Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

gastronomija

  • zdrava ishrana

    Otvaranje "Gastro-turističkog festivala" za vikend u Nišu

    “Gastro-turistički festival”, koji će se održati od 27. i 28. avgusta u dvorištu OŠ ”Sveti Sava”, organizatori najavljuju kao takmičarsku manifestacija kojom bi predstavili bogatu gastronomsku ponudu Srbije i gostoprimljivi duh gostima iz inostranstva. Ova manifestacija organizuje se po deveti put.

    (1) detaljnije
  • Dani Banice Bela Palanka

    Počele prijave za "Dane banice" - nakon godinu dana pauze po 15. put u Beloj Palanci

    Od 13. do 15. avgusta, po 15. put će se u Beloj Palanci održati manifestacija po kojoj je opština naširoko poznata i koja svake godine okupi veliki broj posetilaca. Ove godine će se održati u nešto izmenjenom obliku zbog kovid mera. Smanjen je broj učesnika pa će prvih 140 koji se prijave morati da budu vakcinisani, da s preležali virus ili da imaju negativan test. Prve večeri goste će zabavljati Amadeus bend, druge Dženan Lončarević, a na zatvranaju će nastupiti Dejan Petrović i Big Bend.

    (5) detaljnije
  • eyot torta od raka

    Niški sastav Eyot inspiracija za jelo od rakova i ajvara

    Jelo od ćufti od mesa raka sa dodatkom ajvara u dresingu i sa salatom, koje je američki šef i bloger The Jazz Chef osmislio i prezentovao na svom sajtu, ponelo je ime poznatog niškog sastava Eyot jer i ukus podseća na muziku ovog benda. Jedan od glavnih sastojaka "torte od raka Eyot" je ajvar, tradicionalno sprsko jelo.

    (1) detaljnije
  • peglana kobasica, foto Lj. F.

    Najposećeniji Sajam peglane kobasice do sada, titula u rukama prošlogodišnjeg pobednika

    Pirotska hala Kej i ove godine je mala da primi sve ljubitelje dobrog ukusa, a na 8. po redu Sajamu peglane kobasice okupili su se proizvođači “pirotske vijagre” - njih 40. Za najboljeg među njima izabran je Aleksandar Džunić, koji je laskovo priznanje uzeo i prošle godine. Posetioci će danas i sutra, osim kobasice, moći da kupe i kvaliteno vino, rakiju, kačkavalj, sir i med.

    (6) detaljnije
  • andrija radickovic, foto ar

    Nišlija ide na Kulinarsku Olimpijadu u Štutgartu

    Priliku da u konkurenciji preko 50 zemalja sveta i pred više od 30.000 posetilaca pokaže kulinarske veštine sredinom februara imaće mladi Nišlija Andrija Radičković kao član juniorskog tima Kulinarske federacije Srbije koji će se nadmetati na jednom od najznačajnijih svetskih takmičenja u spremanju jela.

    (5) detaljnije
  • Peglana kobasica

    Sajam peglane kobasice za vikend u Pirotu

    Osmi po redu Sajam peglane kobasice održaće se predstojećeg vikenda u pirotskoj hali Kej, a ove godine svoj specijalitet predstaviće 40 proizvođača. Promoter manifestacije je glumac Boris Milivojević, a kao muzički gosti nastupiće grupa Kal . Cena karte na dan Sajma košta 200 dinara, a u pretprodaji se može kupiti za 100 dinara.

    (11) detaljnije
  • Najbolje jelo Evrope

    Šopska salata - pečena paprika i staroplaninski sir prave razliku

    Svi znaju za nju, salata je koja se najčešće naručuje u kafanama i restoranima u ovom delu Balkana, a kao što postoje razne teorije o nastanku naroda od koga vodi njen naziv, tako se u različitim delovima regije priprema na isti, ali ipak različit način. Reč je, naravno, o šopskoj salati, koja je 2014. godine izabrana za najpopularnije jelo u Evropskoj uniji.

    (7) detaljnije
  • peglana

    Sajam peglane kobasice krajem januara, učestvuje 40 izlagača

    Osmi po redu Sajam pirotske peglane kobasice održaće se 25. i 26. januara u sportskoj hali Kej , a proizvod po kome su Piroćanci postali poznati predstaviće 40 izlagača.

    detaljnije
  • Šušenica brend Dimitrovgrada

    "Šušenicijada" podstakla Dimitrovgrađane da nastave tradiciju svojih predaka

    Piroćanci imaju kačkavalj i peglanu kobasicu, Belopalančani banicu, Babušničani vurdu, a Dimitovgrađani šušenicu - dimljeno svinjsko meso. Proizvođači imaju različite, ali opet slične recepte kako se pravi čuveni proizvod ovog kraja. Iz Opštine najavljuju da je potrebno postaviti standard kako bi geografski zaštitili svoj proizvod.

    (4) detaljnije
  • ugostiteljska

    Osam medalja i pehar za niške đake na takmičenju gastronomije u Turskoj

    Pripremom pilećih rolnica sa brusnicama, pačijih grudi i pilećeg filea sa prilozima, kao i jela nacionalne kuhinje, učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osvojili su 5 zlatnih, 1 srebrnu, dve bronzane medalje i pehar na Internacionalnom festivalu gastronomije koji je održan u Turskoj.

    detaljnije
  • Očekuju se turisti iz Bugarske

    "Dani caribrodske šušenice" za vikend u Dimitrovgradu

    U ukusima dimljenog svinjskog mesa - šušenice, ali i u drugim tradicionalnim proizvodima sa juga Srbije poput sira, džema, rakije i vina, moći će da uživaju Dimitrovgrađani i turisti na manifestaciji "Dani caribrodske šušenice 2019" koja će se za vikend održati u pograničnom gradu.

    (2) detaljnije
  • ukusi juga

    Radionice i domaći proizvodi na Festivalu hrane i pića u Vlasotincu

    Drugu godinu zaredom proizvođači hrane i pića i udruženja sa juga svoje proizvode predstaviće posetiocima Festivala hrane i pića, koji se u Vlasotincu održava u subotu, 9. novembra. Osim izložbenog, organizatori najavljuju i edukativni program. Festival se održava u hotelu Grozd od 10 do 16 sati.

    detaljnije
  • pobednički tim izađi mi na teglu 2019

    Kuršumličanke napravile najbolji ajvar u Srbiji, Nišlijama treće mesto

    Među takmičarima iz cele Srbije, najbolji ajvar ove godine, na gastronomskom takmičenju “Izađi mi na teglu”, napravila je ekipa “Kostići” iz Kuršumlije. Od južnjaka se na pobedničko postolje popela ekipa “E sad opušteno” iz Niša, koja je osvojila treću nagradu.

    (1) detaljnije
  • Stara planina osim po prirodi poznata po zdravoj i ukusnoj hrani

    Gatronomska manifestacija posvećena krompiru na Staroj planini

    Spremanje tradicionalne staroplaniske hrane, izložbe, sport i koncerti, obeležiće ovogodišnju manifestaciju “Darovi netaknute prirode” koja će se u subotu, 28. septembra, održati u selu Dojkinci. Otvaranje manifestacije je u 10 sati, a štandovi će za posetioce biti dostupni do 17 sati.

    (2) detaljnije
  • dani bureka

    Buregdžije u centru Niša, večeras degustacija najvećeg bureka sa čvarcima

    Niška buregdžijada počela je sinoć na keju, a veliki broj ljubitelja ovog specijaliteta okupio se da proba slani i slatki burek. Večeras od 21:15 je najavljena degustacija najvećeg bureka sa čvarcima.

    (2) detaljnije
  • burek

    Počinju dani posvećeni tradicionalnom niškom doručku

    Burek sa sirom, mesom, spanaćem, pica burek, ali i prazan, ljut, sa bananom, jabukom, euro-kremom, ali i najnovija ponuda - dva metra bureka sa čvarcima moći će da probaju svi ljubitelji ovog specijaliteta od četvrtka, 15. avgusta do nedelje, 18. avgusta na niškom keju na tradicionalnoj manifestaciji "Dani bureka".

    (20) detaljnije
  • Dani banice

    "Dani banice" za vikend u Beloj Palanci

    Najrazličitije slatke i slane pite i ove godine moći će da probaju posetioci na "Danima banice" koji će održati od 9. do 11. avgusta u parku "Vrelo" u Beloj Palanci. Na manifestaciji će nastupiti Sanja Ilić i Balkanika , Haris Džinović i Dejan Petrović i Big bend .

    (9) detaljnije
  • burek-3---foto---vanja-keser

    Niški Dani bureka sredinom avgusta na keju

    Pravljenje bureka za “Ginisa”, kao i bureka sa sirom, mesom, spanaćem i onog slatkog, uz umetnički program, deo su četvorodnevnog gastro festivala “Dani bureka” koji će biti održan od 15. do 18. avgusta na niškom Keju.

    (4) detaljnije
  • kuvari leskovac nagrade

    Leskovčani sa Međunarodnog gastro festivala u Nišu doneli 19 medalja

    Moderna jela od pilećeg, ribljeg i svinjskog mesa, gibanice i pite, kao i slatkiše, spremali su ove godine učenici leskovačke Trgovinsko-ugostiteljske škole na 6. Međunarodnom gastro festivalu, sa kog su doneli čak 19 zlatnih medalja. Učenici ove škole najbolji su bili i u kategoriji takmičara do 18 godina, dok je drugo mesto pripalo takmičarima Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša.

    detaljnije
  • Prijave traju do 1. avgusta

    Počele prijave za "Dane banice"

    Gastronomska manifestacija po kojoj je Bela Palanka postala poznata i van granica Srbije, ove godine održaće se od 9. do 11. avgusta u parku Vrelo, a prijavljivanje takmičara već je počelo. Posetioci će moći da čuju i Harisa Džinovića, Milicu Pavlović i Dejana Petrovića, a tokom trajanja manifestacije održaće se i Sajam starih zanata.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: