Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fizika

  • fizika

    Predavanje i dodela nagrada “kvizičarima” večeras na PMF-u

    Najbolji u poznavanju fizike, najuspešniji u takmičenju “Kakav si kvizičar”, večeras će na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu primiti zaslužene nagrade, a kako navode organizatori, biće održano i predavanje “Perpetuum mobile – od Da Vinčijevih patenata do molekulskih vibracija”. Program počinje u 20:15 sati.

    detaljnije
  • PMF

    Predavanje o vremenu na niškom PMF-u

    Svi oni koji bi želeli da čuju i ponešto nauče o vremenu iz ugla filozofije, kao i fizike, moći će da prisustvuju predavanju na tu temu na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu, 27. septembra.

    (1) detaljnije
  • fizika

    U niškoj Tvrđavi takmičenje za đake “Kakav si kvizičar”

    Učenici osnovnih i srednjih škola koje fasciniraju prirodne pojave, koji dobro razmišljaju pod stresom i imaju slične prijatelje, pozvani su da se prijave za takmičenje u (ne)poznavanju fizike "Kakav si kvizičar", koje će se održati u niškoj Tvrđavi tokom Noći istraživača, koja se održava u petak 28. septembra.

    detaljnije
  • marija kiri

    Predavanje o Mariji Kiri u niškom EU info kutku

    Građani koji bi želeli da ponešto čuju, ali i nauče o fizičarki i prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu Mariji Kiri, kako kažu organizatori, moći će to da učine u četvrtak, 13. septembra u EU info kutku.

    detaljnije
  • pmf djordjevic

    Profesor niškog PMF-a postao predsednik Balkanske unije fizičara

    Na čelu Balkanske unije fizičara naredne četiri godine biće dr Goran Đorđević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, čime je postao prvi predsednik ove unije koji dolazi iz Srbije.

    (1) detaljnije
  • bogdan i novak

    Niški đaci osvojili srebrne medalje na olimpijadi iz fizike

    Kao deo petočlane ekipe, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Novak i Bogdan Stanojević osvojili su srebrne medalje na 49. Međunarodnoj olompijadi iz fizike koja je održana u Lisabonu.

    (8) detaljnije
  • Balkanska škola fizike

    Najbolji fizičari Evrope predaju u Nišu

    Četrdeset doktoranata fizike iz 10 zemalja imaće priliku da tokom 6 dana trajanja Balkanske škole fizike elementarnih čestica “BS2018” u Nišu prate predavanja, vežbe i prezentuju svoje prve rezultate o fizici čestica, strunama, supersimetriji, crnim rupama, nastanku kosmičkih struktura i kosmologiji.

    detaljnije
  • Optika.jpg

    Veče fizike na niškom PMF-u

    Predavanje o Stivenu Hokingu, kao i dodela diploma najboljim mladim fizičarima, kako kažu organizatori, biće upriličeni na tradicionalnoj manifestaciji “Veče fizike”, koja će se održati u amfiteatru niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, 10. maja.

    detaljnije
  • fizika

    Kviz znanja iz fizike na festivalu “Nauk nije bauk”

    Osnovci i srednjoškolci koji žele da provere svoje znanje iz fizike, mogu do utorka 27. marta u ponoć da se prijave i učestvuju u kvizu koji će se održati tokom trajanja festivala “Nauk nije bauk”, na Elektronskom fakultetu u Nišu.

    detaljnije
  • Svemir

    Predavanje “Život svemira” na niškom PMF-u

    O tome kako je svemir nastao i kako se razvija, kao i koja su dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir, svi zainteresovani će moći da čuju na predavanju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Zakazano je, kako kažu organizatori, za 22. februar, a govoriće profesor PMF-a Milan Milošević.

    detaljnije
  • vanzemaljac

    Predavanje na niškom PMF-u o navodnim susretima sa vanzemaljcima

    Svi oni koji bi da čuju kako se u javnosti i medijima doživljavaju navodni dokazi da našu planetu posećuju vanzemaljci, kako kažu organizatori, mogu da dođu na predavanje na kojem će s upravo o ovome govoriti, u amfiteatru niškog Prirodno matematičkog-fakulteta, 8. februara.

