Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fotografija

 • fotograf

  U toku prijave za školu fotografije u Leskovcu

  Zaljubljenici u fotografiju i oni koji bi želeli da nauče nešto više o istoriji i osnovnim elementima fotografije, kao i da se oprobaju u ovom poslu, mogu se, do 27. aprila, prijaviti za školu fotografije koju tokom maja i juna organizuje Foto-klub Leskovac.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Konkurs za najbolju fotografiju Prokuplja

  Svi talentovani fotografi amateri, kao i najmlađi Prokupčani, mogu učestvovati na konkursu za najbolju fotografiju Prokuplja "Fotografija grada iz mog ugla", a radovi u digitalnoj formi se mogu poslati od 1. do 10. aprila Domu kulture.

  detaljnije
 • Foto-aparat

  Niški umetnici drže predavanje o fotografiji

  Oni koji žele da čuju nešto više o tome kako se uči gledanjem, o emotivnom pristupu fotografiji, značaju tehnike u postprodukciji i savremenom pristupu žanrovima, mogu da slušaju predavanje Davorina DInića i Dušana Ivanovića - Nišlija koji se bave fotografijom. Kako najavljuju, o ovim temama govoriće u petak 23. marta od 19 sati u "Deliju".

  detaljnije
 • Izložba Dina

  Izložba radova slikarke koja se umetnošću bori protiv depresije

  Otvaranje izložbe mlade umetnice Dine Abu Majaleh, koja je rođena u Nišu, ali se kao mala odselila u Jordan, a koja svoj rad smatra ličnom “terapijom boja” protiv depresije, zakazano je za 11. mart. Njene slike i fotografije biće izložene u “Gradskom klubu 1846” u Nišu.

  detaljnije
 • Selfi sa operacije

  Osoblje novog Kliničkog centra u Nišu malo operiše, malo pravi "selfije"

  Popularnim “selfijima” i fotografijama oko operacionih stolova novog Kliničkog centra, pohvalilo se prethodnih dana medicinsko osoblje ove ustanove na društvenim mrežama. Građani fotografije dele na mrežama i negoduju, a jedan od lekara kaže da se i sam fotografisao i da u tome ne vidi ništa sporno. U Upravi ove ustanove kažu da su pokrenuli disciplinski postupak protiv zaposlenih.

  (94) detaljnije
 • Brazil fotografija

  U Nišu izložba fotografija sa putovanja u Južnu Ameriku i Japan

  Dva fotografa i putnika, prikazaće u Oficirskom domu svoja dela nastala prilikom boravka u zapadnim i istočnim krajevima planete, a otvaranje je zakazano za ponedeljak 11. decembar, od 18 sati. Pod nazivom “Dve strane sveta” izlažu Ivan Mančić I Nikola Jovanović, a zainteresovani će moći da vide njihove fotografije do 17. decembra.

  detaljnije
 • Fotografija

  U nedelju otvaranje izložbe mladog niškog fotografa

  Sa idejom da sačuva fotografiju kao važan medij današnjice, mladi niški fotograf Dušan Ivanović prikazaće svoja dela od 26. novembra u “Biro kafeteriji” u Nišu, a izložba je prodajnog karaktera. Otvaranje je u 18 sati, a posetioci će tada moći i da popričaju sa njim i saznaju više o njegovom radu.

  detaljnije
 • Izložba-na-Platou-ispre-LKC-a,-foto-S.S.

  U Leskovcu počeo sedmi Samit fotografa bivše Jugoslavije

  Više od 50 fotografa iz zemalja bivše Jugoslavije posetiće Leskovac u okviru trodnevnog Samita, koji se održava sedmi put, a koji je otvoren sinoć u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Ljubitelji fotografije moći će da vide radove učesnika, ali i da čuju nešto o fotografiji na tematskim predavanjima i panel diskusijama.

  detaljnije
 • Vesli Čenel fotograf i Sabina Dizdarević

  Američki fotograf i na jugu tražio “lica Srbije”

  Na ulicama brojnih gradova u Srbiji, prevozu ili Fejsbuku, poznati fotograf Vesli Čenel i Sabina Dizdarević iz Tutina tražili su, fotografisali i intervjuisali Srbe, a od dobijenog materijala planiraju da izrade knjigu, a zatim i organizuju izložbe. Uz svaku od fotografija stajaće kako “model” vidi sebe u budućnosti, što je inspirisano nebrigom Srba za budućnost. Nedavno se i Niš našao na mapi gradova u kojima su tražili lica za portrete.

  detaljnije
 • vlasotince

  Izložba fotografija o istoriji plivanja u Vlasotincu

  Kako se razvijalo plivanje u varošici na Vlasini, svi zainteresovani građani mogu saznati kroz izložbu fotografija i zapisa “Istorijat plivanja u Vlasotincu - od banjanje do sporta”, koja će biti otvorena u četvrtak 10. avgusta u 20 sati.

