Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

debata

 • Debata JV

  Debata JV: Građani imaju pravo na proteste i građansku neposlušnost

  Građani imaju pravo na protest i građansku neposlušnost, jer su u ovom trenutku iscrpljene sve mogućnosti da se dođe do pravde kroz dijalog - zaključak je učesnika debate Južnih vesti o protestima zbog usvajanja Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji, aktiviste Miloša Boškovića, Đorđa Stankovića iz Narodne stranke i Milana Zirojevića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

  (26) detaljnije
 • studio

  Debata “Južnih vesti” o protestima građana

  U studiju Južnih vesti od 18 sati govoriće se o protestima građana zbog dva zakona za koje oni koji blokiraju puteve kažu da su loši - Zakon o referendumu i Zakon o eksproprijaciji.

  (3) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Dijalektom može da se priča o svemu, ne treba se stideti različitosti u govoru

  Na južnjačkom, odnosno prizrensko-timočkom dijalektu, može se govoriti i o ljubavi, sreći i radosti, a ne samo šaliti i pričati o njivama - zaključak je učesnika debate Južnih vesti, profesorke u penziji Jordane Marković, Dragoslava Petkovića poznatijeg kao Petko Nišavac i osnivača Fejsbuk grupe "Južnjački govor nije za sprdnju" Ivana Drajzla. Smatraju da dijalekte treba negovati i da ljudi ne treba da se stide svog govora.

  (14) detaljnije
 • studio

  Debata "Južnih vesti" o dijalektima i padežima

  Da li južnjaci imaju muke sa padežima ili čuvaju svoj dijalekt, kao i koliko deca u školama uče o bogatstvu srpskog jezika, neke su od teme o kojima će govoriti stručnjaci i građani uživo u studiju. Emisija je na Fejsbuk strani "Južnih vesti" u četvrtak, 11. novembra od 18 sati.

  (3) detaljnije
 • Debata FOTO ALEKSANDAR KOSTIC Ilustracija

  Debata o odnosu politike i medija na jugu Srbije u Media reform centru u Nišu

  Odnos politike i medija na jugu Srbije biće centralna tema debate pod nazivom “In medias (p)res”, koja će biti održana u utorak, 9. novembra od 14 sati u prostorijama Media i reform centra u Nišu. Na debati će govoriti glavni i odgovorni urednici brojnih nezavisnih medija sa juga, kao udruženje građana Odbor za ljudska prava.

  (2) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Mediji primorani da dodatnim poslovima opstaju na tržištu

  Mediji koji ne finansira Vlada teško opstaju, jer ih se i mnogi oglašivači plaše da sarađuju sa njima, pa često moraju da razvijaju alternativne modele poslovanja, jedan je od zaključaka debate “Biznis i mediji”. O opstanku nezavisnih medija govorili su Ivana Petrović iz City smarta , Pavle Zlatić iz organizacije IREX, Biljana Stepanović iz Nove ekonomije i Vitomir Ognjanović isped Južnih vesti .

  detaljnije
 • mediji napadi

  Debata JV: Pritisci na medije se menjaju - od etiketiranja do pokušaja da se finansijski unište

  Da pritisci na profesionalne medije ne jenjavaju, ali da se menjaju načini na koji se to radi - od etiketiranja novinara kao stranih plaćenika, povezivanja redakcije sa kriminalnim grupama, kontrola inspekcija, do tužbi protiv medija, kao i da je najnoviji način pokušavanje da se oni finansijski unište , složili su se učesnici debate "Pritisci na medije – načini i posledice“.

  (1) detaljnije
 • novinska udruzenja

  Predstavnici novinarskih udruženja saglasni - kod projektnog sufinansiranja zakon izvrnut ruglu

  Da sa projektnim sufinansiranjem medijskih sadržaja ima problema od samog početka celog procesa do njegovog kraja, da su komisije koje odlučuju o tome partijski sastavljene i sa nekvalifikovanim predstavnicima, kao i da je problem u primeni samog zakona - neki su od zaključaka u debati Južnih vesti u kojoj su učestvovali Stojan Marković iz Lokal presa, Željko Bodrožić iz NUNS-a, Stevan Ristić iz Asocijacije medija i Nino Brajović iz UNS-a.

  (1) detaljnije
 • debata

  Debata JV: Zahvaljujući profesionalnim lokalnim medijima građani znaju šta se dešava iza kulisa

  Da su profesionalni mediji na lokalu važni jer ukazuju na probleme koje građani imaju u svojim sredinama i da bi bez njih bilo mnogo dezinformacija koje se plasiraju na društvenim medijima i produkt su nekvalitetnog izveštavanja zaključili su u debati 60 minuta Jovanka Nikolić iz Glasa Šumadije , Sanja Petrov iz Slobodne reči , Nikola Lazić iz Bujanovačkih i Jelena Canić Milanović iz Južnih vesti.

  (5) detaljnije
 • Debata JV

  U narednim danima debate “Južnih vesti” o medijima i demokratiji

  Pod parolom “Mediji odgovorni građanima” Južne vesti će narednih dana o temema lokalnih medija, medija i biznisa, pritiscima i napadima, ali i radu medijskih udruženja razgovarati u nekoliko debata sa gostima iz profesionalnih medija i organizacija. U subotu će sociolog Đokica Jovanović na Bubnju održati predavanje "Neke teze o vrlinama i manama demokratije".

  detaljnije
 • debata

  Debata JV: Izmene na tehničkom pregledu problem za sve, rešenje na zakonodavcima

  Da su nova pravila za tehničke preglede koja su uvedena 5. jula za vozače, ali i radnike tehničkih pregleda zajednički problem, rekli su u debati "60 minuta" predstavnici servisa tehničkih pregleda Dejan Nikolić i Udruženja taksista Dragoslav Icić. Poskupljenje tehničkih pregleda i novine utiču i finansijski na vozače, pa Icić smatra da su se promene vrlo brzo dogodile, te da sada neće moći oko 20 odsto vozila da bude registrovano, dok Nikolić apeluje na sve građane da pripreme vozila pre tehničkog.

