Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

investicije

 • program-razvoja-2019-javnarasprava-foto-jcm

  Program razvoja Niša - spisak potreba i želja, ali ne i obaveza

  I dok su kreatori Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu na javnoj raspravi o ovom dokumentu istakli da on služi da se i identifikuju potrebe i interesi grada, te da nije obavezno da će neki od projekata biti i urađeni naredne godine, neki od predstavnika niške opozicije istakli su da je reč o spisku želja i obećanja koja se godinama ne ostvaruju, poput deponije “Keleš “ i akva-parka.

  (8) detaljnije
 • Glavna autobuska stanica

  Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

  Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

  (38) detaljnije
 • tajms

  Niš u "Njujork tajmsu"

  Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. "Njujork Tajms" donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar. Ipak, Filip Bej, vlasnik firme koja gradi stambeni kompleks, kaže da članak ima najveći značaj za Niš i južnu Srbiju.

  (15) detaljnije
 • Muzička dvorana prostor

  Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

  Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

  (9) detaljnije
 • akva park

  Niš napokon raspisao poziv za gradnju akva-parka na Loznom kalemu

  Posle skoro decenije od kada su objavljivani prvi pozivi za prodaju zemljišta na Loznom kalemu za gradnju akva-parka, raspisan je javni poziv za investitore koji bi da grade ovaj sadržaj kod Niške Banje. Kakav će biti epilog novog pokušaja da se nađe graditelj vodenog parka u Nišu, znaće se 10. decembra, do kada se prikupljaju ponude.

  (5) detaljnije
 • akva park

  Javni poziv za izgradnju akva-parka u Nišu u poslednji čas

  Kako do novembra važi odobrenje Vlade Srbije na elaborat o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu, javni poziv koji se već duže vreme prolongira, trebalo bi da bude raspisan tokom ovog meseca. Posle pisma o namerama sa crnogorskom kompanijom, pisanja elaborata, traženja odobrenja za otuđenje zemljišta, Niš hvata poslednji voz da nađe investitora koji će da gradi vodeni park kod Niške Banje.

  (5) detaljnije
 • Džonson

  Koliko nas koštaju najveći investitori na jugu Srbije?

  Nedavno otvorene fabrike “Leoni”, “IMI” i “Cumtobel”, kao i one koje posluju na jugu Srbije već nekoliko godina - “Džonson elektrik”, “Olimpias group” i “Geox”, dobiće iz državne kase više od 85 miliona evra subvencija. Da bi im taj novac bio isplaćen moraju da ispune neke uslove, međutim novinarka NIN -a Petrica Đaković upozorava da država daje pare svih građana i kada obaveze nisu ispunjene i ističe da je zato potrebna stroža kontrola.

  (8) detaljnije
 • delonghi pogon

  U Leskovac stiže kompanija “DeLonghi”

  Italijanska kompanija “DeLonghi” koja se bavi proizvodnjom malih kućnih aparata, kako je “Južnim vestima” potvrđeno u kabinetu gradonačelnika, zainteresovana je da novi pogon izgradi u Leskovcu.

  (3) detaljnije
 • eu zastava

  Gradovima na jugu skoro 100.000 evra od EU za privlačenje investicija

  Pirot, Dimitrovgrad, Leskovac, Merošina, Vlasotince, Surdulica i Blace će kroz razvojni program Evropske unije EU pro dobiti skoro 100.000 evra, za projekte koji su im odobreni i koji treba da unaprede njihove lokalne sredine kako bi bile privlačne za investitore.

  (2) detaljnije
 • Bojnik zgrada Opštine

  Skoro dva miliona evra za opštine na jugu Srbije od EU

  Za unapređenje poslovne infrastrukture sedam opština sa juga Srbije dobilo je skoro dva miliona evra za projekte koje finansira Evropska unija preko razvojnog programa EU pro. Niš, Doljevac, Sokobanja, Bojnik, Vranje, Vladičin Han i Bela Palanka dobijaju novac za opremanje industrijskih zona, za puteve, unapređenje komunalne i turističke infrastrukture.

  (1) detaljnije
 • Lidl Niš

  Otvaranje "Lidla" u Nišu i Leskovcu najavljeno za sledeću nedelju

  Nemački lanac supermarketa "Lidl", posle šest godina od najave njegovog dolaska u Niš, 11. oktobra konačno bi trebalo da otvori vrata potrošačima. Kako prenosi N1, "Lidl" se istog dana otvara i u Leskovcu.

  (19) detaljnije
 • cumtobel

  “Cumtobel” i zvanično počeo sa radom

  Na 40.000 kvadrata zvanično je otvorena fabrika led rasvete Cumtobel u niškom naselju Suvi Do. Proizvodnja je počela u julu i do sada je zaposleno oko 250 ljudi, a kako je najavljeno, kada počne da radi punim kapacitetom plan je da uposli 1.100 radnika.

  (4) detaljnije
 • cvetanovic

  Cvetanović najavio dolazak još jednog investitora u Leskovac

  Oko 2.000 Leskovčana moglo bi da dobije posao u italijanskoj fabrici koja proizvodi male kućne aparate sa kojom se, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, vode pregovori oko otvaranja pogona baš u ovom gradu.

  (7) detaljnije
 • Niš ekspres

  Grad Niš raspisao konkurs za idejno rešenje Muzičke dvorane

  Ulazni hol u kome bi bio prostor za izložbe, info i ugostiteljski punkt, sala sa oko 2.000 mesta, scenski prostor sa savremenim tehničkim mogućnostima za simfonijske koncerte, predstave, opere i balete i još mnogo toga trebalo bi da sadrži nova Muzička dvorana u Nišu. Grad je raspisao konkurs za idejno rešenje, a rok za predaju radova je 20. novembar.

  (20) detaljnije
 • Kamion smeće Mediana

  "Mediana" za više od milion evra kupuje nove kamione za sneg i smeće

  Gradsko veće Niša odobrilo je Javnom komunalnom preduzeću "Mediana" da kupi na kredit 5 kamiona kipera kojima se čisti sneg, isto toliko kamiona za odvoženje smeća, kao i četiri auto-čistilice. Nova mehanizacija, kako je rekao direktor "Mediane" Dragoslav Pavlović, koštaće oko 150 miliona dinara.

  (10) detaljnije
 • akva-park

  Niški "predizborni" akva-park još nema ko da gradi

  Iako je memorandum o izgradnji akva-parka na Loznom kalemu potpisan pre dve godine i to samo par dana pred glasanje na lokalnim izborima u Nišu, a to je bilo jedno od udarnih predizbornih obećanja ove vlasti, crnogorska firma koja je bila vrlo zainteresovana da gradi na ovom prostoru, kako kaže gradski većnik za privredu Mihajlo Zdravković, trenutno ne želi da zida vodeni park blizu Niške Banje i neizvesno je da li će on uopšte i biti izgrađen.

  (10) detaljnije
 • gradska kuća

  Niš formirao novu komisiju koja će se baviti kapitalnim investicijama

  Iako su javna preduzeća i ustanove i dosad mogle da predlažu na šta će novac da se troši, zbog nove uredbe Vlade Srbije, pojašnjava načelnik KLER-a Milan Ranđelović, Grad je formirao Komisiju za kapitalne investicije, koja treba da određuje prioritete i prati realizaciju projekata u Nišu.

  (8) detaljnije
 • nagrada Grad Niš

  NALED: Niš jedan od šampiona lokalnog razvoja

  Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u kome je svojevremeno predsednica Upravnog odbora bila aktuelna premijerka Ana Brnabić, nagradila je Grad Niš za najbolju praksu u privlačenju investitora. Priznanje za “šampiona lokalnog razvoja” primio je gradski većnik Mihajlo Zdravković, koji je rekao da su rezultati zbog kojih su nagrađeni “vidljivi svuda oko nas”.

  (5) detaljnije
 • moravka pro

  Otvoren novi pogon za proizvodnju slatkiša u Leskovcu

  Novi pogon u kome će se proizvoditi napolitanke, otvoren je u okviru prehrambene fabrike “Moravka pro” u Leskovcu. Trenutno u novom delu fabrike radi 30 Leskovčana, a do kraja godine, kažu rukovodioci, posla bi trebalo da bude za još 20 ljudi. U izgradnju i opremanje novog dela uloženo je 1,5 miliona evra.

  detaljnije
 • gasovod

  Za "Delfi" besplatno zemljište i 150 miliona dinara za komunalno opremanje

  I pored toga što će kompanija "Delfi", odnosno "Aptiv Packard d.o.o" Leskovac, besplatno dobiti zemljište od 5 hektara za izgradnju pogona, čija je procenjena vrednost nešto više od milion evra, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića u ovom delu Zelene zone za izgradnju puta, parkinga i gasovoda, od para svih poreskih obveznika, biće izdvojeno 150 miliona dinara.

  (2) detaljnije