Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

gluma

  • mirjana karanović

    Mirjani Karanović u Leskovcu dodeljena nagrada za doprinos filmskoj umetnosti

    Dodelom specijalne nagrade za doprinos filmskoj umetnosti glumici Mirjani Karanović zatvoren je 17. Leskovački internacionalni festival filmske režije u Narodnom pozorištu u tom gradu. U sklopu glavnog takmičarskog programa, gran-pri za najbolju režiju dobio je reditelj Vladimir Perišić za film "Izgubljena zemlja".

    detaljnije
  • predstava

    Gran-pri za niško Pozorište lutaka na festivalu u Kraljevu

    Predstava "Vuk koji je ispao iz knjige" niškog Pozorišta lutaka proglašena je za najbolju na Festivalu umetničkog stvaralaštva za decu i mlade "Mali svet" u Kraljevu.

    detaljnije
  • Viktor Savić

    Viktor Savić glumac treće večeri Filmskih susreta u Nišu

    Publika će na "Filmskim susretima" u Nišu večeras na Letnjoj pozornici moći da pogleda ostvarenja "Heroji Halijarda" i "Sunce mamino". Za glumca prethodne, treće festivalske večeri izglasan je Viktor Savić koji tumači glavnu ulogu u filmu "Megdan: između vode i vatre".

    (3) detaljnije
  • filmski susreti, cuvari formule, foto jelena misic 9

    Bjelogrlić: Puno mi je srce što glumci iz inostranstva mogu da vide kako je dobra niška publika

    "U Francuskoj nemamo takvo iskustvo sa velikim scenama na otvorenom, tako da je meni jako prijalo ovde. Osim toga, u Francuskoj se glumci predstavljaju pre filma, a ne posle i ovde možete da vidite reakciju publike na film", rekao je francuski glumac Aleksis Maneti koji je za ulogu profesora Žorža Matea u ostvarenju Čuvari formule dobio najviše glasova publike druge večeri Filmskih susreta u Nišu. Režiser ovog filma Dragan Bjelogrlić kaže da mu je puno srce što glumci iz inostranstva mogu da vide kako je dobra niška publika, punu tvrđavu, dobru atmosferu i dobro druženje.

    (2) detaljnije
  • 455814483_1215743456132050_6799165176260087588_n

    Uručenjem nagrada "Pavle Vuisić" večeras počinju Filmski susreti u Nišu

    Prvi put posle 1992. godine, kada su nagradu za životno delo dobili Dušan Janićijević i Jovan Janićijević Burduš, nagrada "Pavle Vuisić" koja se tradicionalno dodeljuje na Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filmau Nišu, imaće dva laureata - Svetozara Cvetkovića i posthumno Žarka Lauševića. Nagrade će biti uručene večeras na otvaranju 59. festivala, a glumci će u Tvrđavu od centra grada doći motorima, najavljuje umetnički direktor Andrija Milošević.

    (4) detaljnije
  • filmski

    Nagrada "Pavle Vuisić" posthumno Žarku Lauševiću, na Filmskim susretima 12 domaćih ostvarenja

    Nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu osim Svetozaru Cvetkoviću, biće dodeljena i posthumno Žarku Lauševiću na otvaranju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu. 59. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma biće održan od 24. do 30. avgusta, a u takmičarskom programu učestvovaće 12 ostvarenja.

    (3) detaljnije
  • lektirići fest

    Dodelom nagrada završen "Lektirići ex Yu fest" u Prokuplju

    Ukupno 18 predstava - 10 u dečijoj i 8 u kategoriji za mlade je prikazano tokom ovogodišnjeg "Lektirići ex YU festa“, a žiri je izabrao po tri najbolje u obe kategorije, od kojih je najbolja u kategoriji za decu Pepeljuga koju je izvela Dramska sekcija “Dragoljuba Milosavljevića Gula” iz Petrovca na Mlavi, dok je najbolja predstava za mlade Društvo mrtvih pesnika u izvođenju Studija “BIS” iz Beograda.

    detaljnije
  • Igre u pesku

    Nova nagrada za mladu nišku glumicu u Prokuplju

    Na festivalu "Lektirići ExYu fest" u Prokuplju glumica niškog Akademskog pozorišta Anđelija Mirović odvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

    detaljnije
  • JLM_5240

    Završeni 58. Filmski susreti u Nišu, Gran pri Petru Božoviću

    Za ulogu Joksima u filmu Usta puna zemlje Petar Božović dobio je Gran pri Naisu za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjim Filmskim susretima u Nišu. Nagrada “Car Konstantin” pripala je Denisu Muriću za ulogu Zizija u filmu "Indigo kristal", a “Carica Teodora” Jovani Stojiljković za ulogu Vere u istoimenom ostvarenju.

