Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dualno obrazovanje

  • Vranje panorama

    Vranje dobija "Trening centar" za obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije

    Izgradnju "Trening centra" u Slobodnoj zoni u Vranju, u neposrenoj blizini kompanije Teklas , u kome bi učenici mogli da imaju praktične obuke ili da kroz obuke steknu dokvalifikacije i prekvalifikacije, najavili su predsednik Privremenog organa Slobodan Milenković i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić.

    (1) detaljnije
  • 20230331_120636

    Izmene i dopune Zakona o dualnom obrazovanju počele iz Leskovca - više praktične nastave, manje teorije

    Sa 5 obrazovanih ustanova, 9 profila i 13 kompanija koje su uključene u program dualnog obrazovanja, Leskovac je jedan od najuspešnijih gradova, a kako bi odmah po završetku školovanja srednjoškolci i studenti bili osposobljeni za samostalni rad, Kancelarija za dualno obrazovanje, uz podršku Ministarstva prosvete, predlaže izmenu i dopunu Zakona prema kome će oni više biti uključeni u praktični rad, dok će imati manje obaveza u samoj školi i praktičnoj nastavi.

    detaljnije
  • Praksa za leskovačke studente i kod privrednika u drugim gradovima

    U akademiji strukovnih studija "Južna Srbija" u Leskovcu potpisan je ugovor o dualnom modelu studija na Odseku za poslovne studije sa privrednicima iz Leskovca, Niša, Aleksinca, Palića i Vlasotinca. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je istakao da se dualno obrazovanje pokazalao kao dobro u srednjim šklolama, pa će se primenjivati i u visokoškolskim ustanovama.

    detaljnije
  • skola-foto-aleksandar-kosti

    Pirotska tehnička škola uvodi novi smer dualnog obrazovanja

    Srednja stručna škola u Pirotu od naredne školske godine uvodi novi smer gde će, po završetku dualnog školovanja tokom kojeg će se dobijati nadoknada za vreme provedeno u fabrici, učenici dobijati zvanje “tehničar za polimere“, a zainteresovani mogu 4. i 5. juna da se prijave u svojim osnovnim školama kako bi imali prvenstvo pri upisu.

    (1) detaljnije
  • dualno

    Potrebna saradnja škola i kompanija za razvoj dualnog obrazovanja

    Da su prednosti koje donosi dualno obrazovanje unapređivanje prakse i veća šansa za posao, ali i da je neophodna saradnja između stručnih škola i kompanija koje se uključuju u taj proces, slažu se direktori niških škola, predstavnici kompanija i učenici, koji su se okupili na promociji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Nišu.

    (3) detaljnije
  • EMS dualno obrazovanje 1 foto EMS

    Elektrotehničari iz “Tesle” na praksi u EMS-u uče, rade i primaju platu

    Trojica učenika Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” iz Niša, u naredne 2 godine svoju praksu sprovešće u pogonu Elektromreža Srbije, a pored učenja, kako kažu u EMS-u, za vreme koje provedu u preduzeću primaće minimalnu platu, naknadu za prevoz i hranu i biće zdravstveno osigurani. Ovo je deo programa dualnog obrazovanja, a direktor “Tesle” Nebojša Sokolović se nada da će učenici tako sebi obezbediti i radno mesto.

    (1) detaljnije
  • panel vlasotince

    Dualno obrazovanje - spoj teorije i prakse za lakši dolazak do posla

    Saradnja škole i privrede kroz dualno obrazovanje zasad je dobra, ocenili su na jučerašnjem skupu u Vlasotincu predstavnici Ministarstva prosvete, škola i preduzeća. Učenici lakše usvajaju znanja, a kroz praksu u preduzećima “kuju” potrebne veštine za budući posao.

    (2) detaljnije
  • Tehnicka skola Vranje foto i.m

    Od jeseni novi profili u vranjskim srednjim školama

    Ministarstvo prosvete odobrilo je 4 obrazovna profila po dualnom modelu, pa će po 15 učenika od jeseni moći da u Tehničkoj školi upiše smer "operater mašinske obrade", kao i "bravar zavarivač", 30 učenika smer "modni krojač" u Hemijsko-tehnološkoj i isto toliko učenika smer "kuvar" u Ekonomskoj školi.

    detaljnije
  • dualno

    Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

    Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

    (5) detaljnije
  • školske klupe

    Dualno obrazovanje od septembra i u Tesli

    Prva generacija trogodišnjeg smera “elektrotehničar” niške Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” će od naredne školske godine, u sklopu dualnog obrazovanja, imati praksu u niškim firmama, kazao je direktor ove škole Nebojša Sokolović.

    (1) detaljnije
  • ucionica (2) foto aleksandar kostic

    Novi obrazovni profili u tri vranjske škole

    Ministarstvo prosvete odobrilo je 5 obrazovnih profila po dualnom sistemu obrazovanja za tri srednje škole u Vranju. Kombinovanje teorije i prakse, ali i posao nakon škole očekuje bravare i zavarivače, operatere mašinske obrade i izrade nameštaja, modne krojače i poljoprivredne tehničare.

    detaljnije
  • tehnicka-skola-vladicin-han.jpg

    Tehnička škola u Hanu uvodi novi smer

    Po završetku školovanja zvanje “industrijski tehničar” dobiće učenici novog smera koji se uvodi od naredne školske godine, a novina je da će se nastava odvijati dualno, delom u školi, delom u novootvorenoj fabrici u Vladičinom Hanu.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: