Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

donacija

 • Zoo kutak Kamenica foto Južne vesti Jovana Adamović

  "Zoo kutak" bez struje, volontera i donacija

  Problemi zbog virusa korona i vanrednog stanja nisu zaobišli ni Zoo kutak u Kamenici. Zbog ograničenja kretanja i broja ljudi na istom mestu predsednik ovog niškog udruženja Dušan Stojanović uglavnom nema pomoć volontera, a mnogo je životinja koje treba čuvati. Struja im je isključena, a zabranjen je i dolazak posetioca, zbog čega nema ni donacija, pa Stojanović apeluje na građane da pomognu novčanim donacijama, ali i voćem, povrćem i žitaricama.

  (26) detaljnije
 • hram

  Prokuplje iz gradske kase daje 2 miliona dinara za izgradnju hrama Svetog Đorđa

  Za izgradnju crkve Svetog Đorđa u Prokuplju, čiji su radovi započeli 2017. godine, Prokuplje će iz ovogodišnjeg gradskog budžeta izdvojiti 2 miliona dinara, a sredstva će biti upotrebljena za pokrivanje crkve i izgradnju kupole.

  (5) detaljnije
 • donacija leskovac

  Školama u Leskovcu rotarijanci donirali novac i opremu

  Novac sakupljen na humanitarnom koncertu koji je Rotari klub Leskovac organizovao početkom decembra prošle godine doniran je Muzičkoj školi "Stanislav Binički". Pored novca za Muzičku školu, leskovački rotarijanci donirali su IT opremu osnovnim školama u Razgojni i Vučju.

  (1) detaljnije
 • defibrilator

  Hitna pomoć u Prokuplju dobila savremeni defibrilator

  Savremeni defibrillator koji će doprineti bržem i efikasnijem zbrinjavanju najtežih stanja pacijenata, doniran je službi Hitne pomoći prokupačkog Doma zdravlja. Aparat je donirala Zadužbina Nikole Spasića, a vrednost donacije je 504.906 dinara.

  detaljnije
 • Donacija u opremi od 1500 do 2400 evra

  Dvanaestoro Belopalančana dobilo opremu za pokretanje posla

  Opremu koja će im pomoći o pokretanju sopstvenog biznisa dobilo je dvanaestoro Belopalančana koji će se ubuduće baviti pripremom ogrevnog drveta, reciklažom, poljoprivredom, muzikom i kovačkim zanatom. Od oktobra 2017. godine, od kada nemačka organizacije Help pomaže Belopalančanima, dodeljeno je oko 53.000 evra i do sada je grantovima u opremi podržano 29 Belopalančana.

  detaljnije
 • Izložba radova

  Grad donirao projektor Dnevnoj psihijatarskoj bolnici u Vranju

  Zahvaljujući novom projektoru koji je Dnevna psihijatarska bolnica dobila od Lokalne samouprave, korisnici i zaposleni na njemu moći će da svoje aktivnosti organizuju na mnogo bolji i kvalitetniji način. Takođe, kažu iz Zdravstvenog centra, pacijenti ove Bolnice za vreme praznika organizovaće prodajnu izložbu rukotvorina nastalih u sklopu terapije, koju zainteresovani mogu da pogledaju svakog radnog dana od 12 sati.

  (1) detaljnije
 • Novogodišnji pokloni za decu

  Fondacija "Divac" prikuplja donacije za porodice u prokupačkom selu

  U planinskom selu Tovrljane i obližnjim prokupačkim mestima živi 75 porodica, neke i u jako teškim uslovima. Zato Fondacija "Ana i Vlade Divac" poziva one koji mogu da doniraju i pomognu da paketi namirnica stignu u ovaj siromašni kraj do Božića i ulepšaju im praznike.

  detaljnije
 • Zvezdan Terzić Zoran Radovanivić donacija Klinički centar foto Južne vesti Milica Jovanović

  Niška dečija ortopedija dobila moderan ultrazvučni aparat

  Skoro 40 hiljada evra košta savremeni ultrazvuk koji je dobila Klinika za dečiju hirurgiju i ortopediju Kliničkog centra Niš. Sem dijagnostike, što je prva asocijacija na ultrazvuk, ovaj aparat pomoći će i u terapiji kaže direktorka ove klinike Anđelka Slavković, a očekuju da pomoću njega postižu bolje rezultate i uvedu nove metode.

  (4) detaljnije
 • laboratorija kardiohirurgija

  Niška Kardiohirurgija dobila genetsku laboratoriju nazvanu po američkom humanitarcu

  Klinika za kardiohirurgiju u Nišu je dobila novu genetsku laboratoriju koja će nositi naziv po Daglasu Merivederu Doldu - koji je prema svedočenjima sprečio bugarsku vojsku da razori Niš 1915. godine. Niška klinika dobila je i aparat od američke Vojske, a koristiće se za dijagnostikovanje urođenih poremećaja kod pacijenata kao što su trombofilija ili za genetsku tipizaciju karcinoma.

  (19) detaljnije
 • glisic

  Vučić i Glišić u akciji doniranja sportske opreme Kuršumličanima - kampanja SNS ili državna pomoć

  Opremu koju je prilikom nedavne posete Kuršumliji fudbalerima obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je predsednik Izvršnog odbora njegove Srpske napredne stranke Darko Glišić, a informacija o aktivnosti stranačkog funkcionera preneta je na zvaničnom sajtu Opštine. U opštini nakon objave ne odgovaraju kako je lopte i dresove koje je obećao predsednik države uručio stranački funkcioner, a stručnjaci prepoznaju da je posredi zloupotreba državnih resursa u stranačke svrhe.

  (6) detaljnije
 • Crkva "čeka" postavljanje

  Bugarska donirala montažnu crkvu selu Rakita, meštani je ne žele

  Selo Rakita više od 100 godina po sećanju meštana nema crkvu u selu, a sada, kada bi ovakav verski objekat mogao biti postavljen u njihovom mestu - meštani to ne žele. Dok oni kažu da ih niko nije pitao da se montažna crkva postavi u centru sela, iz Kulturno-informativnog centra bugarske manjine, koji je inicijator postavljanja, kažu da imaju blagoslov Eparhije niške i da će se ona postaviti do verskog praznika Aranđelovdana. Novac za crkvu donirala je Direkcija za vere Republike Bugarske, a ona je kupljena u Gadžinom Hanu.

  (16) detaljnije
 • Tehnička škola u Vladičinom Hanu

  Za renoviranje Tehničke škole u Vladičinom Hanu potrebno više novca od prikupljenog

  Fondacija “Ana i Vlade Divac” koja je septembra ove godine pokrenula akciju prikupljanja novca za renoviranje Tehničke škole u Vladičinom Hanu, poziva opet sve koji žele da pomognu da se pridruže akciji, jer je potrebno još 650.000 dinara kako bi svi planirani radovi mogli da se realizuju. Rekonstrukcija 10 učionica u kojima nastavu pohađa 840 đaka, trebalo bi da počne tokom raspusta.

  detaljnije
 • rotarijanci leskovac

  Školama u Leskovcu i Bojniku rotarijanci donirali sadnice četinara

  Kako bi oplemenili i ozelenili školska dvorišta, članovi Rotarakt kluba Leskovac donirali cu sadnice jela i borova školama u Leskovcu i Bojniku. Zasađeno je po dvadesetak četinara u dvorištima 3 škole, a leskovački rotarijanci najavljuju slične akcije i ubuduće.

  detaljnije
 • decija klinika

  Lažni zahtev za doniranje računara i štampača niškoj Dečijoj klinici

  “Budžeti su nam, u najvećem broju slučajeva ograničeni, te vam se obraćamo sa molbom za donaciju”, piše između pstalog u zahtevu koji je predat jednoj firmi u Nišu, a koji navodno potpisuje osoblje Klinike za dečiju hirurgiju i rukovodilac dr Anđelka Slavković. Međutim, na Klinici kažu da oni dopis nisu poslali i sumnjaju da je njihovo ime namerno zloupotrebljeno.

  (6) detaljnije
 • Ulica Palih Boraca

  Država od porodica palih boraca traži kiriju za stanove koje su im izgradili Japanci

  Porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida već 12 godina žive u Ulici Palih boraca u Nišu, u zgradi izgrađenoj novcem Japana i, kako sami kažu, bez plaćanja zakupa. Kada su 2017. godine ugovori potpisani na 10 godina istekli, tražili su da ih produže, ali niko ih nije čuo. Pre nedelju dana dobili su ultimatum - imaju mesec dana da prikupe dokumentaciju, pristanu da plate kiriju ili da se isele. Nadležni zasad nisu odgovorili na pitanja "Južnih vesti", ali su se sastali sa stanarima i, kako oni prenose, rekli da samo postupaju po Uredbi Vlade Srbije.

  (6) detaljnije
 • Dečija onkologija

  Večeras aukcija predmeta slavnih sportista za pomoć dečijoj onkologiji u Nišu

  Oni koji su u mogućnosti da pomognu kupovinu ultrazvučnog aparata za dečiju onkologiju u Nišu mogu večeras od 19 sati da odu u Hotel "Tami" na donatorsku večeru na kojoj će se održati i aukcija predmeta slavnih sportista i umetnika.

  (1) detaljnije
 • donacija

  Nišlije iz Toronta donirale GAK-u opremu vrednu pola miliona dinara

  Aparate namenjene za lečenje i zbrinjavanje trudnica, porodilja i novorođenčadi vredne pola miliona dinara, uručili su Klinici za ginekologiju i akušerstvo niškog Kliničkog centra predstavnici udruženja "Nišlije iz Toronta".

  (9) detaljnije
 • Rotarijanci nastavljaju sa humanitarnim radom

  Rotarijanci poklonili inhalator dečijem dispanzeru u Pirotu

  Inhalator koji je neophodan za rad Dečijeg dispanzera pri Domu zdravlja, kupio je i poklonio ovoj zdravstvenoj ustanovi Rotari klub Pirot , a ideja za prikupljanje novca za ovaj aparat potekla je od pirotskog arhitekte Miljana Ristića.

  (1) detaljnije
 • Dodela mehanizacije

  Učenici poljoprivredne škole iz Prokuplja dobili mehanizaciju

  Tresač za voće, atomizer za prskanje, podrivač, kosačica, samo su deo poljoprivredne opreme koju su učenici završnih razreda prokupačke Srednje poljoprivredne škole “Radoš Jovanović Selja”, dobili kroz projekat “Osnaživanje mladih poljoprivrednika”.

  (1) detaljnije
 • monitor KC Niš

  Najsavremeniji monitori za praćenje životnih funkcija donirani KC Niš

  Francuska kompanija "Massimo set" donirala je deset najsavremenijih monitora za neinvazivna merenja i praćenja životnih funkcija kod novoređenih beba niškom Kliničkom centru. Uz njih, Franuzi su donirali i jedan monitor za praćenje životnih funkcija kod odraslih, kažu u KC Niš, a celokupna oprema koju su dobili košta 20.000 evra.

  (4) detaljnije