Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

deca

 • deciji muzejon 2

  Radionice za decu na temu srpskih slava u leskovačkom Muzeju

  Mališani od 7 do 12 godina moći će da nauče sve o narodnim običajima vezanim za slave na radionicama koje će se održati od 3. do 7. i od 10. do 13. decembra u Dečjem muzejonu u Leskovcu.

  detaljnije
 • radionica deca

  Slike najmlađih umetnika na izložbi u Vranju

  Izložba radova nastalih na prvoj Dečijoj likovnoj koloniji održanoj sredinom maja ove godine u Vranju, slikanjem dečijih misli, osećanja, načinom na koji vide svet oko sebe, biće predstavljena u utorak, 3. decembra od 19 sati u maloj galeriji Narodnog univerziteta.

  detaljnije
 • biblioteka leskovac

  Promocija nove knjige za decu Roberta Takariča u Leskovcu

  Sve o žurkama i dečjim pogledima i utiscima na iste, deo je nove knjige pisca za decu Roberta Takariča koja će biti predstavljena Leskovčanima u sredu, 27. novembra od 18 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović”. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Romi-učenje4;-foto:-Udruženje-Romkinja-Nada

  Podrška u učenju romskoj deci u Surdulici i Vladičinom Hanu

  Pomoć u učenju sa fokusom na pripremu testa za malu maturu kroz dodatne radionice iz srpskog jezika, matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije, dobiće 90 deteta romske nacionalnosti iz Vladičinog Hana i Surdulice, uzrasta od petog do osmog razreda. Ideja je da romska deca, posle osnovne, upišu i srednju školu i nastave dalje svoje školovanje.

  detaljnije
 • knjige biblioteka leskovac

  Izložba knjiga i radionica za Svetski dan deteta u Leskovcu

  O važnosti reciklaže najmlađi će moći da saznaju na radionici koja će se održati u sredu, 20. novembra od 12 sati u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u Leskovcu. Istog dana, na Svetski dan deteta, biće otvorena izložba knjiga, a ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • deca spomen-park

  Podsticaj roditeljstvu kroz igru u Vranju

  Vranje je jedan od šest gradova u Srbiji gde je predstavljen program za podršku podsticajnom roditeljstvu kroz zajedničku igru deteta i roditelja, koju sprovodi Unicef, a odnosi se na petogodišnji proces u okviru kog je igra navedena kao način za učenje, sticanje veština, vaspitanje i razvoj dece do šeste godine.

  detaljnije
 • trg vlasotince

  Druženje sa pesnicima u Vlasotincu

  Već 27 godina se pesnici okupljaju i druže sa decom u Vlasotincu, u okviru manifestacije “Pesnički čas - učiteljstvu u čast”. Ove godine na programu je i književno veče, a manifestacija se održava 14. i 15. novembra.

  detaljnije
 • jovana ružičić

  Direktorka Centra za mame: Porodilje oštećene, promeniti i zakon i sistem

  Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom oštetio je trećinu porodilja u Srbiju, a oko 1.000 u Nišu, ukazuje direktorka Centra za mame Jovana Ružičić. Zato zakon treba promeniti, dodaje Ružičić i napominje - novac koji država obećava za prvo dete neće rešiti problem, treba menjati sistem.

  (10) detaljnije
 • vrtic 1 ALEKSANDAR KOSTIC

  Dete iz Žitorađe u vrtlogu politike: 3 godine išlo u vrtić, sada ne može

  Devojčica iz Žitorađe išla je 3 godine u vrtić “Prva radost”, ali više ne može. Iako nije praksa da deca gube mesto u vrtiću, ona je odlukom rukovodstva sada ostala ispod crte. Majka Marija Milojević tvrdi da je reč o političkoj odmazdi jer je dete opozicionara, a direktor vrtića objašnjava da nije reč o politici, već o gužvi u obdaništu.

  (8) detaljnije
 • jesenji-karneval3-foto-vkeser

  Mališani u maskama jeseni prodefilovali Svetosavskim parkom u Nišu [foto]

  Park Sveti Sava ovog jutra ulepšala su deca iz vrtića "Plavi čuperak" koja su prošetala u kostimima na temu jeseni.

  detaljnije
 • dojenje

  Da slobodno doje kad god je beba gladna majkama neophodna podrška društva

  Dojenje je najbolji način za ishranu beba i pomaže oporavku majke nakon porođaja, ali se mnoge i dalje stide da nahrane dete na javnom mestu. Pored osude okoline koja ih u tome sprečava, majkama je potrebna podrška da to slobodno čine na bilo kom mestu u gradu, a zaključci tribine na ovu temu su da bi se time povećao broj žena koje doje bebe.

  (7) detaljnije
 • Dom zdravlja-ulaz-pedijatrija-foto-V. M. R

  Spojeno školsko i predškolsko odeljenje u Domu zdravlja Niš - isti lekar do punoletstva

  Od avgusta u Domu zdravlja Niš na pedijatriji je uvedena novina - školarci se leče na istom spratu i ordinacijama kao predškolska deca, i to bolesni na prizemlju, a zdravi na 1. spratu. I dok je za neke roditelje ovo dobra odluka jer je moguće da jedan lekar prati dete od rođenja do punoletstva, ima i onih koji smatraju je ovim nastao haos.

  (5) detaljnije
 • vučić i deca

  Čašica rakije i politike u Toplici - reakcije na Vučićev razgovor sa decom

  “Vučiću, Srbine” - vikala su deca u prvim redovima mitinga u Kuršumliji prošle subote, a istog dana, takođe deci, predsednik je savetovao da piju rakiju, a ne pivo. Psiholozi opominju da predsednik kao potencijalni uzor ima veliku odgovornost, a medijski eksperti ovaj nastup ocenjuju kao neprihvatljiv i kao zloupotrebu dece u političke svrhe.

  (12) detaljnije
 • lkc

  Sedam filmova za decu na festivalu u Leskovcu

  Deca predškolskog i školskog uzrasta moći će da uživaju u animiranim, dokumentarnim i edukativnim filmovima na 15. “Kids festu” koji se u Leskovcu održava od 17. do 23. oktobra u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra. Sve projekcije počinju u 17 sati, a cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara.

  detaljnije
 • Pohvalili se i na svom sajtu

  Prva "Šeširijada" za decu u Pirotu - organizator SNS

  Programima koje su organizovale javne ustanove u Pirotu povodom Dečije nedelje, pridružio se i lokalni odbor SNS-a koji je u selu Poljska Ržana za decu organizovao "Šeširijadu" - takmičenje u pravljenju šešira. Da nema zloupotrebe dece i da u selu nije promovisana Srpska napredna stranka, smatra načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić koja je prisustvovala manifestaciji, dok advokat i bivši poverenik Rodoljub Šabić kaže da se očito radi o zloupotrebi dece.

  (6) detaljnije
 • sns akcija printskrin

  Leskovački naprednjaci obilaze škole i krše zakon

  Iako je zakonom bilo kakva politička aktivnost zabranjena u školama, leskovački naprednjaci pohvalili su se da su učenicima nekoliko škola u okolini Leskovca donirali školski pribor. Direktorka jedne od škola tvrdi da ljudi nisu došli sa stranačkim obeležjima, već da je pribor doneo čovek koji je rekao da je zatvorio knjižaru. I dok opozicija smatra da škole nisu mesto za političku propagandu, ali i da ovakvo ponašanje stranke na vlasti više ne začuđuje, u leskovačkom odboru SNS-a o ovome ćute.

  (4) detaljnije
 • radionica deca

  Raznovrstan program tokom Dečije nedelje na jugu Srbije

  Književne večeri, predstave, radionice i druženja, deo su programa kojima će ustanove u Prokuplju, Svrljigu, Leskovcu, Pirotu i Vranju obeležiti Dečiju nedelju. Program se održava od 7. do 13. oktobra, a učešće je besplatno.

  (2) detaljnije
 • Devojčica Flickr

  Neke devojčice u Srbiji ne odlučuju u svoje ime - često su primorane na brak

  Brak sa 12 ili 13 godina je često beg iz siromaštva, ali i pokušaj roditelja da svoju ćerku uhlebe u dobrostojećoj porodici u Nemačkoj ili Austriji, upozoravaju organizacije civilnog društva iz Niša. Mnoge devojčice u Srbiji zato ne prožive tinejdžersko doba, a često još od detinjstva trpe nasilje.

  (1) detaljnije
 • knjige biblioteka leskovac

  Festival dečjeg stvaralaštva ove nedelje u Leskovcu

  Brojne radionice za decu biće organizovane u okviru Festivala dečjeg stvaralaštva koji se održava od 1. do 4. oktobra u Narodnoj biblioteci "Radoje Domanović" u Leskovcu. Ulaz na sve programe je slobodan.

  detaljnije
 • 490x370-nasilje---Diego-Grez---Wikipedia

  Surduličanka tvrdi da joj dete 2 godine trpi vršnjačko nasilje

  Dvogodišnje maltretiranje, od nazivanja i smicalica, do šamaranja i na kraju ozbiljnijih udaraca, kulminiralo je padom 10-godišnjaka kome su polomljena 2 zuba, tvrdi njegova majka. Od razgovora sa roditeljima dve godine starijeg dečaka, preko institucija, problem, kaže, još nije uspela da reši. Na slučaju rade Centar za socijalni rad i Tužilaštvo, a psiholozi objašnjavaju da je najvažnije uključivanje i racionalno sagledavanje slučaja od strane roditelja.

  (10) detaljnije