Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

glasanje

 • Do podneva slaba izlaznost

  Slaba izlaznost na izborima za savete nacionalnih manjina na jugu Srbije

  Biračka mesta na jugu Srbije za izbor članova Nacionalnog saveta manjina jutros su otvorena na vreme, a prema informacijama Republičke izborne komisije glasanje protiče bez nepravilnosti. Opšti utisak je da je slaba izlaznost, jer je u nekim opštinama na birališta do 12 sati izašlo manje od 20 % pripadnika manjina koji imaju pravo glasa.

  detaljnije
 • izbori

  Nacionalne manjine na jugu Srbije danas biraju članove saveta

  Do večeras u 20 sati biće otvorena birališta i u gradovima na jugu Srbije, gde će nacionalne manjine moći da glasaju i izaberu svoje predstavnike u Nacionalnim savetima, a bira se 15 članova albanskog, 19 bugarskog i 35 romskog. Neki će glasati direktno, a drugi putem elektorskih skupština.

  (4) detaljnije
 • glasačka kutija

  Izbori za nacionalne savete u nedelju - Vučić adut obe bugarske liste

  Iako se Nacionalni saveti manjina koji se biraju u nedelju 4. novembra po zakonu ne bave politikom, u “bugarskom slučaju” to ih nije sprečilo da u kampanju uvedu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Izborni plakati, zahvaljivanja i isticanje Vučićevog doprinosa za bugarsku zajednicu odlikuju obe liste - i one predsednika opštine Bosilegrad Vladimira Zaharieva i one bosilegradskog naprednjaka Stefana Kostova.

  (3) detaljnije
 • Debata

  Mladi zaključili da i 16-godišnjaci treba da glasaju

  Da zrelost i godine nisu u nužnoj vezi, te da je jedan deo osoba mlađih od 18 godina sposoban da racionalno donosi političke odluke, teza je kojom se vodio pobednički tim u debati "Da li mladi, stariji od 16 godina, treba da imaju pravo glasa". Žustru raspravu vodili su studenti i srednjoškolci iz Niša i Vranja na debati održanoj u niškoj Skupštini grada.

  (15) detaljnije
 • glasanje

  Leskovčani u nedelju biraju članove saveta mesnih zajednica

  Leskovčani će 4. marta od 7 do 20 sati birati članove saveta mesnih zajednica, a na izbornim listama naći će se 5 grupa građana, 2 stranke koje izlaze samostalno, kao i koalicija okupljena oko naprednjaka. U 126 od ukupno 139 mesnih zajednica učestvuje samo koalicija oko SNS-a, jer leskovačka opozicija bojkotuje izbore.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Srpska lista prešla cenzus u Preševu

  Nakon ponovljenih izbora na jednom biračkom mestu, nezvanični rezultati pokazuju da se Srbi, nakon dužeg vremena, vraćaju u lokalni parlament gde bi trebalo da imaju 2 odbornika. Alternativa za promene čiji je lider Šćiprim Arifi odnela je pobedu na lokalnim izborima i imaće 15 odborničkih mandata.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Izbori u Preševu se ponavljaju samo na jednom biračkom mestu

  Iako je u više navrata najavljivano da će se glasanje ponoviti na više izbornih mesta, odlukom Upravnog suda vanredni lokalni izbori u Preševu biće ponovljeni u nedelju, 28. januara, samo na biračkom mestu broj 5 u centru grada, gde je zbog nepravilnosti na dan izbora prekinuto glasanje.

  detaljnije
 • Preševo foto i.m.

  Ponavljanje lokalnih izbora u Preševu na 6 biračkih mesta

  Nakon što je zbog brojnih nepravilnosti poništeno glasanje na 6 od ukupno 38 biračkih mesta na nedavno održanim lokalnim izborima u Preševu, oko 8.000 građana sa pravom glasa, koliko je upisano na tim biračkim mestima, ponovo će moći da glasaju 21. januara od 7 do 20 sati za svoje predstavnike u lokalnom parlamentu.

  detaljnije
 • izbori glasanje foto aleksandar kostic juzne vesti

  Srbi ipak prešli cenzus u Preševu

  Iako je prema prvim rezultatima vanrednih lokalnih izbora u Preševu koalicija 6 srpskih stranaka ostala ispod cenzusa, Opštinska izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate po kojima će Srbi ipak ući u lokalni parlament. Izbori se ponavljaju na 6 biračkih mesta, ali to, kažu upućeni, neće bitno uticati na već osvojene mandate.

