Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izgradnja puteva

 • metar

  Masovne tužbe blokiraju opštine sa juga - lokalni putevi na privatnim parcelama i nerealne odšete

  Manjim opštinama na jugu počele su da stižu tužbe jer veliki broj lokalnih i atarskih puteva izgrađenih i pre 50 i više godina, prema podacima iz Republičkog geodetskog zavoda, nije u granicama svojih katastarskih, već zahvataju i privatne delove parcela. Masovne tužbe ugrožavaju normalno funkcionisanje tih opština, zbog čega su na sastanku u Svrljigu predstavnici 11 lokalnih samouprava formirali zajedničku komisiju koja će se obratiti Zavodu, Vladi i predsedniku Srbije.

  (5) detaljnije
 • Do Poganova novim asfaltom

  Masovne tužbe protiv Opštine Dimitrovgrad zbog eksporprijacije zemljišta za lokalne puteve

  Veliki broj masovnih potencijalnih tužbi građana za eksproprijaciju zemljišta prilikom gradnje puteva u dimitrovgradskoj opštini, a koji su rađeni i pre više od 50 godina, mogao bi da blokira lokalnu samoupravu, kaže predsednik Opštine Vladica Dimitrov. Do sada je stiglo 12 tužbi, a Dimitrov kaže da može da ih bude i do 1.000, s obzirom na sličnu situaciju u nekim drugim opštinama, ali i na osnovu broja potpisanih blanko punomoćja advokatima koji su to pokrenuli.

  (2) detaljnije
 • Matić i Brnabić Sijarinska Banja

  Premijerka u Sijarinskoj Banji najavila gradnju puta koji spaja banje u blizini

  Godinama unazad stanovnici Sijarinske Banje, ali i Medveđe slušaju priče o izgradnji puta preko Radan planine koji će ih povezati sa Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom Banjom, a gradnja puta je već dogovorena, što je danas saopštila predsednica Vlade Ana Brnabić. Međutim, kada će se krenuti sa radovima i kolika će biti vrednost investicije nije saopšteno.

  (8) detaljnije
 • 1621850236244

  Zbog odrona kod Prve Kutine više od godinu dana saobraća se jednom trakom

  Ni posle više od godinu dana od kako se se pojavili odron i klizište na putu od Niša ka Gadžinom Hanu, u mestu Prva Kutina, ta deonica još nije sanirana, a u međuvremenu je prelaz preko nje za teretna vozila zabranjen. Zato meštani do grada mogu samo automobilima, a da bi se išli autobusom moraju da pešače do stanice u susednom naselju. Iz Puteva Srbije kažu da je u toku izgradnja nove konstrukcije otcepljenog dela puta i novog potpornog zida i da će biti završeno do kraja juna 2021. godine.

  (3) detaljnije
 • Radanska rizla

  U programu Direkcije da se izgradi i obnovi skoro 100 ulica u Nišu za dve godine

  Skoro 100 saobraćajnica u svih 5 niških opština je Direkcija za izgradnju Niša navela u svom Programu rada, a planiraju da za njihovu izgradnju i rekonstrukciju izdvoje ukupno 500 miliona dinara tokom ove i naredne godine. Na spisku je najviše ulica u Opštini Pantelej, a neke saobraćajnice se ponavljaju iz ranijih planova i predizbornih obećanja.

  (32) detaljnije
 • Udarna-rupa-foto-citalac-prijavi-problem

  Za održavanje i izgradnju puteva u Nišu preko milijardu dinara, posao opet dobili "Trace" i "Vodogradnja"

  Ugovore na dve godine za održavanje javnih puteva i ulica i krpljenje udarnih rupa u Nišu i ove godine je Direkcija za izgradnju sklopila sa firmama "Vodogradnja" i "Trace Srbija", a njihova procenjena vrednost bez PDV-a je 900 miliona dinara. Prema programu rada, koji je Gradsko veće usvojilo, Direkcija iz budžeta Niša planira da potroši više od milijardu dinara za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje puteva i ulica.

  (43) detaljnije
 • put

  Posle decenija čekanja napravljen put koji povezuje 3 prokupačka sela

  Nakon dvadesetak dana radova, probijen je i urađen put koji povezuje 3 sela na teritoriji Prokuplja - Mikulovce, Gornje Kordince i Bajčince. Predsednik Mesne zajednice Mikulovac Dragiša Kocić, rekao je da je izgradnja ovog puta planirana još pre trideset godina, ali nikad nije urađena.

  (3) detaljnije
 • auto-put

  Amerikanci konkretizuju projekat izgradnje auto-puta od Niša do Prištine

  Nakon sporazuma u Beloj kući, potpisani su još neki - ovog puta između Američke finansijske korporacije (DFC) i Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) sa jedne strane i Beograda i Prištine sa druge. Neobavezujući sporazumi imaju za cilj nastavak pomoći u finansiranju izgradnje auto-puta Niš - Priština.

  (7) detaljnije
 • put

  Direktor "Puteva Srbije" pomešao put, najavio sređivanje onog koji ne postoji

  Da će put ka Staroj planini dodatno srediti i to deonice od Knjaževca i Pirota do sela Kalna u podnožju planine, kao i od ove tačke do same planine, najavio je u Pirotu direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Drobnjak je, međutim, obećao i sređivanje trećeg pravca, ali nepostojećeg - od Gadžinog Hana ka Staroj Planini.

  (14) detaljnije
 • Vladičin Han

  Tri decenije čekali na okretnicu, a dobili zid koji će ih od nje odvajati

  Umesto okretnice na koju porodica Pavlović u Vladičinom Hanu čeka punih 30 godina, bez normalnog prilaza kući, u slepoj ulici je, tvrdi Ljiljana Pavlović, započeta izgradnja još jedne slepe ulice širine 3,5 metara i ubuduće će im to biti prilaz kući, a od obećane okretnice će ih odvajati potporni zid. Nezadovoljni su, kažu, i širinom sokaka u kome ne mogu da se mimoiđu dva auta. Nadležni kažu da konfiguracija terena ne dozvoljava drugačije rešenje i da svi dobijaju ulicu i prilaz, ali ne po svačijoj želji.

  (1) detaljnije
 • darko bulatović

  Gradonačelnik Niša tvrdi da se ulice ne grade i sređuju "bez stajanja" zbog izbora

  Nakon što je na konferenciji na kojoj je prisustvovalo tek nekoliko medija najavio da se radi na 24 putna pravca i da će do kraja godine biti obnovljeno oko 50 km puteva u Nišu i okolini, gradonačelnik Niša Darko Bulatović je dva dana kasnije odbio da uživo odgovori na pitanje novinara Južnih vesti da li je užurbana izgradnja ulica u vezi sa predstojećim lokalnim izborima. Potom je mejlom odgovorio da "desetine kilometara ulica i puteva koje se grade nisu ni na kakav način povezane sa bilo kojim izborima ili političkim kampanjama”, već da su sad stvoreni uslovi za gradnju.

  (35) detaljnije
 • drvored grdelica

  Građani negoduju zbog seče stabala na ulazu u Grdelicu

  Drvored platana na ulazu u Grdelicu, po kome je, kako kažu građani, ovo mesto i poznato, posečen je zbog izgradnje pešačke staze. Građani se pitaju da li je za uređenje prilaza Grdelici postojalo drugo rešenje jer je drvored bio njihov zaštitni znak. U Koridorima Srbije , preduzeću koje rekonstruiše ovaj deo puta, kažu da je posečen samo deo, ali da će na tim mestima zasaditi novo drveće.

  (5) detaljnije
 • koridor-10-otvaranje-3,-foto-Bojana-Antic

  Nadležni tvrde da se kosina na Koridoru ne obrušava, samo tako izgleda

  Zbog ranijeg obrušavanja brda i klizišta koja su se javljala na deonici južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru, a i dalje izgledaju rizično, vozači strepe da je sam auto-put nebezbedan. U "Koridorima Srbije" uveravaju da nema mesta brizi.

  (32) detaljnije
 • grdelica put

  Rekonstruiše se ulica na ulazu u Grdelicu

  Oštećenu kaldrmu na ulazu u Grdelicu zameniće novi asfalt, a radovi bi trebalo da budu završeni za 3 meseca. Rekonstrukcija 579 metara puta koštaće 34 miliona dinara, a platiće iz preduzeće Koridori Srbije.

  (2) detaljnije
 • koridor 10

  Uz vatromet i muziku otvoren Koridor 10

  Nakon višegodišnjeg odlaganja auto-put ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj konačno je otvoren, a svečanost je održana kod mosta Vrla u Vladičinom Hanu. Najteža deonica auto-puta južnog kraka Koridora 10 je završena, rekao je na ceremoniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Svečanom otvaranju prisustvovao je ceo državni vrh i brojni ambasadori i zvaničnici iz regiona.

  (38) detaljnije
 • koridor 10

  Ministarstvo: Koridor 10 biće otvoren u subotu

  Iako su prethodnih nedelja i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka Zorana Mihajlović, ali i samo Ministarstvo “licitirali” sa tačnim datumom otvaranja auto-puta ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj - 15, 16. ili 17. maj, u Ministarstvu sada potvrđuju da će svečana ceremonija biti organizovana u subotu, 18. maja u popodnevnim satima. Zasad nema informacija o tačnoj lokaciji, vremenu, niti ko će zvanično i konačno otvoriti Koridor 10.

  (9) detaljnije
 • zorana mihajlović

  Mihajlović: Koridor 10 završen, otvaranje za desetak dana

  Nakon što je probijen i poslednji rok za otvaranje auto-puta kroz Grdeličku klisuru, ministarka Zorana Mihajlović objavljuje novi i kaže da je Koridor 10 završen i da će, u zavisnosti od vremenskih uslova, saobraćaj biti pušten za desetak dana.

  (10) detaljnije
 • koridor 10

  Istekao "Vučićev rok" za otvaranje južnog kraka Koridora 10

  Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre 2 nedelje obećao da će auto-put kroz Grdeličku klisuru biti otvoren za "samo 10 dana", taj rok je prošao. Nema objašnjenja da li je otvaranje za taj period uopšte bilo planirano i da li je i zašto pomereno, a nadležni novo otvaranje ponovo najavljuju za 10 dana. I dok u "Koridorima Srbije" licitiraju sa datumima - 15, 16. ili 17. maj, stručnjaci ovakvo ponašanje ocenjuju kao neodgovorno i bahato.

  (12) detaljnije
 • vučić

  Vučić: Južni krak Koridora 10 biće otvoren za 10 dana

  Novim auto-putem do Skoplja i obala Grčke, prema najnovijim obećanjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vozila će moći da prođu za 10 dana, što je najnoviji rok za otvaranje južnog kraka Koridora 10.

  (16) detaljnije
 • zorana mihajlovic

  Mihajlović: Pre leta puštamo auto-put kroz Grdeličku klisuru

  Dugonajavljivani auto-put kroz Grdeličku klisuru čiji je rok za izgradnju pomeran nekoliko puta, prema najnovijem obećanju ministarke Zorane Mihajlović koja je danas obišla najduži tunel Manajle, biće pušten u saobraćaj pre leta. U Vranju je najavila da će se ove godine u Pčinjskom okrugu raditi na obnovi puteva, kao i na izgradnji kanalizacione mreže i kolektora.

  (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Zasto kažeš Doljevčani, a misliš na Pukovčani?

Nikola Ranđelović Čitalac

Tekst: Doljevčani kidnapovali i pretukli Slovenca zbog droge