    (10) detaljnije
  • filmski 231

    Denis Murić glumac šeste večeri Filmskih susreta, Ines Petrović glumica Festivala

    Publika je za glumca šeste večeri 58. "Filmskih susreta" u Nišu izabrala Denisa Murića, koji u ostvarenju "Indigo kristal" glumi Zizija, dok je glumica Festivala 7-godišnja Ines Petrović, koja u filmu "Momak i devojke" glumi Anđelu. Večeras od 20:30 je dodela nagrada, a biće prikazana i dva gostujuća filma.

    detaljnije
  • ines petrović 1

    Ines Petrović glumica pete večeri Filmskih susreta u Nišu

    Sedmogodišnja Ines Petrović osvojila je simpatije niške publike ulogom Anđele u filmu "Momak i devojke" i izabrana je za glumicu pete večeri 58. "Filmskih susreta". Te večeri prikazano je i ostvarenje "Oluja", a večeras će na Letnjoj pozornici biti projektovani filmovi "Što se bore misli moje" i "Indigo kristal".

    detaljnije
  • slavko štimac 2

    Slavko Štimac glumac četvrte večeri Filmskih susreta u Nišu

    Publika je za glumca četvrte večeri 58. "Filmskih susreta" u Nišu izglasala Slavka Štimca, koji tumači lik Živka u filmu "Koma" i koji je i prošle godine bio glumac večeri, ali i dobitnik nagrade “Pavle Vuisić”. Prikazano je i ostvarenje "Vera", a večeras će na Letnjoj pozornici niške Tvrđave biti projektovani filmovi "Momak i devojke" i "Oluja".

    (1) detaljnije
  • filmski susreti 15

    O glumačkom bojkotu Filmskih susreta: "Pozvani svi, ali se njihovi sukobi odražavaju na Festival"

    Publiku, koja je prve večeri do poslednjeg mesta popunila Letnju pozornicu niške Tvrđave, nije pozdravio niko od glumaca iz filma "Trag divljači", koji je otvorio ovogodišnje "Filmske susrete". Na binu je izašao samo režiser, a utisak ljubitelja domaćeg filma je i da je ove godine mnogo manje zvučnih imena došlo u Niš. Selektor Dejan Dabić smatra da nije dobro što se sukobi glumačkih udruženja prelamaju preko festivala i poručuje da su svi glumci pozvani.

    (22) detaljnije
  • filmski susreti

    Aleksandar Stojković glumac treće večeri Filmskih susreta u Nišu

    Najviše simpatija publike tokom treće festivalske večeri 58. Filmskih susreta u Nišu pokupio je glumac Aleksandar Stojković, koji tumači lik Raše u ostvarenju "Svilen konac". Publika je bila u prilici da pogleda i film "Sveta Petka krst u pustinji".

    detaljnije
  • mirjana karanović

    Mirjana Karanović: Niš je uvek imao poseban odnos prema glumcima

    Glumici Mirjani Karanović večeras će na Letnjoj pozornici biti uručena nagrada “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu. Ona je uoči početka Filmskih susreta u Nišu poručila da joj ta nagrada naročito znači jer Niš ima tradiciju posebnog odnosa prema glumcima. Organizatori kažu da su karte rasprodate i očekuju lepo vreme, pa projekcije u bioskopu za sada nisu u planu.

    (5) detaljnije
  • Filmski susreti nagrade Gran pri Naisa

    Poznat sastav žirija 58. Filmskih susreta u Nišu

    U žiriju ovogodišnjih Filmskih susreta u Nišu biće glumci Branislav Lečić, Vladica Milosavljević i Nada Blam, kao predsednica, potvrđuju iz Udruženja filmskih glumaca Srbije.

    (2) detaljnije
  • Risto Bukvić

    Preminuo niški glumac Risto Bukvić

    Glumac Narodnog pozorišta u Nišu Risto Bukvić preminuo je u 73. godini života, saopštavaju iz te ustanove. Ostvario je značajne uloge u brojnim predstavama, a iz niškog teatra kažu da je tu ostavio najbolji deo sebe.

    (4) detaljnije
  • anđelija

    Niška glumica nagrađena na međunarodnom festivalu u Severnoj Makedoniji

    Na jubilarnom 60. Dramskom festivalu (DAF) u Kočanima, u Severnoj Makedoniji, glumica niškog Studentskog kulturnog centra Anđelija Mirović osvojila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Nagrađena je za rolu Natalije Stepanovne u predstavi "Prosidba".

    (5) detaljnije
  • Narodno pozorište Niš

    Niški hram boginje Talije ogledalo vremena i kulture

    Decenijama Sinđelićev trg ulepšava zgrada Narodnog pozorišta satkana od upornosti, ljubavi i želje za razvijenjim kulturnim životom u Nišu. Moderna građevina preživela je neke od najtežih trenutaka naše istorije i pokazala da je umetnost zaista večna. Brojni umetnici su ostavili pečat u niškom teatru i većina ga doživljava kao svoj dom, a ne poslovni prostor. Na ulazu vas dočekuju Stevan Sremac i Branko Miljković, a kada izađete, iznova se vraćate.

    (4) detaljnije
  • Miki-Manojlovic-1.jpg

    Miki Manojlović za "Nedeljnik": Voleo bih da sam rođen u Nišu

    U životnom intervjuu za novi broj "Nedeljnika" Predrag Miki Manojlović je objasnio da nije rođen u Nišu, iako mediji često pišu suprotno, ali kaže da bi voleo da je rođen u "Nišu, gradu vrele krvi". Dobitnik jednog Gran prija i tri nagrade "Car Konstantin" na Filmskim susretima opisuje Niš kao carski grad širokog spektra najboljeg džeza i filma.

    (10) detaljnije
KOMENTAR DANA

Čemu troškovi puta do Beograda!? Mogli su da prođu sa 3:0!

Đura Sardžama Čitalac

Tekst: Radnički ispraćen iz Beograda "petardom" - Zvezda porazila Nišlije

Pronađite nas na: