Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

dugovanja radnicima

  • radnici kuršumlija

    Radnici u Kuršumliji najavljuju novi štrajk za dug, sada traže i kamatu 

    Nakon što su prethodnih nekoliko godina više puta štrajkovali i bezuspešno tražili novac koji im propala kuršumlijska državna preduzeća duguju i za šta imaju izvršna sudska rešenja od pre dvadesetak godina, bivši radnici na današnjem skupu u zgradi Skupštine odlučili su da, umesto osnovnog duga, od naredne nedelje započnu štrajk u kome će tražiti dug, ali sada sa zakonskom kamatom.

    (1) detaljnije
  • Gradska kuća

    Bez novčane pomoći iz budžeta za radnike propalih niških firmi, iz Grada ih savetuju da idu na Sud

    Radnicima propalih niških firmi, koji godinama traže da im se isplate zaostale zarade, a koje im je obećavao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odbijen je predlog da im se kroz budžet Grada Niša za 2024. godinu isplati jednokratna finansijska pomoć od 40.000 do 60.000 dinara. Iz Grada kažu da im Zakon ne dozvoljava da finansijski pomognu radnicima iz budžeta i savetuju im da potraživanja traže na Sudu ili preko Centra za socijalni rad.

    (11) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Blokada Opštine u Kuršumliji: Bivši radnici traže svoj novac

    Nakon što im je obezbeđenje opštinske zgrade u Kuršumliji zabranilo da koriste skupštinsku salu, stotinak bivših radnika propalih kuršumlijskih preduzeća, koji imaju izvršna sudska rešenja i na osnovu kojih traže da im isplate zaostala dugovanja nastala pre desetak i više godina, blokirali su ulaz u tu zgradu. Za sada se ne zna koliko će trajati blokada i kako će se sve završiti jer se uglavnom radi o starim i bolesnim ljudima u sedmoj i osmoj deceniji života.

    (17) detaljnije
  • niš moj grad

    Odbornik Stanković traži da se dugovanja radnicima propalih niških firmi reše po modelu u Vojvodini

    Oko 7.000 radnika propalih niških firmi od 2014. godine čeka isplatu zaostalih zarada, a neki od njih svakog petka protetsuju ispred Gradske kuće u Nišu, pa odbornik koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković traži da Grad bude medijator između njih i države u rešavanju problema i da “recept” treba prepisati od Vojvođana.

    (12) detaljnije
  • 359126653_228155200173170_1777175311735593727_n

    Radnici Džinsija opet ispred fabrike, za sredu najavljuju odlazak kod Cvetanovića

    Nakon što su informaciju o tome da fabrika ide u likvidaciju dobili SMS porukom, zaposleni u Džinsiju su potvrdu da od danas više ne moraju na posao dobili na isti način, zbog čega su se jutros opet okupli ispred fabrike u nadi da će im neko to i zvanično saopštiti. Pošto su ponovo ostali uskraćeni za razgovor sa Upravom fabrike, rešili su, kako kažu, da se u sredu, 13. jula okupe ispred Kabineta gradonačelnika Gorana Cvetanovića, koji ih je preko sajta Grada pozvao da sutra odu na razgovor za posao sa novim poslodavcem.

    (6) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Bivši radnici ponovo ispred zgrade Opštine Kuršumlija, pozivaju premijerku Brnabić da ih poseti

    Po drugi put za poslednjih 15-ak dana radnici propalih kuršumlijskih preduzeća koji već desetak godina ne mogu da naplate izvršne sudske presude po kojima im se duguje novac za zaostale plate i doprinose, okupili su se ispred zgrade lokalne samouprave u tom gradu kako bi još jednom pozvali nadležne da im reše problem. Sa skupa je upućeno otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić da poseti Kuršumliju i razgovara sa njima.

    (9) detaljnije
  • štrajk kuršumlija

    Bivši radnici kuršumlijskih preduzeća ponovo najavljuju štrajk zbog neisplaćenih zarada

    Iako su prošle godine organizovali višednevne proteste i štrajk glađu koji je prekinut nakon što im je iz Vlade Srbije obećano da će rešiti problem, a na ime socijale tada uplaćeno po 50.000 dinara, bivši radnici pet propalih preduzeća u Kuršumliji ponovo najavljuju štrajk i proteste. Tvrde da ništa od obećanog do danas nije ispunjeno, a oni neće odustati od svog zarađenog novca za šta imaju i pravosnažna sudska rešenja od pre desetak i više godina.

