Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dekan

  • Dragan Milić

    Milić traži smenu dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu

    Rukovodilac Kardiohirurgije Dragan Milić zahteva da Dobrila Stanković Đorđević bude smenjena sa mesta dekanice Medicinskog fakulteta u Nišu, kako kaže, “zbog kršenja pravila i nepoštovanja rokova” prilikom njegovog izbora u zvanje redovnog profesora. Prosvetnoj inspekciji podneo je prigovor, kojim traži i da se čitav taj konkurs poništi zbog probijanja rokova.

    (24) detaljnije
  • medicinski fakultet niš

    Dekanica odgovara Miliću: U mom mandatu nikome ko ispunjava uslove nije osporen izbor u zvanje

    Na tvrdnje doktora Dragana Milića da sabotiraju njegov izbor u zvanje redovnog profesora, odgovara dekanica Medicinskog fakulteta u Nišu Dobrila Stanković Đorđević, koja uverava da u vreme aktuelne Uprave ni jednom nastavniku i saradniku nije osporen izbor u zvanje ako je ispunjavao uslove. Takođe kaže da sumnja u njegove navode da će biti "izbačen sa fakulteta" ako ne odustane od nekih svojih principa i poziva ga da kaže ko mu je to savetovao, jer u suprotnom znači da manipuliše.

    (43) detaljnije
  • fakultet umetnosti

    Žalba usvojena, Fakultet umetnosti u Nišu "imao propuste, ali ih otklonio"

    Žalba koju je Fakultet umetnosti uložio na rešenje prosvetne inspekcije, koja je naložila preispitivanje odgovornosti zbog zaključka da su dekanica Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković jednoj profesorki omogućili da nastavu obavlja onlajn, mimo pismenih odobrenja, usvojena je rešenjem Ministarstva prosvete.

    (8) detaljnije
  • jelena vučković, profesorka

    Dekanica Stenforda u “15 minuta”: Tradicija inženjerstva od Tesle i Pupina, elektrotehnika nacionalni ponos

    Redovna profesorka i dekanica elektrotehnike na Stenfordu Jelena Vučković, koja je nedavno primljena je u Američku akademiju nauka, u emisiji Južnih vesti govorila je o obrazovanju u Srbiji, o znanju koje mladi ovde mogu da steknu i kako da ga usavrše. Ona smatra da Srbija ima nešto specijalno po pitanju obrazovanja i da, za razliku od Amerike, ovde deca iz škola odlaze mnogo spremnija na fakultete. Kaže da je Niš oduvek bio grad elektrotehnike i da je ona naš nacionalni ponos koji treba negovati. Mladima je u emisiji “15 minuta” poručila da razvijaju kritičko mišljenje i da, šta god radili u životu, često preispituju sebe.

    (6) detaljnije
  • jelena vučković, profesorka

    Nišlijka Jelena Vučković primljena u Američku akademiju nauka

    Redovna profesorka elektrotehnike i dekanica na "Stanfordu" Jelena Vučković primljena je u Nacionalnu akademiju nauka Amerike. Ona je završila Elektronski fakultet u Nišu i nakon toga školovanje i karijeru nastavila u Americi. Vučković kaže da joj najnoviji uspeh predstavlja veliku čast, a mladima u Srbiji poručuje da rade na sebi jer samo njihova energija i optimizam mogu da sačuvaju svet.

    (25) detaljnije
  • fakultet umetnosti

    Fakultet umetnosti u Nišu ponovo pod lupom prosvetne inspekcije - deo kolektiva žali se na novo rukovodstvo

    Vanrednim inspekcijskim nadzorom Ministarstva prosvete početkom februara utvrđeno je da su dekanica Fakulteta umetnosti u Nišu Milena Injac i prodekan za nastavu Ivan Novaković, jednoj od profesorki omogućili da nastavu obavlja onlajn i ne dolazi na posao, mimo pismenih odobrenja. To je ujedno i jedna od stvari na koju ukazuje i deo zaposlenih uz isticanje da nova dekanica čini ustupke svima koji su je podržali, kao i Savetu fakulteta koji je utvrdio da nema nezakonistosti. Uprava Fakulteta sve navode demantuje.

    (19) detaljnije
  • Dodela indeksa rukovanje

    Ko je "kriv" za manje brucoša u Nišu - demografija, odlasci u inostranstvo, IT kursevi ili mladi hoće odmah da rade

    Nakon dva upisna roka, na niškim fakultetima ostalo je čak 1.077 slobodnih mesta, od čega skoro 500 na budžetu. Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu Vlastimir Nikolić kaže da to nije neuobičajeno poslednjih godina i da je tako na nivou Srbije, a dekan Filozofskog fakulteta i sociolog Natalija Jovanović kao uzroke vidi odlazak mladih iz zemlje, ali i to što oni sve češće biraju privatne fakultete ili IT kurseve.

    (37) detaljnije
  • natalija jovanovic

    Novi mandat za Nataliju Jovanović, dekanicu Filozofskog fakulteta

    Sociološkinja i dugogodišnja dekanica niškog Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović, kao jedini kandidat, ostaće na toj funkciji još tri godine, odlučilo je Nastavno-naučno veće.

    (9) detaljnije
  • fakultet

    Slaviša Trajković novi dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu

    Za novog dekana niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta izabran je profesor Slaviša Trajković, potvrdili su Južnim vestima sa tog fakulteta. GAF je, kako saznajemo, tokom izbora dekana iznenada posetio i bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, ali o tome nemaju informaciju na fakultetu.

    (8) detaljnije
  • kostić

    Ministarstvo: Kostićeva razrešena zbog nepravilnosti kod izbora dekana

    Da je Suzana Kostić pre skoro dve nedelje razrešena funkcije dekana Fakulteta umetnosti u Nišu zvanično su potvrdili Južnim vestima i iz Ministarstva prosvete. Kostićevu je, kako navode, smenio ministar Branko Ružić, a razlog su nepravilnosti koje su utvrdili u postupku izbora dekana.

    (8) detaljnije
  • Suzana Kostić

    Suzana Kostić razrešena funkcije dekanice Fakulteta umetnosti u Nišu

    Iako joj mandat ističe u oktobru, višegodišnja dekanica niškog Fakulteta umetnosti Suzana Kostić, koja ima pravosnažne presude za mobing, nepotizam, korupciju, kršenje Etičkog kodeksa, razrešena je te funkcije, saznaju Južne vesti. Od februara je na fakultetu u toku proces izbora novog dekana, ali su dva pokušaja propala.

    (16) detaljnije
  • FU

    Propali i drugi izbori - Fakultet umetnosti u Nišu i dalje bez novog dekana

    I ponovljeni izbori za novog dekana niškog Fakulteta umetnosti bili su bezuspešni, te na toj funkciji do daljeg ostaje Suzana Kostić. Naime, skoro dva meseca od prvih izbora propali su i drugi, jer, kako potvrđuje aktuelna dekanica, jedini kandidat za tu poziciju profesor i predsednik Saveta Fakulteta Bojan Živić, nije dobio dovoljno glasova.

    (4) detaljnije
  • FU

    MASA: Dekanica Fakulteta umetnosti pokušava da eliminiše kandidate za dekana koji joj nisu po volji

    Iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti pozivaju Rektorat Univerziteta u Nišu i Ministarstvo prosvete da hitno reaguju na kršenja Zakona o visokom obrazovanju i zloupotrebe funkcije koje na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu vrši odlazeća dekanica Suzana Kostić. Sadašnja dekanica, kako ističu iz MASA, posle tri mandata nije mogla da se kandiduje za dekana i četvrti put zbog koruptivnih radnji, te sada pokušava da protivzakonitim sredstvima eliminiše kandidate za dekana koji joj nisu po volji i da zadrži kontrolu nad Fakultetom.

    (21) detaljnije
  • dekanica

    Počelo suđenje dekanici Fakulteta umetnosti zbog zapošljavanja u vreme zabrane

    Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv aktuelne dekanice Fakulteta umetnosti Suzane Kostić zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, jer je u periodu kada u Srbiji nije bilo dozvoljeno zapošljavanje u javnom sektoru bez konkursa poptisala ugovore o radu sa dvoje radnika, jednog u računarskom sektoru i za higijenčarku u toj ustanovi. Kostićeva je negirala krivicu i rekla da je mislila da se zabrana ne odnosi na radna mesta koja su u sistematizaciji.

    (15) detaljnije
  • fakultet umetnosti

    Propao izbor novog dekana Fakulteta umetnosti u Nišu, Kostićeva ostaje na funkciji

    Izbor novog dekana Fakulteta umetnosti u Nišu zvanično nije okončan, jer profesorka Milena Injac, koja je dobila podršku većine zaposlenih, nije imala dovoljno glasova članova Saveta, koji je u okrnjenom sastavu, jer u njemu nema studenata. Međutim, deo zaposlenih sumnja da novi dekan zapravo nije izabran, jer aktuelna dekanica Suzana Kostić, koja ne sme da se kandiduje zbog kršenja zakona, pokušava da zadrži funkciju. Postupak izbora se ponavlja, a nadležni ponovo o tome ćute.

    (40) detaljnije
  • Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Niš

    Studenti niškog DIF-a zabrinuti zbog odlaska na Kopaonik usred pandemije, dekan kaže preduzete sve mere

    Zbog obavezne semodnevne nastave na Kopaoniku, studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja uplašeni su za svoje i zdravlje profesora. Beez ikakvih uputstava o bezbednosti, kako kažu, preko 100 studenata po grupi primorano je da boravi u hotelu i deli isti prostor. Da je sve pod kontrolom, kao i da su studentima obezbeđeni svi potrebni uslovi ističe dekan DIF-a Milovan Bratić.

    (28) detaljnije
  • Sarcevic; foto: JV

    Ministar prosvete umesto odgovora vređao novinare i gurnuo mikrofon

    "Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste" - poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima Južnih vesti i N1 koji su insistirali da odgovori na pitanja o smeni dekana tri niška fakulteta koju je prošle godine najavio, nakon rešenja Agencije za borbu protiv korupcije. Sada ministar negira ranije izjave, umesto odgovora vređao je novinare i gurnuo mikrofon.

    (32) detaljnije
  • dekani

    Iz Ministarstva mesecima ćute o (ne)smenjivanju niških dekana

    Pre skoro pet meseci ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će za nedelju dana konačno rešiti situaciju tri niška dekana čiju je smenu preporučila Agencija za borbu protiv korupcije. Ipak, Šarčević i dalje nije obelodanio svoje rešenje, niti iz Ministarstva prosvete odgovaraju na pitanja novinarki o ovoj temi.

    (21) detaljnije
  • 490x370-PMF.jpg

    Posle ostavke dekana, PMF u Nišu raspisao konkurs za izbor novog

    Mesec i po dana nakon što je Ivan Mančev zbog loših međuljudskih odnosa na Prirodno-matematičkom fakultetu podneo ostavku na mesto dekana, raspisan je konkurs za izbor novog rukovodioca ove visokoškolske ustanove.

    (1) detaljnije
  • zatvoren kabinet FU

    Savet Fakulteta umetnosti zasedao, ali odluku kriju

    Novinari "Južnih vesti" ponovo su ostali iza zatvorenih vrata, a građani bez odgovora - da li će Savet niškog Fakulteta umetnosti postupiti po zakonu i po zahtevu Ministarstva prosvete, koje traži smenu dekanice Suzane Kostić, osuđene za korupciju. Predsednik Saveta Bojan Živić nakon sednice odbio je da odgovara na pitanja, sklonio se u svoju kancelariju i zaključao.

    (11) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: