Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fizika

 • Gimnazija Svetozar Marković

  Niškim gimnazijalcima srebro i zahvalnice na međunarodnim takmičenjima iz astronomije i fizike

  Đaci niške Gimnazije "Svetozar Marković" ove nedelje obradovali su sugrađane uspehom na dva međunarodna takmičenja - na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike maturant Momčilo Tošić osvojio je srebrnu medalju, njegov vršnjak Jovan Arizanović i vršnjakinja Nikolija Cuckić dobili su pohvale, a na danas završenoj Balkanskoj fizičkoj olimpijadi đak trećeg razreda Aleksa Đorđević osvojio je srebro.

  (2) detaljnije
 • Jim Peebles, foto https://www.flickr.com/photos/pollosaurio/

  Predavanje posvećeno laureatu Nobelove nagrade u četvrtak na PMF-u

  "Bi(g) bang - od Velikog praska do Nobelove nagrade za 2019. godinu" naslov je predavanja koje će biti održano u četvrtak, 12. decembra u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta. Posetioci predavanja, najavljuju organizatori, upoznaće se sa doprinosom jednog od trojice dobitnika Nobelove nagrade za fiziku Džejmsa Piblsa, u formiranju standardnog kosmološkog modela i boljem razumevanju istorije svemira.

  (1) detaljnije
 • Mišel Major i Didije Kelo, foto: flickr.com/photos/esoastronomy

  Predavanja o astrofizičkim i kosmološkim otkrićima u čast nobelovcima

  U čast Mišela Majora, Didija Kela i Džima Piblsa koji su ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za fiziku koja će im biti uručena 10. decembra u Stokholmu, Astronomsko društvo "Alfa” i Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu organizuju dva predavanja o astrofizičkim i kosmološkim otkrićima. Prvo je u četvrtak, 5. decembra.

  detaljnije
 • flickr

  Predavanje u Nišu: Da li je matematika sluškinja fizike ili kraljica nauka?

  Zainteresovani za naučno-popularna predavanja će u sredu, 27. novembra u prostorijama Start-ap centra u Nišu moći da čuju priču o tome da li matematika i fizika vrede jedna bez druge, a profesori Prirodno-matematičkog fakulteta otkriće im i da li je kvantna fizika stvarnost ili fikcija. Učešće je besplatno, ali je potrebno prijaviti se do sutra u 16 sati.

  (7) detaljnije
 • Svemir

  Konkurs za učeničke radove iz fizike i astronomije

  Neiscrpno bogatstvo planete Zemlje, fizika mikrosveta, kosmologija, gravitacioni talasi - to su samo neke od tema konkursa koje učenici osnovnih i srednjih škola mogu da obrade na originalan i zanimljiv način i pošalju je do 1. decembra.

  detaljnije
 • PMF Niš

  "Seminar za ambiciozne mlade fizičare" na niškom PMF-u

  "Od Saveza komunista do 'Mladih umova' - Kosmologija i Nobelova nagrada za fiziku za 2019. godinu" naziv je predavanja koje će profesor Goran Đorđević održati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, u četvrtak 24. oktobra. Ovo je prvo od najavljene serije izlaganja o fizici, a mogu ga posetiti svi zainteresovani.

  detaljnije
 • fizičari

  Zlato i dve bronze za niške đake na Balkanskoj olimpijadi u fizici

  Učenici gimnazije “Svetozar Marković” nastavili su sa uspesima u oblasti fizike, a ovog puta u Niš stižu 3 odličja sa Balkanske olimpijade održane u Solunu. Zlatnu medalju osvojio je Momčilo Tošić, a bronzane Jovan Arizanović i Viktor Mičić, što je, uz odličje Kragujevčanina Zlatka Golubovića, svrstalo Srbiju na drugo mesto najuspešnijih selekcija.

  (1) detaljnije
 • Tim Srbije mladi fizičari takmičenje u Poljskoj Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković

  Mladi niški fizičari osvojili bronzu u Poljskoj

  U eksperimentalnom i teorijskom rešavanju zadataka iz fizike, koje je trebalo još i ubedljivo objasniti protivnicima i žiriju, tim Srbije je bio veoma uspešan i osvojio bronzu. Na takmičenju u Poljskoj, koje je okupilo srednjoškolce sa svih strana sveta, više od polovine tima Srbije činili su učenici niške Gimnazije “Svetozar Marković”.

  (6) detaljnije
 • fizika

  Učenici s juga Srbije postaju istraživači CERN-a na jedan dan

  Srednjoškolci talentovani za fiziku iz Blaca, Pirota, Niša i Zaječara, njih 68, učestvovaće na ovogodišnjem CERN masterklas programu koji se održava danas na PMF-u. Oni će virtuelno posetiti akcelerator u CERN-u putem video-linka, a u završnici programa preko video-konferencije analiziraće rezultate svojih istraživanja sa vršnjacima iz Nemačke, Norveške i Poljske.

  detaljnije
 • PMF

  Na niškom PMF-u o osiromašenom uranijumu

  Često dovođen u vezu sa NATO bombardovanjem na Kosovu i Metohiji i njegovim posledicama, osiromašeni uranijum biće tema tribine koja će se u četvrtak, 6. decembra održati u amfiteatru na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu.

  (1) detaljnije
 • fizika

  Niška škola fizike kreće za vikend

  Gradska škola fizike “FIZNIŠ“ počinje u subotu 17. novembra na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Nastavnici srednjih škola Nišavskog okruga za školu su prijavili 110 učenika.

  detaljnije
 • fizika

  Predavanje i dodela nagrada “kvizičarima” večeras na PMF-u

  Najbolji u poznavanju fizike, najuspešniji u takmičenju “Kakav si kvizičar”, večeras će na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu primiti zaslužene nagrade, a kako navode organizatori, biće održano i predavanje “Perpetuum mobile – od Da Vinčijevih patenata do molekulskih vibracija”. Program počinje u 20:15 sati.

  detaljnije
 • PMF

  Predavanje o vremenu na niškom PMF-u

  Svi oni koji bi želeli da čuju i ponešto nauče o vremenu iz ugla filozofije, kao i fizike, moći će da prisustvuju predavanju na tu temu na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu, 27. septembra.

  (1) detaljnije
 • fizika

  U niškoj Tvrđavi takmičenje za đake “Kakav si kvizičar”

  Učenici osnovnih i srednjih škola koje fasciniraju prirodne pojave, koji dobro razmišljaju pod stresom i imaju slične prijatelje, pozvani su da se prijave za takmičenje u (ne)poznavanju fizike "Kakav si kvizičar", koje će se održati u niškoj Tvrđavi tokom Noći istraživača, koja se održava u petak 28. septembra.

  detaljnije
 • marija kiri

  Predavanje o Mariji Kiri u niškom EU info kutku

  Građani koji bi želeli da ponešto čuju, ali i nauče o fizičarki i prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu Mariji Kiri, kako kažu organizatori, moći će to da učine u četvrtak, 13. septembra u EU info kutku.

  detaljnije
 • pmf djordjevic

  Profesor niškog PMF-a postao predsednik Balkanske unije fizičara

  Na čelu Balkanske unije fizičara naredne četiri godine biće dr Goran Đorđević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu, čime je postao prvi predsednik ove unije koji dolazi iz Srbije.

  (1) detaljnije
 • bogdan i novak

  Niški đaci osvojili srebrne medalje na olimpijadi iz fizike

  Kao deo petočlane ekipe, učenici Gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša Novak i Bogdan Stanojević osvojili su srebrne medalje na 49. Međunarodnoj olompijadi iz fizike koja je održana u Lisabonu.

  (8) detaljnije
 • Balkanska škola fizike

  Najbolji fizičari Evrope predaju u Nišu

  Četrdeset doktoranata fizike iz 10 zemalja imaće priliku da tokom 6 dana trajanja Balkanske škole fizike elementarnih čestica “BS2018” u Nišu prate predavanja, vežbe i prezentuju svoje prve rezultate o fizici čestica, strunama, supersimetriji, crnim rupama, nastanku kosmičkih struktura i kosmologiji.

  detaljnije
 • Optika.jpg

  Veče fizike na niškom PMF-u

  Predavanje o Stivenu Hokingu, kao i dodela diploma najboljim mladim fizičarima, kako kažu organizatori, biće upriličeni na tradicionalnoj manifestaciji “Veče fizike”, koja će se održati u amfiteatru niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, 10. maja.

  detaljnije
 • fizika

  Kviz znanja iz fizike na festivalu “Nauk nije bauk”

  Osnovci i srednjoškolci koji žele da provere svoje znanje iz fizike, mogu do utorka 27. marta u ponoć da se prijave i učestvuju u kvizu koji će se održati tokom trajanja festivala “Nauk nije bauk”, na Elektronskom fakultetu u Nišu.

  detaljnije