Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

divlje životinje

  • Srndać u Svrljigu

    Srndać prošetao do Svrljiga pa se bezbedno vratio u šumu [video]

    Verovatno gonjen lovačkim psima, prema rečima predsednika Lovačkog udruženja iz Svrljiga, srndać je u subotu došao do Dečijeg odeljenja Doma zdravlja, na ulazu u Svrljig. Kako kažu u Lovačkom udruženju, stručna služba je intervenisala i mlada životinja je usmerena ka prirodi i svom staništu.

    (5) detaljnije
  • divlji mačak

    Divlji mačak iz “Zoo planet”-a vraćen u prirodu

    Evropski divlji mačak, kojeg su pre nekoliko nedelja u selu Lipovica kod Leskovca spasili članovi niškog "Zoo planet"-a nakon što je pretrpeo nezgodu na auto-putu, potpuno se oporavio i vraćen je u prirodu, kažu iz tog udruženja.

    (4) detaljnije
  • uništen zasad

    Divlje svinje uništavaju voćnjake i zasade u okolini Žitnog Potoka

    Meštani planinskih sela oko Žitnog Potoka, tridesetak kilometara od Prokuplja, već nekoliko godina muku muče i ne znaju kako da zaštite svoje useve i voćnjake od najezde divljih svinja koje im preko noći, a često i danju potpuno unište čitavu njivu. Radi se o selima u blizini rezervata Lovačkog udruženja "Toplica" u Prokuplju, gde su potvrdili da divlje svinje prave veliki problem i da su zato ove godine ranije počeli lovnu sezonu u kojoj je za oko mesec dana već odstreljeno stotinak svinja.

    (3) detaljnije
  • Divlja mačka i srna; foto: Zoo planet

    Niški "Zoo planet" zbrinuo povređenu srnu i spasao divljeg mačka

    Srna koju je udario auto imala je sreće da je pronađu dobri ljudi, ističu iz niškog "Zoo planeta" gde se oporavlja, ali kažu da je nakon operacije i dalje životno ugrožena. Još jedan njihov novi stanar je i divlji mačak kojeg su pre nekoliko dana spasili u selu Lipovica kod Leskovca, a kome je potrebno strogo mirovanje narednih nedelja.

    (7) detaljnije
  • lane

    Veterinar u Nišu spasio život povređenom lanetu

    Niški veterinar Branislav Petković spasio je život lanetu kome je u udesu bila polomljena noga, s tim što je morao da je amputira, jer je neko pre toga pokušao da sanira povredu na pogrešan način, kažu iz ambulante "Pet Konba". Životinja je trenutno kod čoveka koji ga je doneo, a trebalo bi da lane bude smešteno u "Zoo kutku". Veterinari apeluju na građane da ne pokušavaju sami da previjaju povrede kod divljih životinja.

    (1) detaljnije
  • medved

    Svrljiške planine imaju novog gosta: Kamere snimile medveda u okolini Svrljiga

    U ataru sela Lukovo, na obroncima Svrljiških planina, 13. maja lovačke kamere zabeležile su medveda na jednom hranilištu za divlje životinje. Iz Lovačkog udruženja “dr Milenko Hadžić” iz Svrljiga kažu da do sada te strogo zaštićene vrste nije bilo na toj teritoriji i da će pratiti njegovo kretanje, ako medved i dalje boravi tu.

    (6) detaljnije
  • medved

    Mrki medved snimljen kod Babušnice, hrani se medom iz košnica

    Sigurosna kamera na pčelinjaku u selu Raljin, na samo 14 km od Babušnice, snimila je mrkog medveda, a pretpostavka lovočuvarske službe je da se radi o mlađem medvedu, čiji tragovi su uočeni i prošle godine, ali tada nije bio snimljen. Predsednik Lovačkog društva iz Babušnice kaže da se na snimcima dokazuje da je izuzetno pametan - dolazi do košnice, otvori i izvuče samo 2, 3 rama, dok je prošle godine bilo razbacivanja i uništavanja košnica, što se više ne dešava.

    (19) detaljnije
  • zo kutak01

    “15 minuta” u “Zoo kutku” - životinjsko carstvo nadomak Niša

    Svinja Dana, magarica Marica, poni Fića i srndać Radovan samo su neke od 200 spašenih životinja koliko ih je trenutno u niškom Zoo Kutku čiji volonteri svakodnevno zbrinjavaju povređene, bolesne i ostavljene jedinke. Kako bi obezbedili sve što je potrebno životinjama organizuju terensko jahanje i pozivaju sve zainteresovane da se oprobaju u njemu i tako daju svoj mali doprinos ovoj zajednici.

    detaljnije
  • 1643635252930

    U niškom "Zoo planetu" otvoren stacionar za povređene životinje

    Povređene divlje životinje i povređeni zabrinuti ljubimci koje ubuduće budu spasavali volonteri niškog Zoo Planeta , boraviće u novootvorenom stacionaru gde će im biti ukazana prva pomoć i potrebna nega. Kako bi prostor za prihvat životinja imao bolje uslove, članovi učeničke kompanije Ekolim izradili su i jedan solarni panel za dogrevanje.

