Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ekologija

 • Industrijski otpad-EI-foto-V. M. R

  U Nišu EI i MIN kontaminirana područja - pokazao izveštaj UN

  Da su opasne materije - teški metali i hemikalije, nasleđe koje je Nišu ostalo od velikih industrija - Mašinske i Elektronske, pokazao je izveštaj Ujedinjenih nacija. Otrovni teški metal - olovo, opasan je za životnu sredinu i nalazi se u EI, dok je u MIN-u, prema izveštaju i bakar, cink, nikl, arsenik i hrom.

  (7) detaljnije
 • manu chao 2, foto Milan Simonovic

  Kako je Manu Čao stigao na Staru planinu, pa obećao da će se vratiti?

  Pozitivne reakcije izazvao je dolazak čuvenog francuskog muzičara i aktiviste Manu Čao na Staru planinu, ali i pitanja - kako se nakon koncerta u Nišu nenajavljeno našao u staroplaninskom selu, među borcima za očuvanje prirode ovog zaštićenog područja.

  (4) detaljnije
 • Predložena izmena zakona

  Goran Trivan: Izmenom zakona zabraniće se gradnja MHE u zaštićenim područjima

  Konsenzus o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima postoji u Vladi Srbije, rekao je ministar ekologije Goran Trivan i dodao da neće biti dileme da će izmena zakona koji to reguliše biti usvojena u Skupštini.

  (1) detaljnije
 • manu chao, foto Milan Simonovic

  Manu Čao bio na Staroj planini da podrži borce za reke

  Kako bi pružio podršku meštanima i ljudima koji danonoćno stražare u selu, francuski muzičar i aktivista Manu Čao posetio je Topli Do gde je razgovarao sa lokalnim stanovništvom. On se u staroplaninskom selu zadržao kratko zbog obaveza i putovanja u Bugarsku, ali nije hteo da propusti priliku da pruži podršku meštanima, s obzirom na to da je bio u blizini.

  (14) detaljnije
 • Dim smog Niš

  Da Niš zimi ne bude u smogu, stručnjaci kažu potrebna kvalitetnija goriva i izolacija

  Prošle zime Niš je bio među gradovima sa najzagađenijim vazduhom, a da bi kvalitet života i tokom hladnih meseci bio bolji, stručnjaci upozoravaju da se mora raditi na energetskoj efikasnosti i na korišćenju kvalitetnijih goriva.

  (33) detaljnije
 • Posečeno drvo Sinđelićev trg

  Svako drvo je važno - ipak se neka seku zbog gradnje

  Da su građani svesni toga koliko je zelenilo važno za zdravu životnu sredinu i mikroklimu u gradu, govore brojni protesti širom Srbije kada su seča drveća i betoniranje zelenih površina u pitanju. Zaposleni u Zelenilu JKP Mediane potvrđuju da je svako drvo važno, ali da seku bolesna stabla i ona koja su rizična. Nekada se, ipak, seku zbog izgradnje objekata.

  (7) detaljnije
 • Straže na mostu ostaju

  Toplodolci ostaju na stražama - proglasili slobodnu ekološku zonu u selu

  Zbog toga što, uprkos obećanjima predsednika države i lokalne samouprave, još nisu preduzeti konkretni koraci da se zaustave aktivnosti investitora mini-hidroelektrana na Staroj planini, meštani Toplog Dola kažu da samoinicijativno proglašavaju moratorijum na sve MHE i slične projekte na svojoj teritoriji. Ono što žele da se razvija na njihovoj teritoriji je turizam i stočarstvo.

  (1) detaljnije
 • Uzavrela situacija u selu

  Sukob meštana Toplog Dola i obezbeđenja investitora MHE, letele kamenice na obe strane

  U selu Topli Do rano jutros došlo je do sukoba između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor kada su pokušali da krenu sa radovima. Oni su oko 6:30 pokušali da uđu u selo preko mosta na kome su postavljene barikade na kojima meštani i aktivisti danonoćno stražare. Sukobljene strane razmenjivale su kamenice, a ima i povređenih. U policiji potvrđuju da su intervenisali u selu i dodaju da su obavestili nadležno Tužilaštvo.

  (40) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Slučaj mini-hidroelektrane u Rakiti pred Savetom Evrope

  Zbog toga što se ne sprovodi odluka o vađenju cevi na delu cevovoda za mini-hidroelektranu u selu Rakita, Udruženje za zaštitu zakonitosti i ustavnosti poslalo je žalbu Komitetu ministara Saveta Evrope, koji nadgleda izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prva u Strazburu, a koji je prihvatio da odlučuje o tom slučaju.

  (6) detaljnije
 • Blokade se nastavljaju

  Nastavlja se sa barikadama u Toplom Dolu, aktivisti poručili - borba se nastavlja

  Barikada na mostu u selu Topli Do ostaće do ispunjenja obećanja predsednika Srbije o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima i dok investitoru ne istekne građevinska dozvola za MHE, poručeno je sa protestnog skupa u ovom staroplaninskom selu.

  (3) detaljnije
 • Predsednik dolazi u Rakitu početkom novembra

  Vučić obećao zabranu gradnje MHE u zaštićenim područjima

  Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić ekološkim aktivistima na današnjem sastanku. Predsednik je najavio i dolazak u Rakitu i Temsku. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da Srbija slabo koristi svoje hidropotencijale, ali i da se mora voditi računa o zaštiti prirode.

  (52) detaljnije
 • Fotografije posvećene borbi protiv mini-hidroelektrana

  Ekolozi zahtevaju da se poništi građevinska dozvola za MHE u Toplom Dolu

  Zbog toga što su u međuvremenu pronađene zaštićene vrste riba i strogo zaštićena vrste potočnog raka u Rakitskoj reci u selu Topli Do na kojoj investitor namerava da gradi mini-hidroelektranu, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je zahtev za poništavanje građevinske dozvole nadležnom tužilaštvu. U ovoj organizaciji očekuju da nadležno ministarstvo bez odlaganja donese rešenje kojim se postojeća građevinska dozvola poništava.

  (2) detaljnije
 • Traže i rušenje postojećih mini-hidroelektrana

  Staroplaninci pred sastanak sa Vučićem: Tražimo zabranu MHE na celoj teritoriji zemlje

  Četvoročlana delegacija najaktivnijih boraca protiv izgradnje mini-hidroelektrana sastaće se u subotu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o problemu sa izgradnjom tih energetskih objekata, a jedan od njih Aleksandar Panić kaže da će od predsednika tražiti da se prekine sa gradnjom mini-hidroelektrana. Dan nakon sastanka u Beogradu, u Toplom Dolu održaće se još jedan protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

  (6) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Izložba posvećena borbi protiv MHE u Pirotu

  Lepote Stare planine i njenih reka, ali i prizori ruiniranih rečnih korita predstavljeni su na fotografijama ekološkog aktiviste Milana Simonovića, koje će biti prikazane na izložbi u petak, 27. septembra u Pirotu.

  detaljnije
 • Građani se pitaju otkud mašine kada postoji zabrana ministarstva

  Ministarstvo: Tončev ne sme da gradi mini-hidroelektranu na reci Jelašnici

  Dok vlasnik firme Tončev gradnja i predsednik Skupštine Surdulice Novica Tončev kaže da ima sve potrebne dozvole za gradnju mini-hidroelektrane u selu Jelašnica kod Surdulice i da je početak radova uredno prijavljen, u Ministarstvu građevine kažu da investitor ne sme da gradi objekte u tom području, jer je tamo planirana izgradnja brane za vodosnabdevanje Vladičinog Hana. Tončev dodaje i da još nije krenula izgradnja pristupnog puta za MHE, već da to EPS sređuje put, ali ga iz ovog preduzeća takođe demantuju.

  (6) detaljnije
 • Pogled ka dolini Pčinje

  Talas borbe protiv MHE se nastavlja u Trgovištu

  Meštani sela Radovnica i Donji Stajevac u opštini Trgovište, ali i ljubitelji prirode, protiv su izgradnje mini-hidroelektrana na njihovoj teritoriji, ali nadležne to nije sprečilo da krenu sa radovima pre par dana na na reci Tripušnjici u Donjem Stajevcu. Istovremeno, u fazi izgradnje je i mini-hidroelektrana u selu Radovnica gde radove stopiraju meštani.

  (1) detaljnije
 • Protest u vreme održavanja sednice Skupštine

  Protest Piroćanaca dok zaseda Skupština - traže stopiranje gradnje svih MHE

  Zbog toga što traže od Gradske uprave da se poništi ugovor koji lokalna vlast ima sa investitorom mini-hidroelektrane u selu Topli Do za korišćenje seoskog puta i zbog toga što žele da Grad stopira izgradnju svih 12 mini-hidroelektrana koje su u procesu dobijanja dozvole na Staroj planini, građani Pirota okupili su se i protestuju ispred Gradske uprave u vreme održavanja sednice lokalne Skupštine.

  detaljnije
 • reka stara planina

  Naučno-istraživački kamp u Temskoj kao podrška borbi protiv MHE

  Kako bi pružili podršku meštanima staroplaninskih sela koji se bore protiv izgradnje mini-hidroelektrana na njihovom području, naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” iz Novog Sada organizovaće istraživačko-volonterski kamp u selu Temska od 25. do 30. septembra. Prijava učesnika moguća je do 22. septembra.

  (4) detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Aktivisti ne dozvoljavaju gradnju, investitor traži pomoć policije za gradnju MHE u Toplom Dolu

  Protiv smo mini-hidroelektrana jer njihova izgradnja dovodi do devastacije svega što živi u tim vodama, izjavio je za televiziju N1 aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta i dodao da izgradnja ljude stavlja u poziciju da moraju da se sele. Investitor Dragan Josić ponovio je da ima sve dozvole za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje u selu Topli Do, ali da čeka asistenciju policije kako bi krenuo sa radovima.

  (8) detaljnije
 • Na mostu postavljene barikade

  Toplodolci i dalje na barikadama, imaju podršku i opozicije

  Kako se ne bi ponovila situacija iz sela Rakita gde su radovi na mini-hidroelektrani pri kraju, Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, zbog kako navode, nepoštovanja zakona i Ustava. Oni već 5 dana, potpomognuti građanima iz cele Srbije, dežuraju na mostu na ulazu u selo na kome su postavljene brojne barikade.

  (4) detaljnije