Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

debata

 • istinomer

  Razgovor o odgovornosti vlasti - “Šta sve (ne)možeš u Srbiji kada si građanin?”

  Gde se nalazi moć političkog odlučivanja, šta sve možemo kada su mediji slobodni i kako preživeti u vremenu populizma samo su neke od tema o kojima će se govoriti na forumu koji u niškom “Deliju”, u ponedeljak 11. decembra, od 18 sati organizuje “Istinomer”. O ovim temama će sa građanima razgvarati novinari i aktivisti.

  (9) detaljnije
 • gosti

  "Partijsko zapošljavanje u Srbiji toliko dugo traje da deluje kao normalna stvar"

  Mladi koji masovno odlaze iz zemlje, stručnjaci bez posla, a nestručni zapošljeni u javnom sektoru, samo su neke od posledica partijskog zapošljavanja koje je duboko ukorenjeno u naš sistem, složili su se televizijsko lice i muzičar Miroslav Jovanović i predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović. Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da se odupreo tome da zapošljava ljude sa partijskom knjižicom.

  (9) detaljnije
 • debata

  Debata "Južnih vesti" o partijskom zapošljavanju

  Da li je danas važnija članska karta partije na vlasti od radne knjižice i diplome, da li se problem partijskog zapošljavanja može rešiti i kakva se poruka šalje onima koji bi do posla legalnim putem, pogledajte večeras u debati “60 minuta”, od 18 sati, uživo iz studija "Južnih vesti".

  (1) detaljnije
 • Gosti emisije 60 minuta

  "U Nišu su bezbedniji oni koji nisu na pozicijama i funkcijama"

  Posle serije automobila u plamenu, učesnici debate Južnih vesti i poznati niški političari Momir Stojanović, Branislav Jovanović, ali i Miloš Banđur koji je, kako sam kaže, bio moguća žrtva odmazde zbog toga što je sabotirao nameštanje izbora za direktora Vodovoda, složili su se da u Nišu niko nije bezbedan. Ipak, Banđur kaže da su posebno ugroženi oni koji su na funkcijama.

  (51) detaljnije
 • debata

  Debata Južnih vesti o paljenju automobila i političkoj situaciji u Nišu

  Ko pali automobile niških funkcionera, da li je neslaganje među niškim naprednjacima doživelo vrhunac, šta nije bilo dobro na konkursu za izbor direktora i kakvi su stavovi opozicije po ovim pitanjima, samo su neke od tema o kojima će se pričati u emisiji “60 minuta”, večeras od 18 sati, uživo u studiju Južnih vesti.

  (2) detaljnije
 • Evropski parlament

  Evropska škola debate ponovo u Nišu

  Do 20. oktobra je otvoren konkurs za srednjoškolce i studente koji bi da se prijave na Evropsku školu debate i narednih meseci uče o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i o tome kako funkcioniše Evropska unija. Radionice će se održavati subotom.

  (1) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Aktivniji građani i bolja administracija za lepši i bolji Niš

  Organizovanje građana, njihova veća aktivnost usmerena ka lokalnoj samoupravi, ali bolji rad nadležnih jedini je način da Niš stane rame uz rame sa evropskim gradovima, zaključak je arhitekte Ivana Redija, aktiviste Ivana Cvetanovića i Srđana Nonića iz sportskog kluba “Oxygen” u debati Južnih vesti.

  (4) detaljnije
 • studio

  Debata o lepšem Nišu uživo na Južnim vestima

  Od 18 sati, u studiju Južnih vesti o izgledu najvećeg grada juga Srbije, evropskoj praksi, građanskom aktivizmu i načinima za bolje uređenje, sa voditeljkom Vesnom Milić razgovaraće arhitekta Ivan Redi, Srđan Nonić iz Sportskog kluba “Oxygen” i Ivan Cvetanović, predsednik Udruženja “Prijatelji Brzog Broda”.

  detaljnije
 • Debata JV o EU integracijama

  Debata JV: Ako građani vide promene na bolje, više će njih biti za EU

  Od ulaska Srbije u Evropsku uniju, mnogo je važniji njen put, složile su se aktivistkinje Milena Velojić i Tatjana Nikolić, i arhitekta Aleksandra Mirić, sagovornice debate Južnih vesti, u emisiji o EU integracijama. Građanima treba kroz primere pokazati zašto je važno članstvo, navele su, a tome mogu da doprinesu zajedničke akcije civilnog sektora i medija.

