Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

građanske inicijative

 • Mural - Narodni univerzitet

  Mural zajedništva na zidu Narodnog univerziteta u Vranju

  Polaznici Likovne radionice u Vranju zajednički su prošlih mesec dana radili na muralu posvećenom zajedništvu, a osvanuo je na zidu Narodnog univerziteta prekoputa Gradskog parka. “Građanske inicijative” koje su im dale ovaj zadatak nagradiće najzanimljivije fotografije Vranjanaca ispred murala, a konkurs je otvoren do 22. juna, kada će biti i svečano otvaranje.

  detaljnije
 • kućica

  "Kućice solidarnosti" postavljene u Vranju, Lebanu i Bujanovcu

  Ko ima višak hrane ostavlja, kome je potrebna je uzima - princip je rada "Kućica solidarnosti" koje su postavljene u Vranju, Lebanu i Bujanovcu, a koje su, kako kažu u Udruženju Građanske inicijative, otvorene kako bi svakodnevno pomagale stanovnicima ovih opština koji nemaju hranu - jednu od najosnovnijih životnih potreba.

  detaljnije
 • akcija čišćenja foto Zeleni zid Nis

  Stanari i eko-aktivisti u nedelju organizuju akciju čišćenja u Durlanu, pokreću i peticiju za dobijanje parka

  Zato što u delu naselja Durlan u Nišu u blizini obdaništa i osnovne škole, kako ističu stanari okolnih zgrada, ne postoji ni jedan uređeni park, oni su rešili da uz pomoć eko-aktivista u nedelju najpre organizuju akciju čišćenja tog prostora od smeća i rastinja, a potom i da peticijom od Opštine traže da očišćeni prostor dobije zvaničan status parka. Od nadležnih javnih preduzeća, dodaju, tražiće da se ubuduće priključe redovnom održavanju novog parka.

  (5) detaljnije
 • Razgovor sa gradonacelnicom 1, septembar 2020; foto: N. M

  Neki od problema građana dočekali i četvrtog gradonačelnika, još čekaju rešenje

  Priliku da nadležnima ukažu na probleme, zatraže pomoć i predlože ideje imali su građani na današnjem prijemu u Gradskoj kući pred gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski, njenom zamenicom, resornim članovima Veća i pomoćnicom. Ukazivali su na komunalne probleme i teške uslove života, a neki od građana kažu da im je zamereno što su o svojim problemima govorili i za medije. Na ove tvrdnje, iz kabineta gradonačelnice kažu da je reč o neistinama.

  (10) detaljnije
 • peticija potpisivanje

  Građani treba da se pitaju i učestvuju u donošenju odluka, neke opštine pozvale ih da se uključe

  Javne rasprave, referendumi, inicijative, zborovi i konsultacije samo su neki od načina na koje građani mogu da iskažu svoje ideje, želje i potrebe prema lokalnoj vlasti u kreiranju lokalnih javnih politika. U Nišu se građani uglavnom pitaju u poslednji čas oko kreiranja budžeta i to samo na javnoj raspravi, a nedavno su dve opštine pozvale meštane da im mejlom javljaju kako bi hteli da se troše njihove pare iz budžeta i koji bi medijski projekti trebalo da budu podržani.

  (1) detaljnije
 • doktor lazic

  Predloženo da Medicinska škola u Nišu ponese ime doktora Miodraga Lazića

  Nedavna smrt hirurga i direktora Urgentnog centra KC Niš Miograda Lazić potresla je Niš i Srbiju, a nakon peticije građana da Klinički centar ponese njegovo ime, potekao je i predlog da se Medicinska škola "Dr Milenko Hadžić" preimenuje i nazove njegovim imenom i prezimenom i to od samog direktora škole.

  (8) detaljnije
 • naselje dubočica

  Leskovčani anketom prikupljaju informacije o ekološkim problemima

  Na šta bi trebalo potrošiti novac svih građana koji se izdvaja za projekte za zaštitu životne sredine i koji su ekološki problemi koji ih najviše muče, Leskovčani će moći da predoče popunjavanjem onlajn ankete koju je pokrenulo Udruženje građana Tim 42 .

  detaljnije
 • Aleksandar Rangelov Leskovac

  Leskovački aktivista: Ne želimo da zbog betonizacije živimo kao sardine u konzervi

  Dva meseca traje borba stanara leskovačog naselja Dubočica protiv zidanja novih zgrada unutar postojećih blokova. Iako nadležni uveravaju da će se dodatnom urbanizacijom život građana poboljšati, stanari se sa tim ne slažu. Predstavnik Građanske inicijative "Dubočica u srcu" Aleksandar Rangelov u emisji "15 minuta" rekao je da građani od borbe ne odustaju dok se ne uradi prenamena zemljišta jer ne žele da žive kao "sardine u konzervi" i da oko zgrada nemaju drveće, mesto za odmor i igrališta.

  detaljnije
 • dubocica građani okupljanje

  Stanari leskovačke Dubočice: Želimo obustavu planirane gradnje

  Još jednom su se Leskovčani koji žive u naselju Dubočica okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom da se na postojećim dečjim igralištima izgrade nove zgrade. Dodatnu urbanizaciju, kako kažu, ne žele, a nadležne pozivaju da povuku ovu odluku.

  (4) detaljnije
 • naselje dubočica performans

  Dva meseca borbe Leskovčana protiv betonizacije naselja Dubočica

  Koncertima, druženjima i različitim akcijama, građani leskovačke Dubočice bore se protiv zidanja novih zgrada u ovom naselju. Njihova borba traje skoro 2 meseca, a kako kažu, ne gube volju jer žele da očuvaju drveće i zelene površine.

  (9) detaljnije
 • koncert naselje dubocica

  Leskovčani koncertom nastavili odbranu zelenila u naselju Dubočica

  Stanovnici naselja Dubočica u Leskovcu ne odustaju od zahteva da se izmeni namena parcele gde se sada nalazi dečje igralište, a gde je planirano zidanje novih zgrada. Sinoć su na mestu planirane izgradnje održali koncert, a pustili su i balone želja.

  detaljnije
 • građanski front

  Vlasotinčani se pridružili “Građanskom frontu”

  Iako kao neformalno udruženje građana na lokalu deluju više od 3 godine, Vlasotinčani su se pridružili asocijaciji “Građanski front” koja okuplja lokalne frontove iz čitave Srbije. Ubuduće će, kažu, zajedničkim snagama ukazivati na sve nepravilnosti u radu lokalnih samouprava, ali i pokušati da pokrenu institucije, koje treba da rade za dobrobit svih građana.

  detaljnije
 • autobus

  Mlade Nišlije prave aplikaciju za kupovinu karata za gradski prevoz

  Plaćanje autobuske karte u gradskom prevozu uskoro bi moglo da bude lakše za Nišlije. Grupa mladih iz nekoliko različitih branši okupila se oko kreiranja mobilne aplikacije koja će omogućiti korisnicima onlajn kupovinu dnevnih i mesečnih karata za gradski prevoz. Predano rade na njoj, a kada je završe planiraju da je ponude Gradu Nišu i Direkciji za saobraćaj i javni prevoz.

  (11) detaljnije
 • protest

  Veće učešće građana u odlukama vlasti nakon izmena zakona

  Nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi građani će moći više da se pitaju o trošenju svojih para, jer mogu da učestvuju u kreiranju budžeta i planiranju investicija u gradovima i opštinama u kojima žive. Pored toga, imaće priliku da sa 100 potpisa traže javnu raspravu za bilo koju odluku koju donosi lokalni parlament.

  (1) detaljnije
 • samoposluga4-delijski-vis-foto-radneakcijedelijskivis

  Mladi iz Delijskog visa traže da se oronula samousluga pretvori u poštu i apoteku

  Neformalna grupa Radna akcija Delijski vis pokrenula je inicijativu da se obnovi napušteni objekat u ovom naselju, koji je nekada bio samousluga “9. maj”, te da se iskoristi kao prostor u kome bi bila otvorene apoteka, pošta i ambulanta.

  (4) detaljnije
 • cvece u rupi

  Akcija sađenja cveća u udarne rupe u Nišu

  Kako bi se ukazalo na brojne “kratere” koji “krase” niške ulice putem Fejsbuka je pokrenuta ideja da se na ovaj problem ukaže tako što će građani saditi cveće u udarne rupe širom grada. Akcija je najavljena za nedelju 24. jun.

  (10) detaljnije
 • Avion-VAK.jpg

  "U Srbiji se građani pitaju samo o odlukama bezbednim za Vladu"

  Dok u zemljama Evropske unije Vlada konsultuje javnost kada donosi odluke koje se tiču njihovih života i trošenja njihovih para, u Srbiji se to radi, kaže jedan od članova Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Mladen Jovanović, samo kada je reč o pitanjima “bezbednim” za Vladu Srbije. Najbolji primer za to da se najvažnije odluke donose “iza zatvorenih vrata”, smatra Jovanović, je poklanjanje Aerodroma “Konstantin Veliki”.

  (9) detaljnije
 • Projekat Iskoreni predsrasude

  Niški sredjnoškolci “isključili” predrasude

  O tome koliko su zapravo govor mržnje i ekstremizam opasni, kako ih prepoznati i kako se ponašati u situacijama kada se uvide, oko 120 srednjoškolaca iz Niša učilo je pomoću posebnih metoda. Nastavnici građanskog vaspitanja, koji su radili sa njima, složni su u tome da su deca dobro prihvatila ove, i te kako bitne teme i način rada, pa je sve dalo rezultate kojima su i težili.

  detaljnije
 • istinomer

  “Istinomer” forum: Institucije ne rade svoj posao

  U punoj sali niškog “Deli” centra aktivisti, novinari i građani, došli su do zaključka, u okviru foruma koji je organizovao “Istinomer”, da građanske inicijative danas, kada institucije ne funkcionišu, od države traže samo da se zakoni poštuju.

  (1) detaljnije
 • ekologija-foto-protekta-(6)

  Buđenje ekološkog uticaja kod mladih Nišlija

  Kako bi se mladi uključili u sistem donošenja odluka o životnoj sredini u Nišu, đaci 13 srednjih škola naučili su nešto više o ovoj oblasti, a u planu je da za ekološki problem koji izdvoje kao najvažniji predlože rešenje i pokrenu inicijativu.

  detaljnije