Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

istrazivacko novinarstvo

 • Kamere mediji

  "Izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja umanjuju prava građana"

  Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave 28. maja ove godine, bitno ugrožava dostignuti nivo prava na pristup informacijama od javnog značaja i istovremeno propušta da reši probleme koji su uočeni u primeni Zakona, stav je grupe organizacija civilnog društva okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama.

  detaljnije
 • nuns

  Otvoren konkurs za "NUNS-ovu" nagradu "Dejan Anastasijević" za istraživačko novinarstvo

  Do 30. marta traje prijava za učešće na konkursu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za nagradu “Dejan Anastasijević”. Nagrada se dodeljuje za istraživačke novinarske radove od izuzetne važnosti za građane mesta koje medij pokriva, emituje ili koristi, a koji otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom, kažu iz "NUNS-a".

  (1) detaljnije
 • krik

  Novinarska udruženja traže slobodan i bezbedan rad zaposlenih u medijima

  Zbog najgoreg stanja u medijima u poslednje 2 decenije, kako ističu iz 6 novinarskih i medijskih udruženja, danas je na konferenciji za medije ispred Narodne skupštine zatraženo da se novinarima omogući slobodan rad. Kap koja je prelila čašu, kako se čulo na skupu, jeste kampanja vlasti i prorežimskih medija u kojoj povezuju radakciju portala KRIK sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

  (1) detaljnije
 • diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo

  Počele prijave za trening i stipendiranu praksu Novosadske novinarske škole

  Poziv da se prijave i budu odabrani da na programu nauče osnove analitičkog i istaživačkog novinarstva, izveštavanje mobilnim telefonom ili dekontrukciju dezinformacija, otvoren je za studente i studentkinje završnih godina novinarstva i komunikologije iz Srbije, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, kažu organizatori iz "Novosadske novinarske škole".

  detaljnije
 • ilustracija kompjuter

  U toku prijave za CINS-ovu školu istraživačkog novinarstva

  Oni koji su na početku novinarske karijere ili privode kraju studije, a imaju želju da se bave istraživačkim novinarstvom, mogu se do kraja avgusta prijaviti za besplatnu školu koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Predavanja će, zbog epidemije virusa korona, biti organizovana onlajn.

  (2) detaljnije
 • Dodela nagrada NUNS priznanje JV

  "Južnim vestima" specijalno priznanje NUNS-a

  Zbog profesionalnog i nezavisnog izveštavanja o važnim lokalnim temama, kako je rečeno na ceremoniji, portal "Južne vesti" dobio je specijalno priznanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Jedan od tekstova portala sa juga našao se i u konkurenciji najboljih istraživačkih onlajn tekstova, ali je nagrada "Dejan Anastasijević" otišla u ruke novinara BIRN-a, za priču o umešanosti oca ministra policije u trgovinu oružjem.

  (6) detaljnije
 • stefi i zira

  Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

  Tekst novinara "Južnih vesti" Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

  (6) detaljnije
 • Dejan Anastasijević komemoracija

  Godišnjica smrti Dejana Anastasijevića

  Po hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala ostaće upamćen novinar Dejan Anastasijević, koji je preminuo pre tačno godinu dana. Nezavisno udruženje novinara Srbije rešilo je da njihova nagrada za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi njegovo ime.

  (2) detaljnije
 • vucic veselinovic

  KRIK: Brat predsednika Vučića u društvu čoveka u Pirotu osuđenog na zatvorsku kaznu

  U kafani “Salaš 137” na Kopaoniku, pre nekoliko godina, kako piše istraživački portal KRIK, sedeli su za istim stolom brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića Andrej i Zvonko Veselinović, koga u policiji povezuju sa brojnim kriminalnim radnjama i koji je pre nekoliko meseci pred Višim sudom u Pirotu osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotreba prilikom izgradnje Koridora 10.

  (26) detaljnije
 • stefi

  Istraživački tekst novinara "Južnih vesti" među 4 najbolja u Srbiji

  Novinar "Južnih vesti" Stefan Marković u najužem je izboru za nagradu za istraživačko novinarstvo koju dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije. Markovićev tekst o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu jedan je od 4 najboljih u konkurenciji onlajn medija.

