Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

informacione tehnologije

  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
  • noc-istrazivaca-foto-promo

    "Noć istraživača" na jugu: U Nišu hod po vodi, u Pirotu o štednji novca, u Leskovcu spoj plesa i hemije

    Niš, Leskovac i Pirot su među 24 grada u Srbiji gde će 14. put biti održana naučna manifestacija "Noć istraživača", na više lokacija. Ovogodišnji slogan je “Svetlost nauke”, programi su potpuno besplatni za posetioce, a organizatori najavljuju radionice, izložbe, igre, takmičenja, kvizove i uživo izvođenje eksperimenata.

    detaljnije
  • gejming igre

    O primeni najnovijih tehnologija u gejmingu i filmovima na Elektronskom fakultetu u Nišu

    “Motion capture” tehnologija, koja je postala važna u razvoju video-igara i filmova jer povećava realističnost likova, tema je meetup-a koji će biti održan u četvrtak, 23. februara, od 17 sati, na Elektronskom fakultetu u Nišu. Iz Asocijacije industrije video-igara Srbije (SGA) kažu da je ulaz besplatan, ali da je potrebno prijaviti se.

    detaljnije
  • InfoJam Pavle Zlatić

    Održan “InfoJam” u Nišu - ljudima su vesti "preko glave"

    Oko 50 medijskih stručnjaka, novinara, urednika, menadžera i programera iz cele Srbije učestvovalo je u događaju “InfoJam” u prostorijama Naučno-tehnološkog parka u Nišu. Jedna od poruka je da 38% ljudi aktivno izbegava da čita vesti jer ih im je “preko glave”, ali da se jedna od šest osoba svake nedelje informiše kroz digitalne biltene.

    detaljnije
  • roboti 12

    Južnjački roboti i aplikacije za poljoprivredu, selidbe, rulet i biblioteku

    Digitalna biblioteka, aplikacija za pomoć pri selidbama, roboti za zaprašivanje poljoprivednih zasada i digitalni rulet - neki su od 77 radova koje su đaci i studenti predstavili na Elektronskom fakultetu u Nišu, u okviru konferencije "IEESTEC".

    (1) detaljnije
  • Dete kuca laptop internet

    Roditeljstvo u digitalnom svetu - besplatni kursevi o bezbednosti dece na internetu

    Roditelji koji žele da nauče više o pravilnom usmeravanju dece za korišćenje novih tehnologija mogu se prijaviti na besplatan kurs koji će držati pedagog i eksperti za zaštitu dece na internetu i inovacije u obrazovanju. Reč je o paketu onlajn kurseva koje realizuju “Krojačeva škola” i Fondacija za otvoreno društvo.

    (1) detaljnije
  • mobilni

    Niški srednjoškolci prikupljaju telefone i tablete za đake koji ih nemaju, a trebaju im za nastavu na daljinu

    Kako bi pomogli učenicima osnovnih i srednjih škola koji su u teškoj finansijskoj situaciji i onima koji nemaju mogućnosti da prate onlajn nastavu, neformalna grupa niških srednjoškolaca PRLMNT priključila se akciji "Vršnjaci vršnjacima" u kojoj se prikupljaju stari telefoni ili tableti koji još rade i doniraju onima kojima su potrebni.

    (6) detaljnije
  • Naučno-tehnološki park Niš otvaranje jun 20202 foto Južne vesti Jovana Adamović

    Deceniju od početka projekta otvoren Naučno-tehnološki park u Nišu, opremanje tek sledi

    Predsednik Srbije Aleksandar Vućić i premijerka Ana Brnabić otvorili su Naučno-tehnološki park u Nišu, 12 dana pred izbore, a više od deset godina nakon što je projekat izrađen. Vučić je rekao da će se u zgradi koja je namenjena start-ap kompanijama razvijati i "blokčejn" tehnologija, a obećao i izmenu zakona iz ove oblasti.

    (49) detaljnije
  • master studije

    Najavljeno otvaranje Srpsko-korejskog informatičkog centra u Nišu

    Do kraja ove godine Niš bi trebalo da dobije Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar (SKIP), najavljuju iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali još nije poznato gde će se nalaziti. Takav centar već dve godine postoji u Beogradu, a kažu da se u njemu obučavaju državni službenici i građani u oblasti informacionih tehnologija i očekuju da tako bude i u Nišu.

    (5) detaljnije
  • bulatovic

    Od košnica do katastra - sistem koji pomaže lokalni razvoj

    Unapređenje sistema zaštite od požara, efikasnije usluge ka građanima i preduzećima, mapiranje košnica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa razvoj turizma - samo su neki od projekata koje će u 19 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Niš, Leskovac, Aleksinac i Vranje, unaprediti Geografski informacioni sistem, a čiju implementaciju podržava EU.

    (2) detaljnije
  • Coworking hub

    IT i drugim preduzetnicima na raspolaganju dva nova zajednička prostora za rad u Nišu

    Preduzetnici i frilenseri u Nišu imaju mogućnost da rade u dva nova co-working prostora – "No Limit Hub"-u u centru grada i "Think Innovative Hub"-u u Elektronskoj industriji. Iz oba prostora kažu da su potpuno opremljeni za potrebe biznisa.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: