Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ishrana

  • akcija gimnazije

    Pirotski gimnazijalci sakupljaju voće i povrće za Narodnu kuhinju

    Jednodnevnom akcijom prikupljanja voća i povrća pirotski gimnazijalci obeležavaju oktobar, mesec pravilne ishrane, a sakupljene namirnice namenjene korisnicima Narodne kuhinje predaće, po tradiciji, Crvenom krstu.

    detaljnije
  • Narodna kuhinja

    Narodna kuhinja deli 300 obroka dnevno za najugroženije Prokupčane

    U otežanim uslovima i uz poštovanje svih preventivnih mera, oko 300 najugroženijih Prokupčana svakodnevno u Narodnoj kuhinji dobija po jedan kuvani obrok. Kako ističu u Crvenom krstu koji je zadužen za pripremu i podelu hrane, zalihe namirnica za pripremu su obezbeđene za narednih nekoliko meseci tako da i tokom zime neće biti problema sa hranom za korisnike kuhinje.

    (2) detaljnije
  • hrana

    Dostavu hrane od Gerontološkog preuzima Studentski centar, pretplatnici moraju da raskinu ugovore

    Pretplatnici Gerontološkog centra u Nišu i dalje ne dobijaju obroke iz ove ustanove iako uslugu plaćaju, te je Grad sa njima raskinuo ugovor. Studentski centar će preuzeti od njih pripremanje i dostavu hrane građanima, ali većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da to važi samo za 14 korisnika koji su ugroženi i imaju pravo na besplatne obroke. Oni koji sami plaćaju, a kojih ima 62, moraju prvo da raskinu ugovor sa Georontološkim i sklope novi sa Studentskim centrom kako bi dobili hranu.

    (4) detaljnije
  • Prodavnica hrana

    Svetski dan bezbednosti hrane - Promeniti zakon da bi hrana mogla da ide u humanitarne svrhe

    Zato što se trećina hrane na globalnom nivou baci, a od 10 % do 15 % od toga je zbog naznake o isteku roka trajanja, NALED se zalaže za promenu zakona, kojim bi se uredilo doniranje hrane u humanitarne svrhe, umesto odvoza na otpad. Danas se obeležava Svetski dan bezbednosti hrane, koji je iskorišćen da se ljudima skrene pažnja na razliku između naznačenog roka upotrebe i kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

    (5) detaljnije
  • kuhinja pčelica

    "Pčelica" preuzela dostavu ručka za pretplatnike Gerontološkog centra

    Nakon što je otkriveno da veliki broj korisnika i zaposlenih boluje od korona virusa u niškom Gerontološkom centru dogodio se i zastoj u dovoženju hrane za one koji nisu smešteni, već samo pretplaćeni na ručak u ovoj ustanovi. Posle tri dana pauze, tokom kojih su pretplatnici, kako kažu njihovi srodnici, ostali uskraćeni za bilo kakve informacije, ovu uslugu preuzela je Predškolska ustanova Pčelica .

    (3) detaljnije
  • zdrava ishrana

    Imunolog Kamenov: Zdrava ishrana, vitamin D i cink za dobar odgovor imuniteta na virus

    Da bi imuni sistem adekvatno odgovorio na virus, potrebno je da se ljudi zdravo hrane, unose vitamin D, cink, selen i umereno treniraju, objašnjava niški imunolog prof. dr Borislav Kamenov. Ističe da nema hrane i vitamina koji može da spreči zarazu, već da je prevencija izbegavanje kontakta i pojačana higija. Zato, napominje, nije vreme za junačenje, već disciplinu.

    (15) detaljnije
  • zdravo dete

    "Samo zdravo dete je srećno dete"

    Tako što su spremali zdravu hranu, pešačili, skupljali lekovito bilje i imali dane bez grickalica i gaziranih pića, osnovci i srednjoškolci iz 15 škola Nišavskog okruga učili su prethodna 3 meseca o zdravim stilovima života.

    detaljnije
  • entoni godfri

    Godfri na jugu: Gurmanska Tviter diplomatija američkog ambasadora

    U prethodna 3 dana američki ambasador Entoni Godfri bio je u prvoj zvaničnoj poseti jugu Srbije, a obišao je Vranje, Preševo, Bujanovac i Leskovac. Pored sastanaka i protokolarnih obilazaka obišao je i lokalne kafane, a na jelovniku su bili specijaliteti ovog kraja - ćevapi, gravče na tavče i leskovačka mućkalica. Ambasador i inače svoje kulinarske afinitete deli sa pratiocima na Tviteru , a stručnjaci ovakav pristup vide kao pozitivan.

    (7) detaljnije
  • pijaca

    U niškom "Deli prostoru" tribina o ishrani vegana i vegetarijanaca

    Stručnjaci iz oblasti nutricionizma govoriće o benefitima i nedostacima biljne ishrane na tribini koja se održava u petak, 15. novembra u niškom "Deli prostoru", a na događaju će svoja iskustva preneti i vegani i vegetarijanci koji svakodnevno koriste ovakav način ishrane.

    (1) detaljnije
  • Narodna kuhinja foto Ljubisa Mitic

    Narodna kuhinja sprema 300 obroka dnevno za najugroženije Prokupčane

    Oko 300 najugroženijih Prokupčana, nakon letnje pauze, ponovo će besplatno dobijati po jedan kuvani obrok u Narodnoj kuhinji koja radi pri Crvenom krstu. Namirnica za ovogodišnji rad kuhinje ima dovoljno, pa se očekuje da će korisnici bez prestanka imati siguran obrok narednih 9 meseci, a pripremaće se u kuhinji Turističko-sportske organizacije.

    detaljnije
  • dom-zdravlja-vranje.jpg

    Predavanje o zdravoj ishrani u vranjskom Domu zdravlja

    Predavanje o značaju zdrave ishrane u prevenciji raznih bolesti održaće danas u sali Dom zdravlja od 13 sati prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog sa Klinike za dijabetes i bolesti metabolizma.

    detaljnije
  • ishrana-deca

    Iako štetne, mesne prerađevine ipak na meniju u niškim vrtićima

    Zašto je svakog ponedeljka na meniju predškolaca u Nišu pasulj, da li je zdravo da se mališanima u vrtićima služe viršle, šunke i paštete, a ne daju neke zdrave namirnice pitanja su koja muče pojedine roditelje. Nutricionista “Pčelice” kaže da znaju da su mesne prerađevine štetne, ali da su ipak na jelovniku, samo u najmanjoj meri.

    (38) detaljnije
  • kuhinja pčelica

    Ponovo radi kuhinja u “Pčelici”

    Mališani koji idu u niške vrtiće više neće jesti samo suvu hranu, kako kažu u Predškolskoj ustanovi “Pčelica”, jer ponovo radi centralna kuhinja i deca će od danas na meniju imati i kuvani obrok. U kuhinji je saniran pod, dodate su nove sudopere, okrečeno je i urađeni su i drugi prateći poslovi.

    (8) detaljnije
  • Pčelica

    Renovira se kuhinja "Pčelice", mališanima samo suva hrana

    I dok se roditelji žale da je nedopustivo da njihova deca narednih dvadesetak dana u vrtićima jedu “brzu hranu” zbog renoviranja kuhinje, direktorka Predškolske ustanove “Pčelica” Svetlana Mitić kaže da će deca imati adekvatnu hranu u zamenu za kuvanu, poput pice, kolača, mleka i jogurta i da kuhinju do kraja februara moraju da srede.

    (11) detaljnije
  • Veče sa najpoznatijom hrono blogerkom u "Kupini"

    Veče sa najpoznatijom hrono blogerkom u "Kupini"

    Oni sa viškom kilograma, kao i oni koji žele da se hrane zdravo, sve češće se opredeljuju za hrono ishranu. Osim što se pokazala kao veoma uspešna u gubitku kilograma, a pritom ne zahteva preterana odricanja, hrono dijeta poboljšava i načina života, a više o tome govoriće najpoznatija pobornica hrono ishrane Ana Ćubela.

    (1) detaljnije
  • Smoothie

    Šta se našlo na Đokovićevom jelovniku u Nišu?

    Iako je već na samom dolasku bio upitan da li će probati čuveni niški roštilj, Novak Đoković je tokom sedmodnevnog boravka u Nišu gde je učestvovao u Dejvis kupu, ipak ostao dosledan svojoj veganskoj ishrani. Tako su pala u vodu očekivanja niških kafana da će moći da se hvale da su hranile poznatog sportistu.

    (7) detaljnije
  • Ministarstvo-za-rad.jpg

    Za 3 meseca ugroženim Nišlijama podeljeno 4.600 obroka

    Iz Studentskog i Gerontološkog centra, Doma srednjoškolaca i Doma “Duško Radović” socijalno ugroženim Nišlijama, koji nisu korisnici Narodne kuhinje, od sredine marta je podeljeno 4.600 obroka hrane koja u ovim ustanovama pretekne.

    (3) detaljnije
  • gojazno dete

    Sve više gojazne dece u Nišu

    Oko 15 % niške dece ima veću telesnu težinu od normalne, a 5 % njih je preterano gojazno, pokazuju neka istraživanja, kažu iz Instututa za javno zdravlje Niš povodom Svetskog dana hrane 16. oktobra.

    (1) detaljnije
  • anoreksija.jpg

    Anoreksija i bulimija - zatvor bez rešetaka

    Letnji meseci dovode do češćeg preispitivanja sopstvenog izgleda, zbog čega treba skrenuti pažnju na najčešće poremećaje ishrane do kojih dolazi ako se zapadne u krug beskonačnog brojenja kalorija.

    detaljnije
  • 490x370-490x370-pijaca-bulevar-trznica.jpg

    Za kvalitet voća i povrća na pijacama garantuju proizvođači?

    Iako je prema zakonu kontrola voća i povrća u prometu u nadležnosti Poljoprivredne inspekcije, inspektori kažu da na pijace ne idu i da imaju dogovor sa “Tržnicom” da ovo preduzeće kontroliše šta se prodaje na niškim pijacama.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: