Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fizika

 • fizika

  Učenici s juga Srbije postaju istraživači CERN-a na jedan dan

  Srednjoškolci talentovani za fiziku iz Blaca, Pirota, Niša i Zaječara, njih 68, učestvovaće na ovogodišnjem CERN masterklas programu koji se održava danas na PMF-u. Oni će virtuelno posetiti akcelerator u CERN-u putem video-linka, a u završnici programa preko video-konferencije analiziraće rezultate svojih istraživanja sa vršnjacima iz Nemačke, Norveške i Poljske.

  detaljnije
 • PMF

  Na niškom PMF-u o osiromašenom uranijumu

  Često dovođen u vezu sa NATO bombardovanjem na Kosovu i Metohiji i njegovim posledicama, osiromašeni uranijum biće tema tribine koja će se u četvrtak, 6. decembra održati u amfiteatru na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu.

  (1) detaljnije
 • fizika

  Niška škola fizike kreće za vikend

  Gradska škola fizike “FIZNIŠ“ počinje u subotu 17. novembra na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Nastavnici srednjih škola Nišavskog okruga za školu su prijavili 110 učenika.

  detaljnije
 • fizika

  Predavanje i dodela nagrada “kvizičarima” večeras na PMF-u

  Najbolji u poznavanju fizike, najuspešniji u takmičenju “Kakav si kvizičar”, večeras će na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu primiti zaslužene nagrade, a kako navode organizatori, biće održano i predavanje “Perpetuum mobile – od Da Vinčijevih patenata do molekulskih vibracija”. Program počinje u 20:15 sati.

  detaljnije
 • PMF

  Predavanje o vremenu na niškom PMF-u

  Svi oni koji bi želeli da čuju i ponešto nauče o vremenu iz ugla filozofije, kao i fizike, moći će da prisustvuju predavanju na tu temu na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu, 27. septembra.

  (1) detaljnije
 • fizika

  U niškoj Tvrđavi takmičenje za đake “Kakav si kvizičar”

  Učenici osnovnih i srednjih škola koje fasciniraju prirodne pojave, koji dobro razmišljaju pod stresom i imaju slične prijatelje, pozvani su da se prijave za takmičenje u (ne)poznavanju fizike "Kakav si kvizičar", koje će se održati u niškoj Tvrđavi tokom Noći istraživača, koja se održava u petak 28. septembra.

  detaljnije
 • marija kiri

  Predavanje o Mariji Kiri u niškom EU info kutku

  Građani koji bi želeli da ponešto čuju, ali i nauče o fizičarki i prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu Mariji Kiri, kako kažu organizatori, moći će to da učine u četvrtak, 13. septembra u EU info kutku.

  detaljnije
 • pmf djordjevic

  Profesor niškog PMF-a postao predsednik Balkanske unije fizičara

  Na čelu Balkanske unije fizičara naredne četiri godine biće dr Goran Đorđević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, čime je postao prvi predsednik ove unije koji dolazi iz Srbije.

  (1) detaljnije
 • bogdan i novak

  Niški đaci osvojili srebrne medalje na olimpijadi iz fizike

  Kao deo petočlane ekipe, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Novak i Bogdan Stanojević osvojili su srebrne medalje na 49. Međunarodnoj olompijadi iz fizike koja je održana u Lisabonu.

  (8) detaljnije
 • Balkanska škola fizike

  Najbolji fizičari Evrope predaju u Nišu

  Četrdeset doktoranata fizike iz 10 zemalja imaće priliku da tokom 6 dana trajanja Balkanske škole fizike elementarnih čestica “BS2018” u Nišu prate predavanja, vežbe i prezentuju svoje prve rezultate o fizici čestica, strunama, supersimetriji, crnim rupama, nastanku kosmičkih struktura i kosmologiji.

  detaljnije
 • Optika.jpg

  Veče fizike na niškom PMF-u

  Predavanje o Stivenu Hokingu, kao i dodela diploma najboljim mladim fizičarima, kako kažu organizatori, biće upriličeni na tradicionalnoj manifestaciji “Veče fizike”, koja će se održati u amfiteatru niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, 10. maja.

