Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

investicije

 • Auto-cistilice;-foto:-JV

  “Mediana” kupila nove kamione i mala vozila za čišćenje smeća i snega

  Uz obećanje da će Niš ubuduće biti čistiji grad od smeća i snega, Javno-komunalno preduzeće “Mediana” predstavilo je novu opremu - 5 auto-smećara, 5 kamiona za Zimsku službu i 7 auto-čistilica, a sve je plaćeno 1,85 miliona evra.

  (15) detaljnije
 • euroconfort jug 1 foto aleksandar kostic

  U novoj fabrici obuće u Svrljigu posao za oko 100 ljudi

  Nakon nekoliko meseci priprema, danas je i zvanično otvorena nova fabrika italijanskog investitora u Svrljigu u kojoj će se proizvoditi delovi obuće za tržište Evropske unije. U fabrici trenutno radi oko 40 ljudi, a do kraja naredne godine u ovoj firmi radiće, prema najavama, oko 100 Svrljižana.

  (9) detaljnije
 • aptiv leskovac

  Vučić otvorio fabriku u Leskovcu, posao za 3.000 građana

  Bez velike gužve i tradicionalnog presecanja crvene vrpce, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je u Leskovcu otvorio fabriku za proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju američkog investitora “Delfi”, odnosno “Aptiv Packard”. Za 2 godine, prema Vučićevim najavama, ovde će raditi 3.000 Leskovčana.

  (21) detaljnije
 • vučić

  Vučić u ponedeljak otvara fabriku u Leskovcu

  Fabriku za proizvodnju instalacija za automobilsku industriju koju u Leskovcu gradi američki investitor i u kojoj će posao naći 2.500 ljudi, prema najavama gradonačelnika Gorana Cvetanovića, u ponedeljak, 14. januara, otvoriće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (17) detaljnije
 • Konj Ambasador Niš

  U Nišu većina razvojnih projekata iz 2018. čeka sledeću godinu

  Veliki projekti poput početka izgradnje Regionalne deponije "Keleš", akva-parka, Veletržnice, "Niša na Nišavi", "Delta sitija", pa čak i biciklističkih staza i groblja za kućne ljubimce, koji su bili u Programu razvoja Niša za ovu godinu, nisu još ostvareni. Ipak, Gradsko veće je usvojilo i plan o razvojnim projektima koji bi trebalo da se urade sledeće godine, u kojem su mnogi ovogodišnji projekti, i koji nije ništa manje ambiciozan.

  (4) detaljnije
 • akva park

  Grad Niš ili odustaje od akva-parka ili ga sam gradi

  S obzirom na to da nema zainteresovanih investitora za gradnju akva-parka na Loznom kalemu, Grad mora da razmotri šta dalje sa ovim projektom i lokacijom, a načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte - KLERP Milan Ranđelović, kaže da su mogućnosti da se odustane od gradnje vodenog parka, ali i da ukoliko se proceni da je neophodan turistički sadržaj, Grad može da postane investitor.

  (12) detaljnije
 • akva park

  Niko se nije se javio na poziv da gradi akva-park u Nišu

  Licitacija za ustupanje niškog zemljišta firmi koja bi gradila akva-park na Loznom kalemu propala je, jer kako kažu u Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove, nije bilo zainteresovanih investitora.

  (14) detaljnije
 • program-razvoja-2019-javnarasprava-foto-jcm

  Program razvoja Niša - spisak potreba i želja, ali ne i obaveza

  I dok su kreatori Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu na javnoj raspravi o ovom dokumentu istakli da on služi da se i identifikuju potrebe i interesi grada, te da nije obavezno da će neki od projekata biti i urađeni naredne godine, neki od predstavnika niške opozicije istakli su da je reč o spisku želja i obećanja koja se godinama ne ostvaruju, poput deponije “Keleš “ i akva-parka.

  (8) detaljnije
 • Glavna autobuska stanica

  Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

  Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

  (38) detaljnije
 • tajms

  Niš u "Njujork tajmsu"

  Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. "Njujork Tajms" donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar. Ipak, Filip Bej, vlasnik firme koja gradi stambeni kompleks, kaže da članak ima najveći značaj za Niš i južnu Srbiju.

