Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ekologija

 • izobilbord

  Idejom da plakate pretvore u izolaciju, Nišlije pobedile na takmičenju preduzetništva

  Dvojica mladih Nišlija, Vojislav Kevrešan i Filip Lazarević, osmislili su kako da plakati koji se po svuda lepe po gradu i predstavljaju ruglo i otpad budu iskorišćeni za pravljenje termoizolacionih ploča, sa idejom da ova izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice. Tim projektom nedavno su pobedili na takmičenju za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

  (2) detaljnije
 • Moguća radikalizacija borbe

  Staroplaninci: Doći će vreme kada ćemo morati fizički da se borimo

  Stotinak aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" posetili su selo Topli Dol kraj Pirota da bi pružili podršku meštanima, kojih ima svega 23, zbog toga što je prethodnih dana jedan od investitora dolazio i snimao teren dronom. On je hteo i da održi sastanak sa meštanima u kancelariji Mesne zajednice, ali mu oni to nisu dozvolili.

  (3) detaljnije
 • Pirotska škola obnovila status ekološke škole

  Pirotska OŠ "Sveti Sava" obnovila status eko-škole

  Sertifikat eko-škole, koji se dobija za izuzetan doprinos i pokazanu posvećenost održivom razvoju kroz stalno poboljšanje po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini, ove godine opet je dobila pirotska Osnovna škola “Sveti Sava”.

  detaljnije
 • kamp glas prirode

  Utočište za ljubitelje prirode nadomak Sokobanje [video]

  Skriven na obroncima planine Rtanj, u selu Sesalac, nalazi se eko-kamp “Glas prirode“ čiji je idejni tvorac Pančevac Marjan Arsenov. U nadi da će u kampu okupiti istomišljenike koji prihvataju načelo saglasja sa prirodom, nekonzumiranje alkohola i mesa, Marjan nudi besplatan smeštaj svima onima koji bi da se odmore od gradske svakodnevice.

  detaljnije
 • vlasinsko-isuseno-foto-printscreenyoutube

  Zavod za zaštitu: Ispuštanje vode iz Vlasinskog jezera bez negativnih posledica

  Iako se u javnosti podigla bura i brojni građani su bili zabrinuti što se delimično isušilo Vlasinsko jezero, iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije kažu da je ispuštanje vode zbog remonta na brani rađeno kontrolisano i postepeno, te da ribe, biljke i plutajuća ostrva nisu ugroženi. Da nema razloga za brigu ističu i u službi Predela izuzetnih odlika Vlasina i objašnjavaju da je ispuštanje počelo još januara, dok se već tri nedelje jezero puni vodom.

  (2) detaljnije
 • Većina planinskih reka su male bujične reke

  Ćuta: Problem sa rekama na Staroj planini nije od juče, koren je dublji

  Problem sa rekama na Staroj planini počeo još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a kulminirao je poslednjih godina najavljenim izgradnjama mini-hidroelektrana, rekao je gostujući na tribini “Do poslednje kapi” u Beogradu Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta "Odbranimo reke Stare planine.

  (1) detaljnije
 • Ugrožene planinske reke

  Dekani beogradskih fakulteta stali u odbranu staroplaninskih reka

  Da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse, te da je neohodno zaustaviti uništavanje planinskih reka i promeniti energetsku politiku upozorila su četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću. Oni objašnjavaju da postoje mnogo efikasnije i isplativije opcije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora od MHE.

  detaljnije
 • nebojsa ilic ilke

  Vlasotinčaninu nagrada na “Viva film festivalu” u Bosni i Hercegovini

  Na Internacionalnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma u Bosni i Hercegovini, u kategoriji ekološkog filma, “Zlatnog leptira” osvojio je već nagrađivani film "Put jedne niti" vlasotinačkog autora Nebojše Ilića Ilketa.

  detaljnije
 • Nivo jezera opao za dvadesetak metara poslednjih meseci

  Zbog ispuštanja vode ugrožen živi svet na Zavojskom i Vlasinskom jezeru

  Zidine nekadašnjih kuća, spomenici, grobovi i istrulela obuća, isplivali su ovih dana iz Zavojskog jezera kod Pirota, nakon što je hidroelektrana Pirot prekomerno ispustila vodu iz jezera. Osim nadrealnih slika, ribolovci i ljubitelji prirode zabrinuti su za živi svet u jezeru i oko njega. Zbog radova na hidroelektrani ispušteno i Vlasinsko jezero.

  (6) detaljnije
 • đubre, smeće

  Volontersko čišćenje otpada u Nišu

  Svi oni koji bi želeli da pomognu da Niš bar malo bude čistiji, kako kažu u Udruženju JCI, pozvani su da pomognu u rasčišćavanju đubreta širom ovog grada. Smetlišta će biti uklanjana 15. septembra, u okviru Svetskog dana čišćenja.

  (13) detaljnije
 • Mnoge planinske reke su tokom leta potoci

  Projektant mini-hidrocentrala: MHE nisu zagađivači, a zelena energija svetski trend

  Dobiti električnu energiju iz bilo kog izvora, a ne remetiti prirodu je nemoguće, kaže hidro-inženjer Dragan Josić, a po njemu mini-hidroelektrane ne zagađuju prirodu, ali utiču na nju tako što smanjuje protok vode od vodozahvata do mašinskog dela. Za Aleksandra Jovanovića Ćutu kaže "da je manipulator, jer govori o problematici za koju nije stručan". Jovanović ga poziva na TV duel i dodaje da je Josić jedan već odbio.

  (18) detaljnije
 • Građani poslali jasnu poruku

  Protest u Pirotu: Hoćemo reke, ne cevovod

  Više hiljada građana Pirota, ali i mnogi iz drugih delova Srbije, planinara, ljubitelja prirode i ekoloških aktivista okupilo se juče u Pirotu na protestu protiv izgradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini. Organizatori traže od Vlade i predsednika Srbije da zaustave gradnju mini-hidrocentrala na zaštićenim područjima i izmenu zakona.

  (3) detaljnije
 • reka stara planina

  U Pirotu borba za reke, u Sloveniji Ustavom zabranjena njihova privatizacija

  Peticijama, brojnim sastancima i protestima, od kojih je najveći najavljen za nedelju, 2. septembar u Pirotu, meštani pokušavaju poslednjih godina da spreče izgradnju mini-hidrocentrala na Staroj planini i privatizaciju reka, jer bi to uništilo stanište mnogih zaštićenih vrsta i ugrozilo dovod čiste vode. Svega 800 km dalje, u Sloveniji, građani nemaju potrebe da se ni na jedan od ovih načina bore, jer su njihove vode već 2 godine od privatizacije zaštićene Ustavom.

  (4) detaljnije
 • Očekuje se najmasovniji protest do sada

  U Pirotu protest protiv gradnje mini-hidroelektrana

  Veliki narodni zbor protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini, na kome se očekuje, kako kažu organizatori, preko 5.000 ljudi iz cele Srbije, održaće se danas od 17 sati na Trgu oslobođenja u Pirotu.

  (7) detaljnije
 • Građani zakazali novi protest za 2. septembar u Pirotu

  Ćutu Jovanovića optužuju da je hteo da gradi mini-hidrocentrale, on kaže da je očekivao napade

  U izjavama koje su date medijima bliskim vlastima u Pirotu, Dragan Josić inženjer iz Beograda optužio je jednog od neformalnih vođa Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" da iza njihove borbe za očuvanje reka stoji njegov lični interes, jer je 2016. lobirao za izgradnju mini-hidrocentrale. Aleksandar Jovanović ne poriče da je pomagao prijatelju da preda papire za, kako kaže, izgradnju vodenice, a ne derivacione hidrocentrale.

  (4) detaljnije
 • Brišu se mini-hidroelektrane iz prostornog plana

  Bez mini-hidroelektrana na Jermi i njenim pritokama

  Glavni zaključak Javne rasprave povodom predstavljanja nacrta Prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma je brisanje mini-hidroelektrana iz prostornog plana ovog područja koji je pod zaštitom države. Od 78 primedbi građana, institucija i nevladinog sektora, većina se odnosila na gradnju mini-elektrana.

  (4) detaljnije
 • Samoinicijativno vratili reku u svoje korito

  Građani "oslobodili" Rudinjsku reku na Staroj planini

  Oko stotinu meštana sela Temska, ali i aktivista Inicijative "Odbranimo reke Stare planine", "naoružani" motikama, lopatama i krampovima vratili su Rudinjsku reku u svoje prirodno korito nakon što je investitor već otpočeo njeno izmeštanje zbog gradnje mini-hidrocentrale. Za razliku od dosadašnjih protesta, ovo je prvi put da na ovakav način nastavljaju svoju borbu za očuvanje reka Stare planine.

  (7) detaljnije
 • Vladan Vasić

  Gradonačelnik Pirota posle dužeg vremena pozvao na sastanak borce za Staru planinu

  Posle najnovijih dešavanja u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana na Staroj planini, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić pozvao je predstavnike Inicijative Odbranimo reke Stare planine na razgovor u svom kabinetu. I dok predstavnici Inicijative kažu da preko godinu i po dana gradonačelnik ne želi da ih primi, Vasić kaže za "Južne vesti" da to nije istina.

  (4) detaljnije
 • Jovanović Ćuta hidrocentrale

  Ćuta Jovanović: Iza gradnje MHE na Staroj planini stoji kriminal

  Gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini je zločin nad prirodom i ljudima, kaže Aleksandar Jovanović Ćuta u emisiji “15 minuta”, a firme koje ih grade su “pogrebna preduzeća” za staroplaninske reke. Iza svega stoji kriminal, dodaje Jovanović, oličen u povezanosti države, politike, ministarstava, državnih institucija, investitora i banaka.

  (11) detaljnije