  (5) detaljnije
 • Debata

  Debata o EU integracijama

  Kako je živeti i raditi u zemljama zapadne Evrope, kakvo je tamošnje zakonodavstvo i ima li demokratije - saznajte od tri žene koje imaju različite poglede na Evropsku uniju, uživo u debati Južnih vesti koja počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • Debateri Ekonomska škola

  Najbolji debateri iz celog sveta učili i družili se u Nišu

  Oko 100 studenata iz više od 10 zemalja boravilo je proteklih dana u Nišu, a najveći deo vremena provodili su u Ekonomskoj školi, gde su ih neki od najboljih svetskih debatera učili novim tehnikama. Naravno, ni zabave nije manjkalo, upoznavanja sa gradom na Nišavi, kao i isprobavanja specijaliteta koji su, kako kažu, nekima manje, a nekima više prijali.

  detaljnije
 • Debata u Deli prostoru
  Izbori 2016

  Pokrenut portal koji evidentira partijska preletanja

  Počeo je sa radom "Ko je na vlasti", internet portal na kom građani mogu da saznaju stranačku pripadnost svih odbornika u Srbiji, ko je menjao stranke i ko podržava vlast. Njihovo istraživanje pokazuje da je Merošina među opštinama u kojima ima najviše preletača od prošlih lokalnih izbora.

  (10) detaljnije
 • Političari ilustracija

  Crta i Istinomer organizuju tribinu o stranačkom "preletanju"

  Istraživanje o stranačkom sastavu lokalnih skupština u svih 170 gradova i opština biće predstavljeno u petak, 30.juna u 12 sati u Deli prostoru u Nišu. Ko je menjao stranke nakon izbora, ko je na vlasti, a ko ne, i kakve ideje i politike zastupaju “preletači”, tema je analize Crte i Istinomera.

  (2) detaljnije
 • Novi Klinički centar

  Zašto nastaju problemi u javnim nabavkama u zdravstvu i kako ih se rešiti?

  Još se ne zna ishod cele afere oko kupovine opreme za opremanje nove zgrade niškog Kliničkog centra. Ipak, to je samo jedan od primera spornih tendera koji se sprovode u zdravstvu. Gde su problemi i kako ih rešiti, tema je debate koju BIRN i Južne vesti organizuju u sredu od 14 sati u Media centru u Nišu.

  detaljnije
 • Debata "60 minuta" gosti

  Uzbunjivači: Trpimo odmazdu, ali se borba isplati

  Svako ko primeti korupciju, kršenje ljudskih prava i druge nezakonitosti, treba da to da prijavi - složili su se učesnici debate "60 minuta". Gosti emisije bili su uzbunjivač iz Doma učenika Vesna Ljubenković, Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja i uzbunjivač iz niškog zatvora Valentina Krstić.

  (1) detaljnije
 • Studio Južnih vesti

  Debata o zaštiti uzbunjivača uživo na Južnim vestima

  Uzbunjivači Valentina Krstić iz Kazneno-popravnog zavoda i Vesna Ljubenković iz Doma učenika, govoriće o svojim iskustvima uživo u emisiji “60 minuta”. U debati Južnih vesti će učestvovati i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, a emisija počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • osobe sa invaliditetom

  Debata JV: Uslovi u Nišu za osobe sa invaliditetom bolji, ali i dalje nedovoljno dobri

  Profesor psihologije Marija Milanović, aktivista Ivan Novković i profesionalni plivač Nemanja Tadić slažu se da ima pomaka u odnosu Grada prema osobama sa invaliditetom, ali i da to nije dovoljno.

  detaljnije
 • debata

  Debata Južnih vesti o tome kako žive osobe sa invaliditetom u Nišu

  Grad Niš je nedavno dobio nagradu za razvoj svih oblika pristupačnosti, ali kako osobe sa invaliditetom u Nišu zaista žive, u debati Južnih vesti, koja se emituje uživo večeras od 18 sati, govoriće diplomirani psiholog Marija Milanović, student i plivač Nemanja Tadić i Ivan Novković iz PONS fondacije.

  detaljnije
 • debata

  Debata JV: Umetnici treba da budu opozicija svakoj vlasti

  Glumac Miroljub Nedović Riki, pisac Dejan Stojiljković i muzičar Marko Anđelković, kažu da su umetnici uvek bili ti koji su prvi “dizali glas” i da je njihov posao da “nalaze mane” i kritikuju svaku vlast, pa i opoziciju, a ne da stoje uz nju. U debati Južnih vesti oni nisu mogli da ocene hoće li biti drugog kruga predsedničkih izbora, ali su se složili da se nakon izbora ništa bitno neće promeniti "dok sami ne počnemo da se menjamo".

  (3) detaljnije
 • Studijo Južnih vesti

  Uživo na Južnim vestima treća debata o predsedničkim izborima

  Čiju podršku je dobio predsednički kandidat Saša Janković, ko je podržao njegovog protvkandidata i aktuelnog premijera Aleksandra Vučića, a kakve su prognoze za ostale učesnike predsedničkih izbora, u debati “60 minuta”govoriće niški umetnici Dejan Stojiljković, Miroljub Nedović Riki i Marko Anđelković (Stereo Banana).

  (2) detaljnije