Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

informacione tehnologije

 • Coworking hub

  IT i drugim preduzetnicima na raspolaganju dva nova zajednička prostora za rad u Nišu

  Preduzetnici i frilenseri u Nišu imaju mogućnost da rade u dva nova co-working prostora – "No Limit Hub"-u u centru grada i "Think Innovative Hub"-u u Elektronskoj industriji. Iz oba prostora kažu da su potpuno opremljeni za potrebe biznisa.

  (7) detaljnije
 • mlada-it-firma-foto-nignite

  Mlada niška IT kompanija kreira softvere za industrije širom sveta

  Softverska rešenja za kompanije u industrijskom sektoru produkt su mlade niške IT kompanije Nignite koja nakon pet godina postojanja uspešno posluje na svetskom i domaćem tržištu. Nastala kao ideja mladih programera da stvore kompaniju koja će, kako kažu, biti lider u oblasti softverskog inženjerstva, Nignite danas zapošljava više od 20 mladih stručnjaka iz oblasti programerstva, arhitekture i dizajna.

  (4) detaljnije
 • Tastatura

  U Niš dolaze svetski developeri, istovremeno i IT sajam zapošljavanja

  Oni koji bi da se zaposle u sektoru informacionih tehnologija ili žele da čuju predavanja svetskih stručnjaka iz ove oblasti, mogu da posete "ITkonekt" konferenciju koja je najavljena za 20. april u Hotelu "Tami" u Nišu. Organizatori najavljuju i prisustvo guglovog developera iz Velike Britanije Harija Robertsa kao i uključenje svetskog java stručnjaka Adama Biena.

  detaljnije
 • Tastatura

  U Nišu predavanja za mlade o poslovima iz oblasti IT-ja

  Pošto se često možemo čuti kako je IT industrija jedna je od tri najveće izvozne grane trenutno u Srbiji i da je Niš jedan od važnijih gradova na mapi IT industrije, tema predavanja "Poslovi #za5" biće zanimanja iz ove oblasti. Predavanja su najavljena za 10. april na Elektronskom fakultetu.

  (3) detaljnije
 • hakovanje

  O trendovima u tehnologiji na konferenciji u Nišu

  Razvoj mobilnih aplikacija i računarska bezbednost teme su osme konferencije o informacionim tehnologijama Technology ’n’ Trends (T’n’T) koja se 4. i 5. aprila održava u Startap centru Elektronskog fakulteta u Nišu.

  detaljnije
 • miticon

  Novine u IT svetu, veštačka inteligencija i "Big Data" - teme prvog "Miticon meetup"-a

  Veliki broj studenata i onih koji su zainteresovani za nove tehnologije posetio je prvi "Miticon meetup" koji je održan u Nišu, kažu organizatori, a prisutni su saznali kako da se bave tehnologijom na pravi način, ali i koje su novine u IT industriji, u kom smeru ide veštačka inteligencija i šta je Kotlin.

  (5) detaljnije
 • tehnologije

  U Nišu "Miticon meetup" - za sve koji žele da nauče više o novim tehnologijama

  Kako se baviti tehnologijom na pravi način, priče o "DevOpsu", treba li naučiti Kotlin, Big Data ispod površine - neke su od tema na koje će se govoriti u Nišu, na prvom "Miticon meetup"-u koji se održava na Elektronskom fakultetu, u petak 8. februara.

  (1) detaljnije
 • Frame summit Nikola Bozinovic predavanje

  Na "Frame Summit"-u najavljena mogućnost otvaranja novih programa na fakultetima

  O načinu rada najvrednijeg srpskog start-apa "Frame"-a, firme koja je prodata za skoro 200 miliona dolara američko-indijskoj kompaniji "Nutanix", njenim počecima, te novim izazovima, čulo je više od 200 ljudi koje je okupio "Frame Summit - Niš, mesto sa koga je sve počelo". Jedan od osnivača "Frame"-a, Nišlija Nikola Božinović najavio je i mogućnost otvaranja novih programa na niškim fakultetima, "koji su vrlo dobro usmereni ka Frame-u".

  (7) detaljnije
 • nikola božinović

  Nikola Božinović: Niš treba da bude grad IT-a

  Niš se oduvek pozicionirao kao grad elektronike, a kako kaže Nikola Božinović, sada treba da postane grad IT-a. Niš, Beograd i Srbija treba da uz SAD i Indiju, postanu centri velikog Nutanixa, firme kojoj je Božinović prodao svoj Frame za skoro 200 miliona dolara. U IT-u postoji manjak ljudi, navodi Božinović, a obrazovanje mora da prati tehnološke svetske tokove.

  (6) detaljnije
 • frilensing

  Frilensing - mogućnost da mladi sami kreiraju svoj radni dan

  Savremeni trendovi poslovanja iznedrili su nova zanimanja među kojima su i “digitalni nomadi“ ili lokacijski nezavisni frilenseri. Mlada frilenserka iz Niša Nina Simonović kaže da su prednosti ove profesije što radni prostor može biti bilo koje mesto na kome može da se “prikači” na internet, kao i to što je radno vreme fleksibilno, a smanjuju se i troškovi poslovanja.

  (4) detaljnije
 • protok tim

  Nišlije pokrenule digitalni radio na kome govore o tehnologiji

  Sa idejom da svima približe moderne tehnologije, Nišlije su kreirale Protok - digitalni radio na kome u svojim emisijama razgovaraju o novim tehnološkim alatima i o tome kako mogu da se koriste na najbolji način.

  (2) detaljnije
 • Sajam zapošljavanja

  Sajam zapošljavanja i IT konferencija u Nišu

  Na sajmu koji će se održati 17. aprila od 11:30 posetici će obilaziti štandove sa čipovanom narukvicom na kojoj će biti njihovi podaci i pomoću koje će stupiti u kontakt sa kompanijama, a kako najavljuju organizatori iz organizacije ITkonekt , tokom manifestacije će Oficirskim domom šetati roboti.

  (1) detaljnije
 • Zatvaranje Veb samita

  Nišlijke učestvovale na konferenciji u Lisabonu koju je otvorio Stiven Hoking

  Na jednoj od najvećih evropskih konferencija o tehnologiji, koja je i ove godine održana u Lisabonu, među skoro 60.000 učesnika našle su se i 3 Nišlijke iz HTEC-a. Čule su inspirativne govornike iz velikih svetskih firmi, kažu, a deo vremena su posvetile obilasku Lisabona koji je “čaroban grad”.

  detaljnije
 • Dron

  “Dan dronova” ponovo na Elektronskom fakultetu u Nišu

  Manifestacija koja ima za cilj, kako kažu organizatori, da pokaže da su dronovi “najbrže rastući segment avijacije”, ali i odlična platforma za razvoj inovativnog preduzetništva mladih, održaće se u četvrtak 2. novembra na Elektronskom fakultetu u Nišu, od 13 sati.

  detaljnije
 • Dodela nagrada

  Učenici iz Niša i Leskovca pobedili na takmičenju iz informatike

  Za razvoj video igre koju je nazvao "Lights out", prvo mesto u informatičkom takmičenju za učenike srednjih škola “RAF Challenge 2017”, osvojio je Nišlija Miloš Vukadinović iz Gimnazije “Svetozar Marković”, dok je drugonagređeni Miroslav Ilić iz Tehničke škole “Rade Metalac” iz Leskovca.

  (1) detaljnije
 • Seminar traje do 4. marta; ilustracija; foto: Flickr

  Seminar o pametnim tehnologijama za Nišlije

  Savremeni trendovi i inovacije u oblasti informacionih tehnologija, elektroenergetika, robotika, izumi i način na koji funkcionišu, neke su od tema seminara “Smart Technologies” koji se od 27. februara do 4. marta održava na Elektronskom fakultetu u Nišu.

  detaljnije
 • Foto-Kickstarter.jpg

  Nišlija u timu koji omogućava da domom upravljate izdaleka

  Da u svom domu uključite grejanje, isključite bojler, podesite temperaturu ili kontrolišete svetla čak i kad ste kolimetrima daleko od njega svojim izumom omogućio je inženjerski tim iz Srbije, u kom je i Nišlija Milan Veljković.

  (2) detaljnije