Do 20. oktobra je otvoren konkurs za srednjoškolce i studente koji bi da se prijave na Evropsku školu debate i narednih meseci uče o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i o tome kako funkcioniše Evropska unija. Radionice će se održavati subotom.

  (1) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Aktivniji građani i bolja administracija za lepši i bolji Niš

  Organizovanje građana, njihova veća aktivnost usmerena ka lokalnoj samoupravi, ali bolji rad nadležnih jedini je način da Niš stane rame uz rame sa evropskim gradovima, zaključak je arhitekte Ivana Redija, aktiviste Ivana Cvetanovića i Srđana Nonića iz sportskog kluba “Oxygen” u debati Južnih vesti.

  (4) detaljnije
 • studio

  Debata o lepšem Nišu uživo na Južnim vestima

  Od 18 sati, u studiju Južnih vesti o izgledu najvećeg grada juga Srbije, evropskoj praksi, građanskom aktivizmu i načinima za bolje uređenje, sa voditeljkom Vesnom Milić razgovaraće arhitekta Ivan Redi, Srđan Nonić iz Sportskog kluba “Oxygen” i Ivan Cvetanović, predsednik Udruženja “Prijatelji Brzog Broda”.

  detaljnije
 • Debata JV o EU integracijama

  Debata JV: Ako građani vide promene na bolje, više će njih biti za EU

  Od ulaska Srbije u Evropsku uniju, mnogo je važniji njen put, složile su se aktivistkinje Milena Velojić i Tatjana Nikolić, i arhitekta Aleksandra Mirić, sagovornice debate Južnih vesti, u emisiji o EU integracijama. Građanima treba kroz primere pokazati zašto je važno članstvo, navele su, a tome mogu da doprinesu zajedničke akcije civilnog sektora i medija.

  (5) detaljnije
 • Debata

  Debata o EU integracijama

  Kako je živeti i raditi u zemljama zapadne Evrope, kakvo je tamošnje zakonodavstvo i ima li demokratije - saznajte od tri žene koje imaju različite poglede na Evropsku uniju, uživo u debati Južnih vesti koja počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • Debateri Ekonomska škola

  Najbolji debateri iz celog sveta učili i družili se u Nišu

  Oko 100 studenata iz više od 10 zemalja boravilo je proteklih dana u Nišu, a najveći deo vremena provodili su u Ekonomskoj školi, gde su ih neki od najboljih svetskih debatera učili novim tehnikama. Naravno, ni zabave nije manjkalo, upoznavanja sa gradom na Nišavi, kao i isprobavanja specijaliteta koji su, kako kažu, nekima manje, a nekima više prijali.

  detaljnije
 • Debata u Deli prostoru
  Izbori 2016

  Pokrenut portal koji evidentira partijska preletanja

  Počeo je sa radom "Ko je na vlasti", internet portal na kom građani mogu da saznaju stranačku pripadnost svih odbornika u Srbiji, ko je menjao stranke i ko podržava vlast. Njihovo istraživanje pokazuje da je Merošina među opštinama u kojima ima najviše preletača od prošlih lokalnih izbora.

  (10) detaljnije
 • Političari ilustracija

  Crta i Istinomer organizuju tribinu o stranačkom "preletanju"

  Istraživanje o stranačkom sastavu lokalnih skupština u svih 170 gradova i opština biće predstavljeno u petak, 30.juna u 12 sati u Deli prostoru u Nišu. Ko je menjao stranke nakon izbora, ko je na vlasti, a ko ne, i kakve ideje i politike zastupaju “preletači”, tema je analize Crte i Istinomera.

  (2) detaljnije
 • Novi Klinički centar

  Zašto nastaju problemi u javnim nabavkama u zdravstvu i kako ih se rešiti?

  Još se ne zna ishod cele afere oko kupovine opreme za opremanje nove zgrade niškog Kliničkog centra. Ipak, to je samo jedan od primera spornih tendera koji se sprovode u zdravstvu. Gde su problemi i kako ih rešiti, tema je debate koju BIRN i Južne vesti organizuju u sredu od 14 sati u Media centru u Nišu.

  detaljnije
 • Debata "60 minuta" gosti

  Uzbunjivači: Trpimo odmazdu, ali se borba isplati

  Svako ko primeti korupciju, kršenje ljudskih prava i druge nezakonitosti, treba da to da prijavi - složili su se učesnici debate "60 minuta". Gosti emisije bili su uzbunjivač iz Doma učenika Vesna Ljubenković, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i uzbunjivač iz niškog zatvora Valentina Krstić.