  detaljnije
 • fizika

  Kviz znanja iz fizike na festivalu “Nauk nije bauk”

  Osnovci i srednjoškolci koji žele da provere svoje znanje iz fizike, mogu do utorka 27. marta u ponoć da se prijave i učestvuju u kvizu koji će se održati tokom trajanja festivala “Nauk nije bauk”, na Elektronskom fakultetu u Nišu.

  detaljnije
 • Svemir

  Predavanje “Život svemira” na niškom PMF-u

  O tome kako je svemir nastao i kako se razvija, kao i koja su dostignuća fizike i astronomije u težnji ljudske vrste da istraži svemir, svi zainteresovani će moći da čuju na predavanju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Zakazano je, kako kažu organizatori, za 22. februar, a govoriće profesor PMF-a Milan Milošević.

  detaljnije
 • vanzemaljac

  Predavanje na niškom PMF-u o navodnim susretima sa vanzemaljcima

  Svi oni koji bi da čuju kako se u javnosti i medijima doživljavaju navodni dokazi da našu planetu posećuju vanzemaljci, kako kažu organizatori, mogu da dođu na predavanje na kojem će s upravo o ovome govoriti, u amfiteatru niškog Prirodno matematičkog-fakulteta, 8. februara.

  (5) detaljnije
 • zvezde

  Predavanje o evoluciji zvezda na niškom PMF-u

  Kakav je “život” zvezda od gasa do eksplozija supernova, svi zainteresovani, kako kažu organizatori, moći će da čuju na predavanju koje će biti organizovano 21. decembra u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

  (3) detaljnije
 • tim

  Nišlije se okitile srebrom na Olimpijadi iz fizike

  Mladi niški matematičari i fizičari Bogdan i Novak Stanojević vraćaju se sa Međunarodne fizičke olimpijade, koja je održana u Indoneziji, sa srebrnim medaljama, jer su u konkurenciji svojih vršnjaka iz brojnih zemalja sveta, pokazali zavidno znanje.

  (4) detaljnije
 • Praktično učenje nauke u učionici na otvorenom; foto: JV

  U Nišu napravljena učionica fizike na otvorenom

  Edukativne postavke na kojima će osnovci i srednjoškolci moći na kreativan način i kroz praktičan rad da uče fiziku, nalaze se u “Parku znanja” koji je otvoren u Regionalnom centru u Ulici Pariske Komune u Nišu. U njemu se, pored 4 postavke, nalazi i “SI školica”, a započeli su i sa ispisivanjem broja Pi.

  (5) detaljnije
 • Galilejevo klatno biće deo postavke u "Parku znanja"; ilustracija; foto: Wikimedia/Tommasodes

  Niš uskoro dobija prvi “Park znanja”

  Učionica na otvorenom u kojoj će niški predškolci, osnovci i srednjoškolci moći kroz interaktivan rad da nauče više o prirodnim naukama biće otvorena u četvrtak 13. aprila u dvorištu Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju. U “Parku znanja” naći će se “Paskalov tron”, “Arhimedova beležnica”, “Galilejevo klatno” i “Faradejev magnetni tunel”.

  (2) detaljnije
 • fizika

  Predavanje za ljubitelje fizike na niškom PMF-u

  U utorak 7. juna od 13 sati na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu profesor Milan Raspopović održaće predavanje “Fizika u nastavi i u nauci”, gde će zainteresovani čuti više o značaju fizike za obrazovanje i razumevanje sveta oko nas. 

  detaljnije
 • CERN.jpg

  Čas sa CERN-ovim naučnicima i za niške srednjoškolce

  Zanimljivom času, na kom će 10.000 srednjoškolaca iz 47 zemalja sveta dobiti priliku da razgovaraju sa naučnicima iz ženevskog CERN-a, moći će da prisustvuju i njihovi vršnjaci iz Niša koji treba da se za to prijave do ponoći 12. marta.

  detaljnije