Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

hidroelektrana

 • zavojsko

  Nivo Zavojskog jezera opet nizak, prioritet proizvodnja struje

  Prekomerno ispuštanje vode kako bi se proizvodila struja, ali i suša koja traje mesecima, učinili su da Zavojsko jezero kod Pirota opet više liči na prizor iz postapokaliptičnih filmova, nego na biser turističke ponude grada. Pad nivoa jezera ne utiče na živi svet u njemu, jer se ribe povlače tamo gde ima vode, ali ipak se pokazuje da je proizvodnja struje, zbog čega je i nastalo to veštačko jezero, iznad zaštite prirodne sredine.

  (17) detaljnije
 • vučje

  Manifestacija "Teslin dan" u subotu u Vučju i Leskovcu

  Sutra, 10. jula, širom sveta obeležava se Dan nauke, a u Leskovcu i Vučju će biti održana manifestacija "Teslin dan" posvećena naučniku Nikoli Tesli. Svečano otvarenje će biti od 13 sati u dvorištu Hidroelektrane u Vučju, gde će biti postavljena maketa Teslinog tornja od skoro 4 metra, kao i bronzana bista Nikole Tesle.

  detaljnije
 • MHE u blizini Vlasotinca foto Tamara Todorovic

  Ekolozi pozdravljaju zabranu MHE u Vlasotincu i pitaju šta sa onim koje su izgrađene

  Na Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, svetska organizacija za prirodu WWF poziva Vladu Srbije i nadležna ministarstva da preispitaju svoje odluke o nastavku subvencionisanja malih hidroelektrana i upozoravaju da se decenijama unazad loše upravlja vodnim resursima. Doprinos zaštiti voda na teritoriji opštine Vlasotince nedavno su dali i odbornici, koji su glasali za Odluku o zabrani izgradnje MHE na njihovoj teritoriji. Da odluka stiže kasno upozoravaju iz udruženja Bitka za Vlasinu, jer se ovaj kraj već suočava sa posledicama zbog već izgrađenih.

  (6) detaljnije
 • Investitor tvrdi da je informisao meštane o radovima još 2013. godine

  Stručnjaci: MHE remete prirodu, a služe samo za bogaćenje pojedinaca i interesnih grupa

  Srbija je država deficitarna vodama, a i pored toga, projekcije su da bi mogla da dostigne i broj od preko 1.000 malih hidroelektrana. Opšti zaključak predavanja na niškom Univerzitetu, na kome su učestvovali profesori iz oblasti pogođenih izgradnjom malih hidroelektrana, bio je da one remete vodotokove, doprinose klimatskim promenama i negativno utiču na biljke i životinje, a da služe jedino da se bogate pojedinci i interesne grupe.

  (8) detaljnije
 • hidroelektrane

  Građani pokrenuli peticiju protiv izgradnje hidroelektrana na Nišavi

  Zato što žele da upoznaju građane sa time kolika je šteta nastala izgradnjom hidroelektrana "Crveni breg" i "Vrgudinac" na reci Nišavi, grupa građana "Niš-grad koji volim" organizuje u subotu, 2. novembra potpisivanje peticije za očuvanje i zaštitu reke od izgradnji ovakvih postrojenja.

  (16) detaljnije
 • hidroelektrana

  Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

  Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

  detaljnije
 • Nivo jezera opao za dvadesetak metara poslednjih meseci

  Zbog ispuštanja vode ugrožen živi svet na Zavojskom i Vlasinskom jezeru

  Zidine nekadašnjih kuća, spomenici, grobovi i istrulela obuća, isplivali su ovih dana iz Zavojskog jezera kod Pirota, nakon što je hidroelektrana Pirot prekomerno ispustila vodu iz jezera. Osim nadrealnih slika, ribolovci i ljubitelji prirode zabrinuti su za živi svet u jezeru i oko njega. Zbog radova na hidroelektrani ispušteno i Vlasinsko jezero.

  (6) detaljnije
 • Brišu se mini-hidroelektrane iz prostornog plana

  Bez mini-hidroelektrana na Jermi i njenim pritokama

  Glavni zaključak Javne rasprave povodom predstavljanja nacrta Prostornog plana Specijalnog rezervata prirode Jerma je brisanje mini-hidroelektrana iz prostornog plana ovog područja koji je pod zaštitom države. Od 78 primedbi građana, institucija i nevladinog sektora, većina se odnosila na gradnju mini-elektrana.

  (4) detaljnije
 • Planinske reke se prevode cevima u male hidroelektrane

  Trivan: Neću se pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima

  Izvor svih problema zbog kojih se osporava gradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima je, kako je za Insajder izjavio ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, taj što je Zakonom o zašiti prirode uopšte to dozvoljeno. Zato najavljuje da će pokrenuti inicijativu za izmenu Zakona.

  detaljnije
 • Protest protiv izgradnje hidroelektrane u Rakiti

  Opet protest protiv gradnje hidroelektrana, ovog puta u selu Rakita kod Babušnice

  Aktivisti Saveza mesnih zajednica Stare planine pridružili su se protestu meštana sela Rakita nadomak Babušnice, koji se se okupili u subotu 23. juna, na dan održavanja Međunarodnog uspona na Ruj, da iskažu svoje nezadovoljstvo povodom izgradnje mini hidroelektrane na Rakitskoj reci.

  (3) detaljnije
 • jovanovic

  Jovanović nakon vraćanja zahvalnice: Privatniku daju reke za velike pare

  Dok se ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan protivi izgradnji malih hidrocentrala na zaštićenim područjima, kako kaže Aleksandar Jovanović iz Saveza mesnih zajednica na Staroj planini, Ministarstvo građevine “štanca” dozvole za masovnu izgradnju hidrocentrala u zaštićenim područjima. Zahvalnicu Ministarstvu ekologije je vratio, jer kako kaže, posao nije završen.

  (3) detaljnije
 • Aleksandar Jovanović

  Odbio zahvalnicu Ministarstva i stao u odbranu reka na Staroj planini

  Zato što se protiv volje građana i struke kreće u izgradnju malih hidroelektrana na Staroj planini, jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju Aleksandar Jovanović odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, jer kaže da njima ne trebaju pohvale, već reke.

  (5) detaljnije
 • toplodolska

  Ministar Trivan: Hidrocentrale u okolini Pirota narušavaju životnu sredinu

  Problem meštana sela Temska samo je jedna priča o gradnji hidrocentrala i hidroelektrana u okolini Pirota i narušavanju netaknute prirode u ovom delu južne Srbije, a da bi tome trebalo da se stane na put, baš u Pirotu, potvrdio je i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Ipak, on nije precizirao na koji način će se država izboriti sa ovim problemom.

  (8) detaljnije
 • Hoće li ovog puta doći do konstruktivnog rešenja?

  Temštani morali preko Vučića da potraže rešenje svog problema

  Zbog toga što je lično predsedniku Aleksandru Vučiću, dok je boravio u Pirotu, izneo probleme meštana Temske, koji se tiču prevođenja Toplodolske reke u Hidroelektranu “Zavoj”, Aleksandar Jovanović je dobio obećanje od predsednika da će mu se ministar energetike Aleksandar Antić konačno javiti i razgovarati sa njim. Jovanović kaže da je nakon toga dobio poziv iz kabineta ministra sa kojim bi uskoro trebalo da se sastane.

  (2) detaljnije
 • Tražiće razgovor sa premijerkom i predsednikom zbog Toplodolske reke

  Više od 1.000 ljudi se pomolilo za spas Toplodolske reke

  Celo selo, ali i ribolovci, ekolozi, planinari i gosti iz Bugarske, nedavno su se okupili u Krivom viru - mestu iznad Temske kod Pirota, ne bi li se pomolili za spas Toplodolske reke, koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da se prevede u Hidroelektranu "Zavoj", kaže organizator skupa Aleksandar Jovanović. Meštani smatraju da će tako izgubiti vodu, pa su performansom želeli da ukažu na problem.

  (3) detaljnije
 • Da li je jača molitva bogu ili vlast?

  Meštani Temske organizuju akciju za spas Toplodolske reke

  Zbog mogućeg isušivanja Toplodolske reke, meštani Temske organizovaće “molitvu za spas”, za koju se nadaju da će biti jača od države, koja je odlučila da se reka prevede u Zavojsko jezero, a time bi oni, kako kažu, ostali bez vode i postali “ekološke izbeglice”. Zato će se u petak 21. jula okupiti i “protestovati” protiv ove odluke.

  detaljnije
 • hidroelektrana

  Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struju [video]

  Svega 26 godina nakon oslobođena od Turaka, nadomak Leskovca počela je sa radom hidroelektrana koja od 1903. do danas kontinuirano napaja strujom elektro-mreže Srbije.

  (2) detaljnije
 • Zabrinuti da će reka zbog Hidroelektrane nestati; foto: Aleksandar Jovanović

  Meštani Temske i drugih pirotskih sela zabrinuti zbog mogućeg isušivanja reka

  Povodom najave ministra energetike Aleksandra Antića o nastavku radova na prevođenju Toplodolske reke u Hidroelektranu “Zavoj”, meštani Temske i okolnih sela zabrinuti su da će zbog toga nestati sav biljni i životinjski svet, ali i “život u tom delu Stare planine”. Gradonačelnik Pirota kaže da je rano da se priča o tome, a stručnjaci smatraju da mora da se obezbedi ekološki minimum.

  (6) detaljnije
 • gradsko-kupaliste-pirot-ponovo-radi.jpg

  Pirotsko kupalište ponovo otvoreno za kupače

  Nakon što je zbog pojave algi gradsko kupalište u Pirotu prestalo sa radom usled nedostatka vode zbog posebnog režima koji diktira Hidroelektrana “Đerdap", dogovoreno je da se kupalište ponovo otvori i da se voda za prečišćavanje obezbedi za naredne 2 nedelje.

  detaljnije
 • gk-pi-2.jpg

  Pirotsko kupalište zatvoreno za kupače zbog algi

  Zbog pojave algi u vodi od utorka ne radi gradsko kupalište u Pirotu, a razlog je, kažu nadležni, nedostatak vode za prelivanje i prečišćavanje vode u bazenu zbog posebnog režima rada koji diktira Hidroelektrana Đerdap.

  (1) detaljnije