  (1) detaljnije
 • Studio Južnih vesti

  Debata o zaštiti uzbunjivača uživo na Južnim vestima

  Uzbunjivači Valentina Krstić iz Kazneno-popravnog zavoda i Vesna Ljubenković iz Doma učenika, govoriće o svojim iskustvima uživo u emisiji “60 minuta”. U debati Južnih vesti će učestvovati i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, a emisija počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • osobe sa invaliditetom

  Debata JV: Uslovi u Nišu za osobe sa invaliditetom bolji, ali i dalje nedovoljno dobri

  Profesor psihologije Marija Milanović, aktivista Ivan Novković i profesionalni plivač Nemanja Tadić slažu se da ima pomaka u odnosu Grada prema osobama sa invaliditetom, ali i da to nije dovoljno.

  detaljnije
 • debata

  Debata Južnih vesti o tome kako žive osobe sa invaliditetom u Nišu

  Grad Niš je nedavno dobio nagradu za razvoj svih oblika pristupačnosti, ali kako osobe sa invaliditetom u Nišu zaista žive, u debati Južnih vesti, koja se emituje uživo večeras od 18 sati, govoriće diplomirani psiholog Marija Milanović, student i plivač Nemanja Tadić i Ivan Novković iz PONS fondacije.

  detaljnije
 • debata

  Debata JV: Umetnici treba da budu opozicija svakoj vlasti

  Glumac Miroljub Nedović Riki, pisac Dejan Stojiljković i muzičar Marko Anđelković, kažu da su umetnici uvek bili ti koji su prvi “dizali glas” i da je njihov posao da “nalaze mane” i kritikuju svaku vlast, pa i opoziciju, a ne da stoje uz nju. U debati Južnih vesti oni nisu mogli da ocene hoće li biti drugog kruga predsedničkih izbora, ali su se složili da se nakon izbora ništa bitno neće promeniti "dok sami ne počnemo da se menjamo".

  (3) detaljnije
 • Studijo Južnih vesti

  Uživo na Južnim vestima treća debata o predsedničkim izborima

  Čiju podršku je dobio predsednički kandidat Saša Janković, ko je podržao njegovog protvkandidata i aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, a kakve su prognoze za ostale učesnike predsedničkih izbora, u debati “60 minuta”govoriće niški umetnici Dejan Stojiljković, Miroljub Nedović Riki i Marko Anđelković (Stereo Banana).

  (2) detaljnije
 • debata-JV

  Debata JV: Drugi krug izbora važan zbog društva

  Sociolog Zoran Jovanović, glumac Davorin Dinić i aktivista Dragan Dobrašinović očekuju da će biti drugog kruga predsedničkih izbora, a iako veruju da bilo čija pobeda neće ništa značajnije promeniti, u debati Južnih vesti naglasili su da je glasanje u drugom krugu važno za narod i društvo uopšte.

  (6) detaljnije
 • Studio Južnih vesti

  Još jedna debata o predsedničkim izborima uživo na Južnim vestima

  O predizbornoj kampanji, značaju predsedničkih izbora, kandidatima i svim političkim pojavama koje ovih dana prate srpsko društvo, iz ugla sociologa i aktivista, gledaoci će moći da vide u debati “60 minuta”, večeras od 18 sati.

  detaljnije
 • Učesnici debate

  Debata JV: Glasanje na predsedničkim izborima za oslobađanje od straha

  U Srbiji građani žive u strahu i napetosti poslednjih godina, složili su se učesnici debate Južnih vesti, a jedini način za oslobađanje je izlazak na izbore i glasanje po savesti. Profesor Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević kazao je i da očekuje Vučićevu pobedu na izborima, jer su mu na raspolaganju medijski i drugi propagandni kapaciteti, dok jedan od osnivača SNS-a Momir Stojanović pak veruje u pobedu Vuka Jeremića.

  (5) detaljnije
 • debata

  Debata o predsedničkim izborima uživo na Južnim vestima

  Koliko predsednički izbori znače građanima juga Srbije, ko ima najveće šanse i da li smo umorni od glasanja, pogledajte večeras, od 18 sati, u debati “60 minuta”, koja se emituje uživo iz studija Južnih vesti.

  detaljnije
 • debata

  Debata o budžetu Grada Niša uživo iz studija Južnih vesti

  U emisiji “60 minuta” o trošenju para građana Niša do sada, ali u narednoj godini, diksutovaće zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, odbornica Pokreta “Dosta je bilo” Radmila Popović i Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. Emisija počinje u 18 sati.

  detaljnije