Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ekologija

 • Protest na dana planinarske akcije

  Meštani Rakite nastavljaju proteste, najavljuju i štrajk glađu

  Na dan planinarske akcije "Uspon na Ruj", u subotu 22. juna, meštani Rakite, nakon silaska planinara sa planine, održaće protest sa samo jednim zahtevom - vađenje cevi iz Rakitske reke po rešenju Ministarstva za zaštitu životne sredine. Meštani razmišljaju i o štrajku glađu ispred Predsedništva u Beogradu

  (4) detaljnije
 • Narednih 7 dana svakodnevno okupljanje

  Održan protest u Rakiti, aktivisti prave plan za dalje delovanje

  Nekoliko desetina meštana Rakite i ekoloških aktivista okupilo se danas u Rakiti kako bi, kako kažu, naterali nadležne da rade svoj posao, a nakon mirnog protesta razmatrali su u kom smeru će se njihov protest nastaviti. Planiraju da se narednih 7 dana svakodnevno okupljaju u selu.

  (3) detaljnije
 • Traže da se cevi izvade iz reke

  Novi protest u Rakiti, traže vađenje cevi iz reke

  Zbog toga što i pored presude drugostepenog organa, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije pokrenulo postupak za vađenje cevi iz Rakitske reke, ekološki aktivisti protestovaće opet u ovom selu danas od 16 sati.

  (2) detaljnije
 • Radi se i po kiši

  Radovi u Rakiti se nastavljaju, meštani se uzdaju u Boga

  Skoro godinu dana je prošlo od prvog protesta meštana sela Rakita koji su se pobunili protiv gradnje vodozahvata za mini-hidroelektranu u njihovom selu. Stanje se od tada nije mnogo promenilo, radovi i dalje traju, a deo meštana pokušava opstrukcijom radova i pravnom borbom da zauvek stopira izgradnju objekta za koji kažu da nije u interesu sela. Danas je u Rakiti bilo mirno, meštani nadgledaju radove, a radnici rade i po kiši.

  (10) detaljnije
 • Svrljiški lovci čistili divlje deponije

  U akciji "Sa lovcima do čiste Srbije" Lovačkog saveza Srbije i Ministarstva za zaštitu životne sredine, lovci Udruženja "Dr Milenko Hadžić" iz Svrljiga očistili su tokom vikenda smeće sa nekoliko divljih deponija na regionalnom putu od Svrljiga ka manastiru Svetog arhangela Gavrila u Pirkovcu.

  detaljnije
 • Krivična prijava protiv invesitora zbog uništavanja životne sredine

  Zelena stranka podnela krivičnu prijavu zbog gradnje u Rakiti

  Zbog toga što su neodgovornom gradnjom uništili prirodu u selu Rakita, kako se navodi u prijavi, Zelena stranka podnela je tužilaštvu u Pirotu krivičnu prijavu protiv investitora koji gradi mini-hidroelektrane u tom selu. Stranka traži i od građevinskog inspektora u Babušnici da prijavi izvođača za privredni prestup.

  (16) detaljnije
 • Konkurs traje do 28. maja

  Literarni konkurs o ekologiji Regionalne deponije Pirot

  Sa literarnim radovima na temu ekologije i zaštite životne sredine mogu se prijaviti učenici svih osnovnih škola u Pirotskom okrugu na konkursu Regionalne deponije Pirot, a najbolji radovi biće novčano nagrađeni. Mališani iz vrtića će raditi grupne radove, a najbolji će postati zaštitni znak deponije. Radovi se mogu slati od 14. do 28. maja.

  (1) detaljnije
 • 1 skupljanje đubreta foto n.r.

  Zelena stranka platila kaznu za ekološke aktiviste, oni ne odustaju od odlaska u zatvor

  Iako je u toku žalbeni postupak i kazna za neprijavljivanje skupa nije pravosnažna, članovi Zelene stranke sakupili su i uplatili sudu novčanu kaznu na koju su osuđeni aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta. Oni se “zahvaljuju” stranci, ali kako kažu, ne odustaju od odlaska u zatvor, a plaćanje kazne vide kao skupljanje političkih poena. Njihov advokat kaže da kazna nije pravosnažna, te da je plaćena nepostojeća.

  (3) detaljnije
 • Kažnjena zbog akcije prikupljanja smeća

  Osuđeni zbog čišćenja reke izabrali zatvor, odbijaju da plate kaznu

  Ukoliko im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara zbog neprijavljivanja čišćenja reke u Rakiti, dvoje aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta izabraće odlazak u zatvor umesto plaćanje kazne. Ako do toga dođe, organizovaće, kako kažu, zajednički ispraćaj.

  (28) detaljnije
 • Zbog nemara reke pune đubreta

  Meštani staroplaninskih sela čiste reke i okolinu za vreme praznika

  Zbog toga što tokom predstojećih praznika očekuju veliki broj gostiju i turista u selu, stanovnici sela Gostuša na Staroj planini krenuli su u akciju čišćenja reke i okućnica. Tokom prvomajskih praznika građani će čistiti i u selu Temska. Pirotski Komunalac obezbedio džakove za prikupljanje smeća.