  (2) detaljnije
 • novine

  U Srbiji uglavnom bez reakcija na novinarske priče o korupciji, u Sloveniji tužilaštvo odmah reaguje

  Za razliku od Srbije, gde istraživačke priče u kojima novinari ukazuju na korupciju u javnom sektoru najčešće prođu bez ikakve reakcije nadležnih organa, u Sloveniji, kako kaže bivša novinarka i članica organizacije Transparentnost Slovenija Simona Habičič, policija i tužilaštvo obavezno reaguju kada novinari ukažu na nezakonite radnje.

  (4) detaljnije
 • mediji

  Konkurs za drugu Letnju školu onlajn novinarstva "Južnih vesti"

  Tokom petodnevnog intenzivnog rada, od 30. jula do 3. avgusta, budući novinari će, pored predavanja koja će držati urednici i novinari " Južnih vesti" , tokom Letnje škole biti u prilici da teorijska znanja primene u praksi kroz svakodnevni rad u posebno formiranoj redakciji, koju će voditi bivši urednik "Vranjskih" i bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

  detaljnije
 • NUNS 2018 Nagrada Sasa Stojkovic foto NUNS

  Saši Stojkoviću nagrada za istraživačko novinarstvo

  Glavni i odgovorni urednik portala Infovranjske Saša Stojković dobitnik je NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji štampanih medija za serijal tekstova o sufinansiranju medija i gašenju nedeljnika “Vranjske”.

  detaljnije
 • Upozorenje sa Malte i ćutanje u Srbiji

  Zašto neko od novinara u Srbiji, onda, nije decidno, na nekom skupu, okruglom stolu, bilo gde, izgovorio rečenicu upozorenja koja su se čula u Gdanjsku? Ćutanje srpskih novinara je jasan odgovor. Jer, kako reće, Metju Karuana Galicija, oluja je tu.

  (3) detaljnije
 • Diktafon i olovka

  Dobitnik Pulicerove nagrade: "Srbija je zemlja u kojoj će biti ubijen sledeći novinar"

  "Atmosfera koja je stvorena u Srbiji jasno govori da će se u toj zemlji desiti sledeće ubistvo novinara", rekao je Metju Karuana Galicija, malteški novinar i sin nedavno ubijene istraživačke novinarke i blogerke koja je radila na dokumentima objavljenim u okviru projekta "Panamski papiri".

  (1) detaljnije
 • Nenad Popović

  "Finansijsko iscrpljivanje nezavisnih medija"

  "Gomilanje tužbi ministra i kontroverznog biznismena Nenada Popovića protiv informativnog portala KRIK predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja", saopštila je koalicija novinarskih i medijskih udruženja nakon što je ministar Popović predao i četvrtu tužbu protiv KRIK-a.

  detaljnije
 • diktafon

  Konkurs za Letnju školu onlajn novinarstva Južnih vesti

  Tokom petodnevnog intenzivnog rada, od 24. do 28. jula, budući novinari će, pored predavanja koja će držati urednici i novinari Južnih vesti, tokom Letnje škole biti u prilici da teorijska znanja primene u praksi kroz svakodnevni rad u posebno formiranoj redakciji, koju će voditi urednik sajta B92.net Pavle Zlatić.

  detaljnije
 • zumiranje

  Novo “Zumiranje” o novinarstvu i pritiscima na medije

  Kako je danas baviti se istraživačkim novinarstvom u Srbiji i da li novinari trpe pritiske, sa Filipom Švarmom u večerašnjoj emisiji “Zumiranje” nedeljnika “Vreme” razgovaraće novinar BIRN-a Slobodan Georgiev i urednik Centra za istraživačko novinarstvo Dino Jahić. Emisija počinje u 18 sati.

  detaljnije
 • Sloboda medija

  Procvat tabloidizacije i gušenje aktivizma u Srbiji

  Srbija po slobodi medija, prema podacima Reportera bez granica, Svetski dan slobode medija 3. maj, dočekuje na 66. mestu, što je u veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Sociolog Zoran Jovanović i aktivista Mladen Jovanović slažu se da današnju medijsku sliku kroje tabloidi, a da nestaju “dubinski mediji” koji traže istinu.

  (2) detaljnije