Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izgradnja

 • Nevena Leskovac

  Gradnja pogona za pakovanje poljoprivrednih proizvoda u Leskovcu

  U radnoj zoni "Nevena" gradiće se objekti za pakovanje svežih i dehidriranih poljoprivrednih proizvoda, piše portal eKapija. Planirana izgradnja svih objekata će se prostirati na 1.738 kvadrata, a objekat će imati i deo za sklapanje kartonskih kutija i gajbica, kao i skladišni prostor za poljoprivredne proizvode.

  detaljnije
 • vrtić

  Novi rok za završetak vrtića u Brzom Brodu kraj juna, a u Novom Selu kraj izgradnje planiran za oktobar

  Iako je krajem prošle godine Niš trebalo da dobije dva nova vrtića, rokovi su produženi, te sada iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj navode da je novi rok za završetak vrtića u naselju Brzi Brod kraj sledećeg meseca. Dinamika izgradnje drugog vrtića u Novom selu biće usporena, jer, kako navode, rešavaju probleme oko tehničke dokumentacije, pa bi izgradnja te ustanove konačno trebalo da bude gotova do kraja leta ili oktobra ove godine.

  (5) detaljnije
 • zgrada za naucnike foto Vanja Keser

  Grad Niš se ponudio da završi stanove za mlade naučnike

  Završetak radova na izgradnji stanova za mlade naučnike u nedovršenoj zgradi u Branka Krsmanovića, koja je počela od 2008. godine, kako su najavili nadležni, mogao bi da preuzme Grad Niš. U zgradu bi, ukoliko je Ministarstvo prosvete proda ili ustupi Gradu, i u tom slučaju bili useljeni mladi istraživači i umetnici Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a u deo stanova i mladi bračni parovi, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

  (21) detaljnije
 • somborski

  Ustupanje atarskog puta u Panteleju državi uvod u završetak nekadašnjeg Somborskog bulevara

  Na hitnoj sednici niške Skupštine odbornici su usvojili odluku da atarski put u naselju “Ardija” u Panteleju ustupi državi kako bi se tu gradili stanovi za bezbednjake, a kako je pojasnio većnik Nenad Stanković, Grad dobija izgradnju okolnih saobraćajnica uključujući i završetak nekadanjeg Somborskog bulevara i njegovo spajanje sa Bulevarom heroja sa Košara.

  (16) detaljnije
 • ulice Leskovac

  Za letnje održavanje puteva 48 miliona dinara iz leskovačkog budžeta

  357 kilometara opštinskih i 79 kilometara nekategorizovanih puteva do novembra će održavati frma Trejs Srbija, potvrdio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a građane će taj posao koštati 48 miliona dinara, koliko je u budžetu planirano za najboljeg ponuđača na tenderu.

  detaljnije
 • Uređenje Bulevara Nemanjića kod tržnog centra slika 2, mart 2021; foto: JV-N. Mitić

  U kružnom toku na Bulevaru Nemanjića fontana, a umesto Muzičke dvorane kod tržnog centra park

  Da će jubilarni 30. kružni tok u Nišu, koji se gradi na raskrsnici Bulevara Nemanjića i Ulice Blagoja Parovića, imati fontanu, najavila je gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kaže da će to biti velelepno zdanje koje će krasiti ovaj deo grada. Umesto koncertne dvorane koju su njihovi prethodnici najavljivali kod tržnog centra Delta planet , gradski većnik zadužen za izgradnju Nenad Stanković kaže da će tu biti park, jer je "malo zelenih površina u ovom betonu".

  (68) detaljnije
 • dragana sotirovski, gradonačelnica Niša

  Sotirovski poručila sa Skupštine: Niš je veliko gradilište

  Kružni tokovi kod Toplane i “Deltinog” tržnog centra, kineska fabirka u Ulici Dimitrija Tucovića, rekonstrukcija Trga kralja Milana i mosta pokazatelj su, kako je rekla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, da je Niš veliko gradilište. Ona je najavila i uređenje biciklističkih staza i novi kružni tok kod Sremske ulice.

