Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fotografija

 • Mezanin Balkanska

  Nova izložba u Balkanskoj ulici - “Niš bez šminke” na fotografijama

  Izložba fotografija “Niš bez šminke” Dalibora Čerškova biće otvorena u nedelju, 4. septembra, u 20 sati, u Uličnoj galeriji “Mezanin” u Balkanskoj ulici. Posetioci će moći da vide fotografije nastale na niškim ulicama prethodnih godina, a Čerškov će predstaviti i svoje video-radove.

  detaljnije
 • 800x600_foto-aparat-foto-aleksandar-kostic

  Svetski dan fotografije - za njen nastanak potrebna ljubav, a za čitanje vizuelna pismenost

  Na današnji dan 1839. godine predstavljen je prvi uspešan fotografski postupak - dagerotipija, pa se 19. avgust obeležava kao Svetski dan fotografije. Iz godine u godinu raste interesovanje za fotografiju i njena moć. Tako profesionalni fotografi smatraju da je ona najefikasniji način kreativnog izražavanja, a da je za njen nastanak potrebna ljubav, rad, koncentracija i čekanje. Poruke koje ona prenosi mogu da budu i izmanipulisane, pa stručnjaci ističu da je neophodna i vizuelna pismenost za čitanje fotografije.

  detaljnije
 • istorijski arhiv niš

  Izložba “Čika Ducin svet” u niškom Istorijskom arhivu

  Deo zaostavštine čuvenog Nišlije Dušana Cvetkovića Duce, autora pesme “Niška Banja, topla voda”, posetioci će moći da pogledaju u okviru izložbe “Čika Ducin svet” autorke Miljane Đorđević, od 11. avgusta do 9. septembra, u holu Istorijskog arhiva. Svečano otvaranje je u četvrtak u 12 sati.

  (1) detaljnije
 • Nik West Nišvil

  Izložba fotografija “Džez pod svetlima Nišvila” u niškoj Tvrđavi

  Fotografije muzičara koji su u periodu od 2014. do 2021. godine nastupali na "Nišvil džez festivalu" građani će moći da pogledaju od 10. avgusta u Paviljonu u Tvrđavi. Autorka je Marina Pešić, naziv izložbe je “Džez pod svetlima Nišvila”, a otvaranje je u 19 sati.

  (1) detaljnije
 • Besna Kobila, foto jv milica dejanovic

  Slike juga Srbije na Svetski dan fotografije prirode [foto-galerija]

  Južnije nije tužnije, to pokazuje priroda koja okružuje jug Srbije. Svakog 15. juna u svetu se obeležava dan posvećen fotografiji prirode koju ljudi sve manje poštuju i čuvaju. U foto-galeriji možete videti samo deo lepote prirode juga.

  (2) detaljnije
 • fotografija

  Zaboravljeno zaplanjsko selo u centru pažnje zbog Vučićevog Instagram konkursa

  "Moje rodno selo Donji Prisjan kao da ne postoji na mapi Srbije, a sada je u centru pažnje" - kaže Nišlijka Negoslava Stanojević autorka fotografije tog kraja koja je izabrana za prvu najlepšu na konkursu koji je raspisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu. Iako osim imena foto-konkursa "Naša najlepša Srbija" nije ništa poznato, pobednica kaže da nije imala nikakve veze, niti da ima člansku kartu Srpske napredne stranke.

  (4) detaljnije
 • fotografija

  Fotografije Leskovca i okoline u onlajn galeriji leskovačkog udruženja

  Dokumentarne i modne fotografije, pejzaži, portreti i ostali žanrovi fotografije nalaze se na onlajn galeriji koje je posvećena Leskovcu, a koje je pokrenulo Udruženje građana Girls Can Do Horro r. Iz tog udruženja pozivaju građane da se uključe i sami šalju fotografije.

  detaljnije
 • istorijski arhiv

  Izložba fotografija pirotskog foto-reportera u dvorištu Istorijskog arhiva Pirot

  Dolazak u Pirot Josipa Broza Tita 1965. godine, potapanje sela Zavoj, utakmica Crvene Zvezde i Radničkog 1968. godine i slike starog Pirota, fotografije su čuvenog pirotskog fotografa Božidara Manića Žolija, a one se nalaze na izložbi u dvorištu Istorijskog arhiva Pirot koji na taj način obeležava 15 godina od njegove smrti.

  (2) detaljnije
 • 1633523232700

  Nova izložba u Balkanskoj ulici - fotografije Nenada Cvetkovića Trumbe

  Fotografije sa stranica svog vizuelnog dnevnika nastalih prethodnih 20 godina, niškoj publici predstaviće umetnik Nenad Cvetković Trumba, a one će se naći na izložbi u uličnoj galeriji "Mezanin" u Balkanskoj ulici, u Nišu.

  (3) detaljnije
 • Foto-kolonija Niš

  Foto-kolonija “Foto Istok - Foto Zapad” do petka u Nišu

  Kako bi se razbile predrasude prema ljudima iz zemalja Bliskog istoka, a sa druge strane i migrantima približila naša kultura i istorija, 8 migranata iz prihvatnog centra u Preševu i 8 studenata departmana za novinarstvo i komunikologuju Filozofskog fakulteta u Nišu učestvovaće do petka, 22. oktobra, u foto-koloniji Medijskog istraživačkog centra. Oni će, prema rečima organizatora Saše Đorđevića, narednih nekoliko dana provoditi zajedno, obilaziti lokacije u Nišu i okolini i naučiti osnove fotografije.

  detaljnije
 • Rastko Belić - fotografija

  Fotografija Rastka Belića pobednička na foto-konkursu "Objektivno Vranje"

  U konkurenciji od 48 fotografija, “Šetnja šumom” autora Rastka Belića proglašena je najboljom na foto-konkursu “OBJEKTIVno Vranje 2” Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost. Na drugom mestu, po odluci žirija, našla se fotografija Novice Cvetkovića “Antići Drenovac”, dok je treće mesto, o kome je odlučivala publika glasanjem na društvenim mrežama, pripalo Slađani Tasić.

  detaljnije
 • fotokonkurs

  48 fotografija u širem izboru za najbolje na foto-konkursu "Objektivno Vranje"

  Ukupno 48 fotografija seoskih sredina i neotkrivenih turističkih bisera vranjskog kraja stiglo je na foto-konkurs "OBJEKTIVno Vranje" na temu “Tako blizu, a tako daleko” Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost. Imena dobitnika nagrada znaće se 1. septembra, a prema propozicijama takmičenja, prva dva mesta biraće žiri, dok će treća nagrada biti izabrana glasovima publike.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Niški DIF raspisao foto-konkurs za najbolje sportske fotografije

  Konkurs za najbolje sportske fotografije “Moje telo, moja snaga” raspisao je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a pravo učešća imaju imaju svi studenti u Srbiji. Konkurs je otvoren do 15. septembra, a nagrade će biti dodeljene 20. oktobra, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 50. godišnjice Fakulteta.

  detaljnije
 • fotokonkurs

  Foto-konkurs za najlepše fotografije iz vranjskog kraja

  Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost raspisao je foto-konkurs OBJEKTIVno Vranje na temu "Tako blizu, a tako lepo". Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni fotografi i amateri stariji od 14 godina iz Srbije i inostranstva, otvoren je do 20. avgusta ove godine, dok će se rezultati dobitnika znati do 1. septembra.

  detaljnije
 • Fotgrafija - ženski akt

  Fotografija niškog umetnika Slaviše Stankovića Zeke na licitaciji Lokalne fondacije Niš

  Zainteresovani za kupovinu fotografije ženskog akta iz kolekcije poznatog niškog umetnika Slaviše Stankovića Zeke, mogu da licitiraju na Fejsbuk stranici Lokalne fondacije Niš do ponedeljka, 17. maja u 12 sati. Početna cena slike odštampane na platnu je 4.000 dinara, a novac će biti uložen u fond za podršku najboljim idejama građana Niša.

  detaljnije
 • dom kulture

  Dom kulture raspisao konkurs za najbolju fotografiju Prokuplja

  Talentovani fotografi amateri koji su slikali zanimljive detalje Prokuplja i okoline, mogu učestvovati na konkursu prokupačkog Doma kulture “FotoGradfija” za najbolju fotografiju grada. Najlepše i najautentičnije fotografije zainteresovani, među kojima mogu biti i deca, treba da pošalju u digitalnoj formi do 11. juna na adresu Doma kulture.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  “Znamenitosti mog zavičaja” - tema foto-konkursa Turstičke organizacije Babušnice

  Zainteresovani za konkurs za najlepšu fotografiju “Znamenitosti mog zavičaja” koja prezentuje znamenitosti opštine Babušnica, mogu poslati fotografije do 25. juna, a izložba najlepših biće organizovana u okviru obeležavanja Dana opštine Babušnica, 6. septembra u prostorijama Turističke organizacije.

  (8) detaljnije
 • Staro Vranje

  Najstarije fotografije Niša, Vranja, Pirota i Prokuplja, najviše sačuvanih iz kraljevog albuma

  Imena Anastas Jovanović i I. V. Groman ostaće upisana u srpskoj istoriji fotografije, prvog jer je 1841. godine doneo dagerotipiju, preteča današnje fotografije i prvi počeo sa fotografisanjem, dok je drugi fotografisao Rat za nezavisnost Srbije (1876-1878) godine. Ali o počecima fotografije u gradovima na jugu, ateljeima, kao i o najstarijim fotografijama i čije su delo, malo podataka ima i u Istorijskim arhivima. Ipak, one za koje kažu da su svakako neke od najstarijih nastale su u periodu pre oslobođenja od Osmanlija i dovode se u vezu sa foto-albumom pravljenim za kralja Milana Obrenovića.

  (1) detaljnije
 • galerija

  Akcija Galerije savremene umetnosti - "Fotka iz galerije"

  Fotografiju eksponata ili selfija pored eksponata sa aktuelnih izložbi u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi, ljubitelji umetnosti mogu objaviti na svom Instagram profilu, a uz haštag #fotkaizgalerije postaju učesnici akcije Galerije savremene likovne umetnosti koja će nagraditi 5 fotografija sa najviše lajkova.

  detaljnije
KOMENTAR DANA

Napokon se neko setio.

Svetlana Spasić Vukadinović Čitalac

Tekst: "Koliko vredi život na jugu Srbije?" - tribina Ne davimo Beograd u Nišu