    (5) detaljnije
  • zvezde

    Predavanje o evoluciji zvezda na niškom PMF-u

    Kakav je “život” zvezda od gasa do eksplozija supernova, svi zainteresovani, kako kažu organizatori, moći će da čuju na predavanju koje će biti organizovano 21. decembra u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

    (3) detaljnije
  • tim

    Nišlije se okitile srebrom na Olimpijadi iz fizike

    Mladi niški matematičari i fizičari Bogdan i Novak Stanojević vraćaju se sa Međunarodne fizičke olimpijade, koja je održana u Indoneziji, sa srebrnim medaljama, jer su u konkurenciji svojih vršnjaka iz brojnih zemalja sveta, pokazali zavidno znanje.

    (4) detaljnije
  • Praktično učenje nauke u učionici na otvorenom; foto: JV

    U Nišu napravljena učionica fizike na otvorenom

    Edukativne postavke na kojima će osnovci i srednjoškolci moći na kreativan način i kroz praktičan rad da uče fiziku, nalaze se u “Parku znanja” koji je otvoren u Regionalnom centru u Ulici Pariske Komune u Nišu. U njemu se, pored 4 postavke, nalazi i “SI školica”, a započeli su i sa ispisivanjem broja Pi.

    (5) detaljnije
  • Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja"; ilustracija; foto: Wikimedia/Tommasodes

    Niš uskoro dobija prvi “Park znanja”

    Učionica na otvorenom u kojoj će niški predškolci, osnovci i srednjoškolci moći kroz interaktivan rad da nauče više o prirodnim naukama biće otvorena u četvrtak 13. aprila u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. U “Parku znanja” naći će se “Paskalov tron”, “Arhimedova beležnica”, “Galilejevo klatno” i “Faradejev magnetni tunel”.

    (2) detaljnije
  • fizika

    Predavanje za ljubitelje fizike na niškom PMF-u

    U utorak 7. juna od 13 sati na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu profesor Milan Raspopović održaće predavanje “Fizika u nastavi i u nauci”, gde će zainteresovani čuti više o značaju fizike za obrazovanje i razumevanje sveta oko nas. 

    detaljnije
  • CERN.jpg

    Čas sa CERN-ovim naučnicima i za niške srednjoškolce

    Zanimljivom času, na kom će 10.000 srednjoškolaca iz 47 zemalja sveta dobiti priliku da razgovaraju sa naučnicima iz ženevskog CERN-a, moći će da prisustvuju i njihovi vršnjaci iz Niša koji treba da se za to prijave do ponoći 12. marta.

    detaljnije
  • cern.jpg

    Predavanje o CERN-u u Nišu

    Oni koji bi da čuju nešto više o Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) mogu doći na predavanje koje će biti održano u četvrtak 24. septembra na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu.

    detaljnije
  • Optika.jpg

    Zanimljiv svet optike na niškom PMF-u

    Kako radi napoznatiji teleskop Habl koji proslavlja 25 godina rada, šta su savremene tehnologije u optici i kakva su dostignuća astronautike neke su od tema o kojima će slušati posetioci programa koji će u subotu 9. maja od 10 sati biti održan na niškom PMF-u.

    (1) detaljnije
  • unnamed-(1).jpg

    Uspeh pirotskih osnovaca na takmičenju iz fizike

    Na 37. Republičkom takmičenju, sedmoro učenika iz pirotskih osnovnih škola postigli su zapažene rezultate, a prvu nagradu u kategoriji 7. razreda osvojio je Vladan Vasić, učenik Osnovne škole “Sveti Sava”.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: