Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

građanski aktivizam

 • reka vlasina

  Građanski front poziva Vlasotinčane na javnu raspravu o gradnji mini-hidroelektrane

  Na području sliva reke Vlasine je do sada izgrađeno više od 10 mini-hidroelektrana, a da se prestane sa gradnjom ovih energetskih objekata na rekama zalažu se u neformalnoj grupi Bitka za Vlasinu . Okupljenim građanima podršku pružaju i iz vlasotinačkog Građanskog fronta koji poziva sugrađane da dođu u sredu, 23. septembra u 11 sati u sali Skupštine na javnu raspravu o potencijalnoj gradnji još jedne mini-hidroelektrane.

  detaljnije
 • gerila

  Niški gerilci: Nindža kornjače ostale bez rešetke na šahtu, a vozači dobili rupu za točak

  Kakav je život Nindža kornjača u Nišu, u Davidovoj ulici, u kanalizaciji čiji je šaht ostao bez poklopca, istraživali su Niški gerilci. Kornjače su im se požalile da su ostale bez poklopca šahte na ulazu u njihov dom, a često i ne mogu da uđu, jer je u rupu upao točak nekog auta. Zato Niški gerilci pozivaju nadležne da vrate poklopac i tako pomognu i vozačima i Nindža kornjačama.

  (13) detaljnije
 • Ćoška - akcija čišćenja

  Samo dan nakon akcije čišćenja, izletište Ćoška u Vranju ponovo osvanulo pod smećem

  Samo dan nakon što su članovi Udruženja “Borino i evropsko Vranje” detaljno očistili jedno od najstarijih vranjskih izletišta Ćošku, sakupivši oko 60 džakova smeća koje je čest prizor na ovom mestu - isto izletište je opet osvanulo pod smećem. U JKP "Komrad" kažu da će pomoći svakom dobronamernom građaninu koji želi pristojnu okolinu i da će na izletištu postaviti kante za smeće.

  (5) detaljnije
 • Boirino brdo - akcija čišćenja

  Vranjanci čiste izletišta od smeća

  Grupa entuzijasta iz Vranja, nekoliko desetina njih koje je, kako kažu, okupila ljubav prema gradu iz kog su potekli, organizovaće u nedelju, 23. avgusta od 10 sati akciju čišćenja jednog od najstarijih vranjskih izletišta “Ćoška”.

  detaljnije
 • Niš

  Danas onlajn tribina o ekološkim problemima u Nišu

  Niš je jedan od najzagađenijih gradova, ali sa kojim se još ekološkim problemima susreću građani biće jedna od tema onlajn tribine koja će se prenositi na Fejsbuk stranici Media centra, u četvrtak 20. avgusta o 13 sati. Učesnici će govoriti i o građanskom aktivizmu i stavu naučne i stručne zajednice na temu ekologije.

  (4) detaljnije
 • Rakita seča cevi avgust 2020 foto Južne vesti Vanja Keser

  Oslobađanje Rakitske reke kroz objektiv [foto]

  Iskopavanje cevi, potom njeno bušenje i na kraju punjenje kamenjem, zemljom i zelenilom odigralo se na Rakitskoj reci, gde su građani rešili, kako kažu, da preuzmu zakon u svoje ruke i obave ono za šta je izdat nalog pre godinu i po dana. U Rakitu su juče doputovali ljudi iz svih krajeva Srbije kako bi pomogli u ovoj radnoj akciji i pružili podršku meštanima koji se godinama bore da sačuvaju reku, a kako je bilo, pogledajte na fotografijama Vanje Kesera.

  (21) detaljnije
 • rakita, 15 avgust 2020, foto milica jovanovic 12

  Akcija u Rakiti - građani pijucima i lopatama razbijaju cevi

  Par stotina građana iz svih delova Srbije odazvalo se pozivu organizatora i došlo u Rakitu da izvade cevi iz reke. Okupljeni su sišli do reke i pijucima i lopatama razbijali cevi. U selu su prisutne policijske snage, aktivisti su poneli različita oruđa, a organizatori su apelovali da sve prođe bez provokacija i nemira.

  (51) detaljnije
 • rakita

  Finale rakitske krize: Građani dolaze da vade cevi, investitor traži reakciju države

  Sukobi, bombe, tužbe, žalbe, požari, protesti, stihovi na barikadama - sve je to obeležilo višegodišnju borbu meštana i aktivista protiv izgradnje minihidroelektrane na reci u selu Rakita kod Babušnice. Inspekcija je donela rešenje da se cevi izvade, to niko nije sproveo godinu i po dana, a investitor rešenje naziva nezakonitim. Zato su građani odlučili da to urade sami, u subotu 15. avgusta u 10 sati.

  (16) detaljnije
 • uredba

  Leskovačko udruženje: Uredba o zamenskom putovanju neustavna

  Da je Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turistički aranžman koji je otkazan ili nije realizovan zbog pandemije virusa korona neustavna i krši mnoga prava potrošača, smatraju u leskovačkom Udruženje građana Tim 42. Zbog niza nepravilnosti sa Uredbom, ovo udruženje podnelo je Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu zakonitosti.

  detaljnije
 • Vlasotince

  Građanski front: Zakasnela reakcija nadležnih dovela do širenja korone u Vlasotincu

  Iako postoji odgovornost građana, koji se nisu u potpunosti pridržavali mera za sprečavanje širenja virusa korona, u Vlasotincu je broj obolelih naglo skočio i zbog neadekvatnih i zakasnelih reakcija nadležnih, smatra Aleksandar Cvetković iz Građanskog fronta. Kaže i da vlast na lokalu treba da donese, odnosno odloži ublažavanje mera jer za to ima ingerencije.

  (3) detaljnije
 • korito, foto SED

  Sokobanjci zabrinuti zbog novih mini-hidrocentrala, u Opštini kažu da razmatraju prigovore

  Zbog potencijalne gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji opštine reagovali su meštani nekoliko sokobanjskih sela, a nakon njihovih zamerki na izmene Prostornog plana, predsednik Opštine kaže da će biti razmatrani uslovi i ograničenje za izgradnju novih mini-hidroelektrana. U sokobanjskom ekološkom društvu kažu da primeri postojećih mini-hidroelektrana govore da bi se dozvolom gradnje došlo do ekološke katastrofe, a gradnja ima negativan uticaj i na turizam

  (4) detaljnije
 • mhe

  Ekološki aktivisti traže od ministra Trivana da sprovede rešenje o vađenju cevi za MHE u Rakiti

  Zbog toga što se više od godinu dana ne sprovodi rešenje Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine kojim je naloženo vađenje cevi za mini-hidroelektranu u selu Rakita, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine okupiće se ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite životne sredini i tražiti od Gorana Trivana sprovede doneto rešenje.

  (5) detaljnije
 • pravo na pravo

  Deo bivšeg članstva udruženja stanara oformio svoje udruženje

  “Pravo na pravo” je ime udruženja koje su registrovali bivši članovi Udruženog pokreta slobodnih stanara. Među njima su i neki od osnivača UPSS-a, a Miroslav Jukić iz novoformiranog udruženja kaže da teško ide, jer je “narod pobegao”, ali oni žele da kao građanski aktivisti pomognu, pre svega, oko komunalnih problema i ekologije.

  (5) detaljnije
 • protest vlasotince

  I u Vlasotincu bez građana na protestu za čist vazduh, aktivisti prolaznicima delili letke

  Akcija kojom se traži čist vazduh i u Vlasotincu je prošla bez učešća građana, a aktivisti Građanskog fronta pričali su sa prolaznicima o ovom problemu i delili im letke. Aleksandar Cvetković kaže da od nadležnih zahtevaju hitno uključivanje u rešavanje ovog problema, a razočarani su jer se niko od predstavnika ekoloških udruženja nije odazvao akciji.

  (2) detaljnije
 • znak leskovac

  Nakon osude javnosti, gradonačelnik Leskovca se izvinjava Nišlijama

  Nakon što je za skupštinskom govornicom Niš opisao kao "grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica", što su mnogobrojni građani, aktivisti civilnog sektora i opozicionari osudili, prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović se, kako piše u saopštenju, Nišlijama i gradonačelniku Darku Bulatoviću izvinjava. Ipak, pisanje o njegovom neprimerenom nastupu, Cvetanović naziva medijskom senzacijom.

  (29) detaljnije
 • leskovac znak

  Gradonačelnik Cvetanović nasmejao leskovačke funkcionere, a naljutio Nišlije

  Dok je u skupštinskoj sali dobio podršku prisutnih koji su se smejali, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sada od javnosti dobija osude, jer je Niš opisao kao “grad od 3 slova, na ulazu zatvor, na izlazu ludnica”. Njegov istup ocenjuju kao neprimeren ili “kafanski govor”, a opozicionari i predstavnici civilnog sektora podsećaju Cvetanovića na težinu izgovorenih reči i da ovakve šale ne bi trebalo da budu deo javnog nastupa.

  (7) detaljnije
 • naselje dubočica

  Leskovčani anketom prikupljaju informacije o ekološkim problemima

  Na šta bi trebalo potrošiti novac svih građana koji se izdvaja za projekte za zaštitu životne sredine i koji su ekološki problemi koji ih najviše muče, Leskovčani će moći da predoče popunjavanjem onlajn ankete koju je pokrenulo Udruženje građana Tim 42 .

  detaljnije
 • klub mladih

  Klub mladih podneo pritužbu na rad Nebojše Kocića zbog partijskog zapošljavanja

  Prepiska u Viber grupi SNS-a u kojoj se predsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić zalaže za partijsku podelu radnih mesta u javnom sektoru izazvala je reakciju Kluba mladih, pa su podneli pritužbu na njegov rad zbog kršenja Ustava Srbije. Predali su je danas na pisarnici Opštine i traže objašnjenje ili izvinjenje Kocica građanima i mladima koji nemaju partijsku knjižicu.

  (10) detaljnije
 • javna rasprava vlasotince

  Vlasotinčani na javnoj raspravi o budžetu tražili izgradnju javnog toaleta

  Zbog toga što Vlasotince ima manifestacije koje posećuje veliki broj ljudi, kao i kupalište, građani su od lokalne samouprave zatražili izgradnju javnog toaleta. Na javnoj raspravi o budžetu za 2020. godinu građani su najviše zamerki imali zbog stalnog menjanja plana kapitalnih investicija. Budžet za 2020. palniran je na 895 miliona, a odbornici će o ovome diskutovati na sednici Skupštine koja je zakazana za 20. decembar.

  (1) detaljnije
 • policijska stanica pantelej

  Tribina o građanskom aktivizmu u “policijskoj” mesnoj kancelariji u Nišu

  Grupa građana “Niš, grad koji volim” poziva zainteresovane Nišlije na tribinu o građanskom aktivizmu koja će biti održana u petak 6. decembra u Mesnoj kancelariji “Moša Pijade”, preko puta Durlanske pijace u Nišu.

  detaljnije