Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

e-uprava

 • e-vrtić

  Elektronski upis u vrtiće i škole - u Nišu kažu da je spas za roditelje i ustanove

  Prikupljanje gomile papira i dokumenata potrebnih za upis dece u vrtiće ili prvaka u škole i odlazak do ustanove - zamenilo je nekoliko klikova preko portala E-uprava koje roditelji mogu da učine iz svog doma. U Nišu je 720 mališana do sada na ovaj način prijavljeno na listu čekanja za vrtić, a zvanično od 1. juna počinje i upisivanje prvaka. I roditelji i nadležni se slažu da je elektronski upis spas i usluga koja im olakšava život.

  (2) detaljnije
 • vrtić

  Upis dece u leskovačke vrtiće elektronski, roditelji se žale na sistem

  Zbog epidemije virusa korona, Leskovčani će ove godine svoju decu za vrtić morati da prijave elektronskim putem, a pojedini roditelji žale se da ne mogu pristupiti sistemu i da su instrukcije nejasne. U Predškolskoj ustanovi “Vukica Mitrović” kažu da su im se javljali roditelji, ali da elektronski sistem funkcioniše.

  detaljnije
 • Gradski forum otvoreni podaci

  Gradski forum: Opštine na jugu Srbije zaostaju u otvaranju podataka

  E-uprava i svi javno dostupni podaci na zvaničnim sajtovima institucija, takozvani otvoreni podaci, značajni su za privredu i građane, kao i za civilni sektor i akademsku zajednicu, složili su se učesnici Gradskog foruma na temu otvorenih podataka. Istraživanje koje je sproveo UNOPS ipak pokazuje da lokalne samouprave na jugu Srbije nisu dovoljno spremne za otvaranje podataka, što zbog zastarele opreme, nelicenciranih softvera ali i nebezbednih servera.

  detaljnije
 • ilustracija kompjuter

  Srbija “kaska” za EU u primeni e-usluga, na jugu se postojeći sistemi loše primenjuju

  Elektronski pečat i potpis, elektronska dostava, elektronsko skladištenje podataka, uveliko se primenjuju u zemljama Evropske unije, a veliki broj građana ovih država kažu da im primena e-usluga umnogome poboljšava kvalitet života. Srbija, kažu učesnici okruglog stola „Primeri dobre prakse i budućnost elektronskog poslovanja u Srbiji“, kaska za EU, ali bi potpunim priznavanjem i upotrebom e-usluga povećala efikasnost države i privrede.

  (1) detaljnije
 • Gužve ispred šaltera

  Velike gužve za zamenu vozačke dozvole

  Oni koji imaju papirnu vozačku dozvolu, imaju manje od mesec dana da je zamene plastičnom. Rok je 10. jun, a na šalterima Policijske uprave i stanica u Nišu dugi su redovi vozača sa starim dokumentima. Da bi izbegli gužve, građani zahtev mogu da podnesu i na portalu "E-uprava".

  (22) detaljnije
 • budzet

  U Srbiji budžete kriju, u EU su “na tacni”

  I dok se ponekad čini da je potrebno biti haker da bi se na sajtovima nekih opština i gradova pronašle odluke i budžeti, koji treba da budu javno dostupni podaci, a mnoge od njih ove dokumente i ne objavljuju, u Evropi se uveliko primenjuje politika otvorenih podataka.

  (5) detaljnije