Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

glasanje

 • Izbori_2020_foto_Matija_Gacic_ JV (1)

  “Kovid izbori” u Srbiji i Makedoniji - bez prava glasa u kućnom karantinu

  Iako je Ustavom garantovano, pravo glasa na izborima 21. juna bilo je uskraćeno hiljadama glasača u Srbiji jer su bez mogućnosti da ga ostvare ostali korisnici domova za stare i oni koji su, kao pozitivni na virus korona ili njihovi kontakti, bili u obaveznoj kućnoj izolaciji. “Kovid izbore” je organizovala i Severna Makedonija, ali je glasanje omogućila i onima u izolaciji, ipak ne u punom obimu. Priliku da “greške” isprave, Severna Makedonija i Srbija imaće oktobra 2021. i u proleće 2022. godine, za kad su njihovi zvaničnici najavili naredne parlamentarne izbore.

  (1) detaljnije
 • kukulovce

  “Transparentnost”: Odbačena prijava protiv Drobnjaka koji je u Kukulovcu pozivao na glasanje

  Više javno tužilaštvo u Nišu, kako kažu u organizaciji “Transparentnost Srbija”, odbacilo je krivičnu prijavu protiv direktora “Puteva Srbije” Zorana Drobnjaka, koji je desetak dana pred izbore u selu Kukulovce kod Leskovca pozivao na glasanje i obećao izgradnju puta. Iz nevladine organizacije najavljuju pritužbu VJT u Nišu i Državnom veću tužilaca.

  (3) detaljnije
 • glasanje2-foto-matijagacic

  Građani koji nisu glasali mogu da provere da li je neko glasao umesto njih

  Kako bi otklonili sumnju da li je neko glasao umesto njih, građani koji nisu išli na biračko mesto i zaokružili neki broj na izbornom listiću, mogu da podnesu elektronski zahtev za proveru izvoda iz biračkog spiska preko sajta Republičke izborne komisije, poštom ili ako lično odnesu zahtev na pisarnicu Narodne skupštine.

  (15) detaljnije
 • izbori

  Stanovnici niške Opštine Medijana glasaju danas na 2 biračka mesta

  Dva biračka mesta u niškoj Gradskoj opštini Medijana gde se ponavljaju lokalni izbori, u Osnovnoj školi “Sveti Sava” i u Gradskoj upravi, otvorena su jutros u 7 sati. Pravo glasa na oba biračka mesta ima ukupno 3.168 građana.

  (4) detaljnije
 • glasanje

  Izbori u Pirotskom okrugu: Zatvorena sva biračka mesta sem u Rakiti (live blog)

  Nema podataka o izlaznosti ni za jedan grad ili opštinu Pirotskog okruga, ali su u izbornim komisijama potvrdili da su sva biračka mesta zatvorena, osim onog u Rakiti. Pošto su kutije za glasanje ukradene, zbog čega se mnogo kasnilo sa otvaranjem ovog biračkog mesta, stanovnici Rakite moći će da glasaju do 22:57.

  (3) detaljnije
 • izbori rakita

  U toku noći pokradene glasačke kutije u Rakiti, glasanje još nije krenulo

  Jutros u 7 sati otvorena su 43 biračka mesta u babušničkoj opštini, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i odnešene glasačke kutije.

  (5) detaljnije
 • Otvaranje biračkih mesta 2020

  Otvorena biračka mesta na jugu Srbije

  Danas, 21. juna građani biraju odbornike i poslanike, a većina biračkih mesta na jugu Srbije otvorena su na vreme. Kako javlja foto-reporter Južnih vesti, u Nišu se kasnilo sa otvaranjem biračkih mesta 16, 14, 17 i 2, problema je bilo i u Rakiti, gde je obijeno biračko mesto i odnete glasačke kutije, a tehnički problemi zadesili su i Preševo.

  (2) detaljnije
 • bs

  Prijavljena na adresu bez znanja vlasnika, ali uredno upisana u birački spisak i može da glasa

  Na adresi Zmaja od Noćaja 32 u Nišu živi porodica Stojanović, a jedan deo placa je, kako sami kažu, u vlasništvu porodice Nejić. Međutim, na istu adresu upisana je i Marija B. koju niko od njih ne poznaje, niti joj je dao saglasnost, a koja je čak i u biračkom spisku prijavljena da živi u toj palilulskoj ulici.

  (24) detaljnije
 • SNS Vranje

  Vranjanci se žale da su im naprednjaci nudili pakete i pomoć ako obećaju glas, iz SNS kažu - to je notorna laž

  Da su ih tokom vanrednog stanja telefonom pozivali ljudi iz Srpske napredne stranke i pitali ih kako su zadovoljni radom partije i da li će glasati za SNS, nudeći zauzvrat pakete sa namirnicima ili novčanu pomoć, tvrde pojedini Vranjanci. Predsednik vranjskog SNS-a Slaviša Bulatović negira da stranka ovako prikuplja podršku, a pravnici kažu da takvo obraćanje biračima nije prihvatljivo ponašanje i da izaziva sumnju na kupovinu glasova.

  (14) detaljnije
 • kapilarni

  Radnici javnih preduzeća se žale na SNS zbog sigurnih glasova, pravnici ih upućuju na policiju

  Da svaki inkasant mora da nađe 10 do 15 onih koji će da glasaju za SNS i da sa tim spiskovima šefovi verovatno idu kod direktora, priča radnik “Puteva Srbije”, koji ističe da pritisci na radnike postaju sve veći. Poverenik niškog SNS Zvezdan Milovanović, međutim, negira da stranka ovako prikuplja podršku, dok pravnici onima koji se suoče sa pritiskom ili su ucenjeni da skupljaju takozvane sigurne glasove poručuju - obratite se policiji.

  (126) detaljnije
 • Do podneva slaba izlaznost

  Slaba izlaznost na izborima za savete nacionalnih manjina na jugu Srbije

  Biračka mesta na jugu Srbije za izbor članova Nacionalnog saveta manjina jutros su otvorena na vreme, a prema informacijama Republičke izborne komisije glasanje protiče bez nepravilnosti. Opšti utisak je da je slaba izlaznost, jer je u nekim opštinama na birališta do 12 sati izašlo manje od 20 % pripadnika manjina koji imaju pravo glasa.

  detaljnije
 • izbori

  Nacionalne manjine na jugu Srbije danas biraju članove saveta

  Do večeras u 20 sati biće otvorena birališta i u gradovima na jugu Srbije, gde će nacionalne manjine moći da glasaju i izaberu svoje predstavnike u Nacionalnim savetima, a bira se 15 članova albanskog, 19 bugarskog i 35 romskog. Neki će glasati direktno, a drugi putem elektorskih skupština.

  (4) detaljnije
 • glasačka kutija

  Izbori za nacionalne savete u nedelju - Vučić adut obe bugarske liste

  Iako se Nacionalni saveti manjina koji se biraju u nedelju 4. novembra po zakonu ne bave politikom, u “bugarskom slučaju” to ih nije sprečilo da u kampanju uvedu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Izborni plakati, zahvaljivanja i isticanje Vučićevog doprinosa za bugarsku zajednicu odlikuju obe liste - i one predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharieva i one bosilegradskog naprednjaka Stefana Kostova.

  (3) detaljnije
 • Debata

  Mladi zaključili da i 16-godišnjaci treba da glasaju

  Da zrelost i godine nisu u nužnoj vezi, te da je jedan deo osoba mlađih od 18 godina sposoban da racionalno donosi političke odluke, teza je kojom se vodio pobednički tim u debati "Da li mladi, stariji od 16 godina, treba da imaju pravo glasa". Žustru raspravu vodili su studenti i srednjoškolci iz Niša i Vranja na debati održanoj u niškoj Skupštini grada.

  (15) detaljnije
 • glasanje

  Leskovčani u nedelju biraju članove saveta mesnih zajednica

  Leskovčani će 4. marta od 7 do 20 sati birati članove saveta mesnih zajednica, a na izbornim listama naći će se 5 grupa građana, 2 stranke koje izlaze samostalno, kao i koalicija okupljena oko naprednjaka. U 126 od ukupno 139 mesnih zajednica učestvuje samo koalicija oko SNS-a, jer leskovačka opozicija bojkotuje izbore.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Srpska lista prešla cenzus u Preševu

  Nakon ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu, nezvanični rezultati pokazuju da se Srbi, nakon dužeg vremena, vraćaju u lokalni parlament gde bi trebalo da imaju 2 odbornika. Alternativa za promene čiji je lider Šćiprim Arifi odnela je pobedu na lokalnim izborima i imaće 15 odborničkih mandata.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Izbori u Preševu se ponavljaju samo na jednom biračkom mestu

  Iako je u više navrata najavljivano da će se glasanje ponoviti na više izbornih mesta, odlukom Upravnog suda vanredni lokalni izbori u Preševu biće ponovljeni u nedelju, 28. januara, samo na biračkom mestu broj 5 u centru grada, gde je zbog nepravilnosti na dan izbora prekinuto glasanje.

  detaljnije
 • Preševo foto i.m.

  Ponavljanje lokalnih izbora u Preševu na 6 biračkih mesta

  Nakon što je zbog brojnih nepravilnosti poništeno glasanje na 6 od ukupno 38 biračkih mesta na nedavno održanim lokalnim izborima u Preševu, oko 8.000 građana sa pravom glasa, koliko je upisano na tim biračkim mestima, ponovo će moći da glasaju 21. januara od 7 do 20 sati za svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.

  detaljnije
 • izbori glasanje foto aleksandar kostic juzne vesti

  Srbi ipak prešli cenzus u Preševu

  Iako je prema prvim rezultatima vanrednih lokalnih izbora u Preševu koalicija 6 srpskih stranaka ostala ispod cenzusa, Opštinska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate po kojima će Srbi ipak ući u lokalni parlament. Izbori se ponavljaju na 6 biračkih mesta, ali to, kažu upućeni, neće bitno uticati na već osvojene mandate.

  (6) detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Poništeni izbori na 6 biračkih mesta u Preševu

  Prekobrojni listići u glasačkim kutijama, nepopunjene potvrde za glasanje van biračkog mesta i nesuglasice među članovima jednog biračkog odbora, razlog su što će na 6, od 38 biračkih mesta u Preševu, izbori biti ponovljeni.

  detaljnije