Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

fotografija

 • dom kulture

  Dom kulture raspisao konkurs za najbolju fotografiju Prokuplja

  Talentovani fotografi amateri koji su slikali zanimljive detalje Prokuplja i okoline, mogu učestvovati na konkursu prokupačkog Doma kulture “FotoGradfija” za najbolju fotografiju grada. Najlepše i najautentičnije fotografije zainteresovani, među kojima mogu biti i deca, treba da pošalju u digitalnoj formi do 11. juna na adresu Doma kulture.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  “Znamenitosti mog zavičaja” - tema foto-konkursa Turstičke organizacije Babušnice

  Zainteresovani za konkurs za najlepšu fotografiju “Znamenitosti mog zavičaja” koja prezentuje znamenitosti opštine Babušnica, mogu poslati fotografije do 25. juna, a izložba najlepših biće organizovana u okviru obeležavanja Dana opštine Babušnica, 6. septembra u prostorijama Turističke organizacije.

  (8) detaljnije
 • Staro Vranje

  Najstarije fotografije Niša, Vranja, Pirota i Prokuplja, najviše sačuvanih iz kraljevog albuma

  Imena Anastas Jovanović i I. V. Groman ostaće upisana u srpskoj istoriji fotografije, prvog jer je 1841. godine doneo dagerotipiju, preteča današnje fotografije i prvi počeo sa fotografisanjem, dok je drugi fotografisao Rat za nezavisnost Srbije (1876-1878) godine. Ali o počecima fotografije u gradovima na jugu, ateljeima, kao i o najstarijim fotografijama i čije su delo, malo podataka ima i u Istorijskim arhivima. Ipak, one za koje kažu da su svakako neke od najstarijih nastale su u periodu pre oslobođenja od Osmanlija i dovode se u vezu sa foto-albumom pravljenim za kralja Milana Obrenovića.

  (1) detaljnije
 • galerija

  Akcija Galerije savremene umetnosti - "Fotka iz galerije"

  Fotografiju eksponata ili selfija pored eksponata sa aktuelnih izložbi u Oficirskom domu i Paviljonu u Tvrđavi, ljubitelji umetnosti mogu objaviti na svom Instagram profilu, a uz haštag #fotkaizgalerije postaju učesnici akcije Galerije savremene likovne umetnosti koja će nagraditi 5 fotografija sa najviše lajkova.

  detaljnije
 • "ATD" - Anita Janković

  Fotografija Anite Janković pobednička na konkursu u Vranju

  Fotografija “ATD” Anite Janković iz Vranja pobedila je na konkursu “OBJEKTIVno Vranje” u konkurenciji od 113 radova ukupno 20 autora, dok je drugo mesto pripalo Slobodanu Stojkoviću za fotografiju “Gradsko šetalište ispred Višeg suda” Slobododana Stojkovića. Prema oceni publike koja je glasala na društvenim mrežama, treće mesto pripalo je Gordani Dimitrijević za fotografiju “Beli most noću”. Pored nagrađenih autora, žiri je napravio i selekciju radova koji će se naći na izložbi 7. septembra u Vranju.

  (1) detaljnije
 • Foto-aparat

  113 fotografija u konkurenciji za nagradu na konkursu u Vranju

  Na foto-konkurs “OBJEKTIVno Vranje” Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost stiglo je 113 fotografija ličnog doživljaja Vranja 20 autora , a žiri će od toga napraviti selekciju od 20 fotografija koje će 7. septembra biti izložene u Vranju, a zatim i u Vranjskoj Banji. Nakon toga, one će biti poklonjene legatu grada.

  detaljnije
 • Izložba

  Izložbe povodom pola veka postojanja GSLU Niš

  Povodom pola veka postojanja, Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu najavljuje organizaciju nekoliko izložbi sa delima iz sopstvene kolekcije, a prve će biti otvorene za publiku zbirke savremenog slikarstva, skulpture i fotografije. Nalaziće se u Oficirskom domu, Paviljonu u Tvrđavi i Salonu 77, od utorka, 9. juna.

  detaljnije
 • dom kulture

  Dom kulture raspisao konkurs za najbolju fotografiju Prokuplja u doba korone

  Talentovani fotografi amateri koji su slikali zanimljive detalje Prokuplja i okoline tokom vanrednog stanja, mogu učestvovati na konkursu prokupačkog Doma kulture “FotoGradfija” za najbolju fotografiju grada. Najlepše i najautentičnije fotografije Prokuplja u doba korone zainteresovani, među kojima mogu biti i deca, treba da pošalju u digitalnoj formi do 10. juna na adresu Doma kulture.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  U toku leskovački konkurs za najbolju fotografiju iz karantina

  Sa najviše 8 fotografija svi zainteresovani mogu se prijaviti na foto-konkurs koji je raspisao Leskovački kulturni centar. Šalju se fotografije iz karantina koje će, kažu organizatori, svedočiti o ovom periodu u Srbiji, a konkurs je otvoren do 10. maja. Najbolji radovi biće predstavljeni publici nakon ukidanja vanrednog stanja.

