Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

etno selo

 • Vrmdža

  Ne odustaje se od "Vrmdža festa 2020", otvoren konkurs za filmove

  Festival turističko-ekološkog filma Vrmdža fest ovog leta trebalo bi da doživi svoje 4. izdanje, a otvoren je i konkurs za one koji žele da se njihova ostvarenja predstave na njemu. Plan je da se festival u selu nadomak Sokobanje održi u drugoj polovini jula, ali organizatori napominju da su moguće izmene termina i načina održavanja.

  detaljnije
 • Učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada uživali u lepotama Stare planine

  Upoznavanje sa Starom planinom za bolje razumevanje prirode

  Obilaskom vodopada, upoznavanjem sa autohtonim rasama i njihovim prednostima i upoznavanjem sa mogućnostima razvoja seoskog i eko turizma, učenici srednjih škola iz Pirota i Dimitrovgrada proveli su 2 dana na Staroj planini i uživali u jedinstvenim lepotama i predelima sa idejom da izađu iz učionica i upoznaju se sa prirodom.

  detaljnije
 • pri percu

  Krčma u planini iznad Dimitrovgrada

  Na obroncima planine Vidlič, na putu od Dimitrovgrada prema Staroj planini mnogi nalaze predah u etno kući “Bekov” koje lokalno stanovništvo na šopskom dijalektu zove i “Pri Perču”. Tamo svraćaju svi oni koji bi zimi da se ugreju, leti osveže, i uživaju, a ponekad i zanoće uz zvuke frule, gitare, harmonike ili kontrabasa.

  (1) detaljnije
 • Žuta kuća zaštitni znak etno sela koje nastaje u Lipovcu; foto: JV/J. A.

  U Lipovcu kraj Aleksinca niče etno-selo

  Na kraj sela žuta kuća, a oko nje brvnare u kojima će gosti moći da spavaju i potok kraj kojeg će moći da uživaju. Tako će, plan je porodice Milošević, sledeće godine izgledati etno-selo koje prave u Lipovcu nadomak Aleksinca.

  (1) detaljnije