Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ekologija

 • Borba staroplaninaca se na kratko seli u Niš

  O borbi protiv izgradnje mini-hidroelektrana na tribini u Nišu

  U prostorijama Regionalnog centra za obrazovanje u Nišu večeras od 18 sati, beogradski portal Mašina u saradnji sa Udruženim pokretom slobodnih stanara iz Niša, organizuje tribinu o problematičnoj izgradnji derivacionih mini-hidroelektrana u Srbiji, kao i otporu koji pružaju lokalne zajednice, pre svega na jugu Srbije.

  (1) detaljnije
 • Sve veći otpor gradnji MHE

  Ekološka udruženja investitoru: Dokažite da vam profit nije važniji od prirode

  Inicijativa Odbranimo reke Stare planine sa još 22 udruženja i društava za zaštitu prirode iz cele zemlje uputili su otvoreno pismo Veri Ristić i firmi Eko Global kako bi im skrenuli pažnju na katastrofalne posledice izgradnje mini-hidroelektrana po reke, biljni i životinjski svet, ali i po i stanovništvo Srbije.

  (5) detaljnije
 • Glavni problem derivacione MHE

  Inicijativa ORSP traži od predsednika i premijerke da zabrani izgradnju derivacionih MHE

  Zahtev za zabranu izgradnje derivacionih mini-hidroelektrana na celoj teritoriji Srbije i zabranu izgradnje MHE bilo koje vrste u zaštićenim područjima, sa još 8 zahteva, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine predaće danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, a dostaviće ih i na adrese Ministarstva energetike i Ministarstva zaštite životne sredine.

  (4) detaljnije
 • Svoj prvi instrumental posvetio Jermi

  Nikola Vranjković: Država da poruši do sada izgrađene mini-hidroelektrane

  Aktivisti treba da se bore da se ova država zaduži i da se od tog novca poruše sve do sada sagrađene mini-hidroelektrane, a da se ljudima vrati novac, predložio je poznati srpski muzičar Nikola Vranjković, gostujući na N1 televiziji u emisiji "Novi dan". Po njemu, osim lečenja dece, voda i reke su najvažnija stvar u Srbiji.

  (2) detaljnije
 • Usvojen amandman u Evropskom parlamentu

  Evropski parlament: Vlada da vodi računa o zaštićenim područjima kao što je Stara planina

  Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su amandman na tekst rezolucije o Srbiji poslanika Zelenih Igora Šoltesa, koji se odnosio na gradnju mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima. Od Vlade Srbije očekuju da čuva zaštićena područja i da poveća transparentnost.

  detaljnije
 • Njihova borba došla i do Evropskog parlamenta

  Mini-hidrocentrale u Srbiji tema i u Evropskom parlamentu

  Među osam usmenih amandmana podnetih na tekst rezolucije o napretku Srbije na putu ka EU, o kojima će poslanici Evropskog parlamenta raspravljati na današnjoj sednici, našao se i onaj koji se tiče izgradnje mini-hidrocentrala na Staroj planini i očuvanju zaštićenih područja.

  (4) detaljnije
 • Đubre odvežćeno iz sela

  Smeće koje su građani izvadili iz Rakitske reke ipak odvezeno

  Nakon pisanja Južnih vesti da Javno komunalno preduzeće Komunalac iz Babušnice ne radi posao za koji je plaćeno novcem svih građana, te da nisu odvezli smeće koje je izvađeno iz Rakitske reke, u toku jučerašnjeg dana, u selu se ipak pojavio kamion i natovario đubre.

  detaljnije
 • Nebo i krovovi

  "Zbog globalnog zagrevanja Srbija će izgubiti planinsku klimu"

  Iako je bilo i toplijih perioda u geološkoj istoriji planete Zemlje, meteorolozi upozoravaju da su klimatske promene sada veoma nagle, te da uslovljavaju razne ekstremne vremenske pojave. Znatno toplije će, prema prognozama, biti i u Srbiji, kazala je na tribini u Nišu meteorološkinja sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Vuković.

  (3) detaljnije
 • Prikupljeno đubre i dalje nije odveženo na deponiju

  Aktivisti iz Rakitske reke izvadili smeće, komunalci iz Babušnice traže pare da ga odvezu

  Đubre koje je izvađeno iz Rakitske reke i dalje se nalazi u selu Rakita, jer kako kažu iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine, babušničko komunalno preduzeće nije poslalo kamion da ga pokupi iako su uredno obavešteni o akciji čišćenja i poslat im je zahtev za pomoć. U Javnom komunalnom preduzeću Komunalac kažu da je oni nemaju to u planu i da mora da se plati 10.000 dinara.

  (6) detaljnije
 • Rakita,-foto-Lj.-F.

  Situacija u Rakiti se ne smiruje, građani opet pokušali da spreče radove

  Više desetina meštana Rakite, aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine i ljubitelja prirode iz Babušnice, Pirota i drugih gradova juče je novom akcijom delimično sprečilo nastavak radova na vodozahvatu za mini-hidroelektranu. Sedeli su ispred gradilišta i tako bili prepreka kamionu da isporuči beton, te je nakon nekoliko sati uzavrele situacije i pregovaranja sa policijom, izvođač radova barem na kratko odustao od ideje da nastavi gradnju.

  (7) detaljnije
 • Mediana čišćenje korita

  U Nišu 2019. postrojenje za biorazgradivi otpad i sakupljački centar

  Kako bi i Niš učestovao u očuvanju sredine i smanjenju emisije gasova sa efektima staklene bašte, sledeće godine bi trebalo da bude otvoreno postrojenje za preradu biorazgradivog otpada. Kako objašnjava Sonja Popović iz Javnog komunalnog preduzeća "Mediana", u kome bi se ovo postrojenje napravilo, otpad sa zelenih površina bi se obrađivao kako bi mogao da se dalje koristi.

  (4) detaljnije
 • Kod derivacionih MHE reka se po nekoliko kilometara sprovodi cevima do mašinske zgrade

  “Promena Zakona o zaštiti životne sredine za zabranu izgradnje MHE”

  Potrebno je izmeniti Zakon o zaštiti prirode kako bi zabranila izgradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan gostujući u emisiji Insajder debata, ali nije precizirao kada će se to dogoditi, već je rekao da će to doći na red kada on proceni da je “pravi trenutak za to”.

  (2) detaljnije
 • Priznanje za svakodnevne aktivnosti i borbu za očuvanje svojih reka

  Ekološko priznanje za Inicijativu “Odbranimo reke Stare planine”

  Inicijativa "Odbranimo reke Stare planine" dobitnik je priznanja “Zeleni utisak 2018”, za svoju borbu za očuvanje reka, koju dodeljuje Udruženje građana "Vojvođanska zelena inicijativa". Dekanu Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratku Ristiću pripalo priznanje za građansku hrabrost i doslednost u oblasti zaštite životne sredine, dok je JP Elektroprivredi Srbije pripala neslavna nagrada za hrabrost i doslednost u uništavanju životne sredine.

  (1) detaljnije
 • Protest se seli u Beograd

  U Beogradu o odbrani reka i prirode i najava velikog protesta u prestonici

  Problem meštana sela na Staroj planini i Rakite u babušničkoj opštini preseliće se, makar na jedan dan, u glavni grad Srbije. Nakon nekoliko više manjih protesta i centralnog u Pirotu koji je okupio najveći broj aktivista, ljubitelja prirode i reka iz Inicijative Odbranimo reke Stare planine održaće konferenciju za medije u četvrtak u Beogradu na kojoj će se najaviti veliki protest u prestonici, a govoriće se i aktuelnim dešavanjima sa izgradnjom mini-hidroelektrana na jugoistoku Srbije.

  (5) detaljnije
 • Sukob meštana Rakite došao do EU, ne i do lokalne Skupštine

  Vladajuća većina u babušničkoj Skupštini odbila da raspravlja o situaciji u Rakiti

  Predlog opozicije u babušničkoj Skupštini da se na dnevni red uvrsti tačka o razmatranju aktuelne situacije u selu Rakita, povodom poslednjih događaja sa izgradnjom vodozahvata za mini-hidroelektranu, nije naišao na razumevanje odborničke većine, te je predlog većinski odbijen. Opozicija tvrdi da vlast uporno ignoriše aktuelna dešavanja u Rakiti, dok oni tvrde da će se time pozabaviti na nekoj od narednih sednica.

  (7) detaljnije
 • mhe

  Sekretarijat Evropske energetske zajednice: Što pre organizovati sastanak u vezi MHE

  Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji, kao i da planiraju sastanak sa svim zainteresovanim stranama.

  (2) detaljnije
 • Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda protiv reke Visočice

  Zabranjena gradnja MHE na Visočici, Kasacioni sud poništio presudu Upravnog suda

  Vrhovni kasacioni sud poništio je presudu Upravnog suda u Beogradu od aprila ove godine kojom je poništeno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se sprečava izgradnja hidroelektrane “Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini. Presudom potvrđeno prvobitno rešenje Ministarstva kojim je zabranjena gradnja mini-hidroelektrane.

  (5) detaljnije
 • gradilište-rakita,-foto-Lj.-F.

  Rakita postala centar borbe za očuvanje reka i prirode, svakodnevne straže

  Nakon nekoliko dana pauze, uprkos negodovanju lokalnog stanovništva i aktivista za zaštitu prirode, radovi na vodozahvatu za mini-hidroelektranu u selu Rakita su nastavljeni. Tokom vikenda opet je došlo do koškanja sa obezbeđenjem, a trenutno je u selu mirno. Na akciju vraćanja reke u staro korito, investitor je imao kontraudar - pomerio je granice gradilišta i opet preusemerio tok vode.

  (2) detaljnije
 • zoran kesić 24 minuta

  Kesić: "Zatrpati mejl Evropske energetske zajednice zbog Rakitske reke"

  Dok stanovnici babušničkog sela Rakita i ekološki svesni građani nastavljaju da brane svoju reku nedozvoljavajući investitoru da nastavi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić pozvao je građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju reka na Staroj planini.

  (9) detaljnije
 • Reka vraćena u svoje prvobitno korito, sada ide direktno na gradilište vodozahvata

  Meštani i aktivisti vratili Rakitsku reku u svoje korito

  Nakon jučerašnjeg sukoba sa privatnim obezbeđenjem koje je angažovao investitor mini-hidroelektrane, danas se u selu Rakita okupilo više od 100 aktivista iz cele Srbije da bi pokazali solidarnost sa lokalnim stanovništvom i podržali ih u svojoj nameri da sačuvaju svoju reku. Posle Rudinjske reke, sada je i Rakitska reka vraćena u svoje prvobitno korito, koje je radovima na vodozahvatu bilo izmenjeno.

  (6) detaljnije