Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dugovanja radnicima

 • smećar

  Belopalanačkom "Komnisu" izvršitelji ponovo popisali dva vozila zbog dugovanja radnicima

  Nakon što su pre samo dve nedelje izvršitelji zbog duga oduzeli pa vratili auto i kamion smećar, sada zbog dugovanja radnicima za neisplaćene zarade, a po izvršnim rešenjima Osnovnog suda u Pirotu, javni izvršitelj je popisao dva vozila Javnog komunalnog preduzeća Komnis iz Bele Palanke. Kako kaže advokatica Kristina Milić koja zastupa radnike, ukoliko do kraja nedelje ne bude postignut dogovor o isplati potraživanja, vozila će se oduzeti i prodati.

  (9) detaljnije
 • wood feel kuršumlija

  Radnici kuršumlijske fabrike blokiraju proizvodnju i traže 4, poslodavac im priznaje 2 plate

  Dok desetak radnika kuršumlijske fabrike "Wood fell" već nekoliko dana blokira ulaz proizvodne hale i ne žele da nastave proizvodnju dok im se ne isplate 4 zaostale plate, rad vikendom i godišnji odmor, o čemu je usmeno obaveštena Inspekcija, rukovodstvo izraelske fabrike tvrdi da je proizvodnja obustavljena još od 23. jula i da se niko od radnika od tada nije pojavio na svom radnom mestu, da većina radnika nema produžen ugovor na određeno i da će im za koji dan biti ponuđen otkaz i sporazumno rešenje uz dve plate, u suprotnom će preko advokata i suda tražiti rešenje.

  (1) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju gde je delom smestena TSO lj.m.

  Radnicima Sportskog centra u Prokuplju duže od mesec dana nerešen status nakon likvidacije preduzeća

  Nakon odluke Privrednog suda o pokretanju likvidacije prokupačkog Sportskog centra od 16. avgusta ove godine, status 67 radnika u stalnom radnom odnosu kojima do danas nije raskinut ugovor o radu je nejasan, a novoizabrani likvidacioni upravnik iz Niša Bratislav Rajković kaže da je u startu napravljena greška jer je svima morao da se prekine ugovor o radu sa tim datumom. On nije mogao da komentariše kako će taj problem biti rešen, ali je pozvao zaposlene, kao i sve poverioce da prijave potraživanja zaključno sa polovinom avgusta, a isplata će biti, kaže, nakon završenog procesa likvidacije.

  (2) detaljnije
 • radnici blokada

  Radnici "Simpo-Šik" na sat vremena blokirali put Niš-Priština, najavljuju proteste i narednih dana

  Sa zahtevom da im se poveže radni staž koji firma nije uplaćivala od 2010. godine, ali i isplati obećana novčana pomoć iz 2019. godine, preko 100 radnika "Simpo Šik"- a u Kuršumliji blokiralo je na sat vremena državni put Niš-Priština kod sela Kastrat. Kako su najavili iz sindikata zaposlenih, jednočasovni štrajk upozorenja će se nastaviti i narednih dana, a ukoliko ne bude rezultata, odlučivaće o radikalizaciji protesta, obustavom rada i totalnom blokadom fabrike.

  (9) detaljnije
 • Radnici "Simpo-Šik"-a od ponedeljka nastavljaju proteste blokadom državnog puta Niš-Priština

  Ukoliko im Vlada ne reši problem, radnici "Simpo-Šik"-a za ponedeljak najavljuju blokadu puta

  Radnici Simpo Šik-a iz Kuršumlije koji su pre desetak dana 3 dana protestvovali ispred zgrade kuršumlijske opštine tražeći da im firma uplati i poveže radni staž od 2012. godine do danas, nisu zadovoljni reakcijom Vlade Srbije i razgovorom koji je prethodne nedelja u njihovo ime vodio predsednik Opštine Radoljub Vidić. Kažu da ima najave da će se na sutrašnjoj sednici Vlade rešavati njihov problem, a u slučaju da se to ne desi oni će od ponedeljka blokirati državni put Niš - Priština kod sela Kastrat.