  detaljnije
 • Skrivena blaga Panteleja fotografisaće i narednih nedelju dana; foto: Vanja Keser

  Počeo foto-kamp na Kameničkom visu

  Kulturno i istorijsko nasleđe i prirodne lepote Kameničkog visa, od subote 24. juna fotografišu mladi talenti, kojima pomažu iskusni fotografi, studenti i profesori niškog Fakulteta umetnosti. Foto-kamp će trajati još nedelju dana, a plan je da se nakon toga napravi izložba na kojoj će biti predstavljeno šta su tamo zabeležili.

  detaljnije
 • polaznici škole fotografije

  Izložba polaznika leskovačke Škole fotografije

  Ljubitelji fotografije moći će da pogledaju radove dvadeset jednog polaznika leskovačke Škole fotografije Foto kluba "Leskovac", koji će biti izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Organizatori navode da će izložba trajati od 21. do 26. juna.

  detaljnije
 • policija

  Nepropisno parkiran službeni auto, iz policije tvrde "zbog zadatka"

  Nišlije su fotografisale policijski automobil parkiran tik uz znak za zabranjeno parkiranje nasred desne trake u Ulici generala Milojka Lešjanina u centru Niša. Međutim, u Policijskoj upravi Niš tvrde kako je policijac koji je tog dana tu parkirao kola “bio na službenoj dužnosti”.

  (10) detaljnije
 • Većina fotografija na izložbi je crno-bela; foto: JV

  Poznati niški fotograf ovekovečio hiljade momenata iz poznatih pozorišnih predstava

  Neki od najinspirativnijih trenutaka iz poznatih predstava koje su Nišlije poslednjih godina rado gledale, uspeo je da ovekoveči poznati fotograf Dušan Mitić Car, a najveći broj fotografija su crno-bele. Predstave kao što su “Ukroćena goropad”, “Hamlet rimejk” i “Koštana” su autoru bile najfotogeničnije. Neke od tih fotografija nalaze se na izložbi u “Sinagogi”, koja je otvorena povodom 130 godina Narodnog pozorišta.

  (1) detaljnije
 • Železnička stanica Niš

  Fotografije iz kolekcije “Senke starog Niša” na Vikimediji

  Slike koje povezuju sadašnjost i prošlost, koje je njihov tvorac, niški glumac i kompozitor Davorin Dinić, objedinio u kolekciji “Senke starog Niša”, dostupne su svima na korišćenje, na platformi koja promoviše besplatno deljenje sadržaja – Vikimediji Srbija.

  detaljnije
 • Timelapse Video Niš

  Kratki film o Nišu u konkurenciji za prikazivanje u Holivudu

  Takozvani “timelapse” video koji pokazuje delove Niša, a čiji je autor glumac i tvorac serijala fotografija “Senke starog Niša” Davorin Dinić, pobednik je za mesec decembar na "Hollywood international independent documentary festival"-u. Video je ušao u konkurenciju za prikazivanje na centralnom događaju u Holivudu u martu 2018.

  (4) detaljnije
 • VUCIC---RAMA-FOTO-VANJA-KESER-JV24

  Ozbiljna lica, osmesi i rukovanja Rame i Vučića [foto]

    Premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama, koji su otvorili Srpsko-albanski poslovni forum u Nišu, pričali su o uklanjanju granica i građenju mostova i poverenja između dve zemlje, a slike koje govore više od reči napravio je foto-reporter  Južnih vesti  Vanja Keser.   

  (4) detaljnije
 • Samit-fotografa-Leskovac-foto-D.M..jpg

  Fotografi bivše Jugoslavije na 6. Samitu u Leskovcu

  Preko 50 učesnika iz zemalja bivše Jugoslavije učestvuje na 6. Samitu fotografa koji se u Leskovcu održava do 9. oktobra. Brojne radionice, izložbe, rad na terenu samo su deo ovogodišnjeg Samita.

  detaljnije
 • Orkestar

  Fotografije porodice Reljić svedoče o istoriji Niša

  Nišlija Milan Reljić u svojoj porodičnoj arhivi ima fotografiju sa početka arheoloških iskopavanja na nalazištu “Medijana” uslikanu tridesetih godina prošlog veka. Njegovi preci su dali značajan doprinos razvoju kulturnih i obrazovnih ustanova u gradu.

  (2) detaljnije
 • Sud

  Tvorac "Senki starog Niša" napravio novi snimak grada [video]

  Niški glumac i lutkar Davorin Dinić napravio je još jedan snimak Niša povezujući fotografiju i video umetnost. Takozvani “timelapse” prikazuje dnevne i noćne kadrove različitih delova grada i okoline.   

  (2) detaljnije