  (1) detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Dom kulture raspisao konkurs za najbolju fotografiju Prokuplja

  Svi talentovani fotografi amateri, kao i najmlađi Prokupčani, mogu učestvovati na konkursu za najbolju fotografiju Prokuplja, a radovi u digitalnoj formi mogu se poslati do 10. juna Domu kulture.

  detaljnije
 • Muzej-Ponisavlja.jpg

  Kritika nebrige o kulturnom nasleđu kroz fotografije građana na izložbi u Pirotu

  Od preko 200 fotografija koje su autori poslali na konkurs “(Ne)briga o kulturnom nasleđu” najboljih 30 biće izloženo od 27. februara u Muzeju Ponišavlja u Pirotu. Kako kažu u Muzeju, najviše fotografija ukazuje na negativne primere, odnosno nebrigu prema spomenicima i drugom kulturnom nasleđu.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Izložba fotografija foto-kluba “Suva planina” održava se u Nišu

  Ljubitelji fotografije imaće prilike da 12. decembra, u Društvu arhitekata Niša, pogledaju izložbu fotografija članova foto-kluba “Suva planina”.

  (1) detaljnije
 • galerija nkc

  Izložba “Introspekcija” od večeras u Galeriji NKC-a

  Izložba fotografija “Introspekcija” Milene Milenković biće otvorena večeras u Galeriji Niškog kulturnog centra od 19 sati.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Nostalgične fotografije Helsinkija i Beograda na izložbi u Nišu

  Kako je srpska autorka Marija Piroški svojim objektivom "videla" Helsinki, kao i scene, ljude i događaje u njemu, a sa druge strane kakve je fotografije zabeležila autorska iz Finske Tanja Mikola u Beogradu, zainteresovani će moći da vide na izložbi "Primenjena nostalgija" koja se otvara danas u 12 sati u Univerzitetskoj biblioteci u Nišu. Izložba traje do 5. decembra.

  (1) detaljnije
 • osmmi samit fotografa

  U četvrtak u Leskovcu počinje Samit fotografa bivše Jugoslavije

  I ove godine će se stvaraoci iz zemlje i regiona okupiti u Leskovcu kako bi razmenili iskustva i znanja o fotografiji. Deveti Samit fotografa bivše Jugoslavije održaće se od 10. do 13. oktobra, a ulaz na sve programe je slobodan.

  detaljnije
 • foto aparat foto aleksandar kostic

  Radionica fotografije za mlade u Babušnici

  Učenici osnovnih i srednjih škola, ali i svi zaljubljenici u fotografiju koji bi želeli više da nauče o istoriji fotografije, o tehnikama kadriranja, kao i da se oprobaju u ovom poslu, mogu se prijaviti za učešće na radionici koja počinje 10. septembra. Prijava zainteresovanih moguća je do početka radionice.

  detaljnije
 • radule

  Izložba fotografija “Crno-beli Niš” u kafeu “Dnevna soba”

  Niški fotograf i sociolog Radule Perišić izložiće svoje fotografije na kojima će biti predstavljeni pojedini delovi Niša kroz crno-beli objektiv. Izložba se otvara u četvrtak, 29. avgusta u kafe baru “Dnevna soba” u 20 sati.

  detaljnije
 • Nela Mihajlović Filmski susreti ključevi grada

  Otvaranje 54. "Filmskih susreta" u slikama

  Glamuroznom šetnjom glumaca po crvenom tepihu, simboličnim predavanjem ključeva grada u ruke glumcima, emotivnim uručivanjem nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" Gorici Popović, kao i vatrometom, otpočeli su 54. "Filmski susreti" u Nišu. Atmosferu sa otvaranja jednog od najstarijih filmskih festivala u regionu dočarao je fotograf Vanja Keser.

  (4) detaljnije