Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

filmski festival

  • Niški kulturni centar

    Dani slovenačkog filma u Nišu - 16 filmova, ulaz besplatan za sve

    16 ostvarenja biće prikazano na festivalu "Dani slovenačkog filma", koji će od 11. do 14. decembra biti održan u maloj sali Niškog kulturnog centra. Ulaz je besplatan za sve posetioce.

    detaljnije
  • profifest

    Kratki film iz Turske najbolji na ovogodišnjem prokupačkom "ProFiFestu"

    Turski kratki igrani film "Me and The Other" rediteljke Buse Halačoglu proglašen je za najbolji film u toj kategoriji na 12. Festivalu kratkog igranog filma “ProFIFest” u Prokuplju. U ovoj kategoriji dodeljeno je i jedno specijalno priznanje koje je dobio film "Just the two of us" rediteljke Clare Lemaire Anspach iz Francuske. Najbolji domaći film je "Život posle smrti“ reditelja Ognjena Petkovića.

    detaljnije
  • festival

    Prokupački filmski festival slavi 12 godina postojanja

    Svetska dostignuća u oblasti kratkog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma Prokupčani će ove godine moći da pogledaju od 6. do 9. septembra u okviru 12. Međunarodnog festivala filma “ProFi Fest”. Pored kratkih filmova koji će učestvovati u takmičarskom delu, publika tokom trajanja festivala može da pogleda i dugometražne filmove, a biće organizovane i tribine, radionice i druženje mladih.

    detaljnije
  • JLM_5240

    Završeni 58. Filmski susreti u Nišu, Gran pri Petru Božoviću

    Za ulogu Joksima u filmu Usta puna zemlje Petar Božović dobio je Gran pri Naisu za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu. Nagrada “Car Konstantin” pripala je Denisu Muriću za ulogu Zizija u filmu "Indigo kristal", a “Carica Teodora” Jovani Stojiljković za ulogu Vere u istoimenom ostvarenju.

    (10) detaljnije
  • filmski 231

    Denis Murić glumac šeste večeri Filmskih susreta, Ines Petrović glumica Festivala

    Publika je za glumca šeste večeri 58. "Filmskih susreta" u Nišu izabrala Denisa Murića, koji u ostvarenju "Indigo kristal" glumi Zizija, dok je glumica Festivala 7-godišnja Ines Petrović, koja u filmu "Momak i devojke" glumi Anđelu. Večeras od 20:30 je dodela nagrada, a biće prikazana i dva gostujuća filma.

    detaljnije
  • ines petrović 1

    Ines Petrović glumica pete večeri Filmskih susreta u Nišu

    Sedmogodišnja Ines Petrović osvojila je simpatije niške publike ulogom Anđele u filmu "Momak i devojke" i izabrana je za glumicu pete večeri 58. "Filmskih susreta". Te večeri prikazano je i ostvarenje "Oluja", a večeras će na Letnjoj pozornici biti projektovani filmovi "Što se bore misli moje" i "Indigo kristal".

    detaljnije
  • slavko štimac 2

    Slavko Štimac glumac četvrte večeri Filmskih susreta u Nišu

    Publika je za glumca četvrte večeri 58. "Filmskih susreta" u Nišu izglasala Slavka Štimca, koji tumači lik Živka u filmu "Koma" i koji je i prošle godine bio glumac večeri, ali i dobitnik nagrade “Pavle Vuisić”. Prikazano je i ostvarenje "Vera", a večeras će na Letnjoj pozornici niške Tvrđave biti projektovani filmovi "Momak i devojke" i "Oluja".

    (1) detaljnije
  • filmski susreti 15

    O glumačkom bojkotu Filmskih susreta: "Pozvani svi, ali se njihovi sukobi odražavaju na Festival"

    Publiku, koja je prve večeri do poslednjeg mesta popunila Letnju pozornicu niške Tvrđave, nije pozdravio niko od glumaca iz filma "Trag divljači", koji je otvorio ovogodišnje "Filmske susrete". Na binu je izašao samo režiser, a utisak ljubitelja domaćeg filma je i da je ove godine mnogo manje zvučnih imena došlo u Niš. Selektor Dejan Dabić smatra da nije dobro što se sukobi glumačkih udruženja prelamaju preko festivala i poručuje da su svi glumci pozvani.

    (22) detaljnije
  • filmski susreti

    Aleksandar Stojković glumac treće večeri Filmskih susreta u Nišu

    Najviše simpatija publike tokom treće festivalske večeri 58. Filmskih susreta u Nišu pokupio je glumac Aleksandar Stojković, koji tumači lik Raše u ostvarenju "Svilen konac". Publika je bila u prilici da pogleda i film "Sveta Petka krst u pustinji".

    detaljnije
  • mirjana karanović

    Mirjana Karanović: Niš je uvek imao poseban odnos prema glumcima

    Glumici Mirjani Karanović večeras će na Letnjoj pozornici biti uručena nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu. Ona je uoči početka Filmskih susreta u Nišu poručila da joj ta nagrada naročito znači jer Niš ima tradiciju posebnog odnosa prema glumcima. Organizatori kažu da su karte rasprodate i očekuju lepo vreme, pa projekcije u bioskopu za sada nisu u planu.

    (5) detaljnije
  • Filmski susreti

    Počinju Filmski susreti u Nišu, prve večeri triler, komedija i drama

    58. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma počinje večeras od 20:30 na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. Publika će prve večeri imati priliku da pogleda tri filma - "Trag divljači", "Ko živ, ko mrtav" i "Ovuda će proći put".

    detaljnije
  • Festival diplomskih filmova (3)

    Počinje "Festival diplomskog filma" u Nišu, dominira tema krize porodice

    Devet diplomskih filmova u takmičarskom i četiri u revijalnom delu očekuju Nišlije od 22. do 24. avgusta u dvorištu Univerziteta, na trećem "Festivalu diplomskog filma". Projekcije će počinjati od 21 sat, a organizatori napominju da će pored standardnih nagrada “Zlatna”, “Srebrna” i “Bronzana desetka” biti uručene i nagrada publike, kao i nagrada Akademskog pozorišta Niš.

    (1) detaljnije
  • IMG-71d4594d9c2a6a388f1fa5cb94a6bdb9-V

    U prodaji ulaznice za Filmske susrete u Nišu, cena kompleta 2.500 dinara

    Ulaznice za 58. "Filmske susrete" u Nišu od danas su u prodaji i mogu se kupiti u knjižari Niškog kulturnog centra “Branko Miljković”. Cena kompleta je 2.500 dinara, dok će pojedinačne karte, ako ih bude bilo, koštati po 500 dinara i moći da se kupe na dan projekcije.

    detaljnije
  • IMG-71d4594d9c2a6a388f1fa5cb94a6bdb9-V

    Još jedan film dodat u glavni program Filmskih susreta u Nišu

    Pored 13 ranije najavljenih filmova, u zvaničnom programu 58. Filmskih susreta naći će se još jedan film Ovuda će proći put rediteljke Nine Ognjanović. Taj film će biti prikazan prve večeri, nakon svečanog otvaranja i uručenja nagrade za životno delo "Pavle Vuisić". Filmski susreti traju od 26. avgusta do 1. septembra.

    (2) detaljnije
  • pavle mensur, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic

    "Trag divljači" i "Ko živ, ko mrtav" na otvaranju 58. Filmskih susreta

    Prve večeri 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma, koji će biti održan od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu, publika će moći da pogleda dva filma - "Trag divljači" Nenada Pavlovića i "Ko živ, ko mrtav" Rada Ćosića. Pre ova dva filma biće uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirjani Karanović. Ove godine publiku očekuju jedna svetska i pet niških premijera.

    (2) detaljnije
  • Filmski sureti 2022

    Svetska premijera i prvi niški dugometražni film na 58. Filmskim susretima

    Od 20 prijavljenih filmova za zvanični takmičarski program 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma, koji će biti održan od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu, selektor Dejan Dabić odabrao je 13 filmova među kojima je i ostvarenje "Što se bore misli moje" koji će imati svetsku premijeru. Na zatvaranju će biti dva niška filma - "Narodni glumac" u režiji Vladimira Ristića i dugometražni igrani film "Prihvati ili odbij", prvo takvo delo kompletno u niškoj produkciji. Karte u prodaji od sledeće nedelje.

    (2) detaljnije
  • Volonteri Nišvil

    57 takmičarskih filmova na ovogodišnjem "Nišvilu", najboljim nagrade

    Od 357 dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih muzičkih filmova koliko je pristiglo na konkursu Nišvil džez festivala , izabrano je 57 filmova koji će učestvovati u takmičarskom delu Nišvil Movie Summit-a . Program počinje u sredu, 9. avgusta na binama kod amfiteatra na keju i Oficirskog doma, dok u četvrtak počinje u bioskopu u Tvrđavi. Sve projekcije počinju od 20 sati, a najboljim filmovima biće uručene nagrade.

    detaljnije
  • Predložena izmena zakona

    Festival studentskog dokumentarnog filma u Temskoj pored Pirota

    Treći po redu Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma “Bistre reke” i ovog leta, od 13. do 16. jula održaće se u pirotskom selu Temska. Publika će imati priliku da pogleda 34 ostvarenja filmskih autora iz celog sveta, a za najmlađi deo publike biće organizovane radionice u kojima će moći da se upoznaju sa svetom filma.

    detaljnije
  • 1 - Slaughter Festival - Foto Saša Đorđević (1)

    Film koji je otvorio festival u Kanu, sutra otvara i festival horora u Doljevcu

    Nastupom švajsarskog benda Ural Umbo i projekcijom filma Rez, koji je prošle godine otvorio festival u Kanu, u petak 30. juna, od 19:30 u prostoru nekadašnje doljevačke klanice, počeće drugi internacionalni festival umetničkih horor filmova Slaughter. U festivalskim aktivnostima, koje će trajati do nedelje, 2. jula, učestvovaće i gosti iz inostranstva.

    (4) detaljnije
  • doljevac, horor festival

    Drugi "Slaughter horror film festival" u nekadašnjoj doljevačkoj klanici, ove godine i besplatan kamp

    Tri bioskopska platna, dva bioskopa na otvorenom, 36 filmova, 12 hevi metal bendova, tribine, radionice i izložbe strip crteža, ali i konkurs za najbolji domaći horor film, očekuju publiku od 30. juna do 2. jula u nekadašnjoj doljevačkoj klanici na Internacionalnom festivalu umetničkih horor filmova "Slaughter Festivalu". Novitet biće besplatan kamp, uz obilazak lokalnih turističkih atrakcija.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: