Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

gradska cistoca

 • Ćoška - akcija čišćenja

  Samo dan nakon akcije čišćenja, izletište Ćoška u Vranju ponovo osvanulo pod smećem

  Samo dan nakon što su članovi Udruženja “Borino i evropsko Vranje” detaljno očistili jedno od najstarijih vranjskih izletišta Ćošku, sakupivši oko 60 džakova smeća koje je čest prizor na ovom mestu - isto izletište je opet osvanulo pod smećem. U JKP "Komrad" kažu da će pomoći svakom dobronamernom građaninu koji želi pristojnu okolinu i da će na izletištu postaviti kante za smeće.

  (5) detaljnije
 • Boirino brdo - akcija čišćenja

  Vranjanci čiste izletišta od smeća

  Grupa entuzijasta iz Vranja, nekoliko desetina njih koje je, kako kažu, okupila ljubav prema gradu iz kog su potekli, organizovaće u nedelju, 23. avgusta od 10 sati akciju čišćenja jednog od najstarijih vranjskih izletišta “Ćoška”.

  detaljnije
 • džak smeća

  Babušničani sami čiste naselje od smeća

  Nekoliko meštana babušničkog naselja Rašina Bara čistili su u utorak 11. februara i dan kasnije svoje naselje, a kako kažu, sakupili su skoro 20 velikih kesa raznog đubreta. Posle prvog dana akcije, iz Komunalca su odneli smeće koje su oni u džakovima ostavili pored kontejnera

  (2) detaljnije
 • ciscenje

  Žene i muškarci iz Britanske ambasade zajedno čistili niški kej

  Kako bi ukazali na to koliko je važno da grad bude čist, ali i da sami građani treba da vode računa o tome i otpatke ne ostavljaju za sobom, predstavnici Britanske ambasade, koji su juče otvorili svoju PopUp ambasadu u Nišu, čistili su niški kej. Na Dan žena smeće su sakupljali i muškarci i žene i poslali poruku da je čišćenje posao svih i da ono “nema pol”.

  (16) detaljnije
 • uklanjanje žvaka

  Nastavljeno uklanjanje žvaka u centru Niša

  Nakon što je aprila ove godine očišćen Trg kralja Milana od žvakaćih guma zalepljenih na behaton ploče, kako kažu u Javnom komunalnom preduzeću Mediana, sada se čisti glavna pešačka zona u Obrenovićevoj ulici, a to će se raditi i narednih dana. Ovo radi firma iz Novog Sada, a Nišlije su za ovu usluge platile oko 5 miliona dinara.

  (27) detaljnije
 • masina zvake

  Skidaju žvake i prljavštinu sa šetališta u centru Niša

  Dubinsko čišćenje i uklanjanje žvaka sa centralnih niških trgova, parkovskih staza i šetališta počelo je pre nekoliko večeri. Kako kažu u Javnom komunalnom preduzeću “Mediana”, planirano je da se očisti površina od oko 20.000 kvadratnih metara, a to će novcem svih građana biti plaćeno oko 4 miliona dinara.

  (16) detaljnije
 • U nekim delovima grada menja se dan odnošenja smeća; foto: JKP "Mediana"

  U pojedinim delovima Niša menja se dan odnošenja smeća

  Umesto da smećari u jednom danu idu sa jednog kraja grada na drugi, ubuduće će radnici Gradske čistoće smeće čistiti po regijama. Novu dinamiku sakupljanja otpada uveli su, kažu, da bi usluga bila brža i efikasnija, ali i da bi smanjili troškove. Ipak, tvrde da građani neće osetiti razliku.

  (2) detaljnije
 • Knjigom do čistijeg grada

  Knjigom i edukacijom do čistijeg Niša

  “I ova knjiga je tu da se bori, da ne da, da se rađa smeće, da ne da da se pravi Divlji zapad i isto takav Istok” - tako problem čistoće u novoj knjizi aforizama i karikatura “Nije isto prljavo i čisto” opisuje niški satiričar i kolumnista Timošenko Milosavljević. Knjiga je nastavak akcije koju “Mediana” već godinama sprovodi sa ciljem da Niš bude čistiji i lepši.

  detaljnije
 • leskovacka-stimulacija.jpg

  Leskovačka stimulacija: sa metlom - plata upola veća

  Zaključivši da veliki broj fakultetski obrazovanih građana odlazi u Evropu i tamo rade kao čistači, gradonačelnik Leskovca je zaposlenima u administraciji javnih preduzeća ponudio mogućnost za dodatnu zaradu.

  (2) detaljnije
 • medijana-djubrari.jpg

  “Čist grad, duga ljubav”

  70 odsto Nišlija, prema rečima direktora JKP “Medijana” Bratislava Vučkovića, zadovoljno je higijenom u gradu. Ipak, Vučković kaže da bi jedan deo Nišlija trebalo da vodi više računa o čistoći u gradu.

  (6) detaljnije
 • deponija-ispred-Ei

  Čišćenje deponije kod Elektronske industrije

  Radnici niške gradske čistoće od četvrtka će raditi na uklanjanju smeća koje je na parkingu ispred Ei ostalo nakon otapanja snega koji je tamo odlagan, najavljeno iz JKP Medijane.

  (5) detaljnije
 • deponija-na-bulevaru9

  Niš: deponija na Bulevaru (foto)

  Iz desetak kontejnera u Romanijskoj ulici, iza Zone 1, Medijana već danima ne odvozi smeće. Problem su, kažu u ovom preduzeću, automobili koji su parkirani pored.

  (9) detaljnije
 • radisavljevic

  "Mediana u dugovima zbog Grada"

  Direktor JKP Mediana Niš optužio gradske čelnike da kašnjenjem u plaćanju za izvršene usluge, uništavaju najveće komunalno preduzeće.  

  (18) detaljnije
 • Smetlišta na niškim izletištima

  Iako hiljade građana tradicionalno Uskršnje i prvomajske praznike provodi u prirodi, kanti za otpatke nema dovoljno a gradska čistoća u to vreme ne radi.

  (7) detaljnije