Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

eko gerila

  • otpad

    Prokupački gerilci otvorili izložbu smeća u zgradi Gradske uprave

    Nakon nekoliko meseci pauze Prokupčani okupljeni oko neformalne grupe Urbana gerila ukazali su na novi problem u tom gradu, ovoga puta u i oko gradske kuće, gde su fotografijama zabeležili otpad i lom razbacan na različitim lokacijama - od hodnika do voznog parka. Akciju su nazvali “Smeće svuda” i tvrde da je to samo nastavak započete akcije od pre nekoliko meseci, kada su simbolično otvorili izložbu “Đubre u srcu grada”.

    (5) detaljnije
  • DSC_1860

    "Eko gerila": Katastrofa je da od Brzog broda, preko keja, do centra ide nadzemni dalekovod

    Dva stabla bresta, dve vrbe i devet breza biće posečeno zbog izgradnje dalekovoda na nišavskom keju, odgovorili su iz Elektromreže Srbije Udruženju "Eko gerila", uz obećanje da će biti novih sadnica i da će urediti zelenilo. Iz odgovora zaključuju da će se i na keju graditi nadzemni vod, kao što je planirano u Brzom brodu gde građani to ne dozvoljavaju, a posebno ih brine što se kao razlog često pominju investitori koji bi da grade u tom delu Niša i kojima treba struja.

    (16) detaljnije
  • seča drveća na keju

    Protestna šetnja sutra na nišavskom keju - građani žele da sačuvaju zelenilo

    Zaštita prirode i izgleda nišavkog keja, za koji kažu da je poslednja zelena oaza Niša, jedni su od glavnih zahteva građana koji najavljuju protest za subotu, 19. novembar, a okupljanje je na pešačkom mostu u Blagoja Parovića od 13 sati. Povod za protest je izgradnja trase dalekovoda, za koju takođe traže da bude završena u skladu sa najvišim stručnim i zakonskim standardima.

    (12) detaljnije
  • deponija

    Gerilci u Prokuplju otvorili izložbu "Đubre u srcu grada"

    Kako bi ukazali na još jedan problem u Prokuplju, a to je divlja deponija koja se nalazi na stotinak metara od centra grada pored reke Toplice, Prokupčani okupljeni oko neformalne grupe Urbana gerila na tom prostoru, površine nekoliko hektara, otvorili su, kako kažu, stalnu postavku izložbe “Đubre u srcu grada”.

    (4) detaljnije
  • 313112748_661351695450354_7105108717298591322_n

    Hisar "promenio" ime u "Park iz doba Jure" - i Prokupčani imaju svoje gerilce

    Zapuštenost najpoznatijeg prokupačkog izletišta Hisar dovela je do toga da su tamo počeli da borave dinosaurusi, šaljiv je i duhovit komentar neformalne grupe Urbana gerila iz Prokuplja, kojim ukazuju na loše stanje tog prostora. Takvo stanje popularnog izletišta ih podseća na holivudski film pa predlažu da se celo brdo Hisar nazove “Park iz doba Jure”.

    (3) detaljnije
  • Kutinska reka čišćenje

    Čistili Kutinsku reku i ušće i izvukli krevete, dušek, burad i korita

    U okviru kampanje “Zavrni rukave” članovi više ekoloških udruženja očistili su u nedelju ušće Kutinske reke u Nišu. Iz “Eko gerile” kažu da su izvukli kabasti otpad iz reke, kao i da su očistili tri manje divlje deponije.

    (14) detaljnije
  • akcija Bubanj

    U bubanjskoj šumi za vikend posađeno više od 1.200 stabala

    Članovi tri niška udružanja posadili su za vikend više od 1.200 novih sadnica u Spomen kompleksu Bubanj, kako bi obnovili i podmladili šumu, a pridružile su im se i neke škole, kompanije, ali i porodice koje su bile na izletu.

    detaljnije
  • Tri pesnice Bubanj

    Akcija sadnje drveća u bubanjskoj šumi za vikend

    Kako bi obnovili i podmladili šumu u Spomen kompleksu Bubanj, tri niška udruženja ogranizovala su sadnju novih sadnica, na koju pozivaju svoje sugrađane da im se pridruže 19. marta u 9 sati kod spomenika “Tri pesnice”.

    (5) detaljnije
  • Pluća crna

    Pamučna pluća u Nišu pocrnela za manje od dva meseca

    Kada su aktivisti “Eko gerile” doneli pamučna pluća u Niš bila su čista i bela – manje od dva meseca kasnije potrebno im je hemijsko čišćenje, a da su prava verovatno oporavak u vazdušnoj banji. Iako su ovim projektom hteli da ukažu na opasnost zagađenog vazduha po zdravlje, aktivisti dugo nisu mogli da pronađu dobrovaljca i da pluća zakače u centru grada, pa su ih na kraju postavili na zgradu redakcije Južnih vesti.

    (5) detaljnije
  • bubanj

    "Eko gerila" predlaže da se spomen-park Bubanj ogradi i zaključava noću

    Ograđivanje celog kompleksa spomen-parka Bubanj i njegovo zatvaranje u večernjim satima, predlažu iz Udruženja "Eko gerila", kako bi se sprečio ulazak automobila i njihova vožnja po travnatom delu izletišta, ali i brojni drugi vandalizmi koji su prethodnih godina počinjeni. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da će razmatrati taj predlog iako ove godine nisu planirali, kako navodi, da postave zaštitne ograde i video-nadzor na tom mestu.

    (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: