Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dugovanja radnicima

 • miodrag stankovic, odbornik

  Odbornik Stanković traži da se reši problem dugovanja bivšim radnicima propalih niških firmi

  Odbornik u niškoj Skupštini, Miodrag Stanković i predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Radoslav Spasić, podneli su inicijativu u kojoj traže da Grad Niš uputi inicijativu republičkoj Skupštini za hitno rešenje problema neisplaćenih zarada radnicima nekadašnjih velikih niških industrija. Oni od Grada zahtevaju da prikupi spiskove bivših radnika i tačne iznose njihovih dugovanja.

  (17) detaljnije
 • štrajk

  Radnici propalih firmi u Kuršumliji prihvatili jednokratnu pomoć države umesto zarade od 2004. godine

  Iako su ranije najavljivali da neće "milostinju" države, već isključivo svoj novac koji su pošteno zaradili, većina radnika propalih kuršumlijskih firmi prijavila se za jednokratnu pomoć Vlade Srbije od 50.000 dinara koja im se isplaćuje kao kompenzacija njihovih potraživanja na ime neisplaćenih zarada iz društvenih firmi još iz 2004. godine, a za koja imaju izvršna sudska rešenja.

  (3) detaljnije
 • štrajk

  Radnicima u Kuršumliji nude jednokratnu pomoć, neki neće "milostinju" već svoj zarađeni novac

  Nakon što su pre nedelju dana najavili štrajk glađu i radikalizaciju protesta, ali i dali rok premijerki Ani Brnabić da ih u narednih 10 dana poseti, radnicima propalih kuršumlijskih firmi koji imaju izvršna sudska potraživanja već dvadesetak godina, stigao je poziv da se prijave za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50.000 dinara. Pojedini radnici su nezadovoljni i tvrde da neće pristati na "milostinju" države umesto isplate njihovog zarađenog novca.

  (3) detaljnije
 • štrajk

  Novi protest bivših radnika u Kuršumliji, traže od premijerke da poseti Kuršumliju

  Iako se mislilo da su rešili problem zaostalih potraživanja pre nešto više od 2 meseca, kada su pristali na nagodbu i ponudu države da im se isplati po jedna prosečna plata u Srbiji, oko 400 radnika i poverioci nekadašnjih propalih kuršumlijskih firmi ponovo se okupilo u skupštinskoj sali Opštine, odakle su najavili novi štrajk za 10 dana, koliko su dali rok i premijerki Ani Brnabić da lično dođe u Kuršumliju i razgovara sa njima.

  (3) detaljnije
 • radnici kuršumlija

  Kuršumlijski radnici pristali na ponudu države, prosečna plata prekinula štrajk i proteste

  Iako su najavili da će nastaviti štrajk glađu nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede, bivši radnici propalih kuršumlijskih firmi pristali su na najnoviju nagodbu koju su tokom jučerašnjeg dana dobili, da se sve završi tako što će država da im isplati po jednu prosečnu platu na nivou Srbijie. Radnici su pristali na nagodbu sa državom i pored činjenice da su njihova potraživanja za koja imaju izvršna sudska rešenja mnogo veća i kreću se do par stotina hiljada dinara.

  (7) detaljnije
 • štrajk

  Kuršumlijski radnici ponovo najavljuju štrajk glađu nezadovoljni razgovorom u Ministarstvu privrede

  Nezadovoljni ishodom razgovora koji su u utorak, 23. avgusta imali u Ministarstvu privrede, predstavnici radnika propalih kuršumlijskih firmi koji potražuju zaostale zarade najavljuju nova okupljanja i proteste, radikalizaciju i nastavak štrajka glađu koji su prekinuli pre više od mesec dana, a nakon posete ministarke privrede Anđelke Atanacković i obećanja da će njihov problem biti rešen.

  (6) detaljnije
 • radnici

  Nakon obećanja ministarke, štrajkači glađu u Kuršumliji otišli kućama

  Nakon razgovora sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i obećanja da će za 30 dana država pokušati da reši problem bivšim radnicima koji potražuju zaostale zarade, štrajkači koji su prethodnih dana štrajkovali glađu u sali Opštine su se razišli kućama. Dogovor je da predstavnici radnika iz 4 propale firme "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" urede spiskove i proslede ih ministarstvu, a ministarka tvrdi da će sa predsednikom države naći rešenje.

