Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izgradnja

 • Popovac ulica

  Ulica u Popovcu bez asfalta 5 meseci zbog izgradnje vodovoda

  Blato i bare na glavnom putu kroz Popovac su realnost građana koji žive u ovom selu jer je, kako navodi čitalac preko aplikacije "Prijavi problem", asfalt skinut još u julu. Iz Direkcije za izgradnju Niša kažu da će ulica biti asfaltirana na proleće, pošto se radovi na izgradnji vodovodne mreže završe.

  (1) detaljnije
 • putevi

  Završena rekonstrukcija Hvarske u Komrenu i glavne ulice u Gornjem Međurovu

  Komrenci sada imaju jednu muku manje, jer je u njihovom naselju asfaltirana Hvarska ulica. Pored toga, kako kažu u Kabinetu gradonačelnika, završena je i rekonstrukcija glavne ulice u Gornjem Međurovu.

  detaljnije
 • Stočni trg

  Restitucija ipak pauzirala izgradnju stanova za Rome kod Stočnog trga

  To što je dvadesetak naslednika tražilo nazad zemlju kod Nišave iza Stočnog trga, ipak je privremeno stopiralo izgradnju 25 objakata za Rome. Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte kaže da su najveći izgledi da zemlja bude vraćena vlasnicima pa da je onda kupi Grad Niš i nastavi projekat koji finansira EU sa milion evra.

  (6) detaljnije
 • Glavna autobuska stanica

  Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

  Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

  (38) detaljnije
 • tajms

  Niš u "Njujork tajmsu"

  Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. "Njujork Tajms" donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar. Ipak, Filip Bej, vlasnik firme koja gradi stambeni kompleks, kaže da članak ima najveći značaj za Niš i južnu Srbiju.

  (15) detaljnije
 • Kamen-temeljac4;-foto:-JV

  10 godina od izrade projekta počela izgradnja parka za naučnike u Nišu

  Više od decenije stara ideja da Niš dobije Naučno-tehnološki park i dve godine stara obećanja da će on uskoro početi da se gradi, danas su konačno počela da se ostvaruju. Na Gradskom polju je postavljen kamen temeljac i mašine su se “zagrejale”, čime je počela izgradnja parka za naučnike. Plan je da bude završen za 14 meseci i da početkom januara 2020. godine pokaže mladima “da imaju šta da traže u Srbiji”.

  (23) detaljnije
 • Muzička dvorana prostor

  Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

  Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

  (9) detaljnije
 • Zorana Mihajlovic

  Uprkos problemima, Mihajlovićeva najavila završetak Koridora 10 do kraja godine

  Da će auto-put čija se izgradnja planira više decenija biti završen do kraja 2018. godine još jednom uverava ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović. Uprkos tome što i dalje građani Srbije nemaju imena i prezimena odgovornih za poslednje rušenje potpornog zida u Grdelici, koje je napravilo višemilionsku štetu, Mihajlovićeva kaže da je zapravo najvažnije da je taj problem prevaziđen.

  (6) detaljnije
 • Vranje

  Vlada Srbije u Vranju osnovala preduzeće za gradnju jeftinih stanova

  Jeftine stanove za ljude koji rade u organima bezbednosti gradiće posebna preduzeća koja je osnovala Vlada Srbije. Jedno od tih preduzeća osnovano je i u Vranju, gde je najavljena izgradnja 186 stanova.

  (3) detaljnije
 • akva park

  Niš napokon raspisao poziv za gradnju akva-parka na Loznom kalemu

  Posle skoro decenije od kada su objavljivani prvi pozivi za prodaju zemljišta na Loznom kalemu za gradnju akva-parka, raspisan je javni poziv za investitore koji bi da grade ovaj sadržaj kod Niške Banje. Kakav će biti epilog novog pokušaja da se nađe graditelj vodenog parka u Nišu, znaće se 10. decembra, do kada se prikupljaju ponude.

  (5) detaljnije
 • valjak, asfaltiranje, put

  Novi asfalt za ulice u Gornjem Međurovu i Paligracu

  Glavna ulica u Gornjem Međurovu biće presvučena novim asfaltom do kraja ove godine, a to će građane koštati oko 6 miliona dinara. Pored toga, kako kažu u Kabinetu gradonačelnika, asfaltira se i put od Paligraca do Velepolja nedaleko od Niša.

