Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dualno obrazovanje

 • Praksa za leskovačke studente i kod privrednika u drugim gradovima

  U akademiji strukovnih studija "Južna Srbija" u Leskovcu potpisan je ugovor o dualnom modelu studija na Odseku za poslovne studije sa privrednicima iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Palića i Vlasotinca. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je istakao da se dualno obrazovanje pokazalao kao dobro u srednjim šklolama, pa će se primenjivati i u visokoškolskim ustanovama.

  detaljnije
 • skola-foto-aleksandar-kosti

  Pirotska tehnička škola uvodi novi smer dualnog obrazovanja

  Srednja stručna škola u Pirotu od naredne školske godine uvodi novi smer gde će, po završetku dualnog školovanja tokom kojeg će se dobijati nadoknada za vreme provedeno u fabrici, učenici dobijati zvanje “tehničar za polimere“, a zainteresovani mogu 4. i 5. juna da se prijave u svojim osnovnim školama kako bi imali prvenstvo pri upisu.

  (1) detaljnije
 • dualno

  Potrebna saradnja škola i kompanija za razvoj dualnog obrazovanja

  Da su prednosti koje donosi dualno obrazovanje unapređivanje prakse i veća šansa za posao, ali i da je neophodna saradnja između stručnih škola i kompanija koje se uključuju u taj proces, slažu se direktori niških škola, predstavnici kompanija i učenici, koji su se okupili na promociji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Nišu.

  (3) detaljnije
 • EMS dualno obrazovanje 1 foto EMS

  Elektrotehničari iz “Tesle” na praksi u EMS-u uče, rade i primaju platu

  Trojica učenika Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Niša, u naredne 2 godine svoju praksu sprovešće u pogonu Elektromreža Srbije, a pored učenja, kako kažu u EMS-u, za vreme koje provedu u preduzeću primaće minimalnu platu, naknadu za prevoz i hranu i biće zdravstveno osigurani. Ovo je deo programa dualnog obrazovanja, a direktor “Tesle” Nebojša Sokolović se nada da će učenici tako sebi obezbediti i radno mesto.

  (1) detaljnije
 • panel vlasotince

  Dualno obrazovanje - spoj teorije i prakse za lakši dolazak do posla

  Saradnja škole i privrede kroz dualno obrazovanje zasad je dobra, ocenili su na jučerašnjem skupu u Vlasotincu predstavnici Ministarstva prosvete, škola i preduzeća. Učenici lakše usvajaju znanja, a kroz praksu u preduzećima “kuju” potrebne veštine za budući posao.

  (2) detaljnije
 • Tehnicka skola Vranje foto i.m

  Od jeseni novi profili u vranjskim srednjim školama

  Ministarstvo prosvete odobrilo je 4 obrazovna profila po dualnom modelu, pa će po 15 učenika od jeseni moći da u Tehničkoj školi upiše smer "operater mašinske obrade", kao i "bravar zavarivač", 30 učenika smer "modni krojač" u Hemijsko-tehnološkoj i isto toliko učenika smer "kuvar" u Ekonomskoj školi.

  detaljnije
 • dualno

  Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

  Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

  (5) detaljnije
 • školske klupe

  Dualno obrazovanje od septembra i u Tesli

  Prva generacija trogodišnjeg smera “elektrotehničar” niške Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” će od naredne školske godine, u sklopu dualnog obrazovanja, imati praksu u niškim firmama, kazao je direktor ove škole Nebojša Sokolović.

  (1) detaljnije
 • ucionica (2) foto aleksandar kostic

  Novi obrazovni profili u tri vranjske škole

  Ministarstvo prosvete odobrilo je 5 obrazovnih profila po dualnom sistemu obrazovanja za tri srednje škole u Vranju. Kombinovanje teorije i prakse, ali i posao nakon škole očekuje bravare i zavarivače, operatere mašinske obrade i izrade nameštaja, modne krojače i poljoprivredne tehničare.

  detaljnije
 • tehnicka-skola-vladicin-han.jpg

  Tehnička škola u Hanu uvodi novi smer

  Po završetku školovanja zvanje “industrijski tehničar” dobiće učenici novog smera koji se uvodi od naredne školske godine, a novina je da će se nastava odvijati dualno, delom u školi, delom u novootvorenoj fabrici u Vladičinom Hanu.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Lično bih dodelio priznanje svim građanima grada Niša za sve ono sto su uspeli da prežive.

Rodoljub Errc Čitalac

Tekst: Do 15. decembra otvorene prijave za najviše priznanje Grada Niša