  (15) detaljnije
 • Muzička dvorana prostor

  Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

  Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

  (9) detaljnije
 • akva park

  Niš napokon raspisao poziv za gradnju akva-parka na Loznom kalemu

  Posle skoro decenije od kada su objavljivani prvi pozivi za prodaju zemljišta na Loznom kalemu za gradnju akva-parka, raspisan je javni poziv za investitore koji bi da grade ovaj sadržaj kod Niške Banje. Kakav će biti epilog novog pokušaja da se nađe graditelj vodenog parka u Nišu, znaće se 10. decembra, do kada se prikupljaju ponude.

  (5) detaljnije
 • akva park

  Javni poziv za izgradnju akva-parka u Nišu u poslednji čas

  Kako do novembra važi odobrenje Vlade Srbije na elaborat o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu, javni poziv koji se već duže vreme prolongira, trebalo bi da bude raspisan tokom ovog meseca. Posle pisma o namerama sa crnogorskom kompanijom, pisanja elaborata, traženja odobrenja za otuđenje zemljišta, Niš hvata poslednji voz da nađe investitora koji će da gradi vodeni park kod Niške Banje.

  (5) detaljnije
 • Džonson

  Koliko nas koštaju najveći investitori na jugu Srbije?

  Nedavno otvorene fabrike “Leoni”, “IMI” i “Cumtobel”, kao i one koje posluju na jugu Srbije već nekoliko godina - “Džonson elektrik”, “Olimpias group” i “Geox”, dobiće iz državne kase više od 85 miliona evra subvencija. Da bi im taj novac bio isplaćen moraju da ispune neke uslove, međutim novinarka NIN -a Petrica Đaković upozorava da država daje pare svih građana i kada obaveze nisu ispunjene i ističe da je zato potrebna stroža kontrola.

  (8) detaljnije
 • delonghi pogon

  U Leskovac stiže kompanija “DeLonghi”

  Italijanska kompanija “DeLonghi” koja se bavi proizvodnjom malih kućnih aparata, kako je “Južnim vestima” potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, zainteresovana je da novi pogon izgradi u Leskovcu.

  (3) detaljnije
 • eu zastava

  Gradovima na jugu skoro 100.000 evra od EU za privlačenje investicija

  Pirot, Dimitrovgrad, Leskovac, Merošina, Vlasotince, Surdulica i Blace će kroz razvojni program Evropske unije EU pro dobiti skoro 100.000 evra, za projekte koji su im odobreni i koji treba da unaprede njihove lokalne sredine kako bi bile privlačne za investitore.

  (2) detaljnije
 • Bojnik zgrada Opštine

  Skoro dva miliona evra za opštine na jugu Srbije od EU

  Za unapređenje poslovne infrastrukture sedam opština sa juga Srbije dobilo je skoro dva miliona evra za projekte koje finansira Evropska unija preko razvojnog programa EU pro. Niš, Doljevac, Sokobanja, Bojnik, Vranje, Vladičin Han i Bela Palanka dobijaju novac za opremanje industrijskih zona, za puteve, unapređenje komunalne i turističke infrastrukture.

  (1) detaljnije
 • Lidl Niš

  Otvaranje "Lidla" u Nišu i Leskovcu najavljeno za sledeću nedelju

  Nemački lanac supermarketa "Lidl", posle šest godina od najave njegovog dolaska u Niš, 11. oktobra konačno bi trebalo da otvori vrata potrošačima. Kako prenosi N1, "Lidl" se istog dana otvara i u Leskovcu.

  (19) detaljnije
 • cumtobel

  “Cumtobel” i zvanično počeo sa radom

  Na 40.000 kvadrata zvanično je otvorena fabrika led rasvete Cumtobel u niškom naselju Suvi Do. Proizvodnja je počela u julu i do sada je zaposleno oko 250 ljudi, a kako je najavljeno, kada počne da radi punim kapacitetom plan je da uposli 1.100 radnika.

  (4) detaljnije
 • cvetanovic

  Cvetanović najavio dolazak još jednog investitora u Leskovac

  Oko 2.000 Leskovčana moglo bi da dobije posao u italijanskoj fabrici koja proizvodi male kućne aparate sa kojom se, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, vode pregovori oko otvaranja pogona baš u ovom gradu.

  (7) detaljnije