    (4) detaljnije
  • miodrag stankovic, odbornik

    Odbornik Stanković traži da se reši problem dugovanja bivšim radnicima propalih niških firmi

    Odbornik u niškoj Skupštini, Miodrag Stanković i predsednik Udruženja radnika, boraca i penzionera “Pobeda” Radoslav Spasić, podneli su inicijativu u kojoj traže da Grad Niš uputi inicijativu republičkoj Skupštini za hitno rešenje problema neisplaćenih zarada radnicima nekadašnjih velikih niških industrija. Oni od Grada zahtevaju da prikupi spiskove bivših radnika i tačne iznose njihovih dugovanja.

    (17) detaljnije
  • štrajk

    Radnici propalih firmi u Kuršumliji prihvatili jednokratnu pomoć države umesto zarade od 2004. godine

    Iako su ranije najavljivali da neće "milostinju" države, već isključivo svoj novac koji su pošteno zaradili, većina radnika propalih kuršumlijskih firmi prijavila se za jednokratnu pomoć Vlade Srbije od 50.000 dinara koja im se isplaćuje kao kompenzacija njihovih potraživanja na ime neisplaćenih zarada iz društvenih firmi još iz 2004. godine, a za koja imaju izvršna sudska rešenja.

    (3) detaljnije
  • štrajk

    Radnicima u Kuršumliji nude jednokratnu pomoć, neki neće "milostinju" već svoj zarađeni novac

    Nakon što su pre nedelju dana najavili štrajk glađu i radikalizaciju protesta, ali i dali rok premijerki Ani Brnabić da ih u narednih 10 dana poseti, radnicima propalih kuršumlijskih firmi koji imaju izvršna sudska potraživanja već dvadesetak godina, stigao je poziv da se prijave za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50.000 dinara. Pojedini radnici su nezadovoljni i tvrde da neće pristati na "milostinju" države umesto isplate njihovog zarađenog novca.

    (3) detaljnije
  • štrajk

    Novi protest bivših radnika u Kuršumliji, traže od premijerke da poseti Kuršumliju

    Iako se mislilo da su rešili problem zaostalih potraživanja pre nešto više od 2 meseca, kada su pristali na nagodbu i ponudu države da im se isplati po jedna prosečna plata u Srbiji, oko 400 radnika i poverioci nekadašnjih propalih kuršumlijskih firmi ponovo se okupilo u skupštinskoj sali Opštine, odakle su najavili novi štrajk za 10 dana, koliko su dali rok i premijerki Ani Brnabić da lično dođe u Kuršumliju i razgovara sa njima.

    (3) detaljnije
  • radnici kuršumlija

    Kuršumlijski radnici pristali na ponudu države, prosečna plata prekinula štrajk i proteste

    Iako su najavili da će nastaviti štrajk glađu nakon neuspelih pregovora u Ministarstvu privrede, bivši radnici propalih kuršumlijskih firmi pristali su na najnoviju nagodbu koju su tokom jučerašnjeg dana dobili, da se sve završi tako što će država da im isplati po jednu prosečnu platu na nivou Srbijie. Radnici su pristali na nagodbu sa državom i pored činjenice da su njihova potraživanja za koja imaju izvršna sudska rešenja mnogo veća i kreću se do par stotina hiljada dinara.

    (7) detaljnije
  • štrajk

    Kuršumlijski radnici ponovo najavljuju štrajk glađu nezadovoljni razgovorom u Ministarstvu privrede

    Nezadovoljni ishodom razgovora koji su u utorak, 23. avgusta imali u Ministarstvu privrede, predstavnici radnika propalih kuršumlijskih firmi koji potražuju zaostale zarade najavljuju nova okupljanja i proteste, radikalizaciju i nastavak štrajka glađu koji su prekinuli pre više od mesec dana, a nakon posete ministarke privrede Anđelke Atanacković i obećanja da će njihov problem biti rešen.

