Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ginekologija

 • GAK-foto-V-Milic

  Bebac: Porodilišta na jugu prema oceni mama najgora u Srbiji

  Da nije svejedno u kom gradu se žena porađa pokazalo je istraživanje portala "Bebac" u kome je više od 12.000 mama podelilo iskustvo sa porođaja, a najgore su ocenjena porodilišta u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu. Porodilje su najmanje zadovoljne uslovima boravka, gde ističu nehigijenu, a opšti utisak mama sa juga je da im lekari i sestre pomažu tek kada prime neki poklon.

  (8) detaljnije
 • danijela banićević

  Odbornica SNS traži besplatne skrining testove na HPV za žene u Nišu

  Kako bi se na vreme otkrio rak grlića materice, odbornica Srpske napredne stranke Danijela Banićević predlaže da se iz gradskog budžeta finansiraju beplatni skrining testovi na HP virus. Pomoću ovog testa, rak se otkriva na vreme i lakše ga je izlečiti, navodi Banićevićeva.

  (7) detaljnije
 • bolnica vranje

  Porođaj uz epidural od septembra dostupniji Vranjankama

  Iako je do sada epidural korišćen sporadično i povremeno, uslugu takozvanog bezbolnog porođaja u vranjskoj Bolnici, moći će, od 1. septembra, da potraže sve trudnice, kaže za Južne vesti načelnica ginekologije Gordana Đorđević. Ova usluga biće dostupna svima i biće besplatna.

  detaljnije
 • foto: JV

  Posle nedelju dana bez ginekologa, u Sokobanju stigli lekari iz okolnih mesta

  Zbog toga što je ginekolog iz Doma zdravlja u Sokobanji otišla iz ove ustanove, žene u ovom mestu bile su nedelju dana bez mogućnosti da odu na pregled. Problem nedostatka ginekologa, kako kaže dirketor Doma zdravlja Slaviša Antonijević, rešen je tako što su dovedeni lekari iz Aleksinca i Knjaževca.

  detaljnije
 • ginekologija

  Godinu dana u KC Niš ne radi aparat za pripremu pred vantelesnu

  Žene koje se leče od steriliteta i pripremaju za vantelesnu oplodnju ili je potrebno da im se uklone polipi i miomi iz materice, više od godinu dana ne mogu da to reše metodom histeroskopije u niškom Kliničkom centru, jer aparat za ovu proceduru ne radi. I dok u GAK “Narodni front” imaju 3 ovakva aparata, u KC Niš ne preciziraju koliko dugo se on kod njih ne koristi i kažu da je u toku tender za nabavku delova koji nedostaju.

  (7) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Ministarstvo ćuti o slučaju Aleksinčanke koja sumnja u dijagnozu tumora

  Već više od 20 dana nema nikakvog odgovora iz Ministarstva zdravlja povodom navoda Jelene Lazarević iz Aleksinca da su joj lekari u Nišu postavili pogrešnu dijagnozu karcinoma grlića materice, što ona dokazuje tvrdnjom da su joj lekari u Švedskoj rekli da je zdrava žena i činjenicom da je i dalje živa.

  (7) detaljnije
 • GAK

  Tiha pobuna lekara niškog GAK-a zbog nedostatka lekova i aparata

  Kako su pacijentkinje koje leže u Porodilištu kazale, jutros im je vizita izostala, te su posumnjale da su sami lekari prestali da rade jer nisu imali čime, pošto su mnoge porodilje lekove u prethodnom periodu kupovale same. Lekari nisu hteli da govore za medije, a u Kliničkom centru nisu potvrdili da je bilo bilo kakve obustave rada od strane lekara, ali su rekli da je bilo "problema i žalbi zaposlenih u vezi sa lekovima i aparaturom".

  (27) detaljnije
 • Jelena Lazarević

  Aleksinčanki u Nišu pronašli tumor, u Švedskoj proglašena zdravom

  Uprkos tome što je 42-godišnjoj Aleksinčanki na proleće prošle godine u Nišu dijagnostikovan rak grlića materice, za koji su lekari rekli da je metastazirao i da je kasno za operaciju, ona se, sumnjajuću u nalaze, nije lečila propisanom terapijom. Tražeći drugo mišljenje stigla je do Švedske gde se posle svih analiza ispostavilo da nije bolesna.

  (27) detaljnije
 • ginekologija

  Dom zdravlja Aleksinac trenutno bez ginekologa, stiže pomoć iz Niša

  Aleksinački Dom zdravlja ove nedelje snašla je neobična situacija - od dva ginekologa koji rade jedan je na odmoru, a drugi je morao na bolovanje, te su žene kojima treba njihova usluga zatekle zatvorena vrata. Ovo je najveći problem trudnicama i porodiljama koje ne mogu da dobiju doznake za produžetak bolovanja, a direktor ove ustanove kaže su pronašli rešenje i da će doći ginekolog iz niškog Doma zdravlja.

  (5) detaljnije
 • porodiliste

  Konačno počelo da radi aleksinačko porodilište

  Nakon 20 dana od svečanog otvaranja renoviranog porodilišta u Aleksincu, iz Opšte bolnice saopštavaju da je ono juče počelo da radi i da se jedna trudnica već porodila u novoj sali.

  detaljnije
 • zdravstveni centar Vranje foto i.m

  Bračni par za smrt bebe na porođaju krivi vranjske lekare

  Saša i Jelena Ivanović koji su prošle nedelje ostali bez bebe na porođaju, za smrt deteta okrivili su lekare ginekologije u vranjskom Zdravstvenom centru, tvrdeći da porođaj nije na vreme obavljen, jer su na prijemu svi rezultati bili dobri. Iz Zdravstvenog centra kažu da ispituju sve okolnosti ovog slučaja.

  (3) detaljnije
 • Mobilni inkubator

  Niška ginekologija dobila pokretni inkubator

  Zatvorenici niškog Kazneno-popravnog zavoda, 25 kompanija i 17 rotari klubova, kao i građani koji su bili na koncertu džez pevačice Lene Kovačević, uspeli su prethodnih par meseci da sakupe oko milion dinara za kupovinu mobilnog inkubatora, koji je doniran Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Nišu.

  (2) detaljnije
 • Dom zdravlja Merosina ginekoloska stolica foto Evropski Progres

  Ginekološki pregledi i bez zdravstvene knjižice u 7 opština na jugu

  Oktobra i novembra u Aleksincu, Beloj Palanci, Doljevcu, Merošoni, Svrljigu, Babušnici i Gadžinom Hanu, sve žene, bez obzira na to da li imaju ili nemaju zdravstvenu knjižicu, moći će da odu na preventivne ginekološke preglede u domovima zdravlja tokom “Dana otvorenih vrata”.

  detaljnije
 • Bivši muž u porodilištu pretukao ženu, pa pobegao

  Žena koju je bivši suprug pretukao u hodniku prokupačke ginekologije gde je dovela desetodnevnu bebu na kontrolu, zadobila je teške povrede i prebačena je u niški Klinički centar. Policija još traga za nasilnikom.

  (1) detaljnije
 • Dom zdravlja Merosina ginekoloska stolica foto Evropski Progres

  Evropska donacija medicinske opreme za bolje zdravlje žena

  Kako bi se poboljšala preventiva i unapredilo zdravlje žena, domovima zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Knjaževcu preko programa Evropski Progres biće donirano 105.000 evra kroz medicinsku opremu.

  detaljnije
 • Porodila se u kolima ispred porodilišta u Nišu; foto: Flickr/Pixabay

  Rodila zdravu bebu ispred niškog porodilišta

  Umesto u niškom porodilištu, žena iz Popovca rodila je zdravu bebu u automobilu koji je bio parkiran ispred, potvrdili su iz Kliničkog centra. “Večernje novosti” pišu da su zbog pokvarenih vrata lekari iskakali kroz prozor kako bi porodili ženu.

  (3) detaljnije
 • 800x600-r4x-DSC-44

  Korumpiranom ginekologu oduzeta licenca za rad

  Bivši ginekolog niškog Kliničkog centra Bratislav Todorović, koji je marta 2015. godine otišao u zatvor na godinu i po dana zbog primanja mita, nedavno je pušten na slobodu. Međutim, trenutno ne poseduje licencu i ne može da se bavi lekarskom praksom.

  (9) detaljnije
 • bebe

  Porođaj uz epidural sve češći u niškom porodilištu

  Ukoliko žena poželi bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju, to može da zahteva i, ukoliko se proceni da nema kontraindikacija, ona će to i dobiti potpuno besplatno, kaže direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

  (7) detaljnije
 • 490x370-IMG-2150.jpg

  Rodila zdravog dečaka, pa preminula

  Nakon što je u surduličkom porodilištu rodila zdravog dečaka, došlo je do komplikacija, zbog čega je 28-godišnja porodilja prebačena za Niš gde je preminula. Rezultati obdukcije prosleđeni Tužilaštvu.

  detaljnije
 • pregnant-244662-960-720-(2)

  Niški lekari skeptični prema porođaju u vodi ili kod kuće

  Porođaj u vodi i kod kuće, vežbe sa pilates loptom i masaže za opuštanje mišića pred porođaj, mogućnosti su na raspolaganju trudnicama u pojedinim evropskim porodilištima. Sa niškog GAK-a, pak, kažu da je sasvim dovoljno i ovo što srpske porodilje imaju.

  (9) detaljnije