Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ekologija

 • stara planina

  Ekolozi traže uključivanje meštana u razvoj Stare planine

  Kako bi se promenio model upravljanja Parka prirode Stara planina, čime bi lokalno stanovništvo imalo veću korist i učestvovalo u njegovom upravljanju, pirotska nevladina organizacija krenuće sa prikupljanjem potpisa i traži podršku građana.

  (1) detaljnije
 • kreativna-reciklaza2-foto-indigo

  Pirotska deponija raspisala nagradni konkurs na temu recikliranja

  Kako bi podigla i razvijala ekološku svest kod dece, upoznala ih sa pravilnim odlaganjem smeća i recikliranjem, Regionalna deponija Pirot objavila je nagradni konkurs za učenike osnovnih škola i decu svih predškolskih ustanova iz okruga. Konkurs ima 3 kategorije - predmet od reciklažnog materijala, fotografija i literarni rad.

  detaljnije
 • Predložena izmena zakona

  Dan planete Zemlje u senci pandemije virusa korona

  Od 1970. godine, 22. april se obeležava kao Dan planete zemlje, a ove godine njegovo obeležavanje protiče u senci pandemije virusa korona. Na ovaj dan ekološke organizacije iz celog sveta pozivaju Ujedinjene nacije da zdravo prirodno okruženje proglase fundamentalnim ljudskim pravom, u Srbiji se građani često žale na ekološke probleme, a ministar ekologije Goran Trivan kaže da je država odlučna da ih efikasno rešava.

  (3) detaljnije
 • Vrmdža

  Ne odustaje se od "Vrmdža festa 2020", otvoren konkurs za filmove

  Festival turističko-ekološkog filma Vrmdža fest ovog leta trebalo bi da doživi svoje 4. izdanje, a otvoren je i konkurs za one koji žele da se njihova ostvarenja predstave na njemu. Plan je da se festival u selu nadomak Sokobanje održi u drugoj polovini jula, ali organizatori napominju da su moguće izmene termina i načina održavanja.

  detaljnije
 • sat za našu planetu

  Niš obeležava ekološku akciju “Sat za našu planetu” preko društvenih mreža

  Kako bi podigli svest kod ljudi o važnosti klimatskih promena i očuvanju životne sredine, pogotovo u vreme kada je ceo svet zahvatio virus što je posledica negativnog uticaja čoveka na okolinu i podstakli na zdrav odnos prema prirodi, Niš i ove godine podržava globalnu ekološku akciju "Sat za našu planetu". Svetla će biti isključena na sat vremena, a akciju će zbog korone i vanrednog stanja obeležiti preko društvenih mreža u subotu, 28. marta u 20:30.

  (1) detaljnije
 • Lužnica pre čišćenja

  Međunarodni dan reka - u Srbiji glavni problemi otpadne vode, nekultura i MHE

  Kad ne znaš gde ćeš smeće, baci ga u reku - nepisano je pravilo u Srbiji, a upravo to je, kako kaže dekan Šumarksog fakulteta Ratko Ristić, jedan od glavnih problema u borbi za očuvanje reka. Tu je i loš tretman otpadnih voda i fekalija, kao i mini-hidrocentrale. Na Svetski dan, iz Pokreta "Odbranimo reke Stare planine" podsećaju da je dan reka svaki dan, a ne samo 14. mart.

  (5) detaljnije
 • Eko kviz

  Kviz o ekologiji po četvrti put u Vranju

  Učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola iz Vranja imaće priliku da pokažu svoje znanje iz ekologije i da pobedom na opštinskom takmičenju “Eko kviz” koje počinje 13. marta u Omladinsko - kulturnom centru, steknu pravo učešća na polufinalnom takmičenju koje će početkom maja biti održano u Vršcu.

  detaljnije
 • vratis ambalazu i dobijes novac foto wikimedia Jeangagnon

  Zakon u pripremi - vratiš prazne flaše i limenke i dobiješ novac

  Za proizvode u plastičnoj, metalnoj i staklenoj ambalaži moraće da se plaća depozit na kasi u prodavnicama ukoliko bude izmenjen Zakon o ambalažama i ambalažnom otpadu. Depozit bi, predviđa Zakon, trebalo građanima da bude refundiran kada vrate otpad. Iz Udruženja za ambalažu i zaštitu životne sredine SEPEN kažu da za izmene Zakona nedostaje period prilagođavanja, da nije definisano o kojim ambalažnim materijalima je reč, kao ni koje trgovine će učestvovati u depozitnom sistemu.

  (17) detaljnije
 • deponija

  Regionalna deponija “Keleš” ponovo aktuelna - KLERP preuzeo projekat

  Niš i okolina godinama čekaju regionalnu deponiju koja će trajno rešiti problem odlaganja smeća, a odlukom gradskog parlamenta umesto Regionalne razvojne agencije Jug, posao preuzima Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte. Zapravo se čekao koncesionar nakon dva propala javna poziva, a kamen spoticanja u dogovorima bila je cena koja ne bi znatno uvećala račune građanima.

