Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istorija

 • mihailovic

  Po tekstu niškog glumca radi se film u Bugarskoj

  Komad o srpskim i bugarskim vojnicima koji su na Uskrs 1918. godine izašli iz rovova na Solunskom frontu, spustili oružje i čestitali jedni drugima praznik, a čiji je autor niški glumac Aleksandar Mihailović, biće pretočen u dokumentarno-igrani film. Film će biti sniman u Bugarskoj, a producent Emil Mihov najavio je da će prvi kadrovi biti snimljeni u martu sledeće godine.

  (4) detaljnije
 • Niški kulturni centar

  Prvulović knjigu "Srpski nacionalni interes" predstavlja Nišlijama

  Knjiga “Srpski nacionalni interes” profesora političkih nauka Vladimira Prvulovića, koja detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju, biće promovisana u sredu, 14. novembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

  detaljnije
 • Spomenik oslobodiocima

  Dan primirja u Prvom svetskom ratu - dan kada su utihnuli topovi

  Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu, koji je buktao između 1914. i 1918. godine. Nezvanično su puške položene 11. novembra 1918, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom. Značaj ovog datuma, ali i horor koji je doneo četvorogodišnji rat, za Južne vesti opisuje niški istoričar Aleksandar Dinčić.

  (7) detaljnije
 • prvi svetski rat

  Niška promocija dnevnika narednika iz Prvog svetskog rata

  Ljubitelji istorije će povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu moći da prisustvuju promociji dnevnika jednog od učesnika ovog boja Aleksandra V. Cvetkovića, koja će se održati u Memorijalnoj sobi Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, 9. novembra.

  (2) detaljnije
 • Ćele kula

  Tragom Stevana Sinđelića - čas istorije na otvorenom

  Svi oni koji žele da prisustvuju istorijskom času na otvorenom o Prvom srpskom ustanku, obilazeći spomenik na Čegru nadomak Niša i Ćele-kulu, uz priču istoričara o zbivanjima, kako kažu u EU info kutku, moći će to da učine 16. oktobra.

  detaljnije
 • Oslobođenje Niša Drugi svetski rat

  Na današnji dan Niš oslobođen u Drugom svetskom ratu

  Još 8. oktobra 1944. godine otpočela je operacija oslobađanja Niša, ali se to konačno desilo tek na današnji dan, pre 74 godine. Snage Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Bugarske armije i sovjetskog vazduhoplovstva proterale su nemačke jedinice iz Niške Banje, a odatle krenuli i naterali ih da se preko Južne Morave povuku dalje.

  (3) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Sloboda je stigla

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić. Ovo je poslednji deo istraživanja iz monografije "Moravska divizija u Prvom svetskom ratu 1914-1918", pošto su prethodna dva dela "Južne vesti" objavljivale poslednjih dana.

  (1) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Oslobođenje Niša u Prvom svetskom ratu: Kako su Nemci branili grad

  Šta je za Nemce u Prvom svetskom ratu značio okupirani Niš, šta se sve dešavalo u ovom gradu od početka, pa sve do 12. oktobra 1918. godine, kada je konačno oslobođen, objašnjava istoričar Aleksandar Dinčić, čije će istraživanje "Južne vesti" objavljivati i narednih dana u čast 100 godina od oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu.

  (4) detaljnije
 • sinagoga

  Izložba o istoričaru i diplomati do kraja oktobra u Nišu

  Povodom 150 godina od rođenja sorbonskog đaka, istoričara, arhivista i diplomate akademika Mihaila Gavrilovića, u Nišu će biti održana izložba o njegovom životu i radu. Otvaranje postavke je 16. oktobra u 13 sati u galeriji Sinanoga.

  (1) detaljnije
 • Seličevica

  Planinarska akcija do Seličevice uz čas istorije u prirodi

  Povodom oslobađanja Niša u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i od Turaka, Planinarski klub Preslap organizuje uspon na planinu Seličevicu, u nedelju, 14. oktobra, a mogu se "priključiti" svi zainteresovani. Osim rekreacije, oni koji budu krenuli put planine smeštene nedaleko od Delijskog visa, moći će i da čuju ponešto o niškoj istoriji.

  detaljnije
 • Pirot će obeležiti i godišnjicu pripajanja Srbiji

  Naučni skup u Pirotu povodom 140 godina nezavisnosti Srbije

  Izlaganja dvadeset istoričara sa beogradskog, niškog i novosadskog Univerziteta o događajima u Srbiji i Pirotu u 19. i početkom 20. veka, zainteresovani Piroćanci moći će da čuju 12. oktobra na naučnom skupu u svečanoj sali gradske Skupštine. On će se održati povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, sticanja nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, kao i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

  (3) detaljnije
 • Oficirski dom

  Pseudoistoričari u Oficirskom domu, akademska zajednica negoduje

  Tezu da je pedagogija u Srbiji starija od one nastaloj u Grčkoj zastupaće autori knjige “Pedagogija kod Srba i njeni antički koreni” na tribini u Nišu, na kojoj će pored njih, govoriti i pseudoistoričar Jovan I. Deretić. Promocija knjiga i predavanje će se održati u gradskom prostoru, u Oficirskom domu, a dekanica Filozofskog fakulteta kaže da je neprimereno da Grad daje prostor za ovakva dešavanja. U SANU ne znaju ništa o predavačima, iako se oni predstavljaju kao akademici.

  (76) detaljnije
 • plakat

  Zbrka u Nišu - istovremeno se na 2 lokacije obeležava jubliej proboja Solunskog fronta

  Jedan vek od proboja Solunskog fronta i oslobođenja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u Nišu u petak 14. septembra, i to sa dva muzičko-scenska programa koje organizuju različite ustanove u isto vreme. U Narodnom pozorišu program organizuje Gradska opštine Medijana, a u sali Niškog simfonijskog orkestra obeležavanje godišnjice pripremili su Niški kulturni centar i Simfonijski. Oba organizatora kažu da nisu znala da ovi drugi nešto pripremaju.

  (6) detaljnije
 • topovi prokuplje

  Topovi iz Drugog svetskog rata u dvorištu prokupačkog muzeja

  Nekoliko topova iz Drugog svetskog rata tipa M37 i M35/6, posetioci prokupačkog Narodnog muzeja Toplica moći će da pogledaju u dvorištu ove ustnove narednih godinu dana. Radi se o topovima čehoslovačke proizvodnje iz firme „Škoda“ , kao i nemačke „Rejmetal“ u Dizeldorfu.

  detaljnije
 • hotel evropa objava rata

  Pre 104 godine Nikola Pašić u Nišu primio austro-ugarsku objavu rata Srbiji

  Tačno mesec dana nakon što je Gavrilo Princip u Sarajevu ubio vojvodu Franca Ferdinanda, Austro-Ugarska je uputila objavu rata Kraljevini Srbiji. Telegram kojim je počeo, ispostaviće se, najveći dotadašnji sukob u istoriji sveta, predsednik Vlade Srbije Nikola Pašić primio je 28. jula u hotelu “Evropa” u Nišu.

  (1) detaljnije
 • vranjska banja foto i.m.

  Vranjska Banja domaćin 1. Međunarodnog "Kesar festa"

  Kako je izgledao svakodnevni život u srednjem veku, a kako proslave i svečanosti na dvorovima slavnih Nemanjića i njihovih despota, kesara, velmoža, krajišnika, biće predstavljeno na 1. Međunarodnom festivalu srednjovekovne kulture od 13. do 15. jula u Vranjskoj Banji.

  detaljnije
 • 140 godina Berlinskog kongresa

  Pirot obeležava 140 godina od nezavisnosti Srbije

  Povodom obeležavanja 140 godina od Berlinskog kongresa, nezavisnosti Srbije, ali i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji, Udruženje istoričara Pirota organizuje sutra 3. jula, predavanje u čitaonici Narodne biblioteke.

  (2) detaljnije
 • Miloš Bečejski

  Niški gimnazijalac četvrti put najbolji na Republičkom takmičenju iz istorije

  Učeniku trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković" Đorđu Pavloviću, iako pohađa prirodno-matematički smer, sudeći po rezultatima sa republičkih takmičenja, dobro ide istorija. Od osmog razreda osnovne škole on je najbolji na Republičkom takmičenju iz ovog predmeta.

  (4) detaljnije
 • Tvrđava Niš

  Niškom Tvrđavom kroz vekove sa stručnim vodičem

  Arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić će u utorak 29. maja povesti sve zainteresovane niškom Tvrđavom, najavljuju organizatori, a posebno će se osvrnuti na ostatke Osmanskog perioda, koji svedoče o svakodnevnom životu tog vremena.

  (1) detaljnije
 • promocija knjige

  Od mahala do bulevara - knjiga o niškim ulicama i trgovima

  Kako se Niš razvijao od mahala i sokaka do velikih bulevara, od kasabe do centra južne Srbije, predstavljeno je u knjizi “Ulice i trgovi grada Niša”. Dvojica Nišlija Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević popisali su 1.462 ulice u gradskim i prigradskim naseljima, opisali njihovu istoriju, kako su i kad menjale imena i po kome ili čemu se sada zovu.

  (8) detaljnije