  (1) detaljnije
 • PMF smeće

  Građani nastavljaju sa sakupljanjem smeća u Nišu - akcija kod PMF-a

  Zbog toga što je duž Gabrovačkog puta mnogo smeća, a naročito kod nekadašnje ciglane i Prirodno-matematičkog fakulteta, građani koji se organizuju preko Fejsbuk grupe "Eko gerila", odlučili su da u subotu 27. aprila počiste ovaj deo. Početak akcije najavljen je za 11 sati, a okupljanje je kod ograde PMF-a.

  (7) detaljnije
 • Investitoru ostaje da se žali Upravnom sudu

  Ministarstvo: Drugostepeni organ potvrdio zabranu radova u Rakiti

  Pravna borba oko izvođenja radova na mini-hidroelektrani u Rakiti i dalje traje, žalbu investitora mini-hidroelektrane na rešenje inspektora za zaštitu životne sredine po kojem je dužan da izvadi cevi u dužini od 350 metara, odbilo je Ministarstvo zaštite životne sredine. Sledi spor pred Upravnim sudom, a investitor kaže da će poštovati njihovu odluku - kakva god bila.

  (3) detaljnije
 • 57536244-1190905071087051-4318915067274854400-n-Cropped

  Vranjanci čistili zelenilo oko Aleksandrovačkog jezera

  Učenici srednjih škola, članovi brojnih udruženja za zaštitu životne sredine, sportisti i zaposleni u javnim preduzećima čistili su zelene površine oko Aleksandrovačkog jezera kako bi spremili ovo vranjsko izletište za prvomajske praznike.

  (2) detaljnije
 • Gradsko veće

  Niš prihvatio EU projekat za koji je Banđur rekao da služi putovanjima službenika

  Gradsko veće Niša usvojilo je predlog Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte za učešće u ekološkom projektu koji se finansira iz fondova EU, uprkos tome što je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur kazao da je istovetan projekat već realizovan pre nekoliko godina, te da se ponavlja samo da bi oni koji učestvuju u njemu mogli da putuju Evropom. Iako je projekat prvobitno skinut s dnevnog reda zbog Banđurove reakcije, prihvaćen je na narednoj sednici.

  (16) detaljnije
 • Dan planete Zemlje

  Vranjski studenti čistili Borino brdo

  Studenti i profesori Visoke škole strukovnih studija u Vranju petu godinu zaredom obeležili su Dan planete Zemlje akcijom “Očistimo Borino brdo”. Na ovaj način, kažu, oni pokušavaju da kod građana podignu ekološku svest i ukažu na probleme zagađivanja životne sredine.

  detaljnije
 • Stanje nepromenjeno na Zavoju

  Nizak vodostaj Vlasinskog i Zavojskog jezera - ugrožen mrest, turista sve manje

  Nakon prošlogodišnjeg pražnjenja jezera zbog radova na hidroelektrani “Vrla 1” i najave da će se jezero ponovo puniti, svi su i dalje zabrinuti i kažu da se do danas stanje na Vlasinskom jezeru nije popravilo. Živi svet priobalja i jezera odumire, turisti više ne žele da dolaze, a jedina nada da nivo vode bar malo poraste je kiša. Ni stanje na Zavojskom jezeru nije se mnogo promenilo u odnosu na prošlogodišnje, 7 meseci kasnije ista slika - nivo jezera je i dalje veoma nizak, a iz Elektroprivrede Srbije opet ne odgovaraju na pitanja novinara Južnih vesti da li i zbog čega hidroelektrana "Pirot" i dalje prekomerno koristi vodu iz jezera.

  (3) detaljnije
 • Džakovi smeće

  Stotinu ljudi čistilo obalu Nišave - kamion napunjen đubretom

  Kamion JKP "Mediane" odvezao je pun kamion đubreta koje su građani skupili na obali Nišave od mosta na Bulevaru Medijana ka Donjoj Vrežini. Čistilo je, kako su kazali organizatori akcije, stotinak ljudi.

  (10) detaljnije
 • Đaci 9. oktobar

  Đaci "9. oktobra" u Prokuplju najbolji u kvizu o ekologiji

  Učnici Osnovne škole "9. oktobar" u konkurenciji svojih vršnjaka iz drugih osnovnih škola iz Prokuplja, pokazali su najbolje znanje iz ekologije i pobedili na Opštinskom takmičenju "Eko kviz", čime su stekli pravo učešća na polufinalnom takmičenju koje je zakazano za 10. maj u Sokobanji.

  (1) detaljnije
 • Čišćenje

  Građani u Nišu se opet organizuju preko Fejsbuka da čiste obalu reke

  Još jednom će građani skupljati smeće sa obale Nišave i to u nedelju 7. aprila od 11 sati. Ovo je nastavak akcije koju su preko Fejsbuka pokrenula dvojica prijatelja iz Niša, a kojoj se prošlog vikenda pridružilo oko 40 ljudi.

  (12) detaljnije
 • Radovi na vodozahvatu se nastavili

  Policija: Ima elemenata krivičnog dela u Rakiti

  Nakon detonacije koja se čula iz auspuha bagera u blizini gradilišta za mini-hidroelektranu u selu Rakita, oglasila se i pirotska policija koja saopštava da ima elemenata krivičnog dela. Iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine poručuju da je država odgovorna za sve što se dešava u malom planinskom selu.

  (5) detaljnije