  (11) detaljnije
 • radnici

  Štrajkači glađu u Kuršumliji proveli noć u sali Opštine, intervenisala i Hitna pomoć

  Više od 100 bivših radnika nekadašnjih kuršumlijskih giganata poput "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" kojima se duguje novac od 2004. godine za neisplaćene plate, već 24 sata štrajkuju glađu u sali Opštine Kuršumlija, pokušavajući da na taj način privuku pažnju javnosti kako bi se nadležne institucije uključile u rešavanje njihovih problema, a počeli su da im se pridružuju novi štrajkači. Tokom noći intervenisala je i Hitna pomoć nakon što je jednoj ženi pozlilo.

  (9) detaljnije
 • radnici

  Radnici kuršumljskih firmi nastavljaju štrajk glađu u sali Opštine

  Nakon što su prošle nedelje organizovali jednodnevni štrajk glađu, stotinak radnika propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, ponovo su od jutros u sali Skupštine i nastavljaju štrajk glađu. Iako ne znaju koliko će izdržati, kažu da oni od svojih potraživanja neće odustati.

  (4) detaljnije
 • radnici štrajk

  Radnici kuršumljskih firmi u sali Opštine započeli štrajk glađu

  Nakon više od 4 meseca i oko 20 različitih vrsta protesta, radnici propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, od danas su u sali Skupštine Kuršumlije započeli štrajk glađu. Atmosfera u sali je napeta, bilo je i suza, a jednoj ženi je pozlilo jer se uglavnom radi o starijim i bolesnim ljudima.

  (9) detaljnije
 • Radnici Koštane

  20 godina borbe za neisplaćene plate bivših radnika “Koštane”, sada i pred Ustavnim sudom

  Prošlo je više od dve godine od kako su bivši obućari nekadašnje vranjske “Koštane” poslednji put okupljanjem na ulici zatražili svoje neisplaćene zarade, a nakon skoro 20 godina borbe njihove tužbe sada su stigle i na adresu Ustavnog suda, što je poslednji pravni mehanizam kojim bi mogli da naplate svoje zarade, potvrdio je za "Južne vesti" predsednik Inicijativnog odbora sindikata Slađan Ristić.

  (1) detaljnije
 • šetnja radnici

  Novi protest radnika u Kuršumliji, za sledeći najavljuju štrajk glađu i blokadu puta

  Mirnom šetnjom centrom Kuršumlije, preko 400 bivših radnika nekoliko propalih preduzeća u toj opštini, protestvovali su i najavljuju da će svoju borbu za zaostale dugovanja radikalizovati. Za 7. jul su zakazali blokadu magistralnog puta, ali i štrajk glađu u sali Opštine Kuršumlija.

  (12) detaljnije
 • policija ispred zgrade u Kuršumliji

  Policija u Kuršumliji sprečila radnike propalih firmi da blokiraju Opštinu

  Jake policijske snage na ulazu u zgradu Opštine Kuršumlija sprečile su nezadovoljne radnike propalih firmi u tom gradu, kojima se duguje novac još od 2004. godine, da blokiraju ulaz zaposlenima u lokalnoj samoupravi i ne dozvole im da dođu do svojih radnih mesta. Incidenata nije bilo, a radnici su razgovarali sa predstavnicima Opštine, ali kako nije došlo do rešenja, najavljeno je novo okupljanje za 7 dana, u četvrtak 23. juna, kada će pokušati da blokiraju državni put Niš-Priština.

  (8) detaljnije
 • radnici

  Radnici iz Kuršumlije ne odustaju: ili plate ili blokada zgrade Opštine

  Nakon višemesečnih pokušaja da se mirno reši njihov problem neisplaćenih dugovanja od 2004. godine do danas, oko 750 radnika nekadašnjih kuršumlijskih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac" predali su policiji dopis i najavu da će narednog četvrtka, 16. juna, blokirati zgradu Opštine Kuršumlija, kao i da neće dozvoliti ulaz zaposlenima dok lokalna vlast ne donese konkretnu odluku i uključi se u rešavanje problema.

  (3) detaljnije
 • radnici

  Radnicima propalih kuršumlijskih preduzeća država duguje oko 250 miliona dinara

  Oko 750 radnika nekadašnjih kuršumlijskih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac" traže da im država isplati zaostala dugovanja od 2004. godine do danas, koja iznose oko 250 miliona dinara. Bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća imaju izvršna sudska rešenja na osnovu kojih traže da im se isplati novac, u suprotnom najavljuju blokade puteva i državnih institucija.

  (4) detaljnije
 • radnici

  Nakon obećanja radnici kuršumlijskih preduzeća odustali od blokade, čekaju još mesec dana

  Iako su najavili da će blokadom puta Niš-Priština pokušati da reše problem neisplaćenih zarada koja im duže od 10 godina duguju propali kuršumlijski giganti, nakon sastanka u zgradi Kuršumlije i obećanja predstavnika lokalne vlasti i Vlade Srbije, odustali su od radikalizacije i blokade puta. Ipak, kažu da nisu odustali od svojih potraživanja i daju novi rok za rešavanje problema, 26. maj.

  (1) detaljnije
 • radnici

  Zbog neisplaćenih dugovanja bivši radnici kuršumlijskih preduzeća najavljuju blokadu puta

  Nezadovoljni činjenicom da niko ne rešava njihov problem bivši radnici propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja, od utorka najavljuju radikalizaciju protesta i blokadu državnog puta Niš - Priština na ulazu u Kuršumliju.

  (4) detaljnije
 • smećar

  Belopalanačkom "Komnisu" izvršitelji ponovo popisali dva vozila zbog dugovanja radnicima

  Nakon što su pre samo dve nedelje izvršitelji zbog duga oduzeli pa vratili auto i kamion smećar, sada zbog dugovanja radnicima za neisplaćene zarade, a po izvršnim rešenjima Osnovnog suda u Pirotu, javni izvršitelj je popisao dva vozila Javnog komunalnog preduzeća Komnis iz Bele Palanke. Kako kaže advokatica Kristina Milić koja zastupa radnike, ukoliko do kraja nedelje ne bude postignut dogovor o isplati potraživanja, vozila će se oduzeti i prodati.

  (9) detaljnije
 • wood feel kuršumlija

  Radnici kuršumlijske fabrike blokiraju proizvodnju i traže 4, poslodavac im priznaje 2 plate

  Dok desetak radnika kuršumlijske fabrike "Wood fell" već nekoliko dana blokira ulaz proizvodne hale i ne žele da nastave proizvodnju dok im se ne isplate 4 zaostale plate, rad vikendom i godišnji odmor, o čemu je usmeno obaveštena Inspekcija, rukovodstvo izraelske fabrike tvrdi da je proizvodnja obustavljena još od 23. jula i da se niko od radnika od tada nije pojavio na svom radnom mestu, da većina radnika nema produžen ugovor na određeno i da će im za koji dan biti ponuđen otkaz i sporazumno rešenje uz dve plate, u suprotnom će preko advokata i suda tražiti rešenje.

  (1) detaljnije
 • Sportska hala u Prokuplju gde je delom smestena TSO lj.m.

  Radnicima Sportskog centra u Prokuplju duže od mesec dana nerešen status nakon likvidacije preduzeća

  Nakon odluke Privrednog suda o pokretanju likvidacije prokupačkog Sportskog centra od 16. avgusta ove godine, status 67 radnika u stalnom radnom odnosu kojima do danas nije raskinut ugovor o radu je nejasan, a novoizabrani likvidacioni upravnik iz Niša Bratislav Rajković kaže da je u startu napravljena greška jer je svima morao da se prekine ugovor o radu sa tim datumom. On nije mogao da komentariše kako će taj problem biti rešen, ali je pozvao zaposlene, kao i sve poverioce da prijave potraživanja zaključno sa polovinom avgusta, a isplata će biti, kaže, nakon završenog procesa likvidacije.

  (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Naprednjački tender je možda napisan da budu minimalno 5 godina stari, a maksimalno neograničeno, dok se recimo ne zapale u toku vožnje.

Vladimir Čitalac

Tekst: Iz Direkcije za javni prevoz Niša kažu da nemaju podatke o kvarovima autobusa i da ne treba da ih imaju