  (6) detaljnije
 • radnici

  Radnici "Simpo Šik"-a protestovali zbog neuplaćivanja staža ispred zgrade Opštine Kuršumlija

  Preko 100 radnika kuršumlijskog "Simpo Šik"-a okupilo se danas ispred zgrade Opštinske uprave kako bi, kako kažu predstavnici Sindikata radnika, ukazali na dugogodušnji problem sa nepovezivanjem radnog staža i neuplaćivanjem doprinosa, ali i zbog toga što im nije isplaćena obećana novčana pomoć. Kažu da će se na istom mestu okupiti i narednih nekoliko dana, kako bi ih, kako objašnjavaju, video neko iz državnog vrha, kojima su se nekoliko puta obraćali.

  (5) detaljnije
 • kopaonik

  Zbog nepovezanog staža i niskih penzija u "Simpo-Šik-u" najavljena blokada puta kod Kuršumlije

  Kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov problem koji imaju već desetak godina - nepovezivanje radnog staža, neuplaćivanje doprinosa, kao i isplatu plata, radnici “Simpo-Šik-a“ u Kuršumliji, predstavnici sindikata i građani najavili su blokadu državnog puta Niš-Priština u selu Visoka kod Kuršumlije. Blokada je najavljena za četvrtak, 15. jula, a počeće u minut do 12.

  (4) detaljnije
 • protest-radnici-foto-tr

  Radnici propalih firmi opet protestovali u Nišu i poručili - samo želimo novac koji smo zaradili

  Nekolicina radnika propalih niških firmi koji traže zaostale zarade ponovo se okupila ispred Gradske kuće i tražila razgovor sa gradonačelnicom Niša. Ističu da su zbog korone pauzirali sa okupljanjima, ali da će sada nastaviti i najavljuju radikalnije proteste ako nadležni, kako kažu, nastave da ih ignorišu.

  (39) detaljnije
 • bela palanka

  Belopalančani zaposleni u javnom sektoru opet mesecima bez plate

  Kašnjenje plata i njihova neredovna isplata, postalo je, prema rečima većeg broja radnika Opštinske uprave i pojedinih javnih preduzeća i ustanova, svakodnevnica za zaposlene u javnom sektoru u Beloj Palanci. Zaposleni se, strahujući za posao, anonimno obraćaju Južnim vestima, a zbog čega se kasni sa platama, iz Opštinske uprave ne odgovaraju.

  (31) detaljnije
 • komnis

  Belopalanački komunalci i dalje bez plata, kreću sa tužbama

  Radnici belopalanačkog komunalnog preduzeća Komnis i dalje nisu primili zaostale plate, a kako kažu, deo njih je jutros održao štrajk upozorenja i ukoliko do 4. oktobra ne počne isplata, kažu tužiće preduzeće za novac koji im se duguje. Direktor Komnisa Miloš Pavlović ovog puta nije želeo da razgovara sa novinarima Južnih vesti.

  (5) detaljnije
 • Protest Vranje

  Bivši radnici i ratni veterani pravdu i dalje traže na ulicama Vranja

  Mesec dana od kako je održan poslednji protest, bivši radnici vranjske “Koštane" i fabrike "Simpo tepih" kod Trgovišta ispred prostorija vranjskog SNS-a zatražili su neisplaćene zarade, a učesnici ratova devedesetih godina koji su takođe učestvovali na protestu, izrazili su nezadovoljstvo zakonom koji se bavi njihovim problemom.

  (3) detaljnije
 • Protest radnika i ratnih veterana

  I radnici "Simpa" iz Trgovišta uz obućare na protestu u Vranju

  Okupljanje oštećenih i nezadovoljnih radnika koje je sredinom februara na protestu obućara i ratnih veterana u Vranju najavljeno za 10. mart, podržaće i oko 80 bivših radnika fabrike “Simpo tepih” iz Donjeg Stajevca kod Trgovišta, potvrdio je za Južne vesti Slađan Ristić, inicijator okupljanja i predsednik Inicijativnog odbora nekadašnje fabrike obuće “Koštana”. Biivši poslovođa u fabrici tepiha kaže da i njima firma duguje zaostale plate i da će se zato pridružiti protestu “Koštaninih” radnika u Vranju.

