Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

deca

 • Deca

  Gradski forum na temu dečijih prava u niškom Media centru

  Koja su prava dece najugroženija i koji dokument Srbija treba da ratifikuje da bi ih unapredila, biće tema Gradskog foruma „Dečija prava u priči i praksi“ koji će se 19. oktobra od 12 sati održati u Media centru u Nišu.

  detaljnije
 • disleksija

  Sa čime se suočava dete koje ima disleksiju?

  U svakom školskom odeljenju u proseku ima bar po troje dece sa disleksijom - poremećajem sposobnosti čitanja i razumevanja pročitanog. U Srbiji nema standardizovanog upitnika za procenu da li neko dete ima ovaj poremećaj, pa se često kasno i otkrije, a kada se i utvrdi da imaju disleksiju pred mališanima je veliki izazov.

  detaljnije
 • Brestovac likovna radionica

  Mališani dlanovima oslikali “drvo podrške” za decu sa invaliditetom

  Na likovnoj radionici na temu “Prihvati razlike - pobedi predrasude” koja je održana u Brestovcu kraj Leskovca, mališani su crtali na razne teme, a svojim otiskom dlana su oslikali veliko “drvo podrške” svoj deci sveta.

  detaljnije
 • radost evrope

  U Domu vojske 10. jubilarni dečiji koncert “Radost Evrope”

  Povodom obeležavanja Dečije nedelje i u Nišu će boraviti mališani iz Rusije, Bugarske i Crne Gore, a njihovi ansambli nastupiće u Domu vojske 6. oktobra od 19 sati.

  detaljnije
 • Deca se igraju ilustracija

  Učionica na otvorenom cele nedelje u Čairu

  Od ponedeljka 7. avgusta, pa do kraja nedelje, u niškom parku Čair od 11 do 14 sati će svakog dana deca i tinejdžeri moći da uživaju u programima Dečijeg centra i Američkog kutka. Od Kreativnih radionica, časova origamija, do programiranja robotića.

  (1) detaljnije
 • Stadion Čair

  Rukovodstvo i stručni štab Omladinske škole napuštaju Radnički

  Uprkos odličnim takmičarskim rezultatima, koje ističe rukovodstvo Omladinske škole Radničkog, u niškom fudbalskom klubu nisu zadovoljni njihovim radom, jer, kako kažu, trenerima Omladinske škole u poslednjih 5 godina nije pošlo za rukom da osposobe igrače za prvi tim.

  (5) detaljnije
 • Dečja likovna kolonija u Sićevu

  U Sićevu počinje umetnička kolonija za decu

  Niški slikari, pisci za decu, glumci i muzičari radiće sa mladim talentima sa Kosova i Metohije, u prostorijama Likovne kolonije u Sićevu, koju je 1905. godine osnovala poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Kolonija na kojoj će mladi razvijati svoj talenat počinje danas i trajaće do 12. juna.

  detaljnije
 • Celodnevni boravak pod znakom pitanja

  Finansiranje celodnevnog boravka u 5 niških škola pod znakom pitanja

  Đaci od 1. do 3. razreda čija oba roditelja rade imaju besplatan celodnevni boravak u nekoj od 5 niških škola, gde ih učitelji čuvaju i rade sa njima dok neko ne dođe po njih. Iako roditelji kažu da postoji velika potreba za ovom uslugom, jer im ona "olakšava život", postoji mogućnost da Ministarstvo prosvete nju ubuduće ne finansira.

  (5) detaljnije
 • Mališani su imali i radionice i predavanja o zdravom životu, na njima prilagođen način; foto: Miloš Potić

  Besplatno bavljenje sportom u Nišu za decu obolelu od dijabetesa

  Srbija je vodeća u Evropi po broju dece mlađe od 14 godine koja boluju od dijabetesa, a ovaj broj iz godine u godinu sve više raste. Fizička aktivnost je veoma bitna za poboljšanje stanja obolelih, zbog čega je za mališane iz Niša koji imaju ovu bolest, od ovog proleća, organizovano besplatno bavljenje sportom.

  detaljnije
 • Hitna pomoc foto aleksandar kostic

  Jednoipogodišnje dete popilo razređivač

  Jednoipogodišnji dečak iz Prokuplja primljen je u sredu u prokupačku bolnicu nakon što je popio razređivač. Mališanu je ukazana prva pomoć i u stabilnom stanju je prebačen u niški Klinički centar na dalje lečenje.

  detaljnije
 • Žele da podstaknu decu da zavole čitanje; foto: Pixabay

  Deca iz vrtića igraju edukativnu predstavu u niškoj Biblioteci

  Edukativnu predstavu “Deca u biblioteci”, koju su radili mališani i vaspitači iz niških vrtića “Petar Pan” i “Pepeljuga”, izvešće u sredu 26. aprila od 10:30 na Odeljenju knjige za decu u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

  (1) detaljnije
 • U njoj će deca zajedno sa roditeljima moći da se igraju i uče; foto: Petar Todorović

  Otvorena Biblioteka igračaka za decu i roditelje u naselju Crvena zvezda

  Mališani predškolskog uzrasta i njihovi roditelji ubuduće će moći da posete Biblioteku igračaka koja je namenjena njihovom zajedničkom druženju i učenju kroz igru. Ona je otvorena u Društvenom centru u naslelju Crvena zvezda, a u njoj se nalazi oko 150 interaktivnih i edukativnih igračaka od prirodnog materijala.

  detaljnije
 • top

  Nakon pisanja Južnih vesti, sklonjen top iz Čaira koji je mogao da povredi decu

  Teški metalni top sa palube dečjeg igrališta "Niška galija" u parku Čair, koji se otkačio od ograde za koju je bio fiksiran, zbog čega je neko dete moglo da bude teže povređeno, sklonjen je u zgradu Opštine Medijana, nakon što su Južne vesti pisale o tom problemu.

  detaljnije
 • Knjiga

  Neobična knjiga niške autorke koja uči i zabavlja najmlađe

  Vesela veštica Nika, nova dečja knjiga niškog pisca Lele Stojanović, već se nalazi među 40 najprodavanijih u izdavaštvu “Lagune”, a autorka kaže da su rekacije mališana pozitivne, ali da joj je posebno drago što kažu da ima reči kojima ne znaju značenje, što daje edukativni karakter romanu. Nju najviše ispunjava rad sa decom, pre svega zbog njihovih iskrenih reakcija, a bavi se i pisanjem pozorišnih predstava, pogotovu na temu ekologije. 

  detaljnije
 • top

  Decu bi mogao da povredi top sa broda iz Čaira

  Jedan od teških metalnih topova na palubi “Niške galije” u Parku Čair, otkačen je od ograde za koju je bio fiksiran, a kako ima točkove može da se otkotrlja i ozbiljno povredi neko od stotine dece koje se svakog dana igraju na ovom brodu. U Opštini Medijana kažu kako će problem biti rešen u narednim danima.

  (2) detaljnije
 • Koji su izazovi za roditelje danas? foto: Flickr/Pixabay

  Tribina o izazovima u savremenoj porodici i roditeljstvu u NKC-u

  Koliko je teško odrastati u savremenoj porodici i na koji način se promenio odnos između roditelja i dece u društvu u kome danas živimo, govoriće se na tribini u maloj sali Niškog kulturnog centra, 21. decembra od 19 sati.

  detaljnije
 • hraniteljstvo

  Hranitelji po detetu imaju više novca nego prosečna porodica

  Svaka hraniteljska porodica po detetu koje odgaja dobija mesečnu naknadu od 23.000 dinara, a u Centru za porodični smeštaj kažu da se ovaj novac uglavnom troši namenski. 

  (4) detaljnije
 • kartica

  Demokrate negoduju zbog elektronskih kartica u niškim vrtićima

  Niške demokrate kritikuju novi bezbednosni sistem koji će se uskoro primenjivati u niškim vrtićima. Oni smatraju da je pun propusta, a kao poseban problem izdvajaju to što će deca koja ne budu bila evidentirana ostati bez hrane.

  (10) detaljnije
 • nestao-Vukasin-Andjelkovic-foto-policija.jpg

  Pronađen osmogodišnjak iz okoline Vranja

  Nakon višesatne potrage policija je pronašla dečaka iz vranjskog sela Koćura koji je nestao u subotu uveče. Mališan je pronađen u obližnjem selu Novi Glog.

  detaljnije
 • Galerija Pirot

  Izložba dečjeg likovnog svaralaštva u Pirotu

  Tačkom kojom će predstaviti kako voda kruži u prirodi, đaci 4. razreda pirotske Osnovne škole "8. septembar" će u Galeriji "Čedomir Krstić" u sredu 5. oktobra u 19 sati otvoriti godišnju izložbu Dečje likovno stvaralaštvo.

  detaljnije