Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

inspekcija

 • Bora gimnazija

  Prosvetna inspekcija u vanrednoj kontroli Gimnazije "Bora Stanković"

  Nakon optužbi profesora i kandidata na konkursu za direktora ugledne niške Gimnazije "Bora Stanković" da je favorizovan jedan kandidat i da su izbor pratile nepravilnosti i pretnje, iz niške Prosvetne inspekcije novinarima "Južnih vesti" stigao je odgovor da je u toku vanredni inspekcijski nadzor u ovoj školi.

  (10) detaljnije
 • dom trebunje foto lj.m

  Nakon inspekcijskog nadzora, smenjen direktor Doma za ometene kod Blaca

  Nakon što je pre nešto više od nedelju dana pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 25-godišnji Nišlija, Inspekcija Ministarstva za rad je tokom kontrole Doma za osobe ometene u razvoju u selu Trbunje kod Blaca utvrdila niz nepravilnosti u radu, zbog čega je "ekspresno" smenjen direktor ove ustanove Srđan Aničić, a za v. d. direktora je postavljena dr Dragijana Tijanić.

  (3) detaljnije
 • visoka medicinska skola cuprija

  Inspekcija u Ćupriji ponovo proverava ugovore Laketića i ostalih naprednjaka

  Prosvetna inspekcija počela je ponovnu kontrolu u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, piše BIRN, i trajaće do kraja marta. Ispituje se da li su nastavnici angažovani u skladu sa zakonom u ovoj školi, a među spornim nastavnicima je i narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić.

  (3) detaljnije
 • trg vlasotince

  Vlasotinčani se žale na buku, inspekcija “radi na problemu”

  Zbog buke i glasne muzika koja dolazi iz kafića i pekare na Trgu oslobođenja u Vlasotincu, stanovnici zgrada kažu da nemaju mira i noću ne mogu da spavaju. U komunalnoj inspekciji objašnjavaju da je za buku nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine koja, kako su rekli, “radi na slučaju”.

  (2) detaljnije
 • kosarka

  Samo Leskovac na jugu Srbije ima sportskog inspektora

  Uprkos Zakonu o sportu, Leskovac jedini na jugu Srbije ima sportskog inspektora, dok Niš zakon ni treću godinu od kako je usvojen ne primenjuje i još čeka da se sistematizacijom reši to radno mesto. Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru ni u Vranju, Prokuplju i Pirotu nema inspektora koji bi trebalo da nadgledaju rad klubova i pojedinaca u oblasti sporta.

  (1) detaljnije
 • opština medijana

  U Medijani otpustili višak zaposlenih, pa ih vratili kroz "stručno osposobljavanje"

  Nakon što je inspekcija utvrdila da u Medijani sa ugovorima na određeno vreme i privremeno povremenim-poslovima radi više ljudi nego što zakon dozvoljava, prema izveštaju Opštine, otpušteni su članica SNS Mima Živković i funkcioner iste stranke Danijel Arsenković. Ipak, u Medijani su pronašli način da zaobiđu nalog inspekcije, pa su ovaj dvojac, kako kaže načelnik opštinske Uprave Saša Markešić, uposlili kroz program za "stručno osposobljavanje".

  (9) detaljnije
 • Suzana Kostić

  Inspekcija naložila Savetu Fakulteta umetnosti da smeni dekanicu Kostić

  Savetu niškog Fakulteta umetnosti, koji je pre nekoliko meseci protivzakonito ponovo izabrao Suzanu Kostić za dekanicu, Inspekcija Ministarstva prosvete je, kako kažu, naložila da je smeni i izabere novog dekana. Međutim, Savet je imao primedbe na to, dodaju, pa će tek nakon njihovog razmatranja, Inspekcija doneti konačnu odluku.

  (14) detaljnije
 • visoka medicinska skola cuprija

  Ministar Šarčević najavio smenu direktora škole u Ćupriji

  Zbog nezakonitosti koje je utvrdila prosvetna inspekcija moguća je smena direktora Visoke medicinske škole, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, a kao razlog navodi prekomerni upis studenata. Šarčević i dalje “ne veruje” da funkcioneri SNS, među kojima ima i onih sa juga Srbije, nezakonito rade u toj školi.

  (4) detaljnije
 • opština medijana

  Dvoje zaposlenih u Medijani nakon inspekcijske kontrole dobili otkaze

  Nakon inspekcijskog nadzora u kojem je utvrđeno da u Kabinetu predsednika Opštine Medijana Nebojše Kocića rade dvoje zaposlenih koji ne ispunjavaju uslove za to radno mesto, kao i da u Medijani radi više zaposlenih nego što je zakonom dozvoljeno, raskinut je ugovor o radu sa Mimom Živković i Danijelom Arsenkovićem. Ipak, zaposleni u Medijani kažu da oni i bez ugovora redovno dolaze u Opštinu i obavljaju poslove.

  (9) detaljnije
 • visoka medicinska skola cuprija

  "Inspekcija utvrdila - Jerkan i Laketić nezakonito predavači u Ćupriji"

  Iako je inspekcija Ministarstva prosvete naložila direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine nezakonite ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke - direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i prokupačkim poslanikom Darkom Laketićem, oni su i dalje predavači.

  (11) detaljnije
 • pare

  Umesto da smanji nezakonito uvećane plate, “Gorica” tužila inspekciju

  Iako je niškom Javno-komunalnom preduzeću "Gorica” još pre godinu dana naloženo da smanji nezakonito povećane plate i višak para koje su, kako kažu u Budžetskoj inspekciji, isplaćivane onima na rukovodećim položajima vrati u budžet Niša, u ovoj inspekciji tvrde da je niško pogrebno preduzeće samo delimično korigovalo zarade, ali više detalja ne iznose, jer ih je “Gorica” tužila i sudski spor je u toku.

  (5) detaljnije
 • opstina medijana

  U Medijani kriju ugovore o radu zaposlenih u Kabinetu predsednika ove Opštine

  Ugovore o radu sa eventualnim aneksima između Opštine Medijana i dvoje radnika koji su, uprkos tome što ne ispunjavaju uslove, zaposleni u Kabinetu predsednika Opštine Nebojše Kocića, iz ove jedinice lokalne samouprave nisu dostavili novinarima Južnih vesti .

  (7) detaljnije
 • ulica aleksandra medvedeva

  I firma sa juga Srbije zapošljavala radnike "na crno" u Beogradu

  Nakon što je krajem avgusta u centru Beograda zatrpan zidom poginuo radnik, sprovedena je vanredna inspekcija beogradskih gradilišta. Rezultati inspekcije objavljeni su na sajtu Ministarstva rada, označene su firme i poslodavci koji drže radnike "na crno", a među njima se nalazi i "Crna trava gradnja", sa 2 zaposlena koja nemaju ugovore.

  (2) detaljnije
 • opstina medijana

  Protivzakonita zapošljavanja u Opštini Medijana - partijske knjižice, viškovi i manjak iskustva

  To što nemaju zakonom predviđeno radno iskustvo, nije sprečilo predsednika Opštine Medijane Nebojšu Kocića da pri svom kabinetu zaposli na određeno vreme dva službenika. I dok Upravna inspekcija, uz pretnju novčanom kaznom, nalaže da se spornim službenicima da otkaz, predsednik Opštine Kocić ne želi da komentariše da li oni i dalje rade. Pored toga, inspekcija je utvrdila i da je u Medijani tokom 2018. zapošljeno više osoba, nego što to zakon propisuje.

  (53) detaljnije
 • ekg

  Niš jedini nema Savetnika za prava pacijenata

  Sve lokalne samouprave imaju Savetnika za prava pacijenata, kaže šef Odseka zdravstvene inspekcije Nišavskog okruga Goran Stamenković, a ova institucija, koja treba da pomogne i rešava žalbe građana, ne funkcioniše jedino u Nišu. U prethodnoj godini, kako objašnjava Stamenković, podneta je 71 prekršajna prijava protiv zdrastvenih radnika.

  (3) detaljnije
 • gradska uprava

  Grad Niš ima višak rukovodilaca i neefikasnu birokratiju

  Niška Gradska uprava nije dovoljno efikasna sa 17 sekretarijata, 4 službe i propisanih 850 zaposlenih, navodi šef odseka Upravne inspekcije za Nišavski okrug Gradimir Ćirković i zaključuje da ima previše rukovodilaca. Dodaje i da se poslovi u gradskoj administraciji često preklapaju, a da pomoćnici gradonačelnika, po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi, ne smeju da rade 2 posla.

  (18) detaljnije
 • radna knjizica

  Inspekcija rada: Više od 100 radnika u Nišu prijavilo da radi “na crno”

  Sve više građana se okuražuje da prijavi rad “na crno”, kaže načelnica odeljenja Inspekcije rada u Nišu Milica Kitanović Ljujić i dodaje da se njihov broj smanjio u odnosu na prethodne godine. Ona dodaje i da je veliki broj poslodavaca koji ne vodi računa o bezdnosnom i zdravstvenom aspektu zaposlenih.

  (9) detaljnije
 • trafike tc most leskovac

  Uklonjeno nekoliko trafika u Leskovcu, građani nezadovoljni

  Pet trafika u Leskovcu uklonjeno je jer su vlasnici objekte davali u zakup, čime su prekršili Odluku o postavljanju manjih montažnih objekata, a za upražnjena mesta uskoro će biti raspisana licitacija. Rešenja o uklanjanju napisana su za još 4 trafike, ali su vlasnici uložili žalbe, pa se čeka odluka drugostepene komisije o njihovom uklanjanju.

  detaljnije
 • aerodrom

  Grad Niš 3 godine znao, a ćutao o nezakonitostima na aerodromu

  Iako je još 2015. u svom izveštaju Džavna revizorska institucija ukazivala na protivzakonito uvećanja plata zaposlenih na Aerodromu “Konstantin Veliki”, niški Sekretarijat za komunalne delatnosti, kaže šefica Odseka budžetske inspekcije, je tek 3 godine kasnije ovaj protivzakonit čin prijavila inspekciji, a onda Veće smenilo direktora Vladicu Đurđanovića. Rukovodstvo niškog aerodroma tvrdi da je niška vlast znala i odabravala svaki potrošen dinar.

  (24) detaljnije
 • poreska uprava

  Poreska uprava i dalje krije podatke o poreskim kontrolama niških medija

  Iako je Poverenik za informacije od javnog značaja još pre mesec i po dana naložio Poreskoj upravi da novinarima "Južnih vesti" dostavi podatke o kontrolama niških medija, to do danas nije učinjeno.

  (3) detaljnije