    (4) detaljnije
  • divlja svinja

    Otkriveni novi slučajevi afričke kuge kod divljih svinja u Nišu i Svrljigu, lov zabranjen

    Zbog novih slučajeva afričke kuge divljih svinja u Nišu i Svrljigu zabranjen je lov, a seoskim gazdinstvima i farmama na ovim područjima preporučuje se pojačana higijena, kaže rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge u Nišu Miroljub Marjanović. Ističe da bolest nije opasna za ljudsko zdravlje, kao i da među domaćim svinjama za sada nema otkrivenih slučajeva.

    (8) detaljnije
  • divlja svinja

    Povređen poštar kod Svrljiga, napao ga divlji vepar

    Noseći poštu meštanima u zaseoku Trojica, ka selu Izvor, poštara iz Svrljiga napao je juče divlji vepar. On je mopedom krenuo ka selu i videvši divlju svinju sa prasićima zastao je da ih pogleda, kada mu je iza leđa prišao vepar koji ga je najpre ugrizao za nogu, a potom ga izgazio, zbog čega je mladi poštar prebačen u niški Klinički centar.

    (10) detaljnije
  • divlja-svinja-flickr

    Novi slučajevi afričke kuge kod divljih svinja u okolini Pirota

    Kod pet divljih svinja, koje su članovi pirotskog lovačkog udruženja “Ponišavlje” odstrelili ili pronašli uginule u protekle dve nedelje, utvrđena je zaraza afričkom kugom, zbog čega je lov u reonima gde su se te jedinke nalazile zabranjen, a domaćinstvima koja čuvaju domaće svinje savetuje se oprez.

    (1) detaljnije
  • lovci

    Počeo lov na sitnu divljač, za odstrel 200 prepelica i 100 golubova

    Naredna dva meseca na teritoriji Lovačkog udruženja "Toplica" u Prokuplju, otvorena je sezona lova na sitnu divljač, prepelicu, grlicu i divlje golubove, a broj za odstrel ovih ptica je ograničen na 200 prepelica i grlica i 100 divljih golubova.

    (6) detaljnije
  • vetruška

    Vetruška iznenadila Nišlije u dnevnoj sobi [video]

    Neobičan nedeljni dan proveo je par iz Niša, jer im je društvo pravila vetruška koja je ušla kroz prozor. Ova divlja vrsta neretko se sreće u gradu, te kažu da se nisu uplašili, već su je nahranili i pustili da se vrati svom gnezdu, a nadaju se da će ih uskoro ponovo posetiti.

    (7) detaljnije
  • srna

    Srna šeta Nišavom [video]

    Laganim hodom, kao da lebdi na vodi, mlada srna prošetala se Nišavom kod mosta u selu Prosek, a meštani i ljubitelji prirode kažu da ovih dana ove divlje životinje nisu retkost na početku Sićevačke klisure.

    (7) detaljnije
  • Divlja svinja zoo planet foto Zoo planet

    U Cerju pronašli divlju svinju staru jedan dan, zbrinuo je "Zoo planet"

    Kada su izašli da provere šta im šušti u dvorištu, meštani sela Cerje nadomak Niša zatekli su mladunče divlje svinje, pa su pozvali Zoo planet da je zbrine. Kako kaže predsednik ovog udruženja Dušan Stojanović, sudeći po pupčanoj vrpci, divlja svinja nije bila starija od jednog dana, ali su je i zbrinuli, pa je postala novi stanovnik Zoo kutka u Kamenici.

    (7) detaljnije
  • zmija, foto zoo planet april 2020

    Zmiju dugu preko metar patrola "Zoo planeta" izvukla iz podruma i vratila u prirodu

    Nakon prijave građana da se u podrumu njihove kuće nalazi zmija, ekipa niškog Zoo planeta je u nedelju izašla na teren, prvi put ove godine zbog zmije. Kako kažu, neotrovna zmija Eskulapov smuk, duga 117 cm, evakuisana je i puštena u prirodu.

    (6) detaljnije
  • vetruska, soko, foto ljubica jocic

    Sove, vetruška i mišari - divlje vrste nastanjene u Nišu

    Sova mala ušara, šumska sova, sova kukuvija, vetruška, mišar, kobac, rode, čaplje, jastrebovi, kuna zlatica, evropska veverica, srndaći su samo neke od divljih vrsta koje se često sreću u Nišu i okolini, kaže Dušan Stojanović iz "Zoo planeta". Danas je Svetski dan divljih vrsta, a Stojanović kaže da je svest ljudi o zaštiti staništa na mnogo višem nivou.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: