Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

digitalizacija

 • virtuelna izložba kompjuter kultura

  Za lakši ostanak kod kuće: Besplatni kursevi, programi, filmovi i predstave

  Obuke iz oblasti informacionih tehnologija i učenje engleskog jezika, onlajn knjige i udžbenici, alati za lakši rad i učenje od kuće, ali i sadržaji kojima se može prekratiti vreme u kući tokom vanrednog stanja, objedinjeni su na platformi "Digitalna solidarnost". Svi servisi su besplatni, ponuda se stalno dopunjuje, a već sada ima sadržaja za filmofile, one koji vole pisanu reč ili muziku, zaljubljenike u kulturu ili one koji bi da pretražuju različite baze podataka.

  (1) detaljnije
 • pozoriste nis

  I Narodno pozorište na platformi koja objedinjuje korisne sadržaje za "prekraćivanje" vremena u kući

  Virtuelni obilazak nekoliko muzeja, slušanje filharmonije, video klub, biblioteka, kao i kursevi iz različitih oblasti besplatno su dostupni na sajtu Digitalna solidarnost, a kao vid podrške u periodu kada je savet ostati kod kuće, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa korona. Sada se ovoj šarenolikoj zbirci pridružilo i niško Narodno pozorište.

  detaljnije
 • muzej

  Zbirke prokupačkog Muzeja dobijaju status kulturnog dobra

  Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima 1912 - 1918, Toplički ustanak 1917, Neolitsko naselje Pločnik, Utvrđenje na Hisaru, samo su neke od izdatih knjiga i zbirki prokupačkog Narodnog muzeja Toplice kojima će, uz određene predmete, ova ustanova dodeliti status kulturnog dobra, jer imaju opšti društveni interes. Od svog osnivanja 1964. godine, ovo će biti prvi put da prokupački Muzej dodeljuje ovakav status.

  detaljnije
 • latinska crkva, prokuplje foto 3d srbija

  3D "šetnjom" do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

  Latinske crkve u Glašincu kod Žitorađe i Prokuplju, crkva Svetog Jovana u selu Orljane i Korpijan kod Doljevca, crkva Svetog Mine kod Lukovske Banje, grad Hisar u Prokuplju, Soko grad ili Skobaljić grad kod Vučja novi su objekti sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta digitalizovali. Jednim klikom sa telefona, tableta ili kompjutera zainteresovani mogu prošetati ovim objektima od istorijske važnosti.

  (2) detaljnije
 • gimnazija plafon

  Ministar najavljuje holograme, neke škole na jugu bez interneta, grejanja, toaleta ili dela plafona

  Dok ministar obrazovanja Mladen Šarčević najavljuje uvođenje virtuelne stvarnosti i hologramskih nastavnika u obrazovni sistem Srbije, mnogo prosvetara sa juga to vidi kao nerealno, jer je ono sa čime se sada suočavaju što, na primer, nema ni toaleta u svim školama, hladne su učionice, loši uslovi za rad, a bilo je i slučajeva gde su se čitavi plafoni u učionicama urušavali. Takođe pitaju: Kako digitalizacija kada mnoge škole nemaju ni internet?

  (14) detaljnije
 • Skupština Grada Niša

  Niš prvi u Srbiji dobija moderni e-parlament

  Da će rad niškog parlamenta biti prvi digitalizovan u Srbiji, i to narednih meseci, najavio je predsednik Gradske Skupštine Rade Rajković. Softver finansiraju Ujedinjene nacije i Vlada Švajcarske, a trebalo bi da donese prenos sednica uživo preko skupštinskog sajta, elektronsko glasanje, kao i video i audio arhivu svih sednica.

  (8) detaljnije
 • grad niš

  Narodna stranka smatra da će “Niš - pametni grad” biti korišćen za špijuniranje građana

  Pošto zasad nije obelodanjeno šta je niška vlast dogovorila sa predstavnicima kineske firme Huavej oko realizacije projekta “Niš - pametni grad”, Gradski odbor Narodne stranke smatra da će biti zloupotrebljen za “zadiranje u privatnost građana”. Ova stranka traži lokalni referendum na kojem će se odlučiti koji sistemi “pametnog grada” će biti implementirani u Nišu.

  (30) detaljnije
 • niš

  Predstavnici "Huaveja" posetili Niš zbog projekta “pametni grad”

  Predstavnici kompanije "Huavej" iz Kine, posetili su Niš, gde su sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem i predstavnicima Ministarstva telekomunikacija razgovarali o daljim koracima oko realizacije projekta “Niš - pametni grad”.

  (15) detaljnije
 • bulatović kina

  Nova najava za "Niš - pametni grad" - 3 komunalna servisa prva u projektu

  Od 7 koliko će biti testirana, kako navode iz Kabineta gradonačelnika, 3 komunalna servisa biće izabrana za projekat "Niš - pametni grad" koji treba da realizuju Vlada Srbije i kineska kompanija "Huavej". Rokovi nisu precizirani, kao ni to koji su komunalni servisi u igri za ovaj ambiciozni projekat. Kineska delegacija dolazi u Niš da "snimi" stanje na terenu.

  (27) detaljnije
 • bulatović kina

  “Niš - pametni grad” za sada samo u kinesko-srpskom memorandumu

  Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije “Huavej” za projekat “pametni gradovi” potpisan je u Pekingu. To je prvi korak ka tome da "Huavej" postane strateški partner Gradu i digitalno transformiše Niš.

  (12) detaljnije
 • pecinska crkva

  Do 3 nepristupačne crkve i kule na jugu sada moguća 3D "šetnja"

  Latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci, 4 su objekta sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta 3D digitalizovali. Tako je moguće videti ih iz više uglova i kretati se kroz njih time što će se sa bilo kog uređaja posetiti sajt srbija3d.rs.

  (6) detaljnije
 • nacionalna klasa flojd nkc

  Projekcija digitalne "Nacionalne klase" u utorak u Nišu

  Kultni film jugoslovenske kinematografije "Nacionalna klasa" digitalno je restauiran, pa oni koji žele da još jednom pogledaju Dragana Nikolića u ulozi legendarnog Flojda i njegove napore da izbegne služenje vojnog roka i postane šampion u automobilizmu, moći će to da urade u utorak 23. oktobra u Niškom kulturnom centru.

  detaljnije
 • nacionalna klasa

  Projekcija digitalne verzije filma “Nacionalna klasa” u Leskovcu

  Digitalizovanu verziju filma čuvenog srpskog reditelja Gorana Markovića “Nacionalna klasa” Leskovčani će moći da pogledaju 16. oktobra u 17 sati u bioskopskoj sali Leskovačkog kulturnog centra. Ulaz je slobodan.

  detaljnije
 • Kina digitalna ekonomija

  Niš na "Informatičkom putu svile", potpisano pismo o namerama sa kineskim gradom

  Kao učesnik međunarodne konferencije o digitalnoj ekonomiji u kineskom gradu Hangdžou, Niš je potpisao Pismo o namerama za jačanje razvoja takozvanog "Informatičkog puta svile" između ova dva grada. Potpisnici su se ovim, kako se navodi na gradskom sajtu, dogovorili da unaprede saradnju u oblasti digitalne ekonomije.

  (5) detaljnije
 • jkp hammeum vodovod foto ilj.m

  Prokupčani uveli digitalni sistem kontrole vodovoda

  Uvođenjem upravljačko-nadzornog i informacionog sistema SCAD, Javno preduzeće Hammeum u Prokuplju će u realnom vremenu imati kontrolu vodovodnog sistema na 3 merna mesta na kojima će kontrolisati 5 stavki, poput merenja, praćenja i kontrole o potrošačima, proizvodnju i distribuciju vode.

  (1) detaljnije
 • ilustracija kompjuter

  Srbija “kaska” za EU u primeni e-usluga, na jugu se postojeći sistemi loše primenjuju

  Elektronski pečat i potpis, elektronska dostava, elektronsko skladištenje podataka, uveliko se primenjuju u zemljama Evropske unije, a veliki broj građana ovih država kažu da im primena e-usluga umnogome poboljšava kvalitet života. Srbija, kažu učesnici okruglog stola „Primeri dobre prakse i budućnost elektronskog poslovanja u Srbiji“, kaska za EU, ali bi potpunim priznavanjem i upotrebom e-usluga povećala efikasnost države i privrede.

  (1) detaljnije
 • protok tim

  Nišlije pokrenule digitalni radio na kome govore o tehnologiji

  Sa idejom da svima približe moderne tehnologije, Nišlije su kreirale Protok - digitalni radio na kome u svojim emisijama razgovaraju o novim tehnološkim alatima i o tome kako mogu da se koriste na najbolji način.

  (2) detaljnije
 • Digitalna Karijera

  U Nišu predavanje za studente o digitalizaciji "društvenjaka"

  Na Ekonomskom fakultetu, 22. maja od 14 sati, održaće se #DigitalnaKarijera, predavanje na kome će učesnici imati priliku da slušaju o digitalnom marketingu, web development-u i digitalizaciji finansijske industrije. Kroz predavanja i diskusiju, predavači će govoriti o stručnim temama vezanim za industrije iz kojih dolaze, ali i pokušati da studente bliže upoznaju sa digitalizacijom radnog okruženja, kao i novim zanimanjima koja nisu postojala sve do pre nekoliko godina.

  detaljnije