  (11) detaljnije
 • Divlja deponija Maksim Gorki 1 i 2

  Neodgovorno bacanje smeća košta - 5 miliona dinara za 50 divljih deponija

  Divljih deponija ima svuda po Nišu, a procene iz Javnog komunalnog preduzeća Mediana kažu da na njima oko 4.500 kubika smeća. Da bi se sve one očistile, Gradsko veće je usvojilo predlog po kojem će za “veliko spremanje” biti potrošeno 5 miliona dinara za 50 divljih deponija.

  (12) detaljnije
 • srbija 2030

  Konferencija “Srbija 2030” - Ako ulažemo u stadione, nema para za ekologiju

  Zaštita životne sredine oblast je u kojoj Srbija najviše zaostaje za zemljama u okruženju, ocenjuje član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković. Dodao je da ekonomski razvoj Srbije može biti ugrožen zbog povećanih rizika klimatskih promena kao što su suše, poplave ili požari.

  (4) detaljnije
 • protset BG

  Ekološki aktivisti protestovali ispred Ministarstva zbog MHE u Rakiti

  Protestom ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine podsetili su ministra Gorana Trivana da ministarstvo na čijem je čelu više od godinu dana ne sprovodi rešenje o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu. Njih je primio Trivanov zamenik, a nakon sastanka, aktivisti kažu da nema pomaka.

  (2) detaljnije
 • kese

  Doljevac od 2021. godine zabranjuje upotrebu plastičnih kesa

  Da će u prodavnicama na području Opštine biti zabranjeno korišćenje plastičnih kesa od 1. januara 2021. godine odlučili su doljevački odbornici. Odluka je usvojena početkom februara, a predsednik Opštine Goran Ljubić ističe da će svi morati da je poštuju, jer će kontrole i kazne biti rigorozne.

  (5) detaljnije
 • korito, foto SED

  Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

  Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

  (4) detaljnije
 • mhe

  Ekološki aktivisti traže od ministra Trivana da sprovede rešenje o vađenju cevi za MHE u Rakiti

  Zbog toga što se više od godinu dana ne sprovodi rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine kojim je naloženo vađenje cevi za mini-hidroelektranu u selu Rakita, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine okupiće se ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite životne sredini i tražiti od Gorana Trivana sprovede doneto rešenje.

  (5) detaljnije
 • rtanj

  Meštani sokobanjskih sela zabrinuti zbog moguće gradnje 16 mini-hidrocentrala

  Novim prostornim planom Sokobanje predviđene su lokacije za 16 mini-hidroelektrana, a prošle godine već su izgrađene 2 na reci Moravici. Dok su meštani sela Vrmdže zabrinuti zbog potencijalne gradnje objekta za proizvodnju struje na njihovoj reci, ali i na drugim lokacijama u opštini i traže odgovore od lokalne samouprave, od nadležnih zasad nema odgovora na njihove zahteve, kao i na pitanja novinara Južnih vesti.

  (7) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Branioci reka iz Pirota traže izmenu Zakona o planiranju i izgradnji

  Da je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije namerno napisan preširoko, te da time ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, smatraju u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine i pozivaju poslanike da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

  (1) detaljnije
 • grafit rukovanje bora i sremac

  Đaci gimnazija “Bora" i "Sremac" u dvorištu škole crtaju murale i sade tuje

  Učenici gimnazija “Stevan Sremac” i “Bora Stanković” zajedno sa drugarima iz Umetničke škole u akciji “Što nam teško” sređuju gimnazijsko dvorište. Inspirisani aerozagađenjem i umetnošću, posadiće osam tuja, stare grafite nameravaju da dorade, a crtaju i nove.

  (7) detaljnije
 • Studio Južnih vesti

  Otkazana emisija o aerozagađenju - predstavnici vlasti neće u debatu

  “Moram da pitam šefa” - bilo je jedno od objašnjenja predsednika Radne grupe Gorana Milosavljevića na ponudu da gostuje u emisiji “60 minuta” na temu aerozagađenja. Gostovanje nije prihvatila ni gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Krstić, a direktor Toplane Predrag Milačić nije želeo da bude jedini predstavnik Grada u debati.

  (13) detaljnije
 • Galerija Narodnog muzeja

  Izložba osnovaca “Karavan za klimu” u Vranju

  Učenici OŠ “Bora Stanković” iz Tibužda, kod Vranja predstaviće zainteresovanim sugrađanima svoje radove na temu ekologije u maloj sali Galerije Narodnog muzeja. Izložba “Karavan za klimu” će biti otvorena do 28. decembra.

  detaljnije