Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izgradnja

 • Novi Niš

  Nova bankarska garancija za “Novi Niš”, prvi stanovi do kraja 2018.

  Kako bi se osigurali da će investitor do 2021. godine da završi projekat “Novi Niš”, pojašnjava Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Grad treba da potpiše sa investitorom novu bankarsku garanciju, na osnovu aneksa ugovora kojim je predviđeno da prvi stanovi na prostoru bivše kasarne “Bubanjski heroji” treba da budu gotovi do kraja 2018.

  (14) detaljnije
 • Tamara i Bogdan

  “Prodali” korake za više od 2 miliona dinara za izgradnju dečijeg Hemato-onkološkog odeljenja

  Nakon više od 250.000 koraka, mladi humanitarci Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, koji su pre osam dana pešaka krenuli iz Beograda, stigli su u Niš, a svoje korake “prodali su” za više od 2 miliona dinara, da bi se što pre završilo dečije Hemato-onkološko odeljenje, u kome će se lečiti mališani sa juga Srbije.

  (1) detaljnije
 • Studentski dom

  Ponovo najavljen nastavak izgradnje studentskog doma u Nišu

  Do kraja godine bi, prema rečima direktora Studentskog centra Radeta Rajkovića, trebalo da bude raspisan novi tender za izbor firme koja će nastaviti da gradi dom za studente kod Elektronskog fakulteta u Nišu, gde već 3 godine nije bilo radova zbog sudskog spora sa izvođačem.

  (3) detaljnije
 • udarne rupe

  Problem udarnih rupa u Nišu zbog nestručnosti i slabe kontrole

  I dok vozači već decenijama, najčešće bezuspešno, pokušavaju da izbegnu udarne rupe u skoro svim delovima Niša, gradska vlast kaže da čini sve što je u njihovoj mogućnosti da ih zakrpi, pa i da poboljša kvalitet asfalta. Međutim, iznova se javljaju nove rupe, zakrpe pucaju, a stučnjaci kažu da je to zbog toga što se za razliku od gradova Evropske unije, niške ulice ne saniraju stručno i što se "krpljenje" ne kontroliše.

  (20) detaljnije
 • Klinički centar stari deo

  Prvi Dečiji urgentni centar biće napravljen u Nišu do kraja godine

  U starom delu Kliničkog centra u Nišu, kako je najavio direktor Zoran Radovanović, do kraja ove godine biće napravljen prvi Dečiji urgentni centar u Srbiji. Na jednom mestu će mališani imati pedijatra i svu potrebnu dijagnostiku. Sledeće godine Niš možda dobije i Dečiju bolnicu.

  (11) detaljnije
 • instrumenti muzika sala

  Još neizvesno gde će se graditi dvorana u Nišu

  Iako još nije poznata lokacija na kojoj bi, prema najavama ministra kulture Vladan Vukosavljevića, za nekoliko godina trebalo da bude izgrađena muzička dvorana u Nišu, Gradsko veće je počelo sa aktivnostima oko planiranja gradnje ovog objekta.

  (8) detaljnije
 • Bivši predsednik i potpredsednica Vlade na zajedničkom sastanku

  Nikolić: Kina podržala izgradnju kanala Morava-Vardar

  Plovni kanal koji bi trebalo da poveže Veliku i Južnu Moravu i Vardar do Soluna, čime bi prema ranijim najavama Vranje dobilo luku, gradiće se ako se sa idejom bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, kako je najavio, slože Makedonija i Grčka, jer je Kina podržala ovaj projekat.

  (9) detaljnije
 • Ministar Vladan Vukosavljević

  Ministar najavio izgradnju muzičke dvorane u Nišu

  Dvorana za koncerte, predstave, izložbe i druge kulturne manifestacije, mogla bi da bude izgrađena u Nišu za 4 do 5 godina, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. On je kazao da će Republika da podrži pravljenje ovog prostora.

  (7) detaljnije
 • Počeli radovi na izgradnji crkve u Prokuplju; foto: Lj.M.

  Vojska kopa temelj za novu crkvu u Prokuplju

  Dugo najavljivan početak radova na izgradnji nove crkve Svetog Đorđa u Prokuplju započeo je danas uz pomoć mehanizacije Vojske, a uskoro će, uz blagoslov episkopa niškog Arsenija, biti postavljen i kamen temeljac. Plan je da se do zime završe temelj i ploča kako bi na proleće počelo zidanje hrama planiranog još 1934. godine.

  (5) detaljnije
 • Lozni kalem

  Do kraja godine saobraćajnica i trotoar na Loznom kalemu

  Da bi povećao turistički promet u Nišu i Niškoj banji i stvorio uslove za nove investicije na Loznom kalemu, Grad će, prema najavama, do kraja godine izgraditi saobraćajnicu i trotoar na ovoj lokaciji. Očekuje se da tu bude izgrađen akva-park, kao i hala filipinske kompanije “IMI”, a plan gradske vlasti je da taj deo Niša postane turističko-poslovni i rekreativni lokalitet.

  (9) detaljnije
 • Spojiće bulevare Nikola Tesla i 12. februar

  Novi bulevar u Nišu do kraja godine

  Ulica koja spaja bulevare Nikola Tesla i 12. februar, do kraja godine bi trebalo da postane i sama bulevar, najavljuje Milan Ranđelović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Zasad je “radni naziv” Somborski, a njegova dužina biće oko 535 m i prostiraće se između kompleksa “Filip Moris” i Mašinske indistrije.

  (16) detaljnije
 • Do kraja godine bi trebalo da se završi hemato-onkološko odeljenje

  Pola miliona od Medijane za opremanje klinike za lečenje dece

  Najveća niška opština je odlučila da sa pola miliona dinara pomogne NURDOR-u i priključi se akciji u kojoj se prikuplja novac za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja u Nišu. Predsednik Opštine Medijana je rekao da će izdvojiti novac građana i za narednu fazu izgradnje i pozvao sve da se uključe, da bi deca što pre dobila bolje mesto za lečenje.

  (2) detaljnije
 • Kada će ova zgrada postati useljiva?

  Neizvestan završetak izgradnje Studentskog doma zbog sudskog spora

  Iako je trebalo da se prvi studenti još 2015. godine usele u novi Studentski dom, koji se još od 2009. gradi kod Elektronskog fakulteta u Nišu, već 2 godine majstori i mašine ne grade zgradu, jer je firma “Put inženjering”, koja je izvodila radove, tužila Ministarstvo prosvete zbog kašnjenja sa isplatom. Zato se ne zna kada će radovi na izgradnji biti nastavljeni.

  (4) detaljnije
 • Skupština Branislav Jovanović

  Jovanović: U Nišu izgrađeno samo 1 % od onoga što je planirano za ovu godinu

  Odbornik NPS-a i nekada dugogodišnji izvršni Direktor direkcije za izgradnju Branislav Jovanović kritikovao je gradsku vlast zato što u poslednje vreme u Nišu, kako kaže, "ništa ozbiljnije nije izgrađeno". On tvrdi da je realizacija ovogodišnjeg Plana za izgradnju svega 1 % od planiranog, dok većnik Miloš Milošević kaže da to nije istina.

  (15) detaljnije
 • udarne rupe

  Udarne rupe u Nišu krpi firma koja se bavila ugostiteljstvom

  Na tenderu za popravku udarnih rupa, koje su veliki problem vozača u Nišu, pobedila je firma MD Univerzal Turs koja se do raspisivanja javne nabavke bavila ugostiteljstvom. Inače, vlasnici te firme su isti oni koji su držali MD GIT , koja je asfaltirala niške ulice, sanirala halu “Čair”, ali i čistila sneg, sve do 2015, kada su ovoj firmi blokirani računi.

  (17) detaljnije
 • Dacic Prokuplje foto Lj.M.

  Dačićev kamen temeljac zarastao u korov

  Iako su radovi u Prokuplju zvanično započeti aprila, kada je lider SPS-a u jeku predsedničke kampanje postavio kamen temeljac za izgradnju stanova za izbegle i raseljene, čitav prostor je zarastao u korov i ništa od tog dana nije urađeno. U korov zarastao i drugi Dačićev temeljac za policijsku stanicu.

  (7) detaljnije
 • Zoran Radovanović

  Radovanović: Nisam odgovaran, i mene boli glava zbog kašnjenja

  Reagujući na prozivke ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog probijanja rokova za završetak radova na novoj zgradi niškog Kliničkog centra, direktor te ustanove Zoran Radovanović je odbacio svoju i odgovornost uprave, prebacujući krivicu na izvođače radova.

  (23) detaljnije
 • Ministar zdravlja u Nišu obilazi radove

  Lončar: Odgovaraće svi zbog kašnjenja sa izgradnjom niškog kliničkog centra

  Iako je pre manje od mesec dana direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović burno reagovao na tvrdnje novinara Južnih vesti da se kasni sa izgradnjom nove zgrade te ustanove, tvrdeći da sve ide po planu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je danas izjavio da ga "boli glava od Niša" i najavio kazne zbog kašnjenja u izgradnji.

  (15) detaljnije
 • Umesto nijednog, možda će Niš imati čak dva akva-parka; foto: commons.wikimedia.org/EforieAquaPark

  Najavljena izgradnja još jednog akva-parka u Nišu kod hotela “Nais”

  Iako je izgradnja akva-parka u Nišu najavljivana bezbroj puta, a do danas nijedan nije izgrađen, uskoro bi Nišlije mogle da provode letnje dane u vodenim parkovima na dve lokacije, jer će pored parcele u Niškoj Banji, najverovatnije i pored hotela “Nais” biti izgrađen moderan akva-park.

  (17) detaljnije
 • Rupa od pocetka gradnje stanice policije u pk foto lj.m.

  Dačić u Prokuplju postavlja kamen temeljac za zgradu planiranu pre 2 godine

  Iako je početak izgradnje zgrade za izbeglice u Prokuplju najavljen još marta 2014. godine, potpredsednik Vlade Ivica Dačić će u petak postaviti kamen temeljac za početak gradnje. Dačić je inače i pred izbore 2012. postavio temeljac za policijsku stanicu, ali od rupe za kamen do danas se nije dalje odmaklo sa radovima.

  (1) detaljnije