  (1) detaljnije
 • apoteka leskovac

  Leskovačka Apoteka planira da izdaje lokale, i dalje bez rešenja za velika dugovanja

  Objekte koje ima, leskovačka Apoteka počela je da knjiži u katastru nepokretnosti, te je plan da se, kaže v. d. direktora Živorad Denić, ovi lokali izdaju. Prema poslednjim podacima, ovo preduzeće za lekove i zaostale zarade duguje preko pola milijarde dinara i za sada nema rešenje kako će ih isplatiti.

  detaljnije
 • protest

  Radnici kojima država duguje plate opet protestuju i traže pomoć SNS

  Nekoliko desetina, od oko 4.000 radnika propalih niških firmi koji potražuju zaostale zarade, ponovo se okupilo ispred Gradske kuće, ali ovog puta kažu da su pomoć tražili i od Zvezdana Milovanovića, predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Nišu. Dok je za radnike ovo logična adresa i tvrde da SNS vodi Srbiju, Milovanović kaže da ih jeste saslušao i da njihove molbe može da prenese vrhu stranke, ali da država jedina može da im reši probleme.

  (13) detaljnije
 • spilit

  Ruska firma nakon "bega" iz Vranja tvrdi da je isplatila radnike i isporučila nameštaj

  Ruska kompanija Spilit koja je radila u Vranju u iznajmljenom pogonu Jumka, i napustila Vranje “preko noći” krajem maja, isplatila je zaposlenima zaostalu zaradu, kaže jedan od bivših radnika. Ova kompanija ostavila oko 300 radnika bez posla, i oštetila stotine kupaca “Nefa nameštaja” ne isporučivši plaćenu robu.

  (3) detaljnije
 • Milosevic-protest

  “Gradska vlast obmanjuje borce i radnike i ne rešava probleme”

  Borci i radnici Niša su i nakon današnjeg protesta ostali “praznih ruku”, a njihov predstavnik Dejan Milošević im je poručio da se gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem uopšte ne trudi da reši njihove decenijske probleme.

  (8) detaljnije
 • protest borci

  Borci rata od sledeće nedelje kampuju ispred Gradske kuće u Nišu

  Šatore će postaviti narednog ponedeljka i ispred Gradske kuće u Nišu će živeti borci rata 1999. godine, dok im se ne ispuni bar deo zahteva, kaže njihov predstavnik Dejan Veličković, a glavni razlog je isplata ratnih dnevnica. Ovog puta radnici propalih niških preduzeća neće protestovati sa njima.

  (20) detaljnije
 • Vučić

  Vučić ponovo slagao radnike propalih niških firmi

  Kao još jednu laž i prevaru, predstavnik radnika i boraca Dejan Milošević, vidi poslednju posetu predsednika Aleksandra Vučića Nišu, koji se i pored ranijih obećanja sa njima nije sastao, niti je ponudio bilo kakvo rešenje. Zato najavljuju radikalizaciju protesta od naredne nedelje.

  (20) detaljnije
 • protest borci i radnici

  Radnici i borci traže od predsednika datum početka isplate dugovanja

  Iako im još nije potvrđeno da će predsednik Aleksandar Vučić uopšte da se sastane sa njima u Nišu, borci rata i radnici propalih preduzeća se tome nadaju i imaju jasan zahtev - datum početka isplate ili će radikalizovati proteste.

  (9) detaljnije
 • radnici protest

  Bivši radnici: Ako premijerka ne nađe rešenje za naše plate, tužićemo Državu

  Kako je obećala, premijerka Ana Brnabić trebalo bi da se naredne nedelje sastane sa državnim sekretarima Ministarstva privrede, da bi konačno pronašli rešenje za radnike propalih niških firmi, kojima Država duguje milione - tvrdi predstavnik radnika Žarko Đorđević i dodaje da, "ako od toga ne bude ništa”, svi radnici će tužiti Državu.

  (7) detaljnije