Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

edukacija

 • amfiteatar

  O uslovima učešća u EU programima na predavanju u Leskovcu

  Oni koji žele da se bliže upoznaju sa programima Evropske unije u okviru kojih se dobijaju i bespovratna sredstva ili da apliciraju sa konkretnim projektom, moći će to da urade na predavanju u Leskovcu koje se održava u sredu, 27. decembra od 11 sati u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija.

  detaljnije
 • Skupština Grada Vranja

  Edukacija za Vranjance o uslovima učešća u EU programima

  Svi oni koji su zainteresovani da apliciraju za učešće u nekom EU programu, a nisu upoznati sa načinom i uslovima kako bi aplicirali konkretnim projektom, mogu da se informišu u četvrtak, 28. novembra od 11 sati u skupštinskoj sali u Vranju.

  detaljnije
 • ucenici lebane

  Među najboljim srpskim edukatorima ove godine nastavnici iz Niša, Doljevca i Lebana

  Desetoro nastavnika i učitelja iz Srbije i ove godine izabrano je za najbolje edukatore, a među njima se našlo i troje sa juga zemlje - nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu Dušan Blagojević, nastavnica matematike u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Nišu Dušica Marković i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Vuk Karadžic” u Doljevcu Vlasta Cenić.

  (2) detaljnije
 • motociklista

  Edukacija u Prokuplju za veću bezbednost motociklista

  Edukacija o bezbednosti motociklista i putnika u saobraćaju, kako pružiti prvu pomoć i praktična demonstracija saobraćajne nezgode u kojoj su učesnici motociklisti, samo su deo dvodnevne kampanje "Pogledaj dva puta" koja se u Prokuplju realizuje 1. i 2. novembra.

  detaljnije
 • mladi taenti, niš lebane, superste

  Mladi iz Niša i Lebana uče đake robotici i pomažu u odabiru karijere

  Razvijanjem svojih projekata, koji su nagrađeni na ovogodišnjem Superste konkursu, mladi istraživači iz Niša i Lebana, olakšaće osnovcima i srednjoškolcima iz njihovih krajeva učenje programiranja, ali i pomoći oko odabira karijere. Projekti ovih mladih ljudi nagrađeni su sa milion dinara koji će oni dalje iskoristiti za usavršavanje i realizaciju.

  detaljnije
 • stražava

  Edukacijom poljoprivrednika do boljih prinosa u proizvodnji

  Kako zaštititi višnje u periodu mirovanja i značaju jesenjeg đubrenja voćnjaka, neke su od tema sa kojima su upoznati poljoprivrednici Gornje Stražave i okolnih sela, na predavanju koje je organizovala Poljoprivredna stručna služba u Prokuplju.

  (1) detaljnije
 • Crveni krst

  Završena obuka za edukatore u vanrednim situacijama u Prokuplju

  Kako na pravi način reagovati u slučaju iznenadnih elementarnih nepogoda i drugih neželjenih situacija, 25 volontera, vršnjačkih edukatora i 5 prosvetnih radnika upoznalo se na trodnevnoj obuci koju je realizovao prokupački Crveni krst. Oni su osposobljeni da u narednom periodu edukuju učenike osnovnih škola.

  (1) detaljnije
 • parking

  Problem parkiranja - zadatak prve letnje škole inovativnog preduzetništva

  Studenti Mašinskog, Ekonomskog i Elektronskog fakulteta, kao i neki srednjoškolci, imaće zadatak da izrade elaborat sa predlozima za unapređenje parking servisa i informacione infrastrukture na prvoj Letnjoj školi inovativnog tehnološkog preduzetništva (ITP), koja danas počinje u niškom Startup centru.

  (3) detaljnije
 • Hum i Humska čuka

  Pešačka akcija okolinom Niša inspirisana romanom "Konstantinovo raskršće"

  "Konstantinovo raskršće" tema je i naziv planinarsko-rekreativno-edukativne akcije po severnom obodu Niša, koja će se održati u nedelju, 2. juna. Staza je duga 16 km i ne previše naporna, pa organizatori iz Planinarskog društva Preslap pozivaju rekreativce da im se pridruže, a napominju i da će edukativnu notu aktivnosti dati stručnjaci, koji će govoriti o lokalitetima koje će posetiti učesnici.

  detaljnije
 • Samoodbrana žena

  U Nišu obuka za žene da prepoznaju nasilje i odbrane se od napada

  Žene koje bi da nauče tehnike samoodbrane, ali i kako da prepoznaju da trpe nasilje, mogu da učestvuju u besplatnoj radionici Centra za devojke koja je najavljena za 17. maj u sali SKC-a u Banovini.

  (2) detaljnije
 • fabrika

  Školom socijalizma u Nišu pokušaće da otkriju drugačiju stvarnost

  Šta je nekada bio socijalizam, kako izgledaju socijalističke ideje danas i kako bi mogla izgledati socijalistička alternativa aktuelnom neoliberalnom poretku, pitanja su na koja će pokušati da odgovore predavači na Školi socijalizma koju u Nišu od kraja marta organizuju Udruženi pokret slobodnih stanara i Centar za politike emancipacije. Zainteresovani za učešće se mogu prijaviti do 10. marta.

  (8) detaljnije
 • ziva biblioteka

  I pored edukacije, diskriminacija prisutna u svim sferama društva

  Homoseksualci, transrodne osobe, Romi, invalidi, samo su neke od grupa koje se svakodnevno susreću sa različitim oblicima diskriminacije. Iako ovo više nisu tabu teme, već nešto o čemu se otvoreno priča, kažu u leskovačkom Edukacionom centru, diskriminacija “različitih” i dalje je prisutna u našoj okolini. Kako bi “razbili predrasude i stereotipe”, mladi iz ovog centra konstantno organizuju predavanja i radionice, ali i razgovore sa “drugačijima”.

  (2) detaljnije
 • 490x370-490x370-skola-foto-wikipedia

  Među 10 najboljih srpskih edukatora nastavnici iz Niša, Prokuplja, Leskovca i Pirota

  Zvanje najboljeg edukatora u Srbiji ove godine je zaslužilo 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola, a među njima se našlo 4 sa juga zemlje - Jelena Babić, učiteljica u OŠ “Milić Rakić Mirko” u Prokuplju, Milica Andonović, nastavnica engleskog jezika u pirotskoj OŠ “Vuk Karadžić”, Slađana Radojlović, nastavnica u niškoj Ekonomskoj školi i Zoran Ilić, učitelj u OŠ “Svetozar Marković” u Leskovcu.

  (1) detaljnije
 • Preduzetnica

  Besplatna obuka o preduzetništvu za nezaposlene Nišlijke

  Nezaposlene žene i devojke iz Niša, starosti od 17 do 29 godina, mogu se prijaviti za učešće na besplatnim edukacijama o preduzetništvu, a na predavanjima će učiti kako da pokrenu biznis, dođu od ideje do poslovnog modela, naprave marketing strategiju i saznaju kako da dođu do ulagača.

  detaljnije
 • 3d laboratorija

  Niški Mašinski fakultet dobio virtuelnu laboratoriju koja testira ceo proces proizvodnje

  Da proizvode poput automobila, aviona, motora i mašinskih delova osmisle, dizajniraju, zatim testiraju i simuliraju njihov rad i proizvodnju, i to u virtuelnoj realnosti imaće priliku da učine studenti i nastavnici Mašinskog fakulteta u Nišu gde je danas otvorena prva u Srbiji 3DEXPERIANCE laboratorija.

  (2) detaljnije
 • ntc

  Predavanja za roditelje kako da decu edukuju kroz igru

  Svi roditelji koji bi da nauče nešto o učenju dece kroz igru, ali i o sopstvenim greškama koje "oštećuju razvoj deteta", mogu da to učine na predavanju popularnog stručnjaka za rani razvoj inteligencije mališana Ranka Rajovića, koje će se održati u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu, 14. septembra.

  (3) detaljnije
 • Ivana Vračkić

  "Mere koje Komisija za borbu protiv narkomanije planira mogu biti kontraproduktivne”

  “Zastrašujući filmovi”, policajci u ulozi edukatora, poseta ustanovama u kojima se leče zavisnici, samo su neki od predloga nove Komisije za borbu narkomanije u školama, a Ivana Vračkić iz Sekretarijata za omladinu i sport iz Niša, koja se više od 20 godina bavi prevencijom, ističe da sve to može biti kontraproduktivno po mlade i moli nadležne da posavetuju struku.

  (3) detaljnije
 • startap

  Najbolje start-ap ideje na takmičenju u Nišu iz oblasti muzike, medicine i mode

  Kreiranje zaštitnih maski za klavijature, platforma koja spaja pacijente i lekare i personalizovana odeća, biznis su ideje tri tima iz Niša koji su pobedili na takmičenju koje je bilo finiš "StartUp" akademije. Svoje startapove su već pokrenuli i očekuju da će imati uspeh na tržištu.

  detaljnije