  (5) detaljnije
 • Srušen zid Koridor 10 Grdelica

  Inženjerska komora još bez konačne odluke o svojim kolegama u slučaju "Grdelica"

  Ni dva i po meseca po padu potpore na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri nema imena odgovornih za ovaj događaj. Predsednik komisije za razmatranje prigovora u Inženjerskoj komori, kod koje je Ministarstvo građevinarstva podnelo prijave protiv 16 inženjera, kaže da se po ovom predmetu još odlučuje.

  (5) detaljnije
 • Streljana gradilište

  Počela izgradnja streljane u Čairu, novi dom strelaca najavljen za april

  Između stadiona Železničara i bazena “Čair” sada se nalazi konstrukcija koja ima samo spoljne zidove i stubove, a koja bi za pola godine trebalo da se “pretvori” u streljanu. Dograđivanje i uređivanje dugo čekane i obećavane streljane otpočelo je i koštaće skoro 108 miliona dinara, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte, od kojih će veći deo platiti Grad Niš.

  (8) detaljnije
 • sastanak

  Kineska kompanija zainteresovana da gradi "auto-put mira"

  Za izgradnju auto-puta koji treba da poveže Niš i Drač, a za koji se još ne zna ko će na njemu raditi sledeće godine, kako je saopšteno iz Ministarstva građevine, zainteresovana je kineska kompanija "Pauer Čajna", koja je uključena u projekat izgradnje obilaznice oko Beograda.

  (5) detaljnije
 • avanturisticki park

  Raspisan tender za izgradnju avanturističkog parka u Leskovcu

  Izgradnja avanturističkog parka u Leskovcu trebalo bi da krene početkom sledeće godine, s obzirom na to da su do 23. novembra otvorene prijave za slanje ponuda. Pored izgradnje, prema konkursnoj dokumentaciji, ponuđač treba da obezbedi i adekvatnu opremu.

  (2) detaljnije
 • dvoriste-teh-skole-foto-A.-S

  Dvorište niških tehničkih škola dobilo novi i moderniji izgled

  Zajedničko dvorište Visoke i srednjih tehničkih škola u Nišu je nakon par meseci od početka radova uređeno, a kako kaže predsednik Opštine Crveni Krst Miroslav Milutinović, ono sada ima aerodinamički lift, zvučne školjke, solarni sat, kao i nove stative i košarkaške table u delu koji je predviđen za sportske igre.

  (7) detaljnije
 • Nova zgrada biće pristupačnija za zaposlene i građane

  Planira se izgradnja nove zgrade Hitne pomoći u Pirotu

  Gradska Uprava Pirot raspisala je tender za projektnu dokumentaciju za izgradnju nove zgrade Hitne pomoći, tako da će Piroćanci, nakon izradnje, hitnu medicinsku pomoć tražiti na novoj lokaciji. Izradu projektne dokumentacije finansira grad, dok se i dalje ne zna ko će finansirati radove na izgradnji.

  detaljnije
 • stambene zgrade

  Opet pomeren rok za početak gradnje jeftinih stanova u Nišu i Vranju

  Proleće i kraj avgusta su prošli, a stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u Nišu i Vranju još nisu počeli da se grade, iako su to bili termini koje su nadležni najavljivali. Novi termin je kraj oktobra, prema najavama ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, koja je rekla da su izdate građevinske dozvole za prve stanove.

  (6) detaljnije
 • gradilište

  I pre izdavanja građevinske dozvole gradili kružni tok kod "Cumtobela"

  Kružni tok na Bulevaru cara Konstantina i deo prilaza do fabrike “Cumtobel” u Nišu radnici su počeli da grade i pre nego što su za to dobili građevinsku dozvolu. Da li je razlog za protivzakonitu gradnju žurba da se radovi završe do kraja septembra, kada je predsednik Aleksandar Vučić najavio otvaranje “Cumtobela”, ili nešto drugo, kao i da li će neko za to odgovarati, pitanja su na koje novinari nisu uspeli da dobiju odgovor ni od izvođača radova, ni od gradonačelnika Niša, koji je odbio da komentariše.

  (20) detaljnije