    (6) detaljnije
  • radnici

    Nakon obećanja ministarke, štrajkači glađu u Kuršumliji otišli kućama

    Nakon razgovora sa ministarkom privrede Anđelkom Atanasković i obećanja da će za 30 dana država pokušati da reši problem bivšim radnicima koji potražuju zaostale zarade, štrajkači koji su prethodnih dana štrajkovali glađu u sali Opštine su se razišli kućama. Dogovor je da predstavnici radnika iz 4 propale firme "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" urede spiskove i proslede ih ministarstvu, a ministarka tvrdi da će sa predsednikom države naći rešenje.

    (11) detaljnije
  • radnici

    Štrajkači glađu u Kuršumliji proveli noć u sali Opštine, intervenisala i Hitna pomoć

    Više od 100 bivših radnika nekadašnjih kuršumlijskih giganata poput "ŠIK Kopaonika", Konfekcije "7. juli", Zadruge "Budućnost" i "Metalca" kojima se duguje novac od 2004. godine za neisplaćene plate, već 24 sata štrajkuju glađu u sali Opštine Kuršumlija, pokušavajući da na taj način privuku pažnju javnosti kako bi se nadležne institucije uključile u rešavanje njihovih problema, a počeli su da im se pridružuju novi štrajkači. Tokom noći intervenisala je i Hitna pomoć nakon što je jednoj ženi pozlilo.

    (9) detaljnije
  • radnici

    Radnici kuršumljskih firmi nastavljaju štrajk glađu u sali Opštine

    Nakon što su prošle nedelje organizovali jednodnevni štrajk glađu, stotinak radnika propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, ponovo su od jutros u sali Skupštine i nastavljaju štrajk glađu. Iako ne znaju koliko će izdržati, kažu da oni od svojih potraživanja neće odustati.

    (4) detaljnije
  • radnici štrajk

    Radnici kuršumljskih firmi u sali Opštine započeli štrajk glađu

    Nakon više od 4 meseca i oko 20 različitih vrsta protesta, radnici propalih kuršumlijskih državnih firmi koji od 2004. godine imaju zaostala potraživanja, od danas su u sali Skupštine Kuršumlije započeli štrajk glađu. Atmosfera u sali je napeta, bilo je i suza, a jednoj ženi je pozlilo jer se uglavnom radi o starijim i bolesnim ljudima.

    (9) detaljnije
  • Radnici Koštane

    20 godina borbe za neisplaćene plate bivših radnika “Koštane”, sada i pred Ustavnim sudom

    Prošlo je više od dve godine od kako su bivši obućari nekadašnje vranjske “Koštane” poslednji put okupljanjem na ulici zatražili svoje neisplaćene zarade, a nakon skoro 20 godina borbe njihove tužbe sada su stigle i na adresu Ustavnog suda, što je poslednji pravni mehanizam kojim bi mogli da naplate svoje zarade, potvrdio je za "Južne vesti" predsednik Inicijativnog odbora sindikata Slađan Ristić.

    (1) detaljnije
  • šetnja radnici

    Novi protest radnika u Kuršumliji, za sledeći najavljuju štrajk glađu i blokadu puta

    Mirnom šetnjom centrom Kuršumlije, preko 400 bivših radnika nekoliko propalih preduzeća u toj opštini, protestvovali su i najavljuju da će svoju borbu za zaostale dugovanja radikalizovati. Za 7. jul su zakazali blokadu magistralnog puta, ali i štrajk glađu u sali Opštine Kuršumlija.

    (12) detaljnije
  • policija ispred zgrade u Kuršumliji

    Policija u Kuršumliji sprečila radnike propalih firmi da blokiraju Opštinu

    Jake policijske snage na ulazu u zgradu Opštine Kuršumlija sprečile su nezadovoljne radnike propalih firmi u tom gradu, kojima se duguje novac još od 2004. godine, da blokiraju ulaz zaposlenima u lokalnoj samoupravi i ne dozvole im da dođu do svojih radnih mesta. Incidenata nije bilo, a radnici su razgovarali sa predstavnicima Opštine, ali kako nije došlo do rešenja, najavljeno je novo okupljanje za 7 dana, u četvrtak 23. juna, kada će pokušati da blokiraju državni put Niš-Priština.

    (8) detaljnije
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: