Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fizika

 • Optika.jpg

  Veče fizike na niškom PMF-u

  Predavanje o Stivenu Hokingu, kao i dodela diploma najboljim mladim fizičarima, kako kažu organizatori, biće upriličeni na tradicionalnoj manifestaciji “Veče fizike”, koja će se održati u amfiteatru niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, 10. maja.

  detaljnije
 • fizika

  Kviz znanja iz fizike na festivalu “Nauk nije bauk”

  Osnovci i srednjoškolci koji žele da provere svoje znanje iz fizike, mogu do utorka 27. marta u ponoć da se prijave i učestvuju u kvizu koji će se održati tokom trajanja festivala “Nauk nije bauk”, na Elektronskom fakultetu u Nišu.

  detaljnije
 • Svemir

  Predavanje “Život svemira” na niškom PMF-u

  O tome kako je svemir nastao i kako se razvija, kao i koja su dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir, svi zainteresovani će moći da čuju na predavanju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Zakazano je, kako kažu organizatori, za 22. februar, a govoriće profesor PMF-a Milan Milošević.

  detaljnije
 • vanzemaljac

  Predavanje na niškom PMF-u o navodnim susretima sa vanzemaljcima

  Svi oni koji bi da čuju kako se u javnosti i medijima doživljavaju navodni dokazi da našu planetu posećuju vanzemaljci, kako kažu organizatori, mogu da dođu na predavanje na kojem će s upravo o ovome govoriti, u amfiteatru niškog Prirodno matematičkog-fakulteta, 8. februara.

  (5) detaljnije
 • zvezde

  Predavanje o evoluciji zvezda na niškom PMF-u

  Kakav je “život” zvezda od gasa do eksplozija supernova, svi zainteresovani, kako kažu organizatori, moći će da čuju na predavanju koje će biti organizovano 21. decembra u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

  (3) detaljnije
 • tim

  Nišlije se okitile srebrom na Olimpijadi iz fizike

  Mladi niški matematičari i fizičari Bogdan i Novak Stanojević vraćaju se sa Međunarodne fizičke olimpijade, koja je održana u Indoneziji, sa srebrnim medaljama, jer su u konkurenciji svojih vršnjaka iz brojnih zemalja sveta, pokazali zavidno znanje.

  (4) detaljnije
 • Praktično učenje nauke u učionici na otvorenom; foto: JV

  U Nišu napravljena učionica fizike na otvorenom

  Edukativne postavke na kojima će osnovci i srednjoškolci moći na kreativan način i kroz praktičan rad da uče fiziku, nalaze se u “Parku znanja” koji je otvoren u Regionalnom centru u Ulici Pariske Komune u Nišu. U njemu se, pored 4 postavke, nalazi i “SI školica”, a započeli su i sa ispisivanjem broja Pi.

  (5) detaljnije
 • Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja"; ilustracija; foto: Wikimedia/Tommasodes

  Niš uskoro dobija prvi “Park znanja”

  Učionica na otvorenom u kojoj će niški predškolci, osnovci i srednjoškolci moći kroz interaktivan rad da nauče više o prirodnim naukama biće otvorena u četvrtak 13. aprila u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. U “Parku znanja” naći će se “Paskalov tron”, “Arhimedova beležnica”, “Galilejevo klatno” i “Faradejev magnetni tunel”.

  (2) detaljnije
 • fizika

  Predavanje za ljubitelje fizike na niškom PMF-u

  U utorak 7. juna od 13 sati na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu profesor Milan Raspopović održaće predavanje “Fizika u nastavi i u nauci”, gde će zainteresovani čuti više o značaju fizike za obrazovanje i razumevanje sveta oko nas. 

  detaljnije
 • CERN.jpg

  Čas sa CERN-ovim naučnicima i za niške srednjoškolce

  Zanimljivom času, na kom će 10.000 srednjoškolaca iz 47 zemalja sveta dobiti priliku da razgovaraju sa naučnicima iz ženevskog CERN-a, moći će da prisustvuju i njihovi vršnjaci iz Niša koji treba da se za to prijave do ponoći 12. marta.

  detaljnije
 • cern.jpg

  Predavanje o CERN-u u Nišu

  Oni koji bi da čuju nešto više o Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) mogu doći na predavanje koje će biti održano u četvrtak 24. septembra na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu.

  detaljnije
 • Optika.jpg

  Zanimljiv svet optike na niškom PMF-u

  Kako radi napoznatiji teleskop Habl koji proslavlja 25 godina rada, šta su savremene tehnologije u optici i kakva su dostignuća astronautike neke su od tema o kojima će slušati posetioci programa koji će u subotu 9. maja od 10 sati biti održan na niškom PMF-u.

  (1) detaljnije
 • unnamed-(1).jpg

  Uspeh pirotskih osnovaca na takmičenju iz fizike

  Na 37. Republičkom takmičenju, sedmoro učenika iz pirotskih osnovnih škola postigli su zapažene rezultate, a prvu nagradu u kategoriji 7. razreda osvojio je Vladan Vasić, učenik Osnovne škole “Sveti Sava”.

  (1) detaljnije
 • Ustrojstvo-prirode.jpeg

  Predavanje o ustrojstvu prirode

  Oni koje interesuje od čega je sazdana priroda mogu doći na naučno popularno predavanje profesora Ivana Aničina koje će u utorak, 23. decembra, u 19:30 biti održano u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

  detaljnije
 • svemir.jpg

  O svemiru na Filozofskom fakultetu

  Oni koji žele da čuju kako je nastao svemir i od čega se on sastoji, mogu doći na predavanje koje će na ovu temu održati fizičar Goran Mitić u utorak, 9. decembra, na Filozofskom fakultetu u Nišu.

  detaljnije
 • HAARP-3-(1).jpg

  Predavanje o HAARP-u na PMF-u

  Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu večeras će biti održano naučno-popularno predavanje na temu “HAARP sistemi i poplave u Srbiji”.

  (1) detaljnije
 • f

  Veče fizike u Nišu

  U četvrtak, 7. novembra posetioci će moći da čuju naučno-popularno predavanje o ovogodišnjoj Nobelovoj nagradi.

  detaljnije
 • Teodora-Djordjevic.JPG

  Novac "koči" Nišlijku na putu do Kembridža

  Iako je primljena na prestižni koledž Triniti Univerziteta Kembridž, Teodora Đorđevič iz Niša nije sigurna da li će ostvariti veliku želju da tamo studira jer nema dovoljno novca za školarinu.

  (11) detaljnije
 • Venus-Transit-Of-The-Sun-300x168

  Predavanje o astronomiji na PMF-u

  Veče astronomije i fizike biće organizovano je večeras od 19h u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Ulaz slobodan.

  detaljnije
 • kako napraviti zvezdu

  Kako napraviti zvezdu u laboratoriji

  U petak na PMF u Nišu biće održano zanimljivo predavanje, na kome će biti reči o neophodnim uslovima da se napravi zvezda.

  detaljnije