  (6) detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Poništeni izbori na 6 biračkih mesta u Preševu

  Prekobrojni listići u glasačkim kutijama, nepopunjene potvrde za glasanje van biračkog mesta i nesuglasice među članovima jednog biračkog odbora, razlog su što će na 6, od 38 biračkih mesta u Preševu, izbori biti ponovljeni.

  detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Srpska lista ispod cenzusa, Arifi pobedio u Preševu

  Na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, prema prvim podacima, pobedila je Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Opštine Šćiprima Arifija. Ukupna izlaznost bila je 47,58 %, a koalicija 6 srpskih stranaka ostala je ispod cenzusa. Izbori se ponavljaju na jednom biračkom mestu.

  (2) detaljnije
 • izbori foto aleksandar kostic

  Još nema rezultata izbora iz Preševa, glasalo se i posle 20 sati

  Zbog redova birača koji su se stvorili na nekoliko biračkih mesta u Preševu, glasanje je nastavljeno i posle 20 sati. Preliminarnih rezultata iz te opštine još nema, a Alternativa za promene doskorašnjeg predsednika Šćiprima Arifija već slavi pobedu.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Incident na jednom biračkom mestu u Preševu

  Glasanje na vanrednim lokalnim izborima u Preševu prekinuto je danas oko 14 sati na biračkom mestu broj 5 u samoj zgradi Skupštine, nakon što je polovina članova biračkog odbora zbog nesuglasica napustila biračko mesto. Na ostalim biračkim mestima zasad bez problema.

  detaljnije
 • Skupstina opstine Presevo zgrada foto i.m.

  Preševljani u nedelju biraju lokalnu vlast

  Za mandate u lokalnoj Skupštini na vanrednim lokalnim izborima u Preševu u nedelju 24. decembra, boriće se sedam albanskih i jedna srpska lista na kojoj će zajedno biti kandidati SNS, SPS, SRS, PUPS, JS i PS, dok izbore bojkotuju Demokratska stranka i Nova Srbija. Biračka mesta za oko 38.000 građana sa pravom glasa otvaraju se u 7, a zatvaraju u 20 sati.

  detaljnije
 • Opština Preševo foto i.m.

  Raspisani vanredni izbori u Preševu

  Posle niza političkih previranja u ovoj multietničkoj opštini, Vlada Srbije je početkom septembra raspustila lokalni parlament i imenovala Privremeni organ. Politički rasplet očekuje se nakon 24. decembra, za kada je predsednica Narodne skupštine raspisala vanredne izbore za 38 odborničkih mesta u preševskoj Skupštini.

  (1) detaljnije
 • Glasanje Niš

  Porodica glasala na izborima, a nikada nije viđena na adresi stanovanja u Nišu

  Nišliji Đorđu Mrdakoviću stigao je na kućnu adresu poziv za glasanje na skorašnjim predsedničkim izborima za porodicu Petrović, koju, kako je kazao za N1, nikada nije video. Petrovići su svoje glasačko pravo i iskoristili, a iz MUP-a kažu da su oni prijavljeni na tu adresu na osnovu kupoprodajnog ugovora kuće iz 2016. godine.

  (5) detaljnije
 • Glasanje

  Do 13 sati 61% glasalo na ponovljenim izborima u leskovačkom selu

  Kako su saopštili iz CRTA posmatračke misije “Građani na straži” na biračkom mestu u Kukulovcu kod Leskovca, gde je ponovljeno glasanje za predsednika Srbije, do 13 sati 156 građana je ubacilo glasački listić u kutiju.

  detaljnije
 • Glasačka kutija

  Vučić pobedio u celom Pčinjskom okrugu

  U Vranju i šest opština Pčinjskog okruga kandidat SNS Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima koji su održani u nedelju. U celom okrugu na 353 glasačkih mesta, od 197.941 birača sa pravom glasa, na izbore je izašlo 82.533 ili u procentima 41,70 %. Na nižu izlasnost utiče i bojkot Albanaca, pa je tako u Bujanovcu zabeležena izlaznost od 19,47, a u Preševu svega 6,44 %.

  detaljnije
 • Vučić najviše glasova dobio u Niškoj Banji, najmanje u Medijani; foto: Vanja Keser

  Polovina glasača u Nišu podržala Vučića

  Svoje biračko pravo juče je iskoristilo 54,52 % Nišlija, a najveću podršku dali su kandidatu Aleksandru Vučiću, kaže poverenik SNS za Niš Zvezdan Milovanović. Vučića je podržalo oko 50 % glasača, dok je na drugom mestu Saša Janković koji je osvojio skoro 19 % glasova, a treći Luka Maksimović koji je dobio podršku 11 % njih.

  (14) detaljnije
 • Izbori foto vanja keser

  Ubedljiva pobeda Vučića u Toplici

  Na jučerašnjim izborima predsednički kandidat koalicije oko SNS-a Aleksandar Vučić ostvario je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i u ostale 3 opštine Topličkog okruga. Najviše birača izašlo je na izbore u Kuršumliji, a najubedljiviju pobedu sa čak 82 % Vučić je ostvario u Žitorađi.

  detaljnije