  (63) detaljnije
 • zgrada za naucnike foto Vanja Keser

  Gradilište na kome je pronađen 18-godišnjak za građane nebezbedno, nadležni kažu nema opasnosti

  “Ne postoji nikakva potencijalna opasnost po okolinu od strane objekta”, tvrde nadležni za gradnju stanova za mlade naučnike koja traje od 2008. godine u zgradi u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, gde je pronađeno telo 18- godišnjeg Jovana Veselinovića koji je nestao pre tačno mesec dana. Gradilište Nišlije iz okoline zovu najnebezbednijim mestom u gradu i pitaju kako se započeta gradnja stanova za mlade naučnike pretvorila u mesto od koga Nišlije strahuju.

  (18) detaljnije
 • Počelo rušenje stadiona u Leskovcu, klubovima naloženo iseljenje do petka

  Rušenjem ograde u utorak su i zvanično počeli radovi na stadionu "Dubočica" u Leskovcu. Ekipe koje su koristile sam teren i svlačionice na stadionu GFK Dubočica, ŽGFK Lavice, Lemind 1953, kao i mlađe selekcije ovih klubova dobile su rešenje da se do petka, 12. marta, moraju iseliti iz prostorija i sa stadiona, pa će sada morati da potraže alternativna rešenja gde će trenirati, ali i igrati zvanične utakmice.

  (9) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  U Nišu traže odgovornost zbog radova na Trgu i tvrde da je raskid ugovora produžetak agonije

  Da ni aktuelna vlast ne može da izbegne odgovornost što Trg kralja Milana nije završen u roku, jer je nedavno dala još 60 miliona za radove kojih nije ni bilo, napominju odbornici koalicije "Niš moj grad" koji su ponovo protestovali u centru Niša, ovog puta zbog najavljenog raskida ugovora sa izvođačem. Da nije odgovorna samo firma od koje će nadležni navodno naplatiti bankarsku garanciju, ističe i Danijel Dašić iz NKD, a napominje da je vlast dužna da utvrdi i građane obavesti - ko je zakazao od izbora izvođača na tenderu do danas kada planira da produži agoniju i izabere novog.

  (12) detaljnije
 • Radnik na trgu u Leskovcu poručio gradonačelniku: Ne prozivajte nas, idite kod glavnih

  Samo dan nakon što je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović javno kritikovao radove na trgu, pogotovo to što je gledao mešalicu koja je dva sata radila bez radnika u blizini, stanje na samom trgu nije mnogo drugačije. Na gradilištu smo zatekli tek po kojeg radnika, a prolaznici pitaju kada će radovi biti završeni i kako će izgledati centar Leskovca, jer se posle 16 meseci radova konačni izgled ne nazire.

  (24) detaljnije
 • Posle Niša i u Leskovcu se razmišlja o raskidu saradnje sa "Bauvezenom" zbog kašnjenja radova na Trgu

  Veliki problem oko Trga predstavlja to što mi praktično ni ne znamo kako izgleda vlasnik "Bauvezena", rekao je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, potvrdivši da je još pre 2 meseca pokrenuo priču o raskidu ugovora, ali da ga stalno uveravaju da će ova nedelja biti ta u kojoj će radovi krenuti punom parom. Prvobitno, krajnji rok za završetak Trga u centru Leskovca bio je novembar 2020. godine, međutim ti rokovi su nekoliko puta pomerani, a izvođač je ista firma koja je radila Trg kralja Milana u Nišu, a sa kojom je ugovor raskinut zbog kašnjenja radova.

  (28) detaljnije
 • Centar izvrsnosti - Vranje

  Vranje dobija Centar izvrsnosti za prirodne nauke na izletištu iznad grada

  Centar izvrsnosti za prirodne nauke, projektovan po uzoru na onaj u Tršiću koji je namenjen za društvene nauke, gradiće se i na najstarijem vranjskom izletištu “Ćoška”, uzvišenju sa kojeg se vidi ceo grad. Osim učionica sa kabinetima i laboratorijama, zgrada će imati i spa-centar, restoran, kafić i smeštaj sa kapacitetom do 150 ležajava. Očekuje se da tehnička dokumentacija bude završena do kraja godine.