  (16) detaljnije
 • studio

  Počela debata "Južnih vesti" o tehničkim pregledima i registraciji vozila

  Zašto su tehnički pregledi postali noćna mora svakog vozača, kao i zašto je sve znatno poskupelo? Sa kakvim se drugim zgodama i nezgodama suočavaju vozači prilikom registracije vozila, neke su od teme o kojima govore predstavnici iz udruženja taksista i servisa tehničkih pregleda uživo u studiju Južnih vesti.

  (14) detaljnije
 • Epidemiološkinja Jelena Perović i direktor Studentske poliklinike Radomir Pešić

  Lekari saglasni u debati Južnih vesti: Virus je veći problem za reproduktivno zdravlje, a ne vakcina

  Najčešća pitanja mladih koji imaju nedoumicu da li treba da se vakcinišu protiv kovida vezana su za alergijske reakcije i da li će vakcina uticati na njihov reproduktivni život, rekli su u debati "60 minuta" epidemiološkinja Jelena Perović i direktor Studentske poliklinike Radomir Pešić. Oni su saglasni da virus pravi veći problem reproduktivnom zdravlju nego vakcinalni virus. Sa druge strane, 25-godišnjak Aleksandar Đokić smatra da mlade od vakcine odvlači nedostatak informacija u medijima i dezinformacije koje se o virusu šire na društvenim mrežama.

  (10) detaljnije
 • aerodrom

  NKD debata: Nakon 3 godine od poklanjanja aerodroma država vlasnik, a Nišlije dužnici

  Da je niški Aerodrom "Konstantin Veliki" kolateralna šteta 25-godišnje koncesije beogradske vazdušne luke i da je Niš žrtvovan odukom da se aerodrom pokloni državi, zaključak je sagovornika debate “Samo vas gledamo” koja se održala u City smart klubu u Nišu. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kaže da je ubeđen da će se aerodrom kad-tad vratiti Nišlijama, dok je novinar Miša Brkić, kako je rekao, ubeđen da će se to neće desiti dok je Aleksandar Vućić na vlasti u Srbiji.

  (13) detaljnije
 • NKD debata

  O trogodišnjici poklanjanja niškog aerodroma na NKD debati "Samo vas gledamo"

  Povodom trogodišnjice poklanjanja niškog aerodroma državi, Nacionalna koalicija za decentralizaciju organizuje debatu “Samo vas gledamo”, u utorak, 22. juna, od 18 sati u City smart klubu u Nišu.

  (4) detaljnije
 • debata

  Ujedinjeni protiv kovida i NKD: Vakcine dostupne, vakcinacija - imperativ

  Problem sa koronom rešiće samo masovna vakcinacija jer niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni, saglasni su učesnici onlajn "Napokon Korisne Debate" - "Vakcinom za život’’ koju su organizovali Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Ujedinjeni protiv kovida . Imunizacija je, kažu, imperativ i neophodno je da što pre iskoristimo prednost koju imamo - dostupnost vakcina.

  (3) detaljnije
 • debata

  O važnosti imunizacije na NKD onlajn tribini "Vakcinom za život"

  Još jedna "Napokon korisna debata" u organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju , a u saradnji sa udruženjem Ujedinjeni protiv kovida , biće održana u onlajn formatu u sredu, 14. aprila od 19 sati putem Zoom aplikacije. Diskutovaće se o važnosti vakcinacije na globalnom nivou iz ugla stručnjaka sa namerom da se, kako navode organizatori, razbiju predrasude o imunizaciji, kao i mitovi o "čipovanju” kroz vakcinu.

  (9) detaljnije
 • debata

  NKD debata: Demokratija i društvene mreže

  Još jedna "Napokon korisna debata" u organizaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a u okviru inicijative "Biram koga biram", biće održana onlajn u četvrtak, 28. januara od 18 sati putem Zoom aplikacije. Diskutovaće o pozitivnim i negativnim posledicama društvenih mreža na demokratiju i o slobodi govora.

  (3) detaljnije
 • New city hotel

  Nastavljeno suđenje zbog otkazane debate u hotelu Novice Tončeva - svedočenja o tome da li je bilo radova

  Suđenje niškom hotelu New City koji je zbog otkazivanja debate tužio Institut za evropske poslove, nastavljeno je danas pred Privrednim sudom u Nišu i to iskazima nekih svedoka koji su naveli da nisu primetili radnike kako popravljaju havariju u sali, dok je vlasnik privatne firme tvrdio da je bilo popravke. Podsetimo, iz hotela su tvrdili da su zbog poplave i havarije otkazali debatu, dok iz Instituta ostaju pri stavu da je otkazana iz političke prirode, a ne zbog kvara u sali.

  (6) detaljnije
 • Bora Stankovic Nis

  Kusturica i Bećković govore o Maradoni na onlajn konferenciji Gimnazije “Bora Stanković”

  Na video konferenciji, koja će biti održana u petak, 18. decembra, na temu „Maradona - nepokoran sam, dakle, postojim“ govoriće reditelj Emir Kustirica, akademik Matija Bećković i nekadašnji jugoslovenski košarkaš Zoran Slavnić, najavljuju iz niške Gimnazije “Bora Stanković”.

  (6) detaljnije