Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

informacione tehnologije

 • mobilni

  Niški srednjoškolci prikupljaju telefone i tablete za đake koji ih nemaju, a trebaju im za nastavu na daljinu

  Kako bi pomogli učenicima osnovnih i srednjih škola koji su u teškoj finansijskoj situaciji i onima koji nemaju mogućnosti da prate onlajn nastavu, neformalna grupa niških srednjoškolaca PRLMNT priključila se akciji "Vršnjaci vršnjacima" u kojoj se prikupljaju stari telefoni ili tableti koji još rade i doniraju onima kojima su potrebni.

  (6) detaljnije
 • Naučno-tehnološki park Niš otvaranje jun 20202 foto Južne vesti Jovana Adamović

  Deceniju od početka projekta otvoren Naučno-tehnološki park u Nišu, opremanje tek sledi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vućić i premijerka Ana Brnabić otvorili su Naučno-tehnološki park u Nišu, 12 dana pred izbore, a više od deset godina nakon što je projekat izrađen. Vučić je rekao da će se u zgradi koja je namenjena start-ap kompanijama razvijati i "blokčejn" tehnologija, a obećao i izmenu zakona iz ove oblasti.

  (49) detaljnije
 • master studije

  Najavljeno otvaranje Srpsko-korejskog informatičkog centra u Nišu

  Do kraja ove godine Niš bi trebalo da dobije Srpsko-korejski informatičko-pristupni centar (SKIP), najavljuju iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ali još nije poznato gde će se nalaziti. Takav centar već dve godine postoji u Beogradu, a kažu da se u njemu obučavaju državni službenici i građani u oblasti informacionih tehnologija i očekuju da tako bude i u Nišu.

  (5) detaljnije
 • bulatovic

  Od košnica do katastra - sistem koji pomaže lokalni razvoj

  Unapređenje sistema zaštite od požara, efikasnije usluge ka građanima i preduzećima, mapiranje košnica, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa razvoj turizma - samo su neki od projekata koje će u 19 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i Niš, Leskovac, Aleksinac i Vranje, unaprediti Geografski informacioni sistem, a čiju implementaciju podržava EU.

  (2) detaljnije
 • Coworking hub

  IT i drugim preduzetnicima na raspolaganju dva nova zajednička prostora za rad u Nišu

  Preduzetnici i frilenseri u Nišu imaju mogućnost da rade u dva nova co-working prostora – "No Limit Hub"-u u centru grada i "Think Innovative Hub"-u u Elektronskoj industriji. Iz oba prostora kažu da su potpuno opremljeni za potrebe biznisa.

  (7) detaljnije
 • mlada-it-firma-foto-nignite

  Mlada niška IT kompanija kreira softvere za industrije širom sveta

  Softverska rešenja za kompanije u industrijskom sektoru produkt su mlade niške IT kompanije Nignite koja nakon pet godina postojanja uspešno posluje na svetskom i domaćem tržištu. Nastala kao ideja mladih programera da stvore kompaniju koja će, kako kažu, biti lider u oblasti softverskog inženjerstva, Nignite danas zapošljava više od 20 mladih stručnjaka iz oblasti programerstva, arhitekture i dizajna.

  (4) detaljnije
 • Tastatura

  U Niš dolaze svetski developeri, istovremeno i IT sajam zapošljavanja

  Oni koji bi da se zaposle u sektoru informacionih tehnologija ili žele da čuju predavanja svetskih stručnjaka iz ove oblasti, mogu da posete "ITkonekt" konferenciju koja je najavljena za 20. april u Hotelu "Tami" u Nišu. Organizatori najavljuju i prisustvo guglovog developera iz Velike Britanije Harija Robertsa kao i uključenje svetskog java stručnjaka Adama Biena.

  detaljnije
 • Tastatura

  U Nišu predavanja za mlade o poslovima iz oblasti IT-ja

  Pošto se često možemo čuti kako je IT industrija jedna je od tri najveće izvozne grane trenutno u Srbiji i da je Niš jedan od važnijih gradova na mapi IT industrije, tema predavanja "Poslovi #za5" biće zanimanja iz ove oblasti. Predavanja su najavljena za 10. april na Elektronskom fakultetu.

  (3) detaljnije
 • hakovanje

  O trendovima u tehnologiji na konferenciji u Nišu

  Razvoj mobilnih aplikacija i računarska bezbednost teme su osme konferencije o informacionim tehnologijama Technology ’n’ Trends (T’n’T) koja se 4. i 5. aprila održava u Startap centru Elektronskog fakulteta u Nišu.

  detaljnije
 • miticon

  Novine u IT svetu, veštačka inteligencija i "Big Data" - teme prvog "Miticon meetup"-a

  Veliki broj studenata i onih koji su zainteresovani za nove tehnologije posetio je prvi "Miticon meetup" koji je održan u Nišu, kažu organizatori, a prisutni su saznali kako da se bave tehnologijom na pravi način, ali i koje su novine u IT industriji, u kom smeru ide veštačka inteligencija i šta je Kotlin.

  (5) detaljnije
 • tehnologije

  U Nišu "Miticon meetup" - za sve koji žele da nauče više o novim tehnologijama

  Kako se baviti tehnologijom na pravi način, priče o "DevOpsu", treba li naučiti Kotlin, Big Data ispod površine - neke su od tema na koje će se govoriti u Nišu, na prvom "Miticon meetup"-u koji se održava na Elektronskom fakultetu, u petak 8. februara.

  (1) detaljnije
 • Frame summit Nikola Bozinovic predavanje

  Na "Frame Summit"-u najavljena mogućnost otvaranja novih programa na fakultetima

  O načinu rada najvrednijeg srpskog start-apa "Frame"-a, firme koja je prodata za skoro 200 miliona dolara američko-indijskoj kompaniji "Nutanix", njenim počecima, te novim izazovima, čulo je više od 200 ljudi koje je okupio "Frame Summit - Niš, mesto sa koga je sve počelo". Jedan od osnivača "Frame"-a, Nišlija Nikola Božinović najavio je i mogućnost otvaranja novih programa na niškim fakultetima, "koji su vrlo dobro usmereni ka Frame-u".

  (7) detaljnije
 • nikola božinović

  Nikola Božinović: Niš treba da bude grad IT-a

  Niš se oduvek pozicionirao kao grad elektronike, a kako kaže Nikola Božinović, sada treba da postane grad IT-a. Niš, Beograd i Srbija treba da uz SAD i Indiju, postanu centri velikog Nutanixa, firme kojoj je Božinović prodao svoj Frame za skoro 200 miliona dolara. U IT-u postoji manjak ljudi, navodi Božinović, a obrazovanje mora da prati tehnološke svetske tokove.

  (6) detaljnije