  (4) detaljnije
 • Traži se firma koja će održavati ulice i puteve u Leskovcu, procenjena vrednost posla 40 miliona dinara

  Javno preduzeće „Urbanizam i izgradnja“ raspisalo je tender za održavanje ulica, opštinskih i pojedinih nekategorizovanih puteva na teritoriji grada Leskovca, a firmi koja da najbolju ponudu spremno je da plati 40 miliona dinara. Plan je da ugovor traje od marta do novembra ove godine.

  (4) detaljnije
 • voz

  Vlada planira da se zadužuje za velike projekte - milijardu za rekonstrukciju pruge Beograd - Niš

  Rekonstrukcija pruge između Beograda i Niša, za koju je Aleksandar Vučić rekao da će biti modernizovana i da će vozovi ići i 200 km/h, ukupno bi trebalo da košta 2 milijarde evra, a prvu milijardu kredita, prema planu Vlade, uzeće ove godine, kada je i najavljeno da radovi počinju. Vlada planira da se zaduži za sve veće projekte koje najavljuje, a na jugu je to i izgradnja auto-puta od Niša do Pločnika, modernizacija niških studentskih domova i izgradnja sistema za prečišćavanja otpadnih voda.

  (27) detaljnije
 • Radna zona Nevena Leskovac

  Najavljena izgradnja novog hotela u Leskovcu, u radnoj zoni "Nevena"

  Na prostoru radne zone "Nevena" u Leskovcu uskoro bi trebalo da počne gradnja novog hotela, pošto je Gradska uprava stavila na javnu prezentaciju urbanistički projekat za njegovu izgradnju. Kako stoji u projektu koji je objavljen, hotel bi trebalo da se nalazi na površini od 1.200m2, da ima restoran, spa centar, teretanu, otvoreni i zatvoreni bazen.

  (7) detaljnije
 • VAK_5811

  Dva vrtića u Nišu još se grade i radovi opet kasne, novi rokovi nepoznati

  Krajem prošle godine Niš je trebalo da dobije dva nova vrtića - u Brzom Brodu i Novom selu, ali osim da su radovi u toku, nepoznato je u kojoj su fazi, a iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj ne preciziraju ni koji su novi rokovi za završetak izgradnje. Još dva vrtića su u najavi, ali za njih je tek u pripremi dokumentacija.

  (7) detaljnije
 • auto put

  U planu rušenje nadvožnjaka Ančiki zbog izgradnje kružnog toka

  Leskovačko Javno preduzeće Urbanizam i izgradnja rapisalo je javnu nabavku za izradu projekta za rušenje postojećeg nadvožnjaka Ančiki i izradu novog projekta, koji bi, kako je rečeno Južnim vestima, sadržao izradu kružnog toka koji bi olakšao svim vozačima prolaz na ovoj raskrsnici, s obzirom da se ukrštaju dva državna puta. Vrednost celokupnog projekta trebalo bi da košta milion dinara.

  (6) detaljnije
 • vesić

  Vesić braneći metro prozvao Aleksinčane, pita se šta će u Beogradu

  Višedecenijski plan da Beograd dobije metro i više obećanja Srpske napredne stranke da će to oni i napraviti rezultirali su sednicom Skupštine na kojoj je usvojeno da se metro gradi u Makišu. Građani su zato protestovali, jer smatraju da će to biti ozbiljan rizik po izvorište vode, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nazvao ih je organizovanom političkom ruljom u kojoj su i građani Novog Sada i Aleksinca koji se bave samo time kako da zaustave izgradnju bilo čega u prestonici.

  (50) detaljnije
 • Izgradnja između zgrada Pantelej; foto: čitalac

  U niškom naselju Pantelej opet problemi sa izgradnjom - stanari kažu "komšije će nam gledati u tanjir"

  U Gornjomatejevačkoj ulici u niškom naselju Pantelej, gde su se nedavno stanari izborili za zelenilo, njihove komšije kažu da je počela izgradnja nove zgrade između dve postojeće, pa će praktično susedi moći da im gledaju u tanjir. Prema dostupnim podacima, investitor za to ima neophodne dozvole. Ipak, građani koji se protive izgradnji pitaju nadležne ko ih je izdao i traže obustavljanje radova, ali odgovore za sada nisu dobili.

  (55) detaljnije