Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izgradnja

 • vrtić bojnik

  Dograđuje se vrtić u Bojniku, u planu otvaranje mlađe jaslene grupe

  Još jednu prostoriju u kojoj će boraviti mališani, do kraja godine trebalo bi da dobije matična zgrada Predškolske ustanove “Đuka Dinić” u Bojniku. Radovi bi trebalo da počnu na leto i koštaće oko 7,5 miliona dinara. Nakon dogradnje vrtića, planira se otvaranje grupe za decu od godinu dana.

  detaljnije
 • pukotina

  Nove rupe na neotvorenoj deonici Koridora 10 između Proseka i Bancareva

  Pukotine i zakrpe slika su još neotvorenog dela Koridora 10 na potezu između Proseka kod Niša i Bancareva. U "Koridorima Srbije" kažu da su se rupe pojavile još oktobra 2018, ali da je odlučeno da izvođač radova, grčka firma "Terna", otpočne sanaciju maja ove godine.

  (22) detaljnije
 • vrtić

  Najavljena izgradnja novog vrtića u niškom naselju 9. maj

  Stara škola u niškom naselju 9. maj će biti srušena i na tom prostoru izgrađen novi vrtić, koji će moći da primi oko 100 mališana. Novac za izgradnju će podeliti Grad Niš i Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, a većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da će nakon potpisivanja ugovora biti poznati i rokovi.

  (2) detaljnije
 • trg kralja milana

  Početak rekonstrukcije centra Niša stopiran zbog žalbe na tender

  Iako je rekonstrukcija Trga kralja Milana u Nišu trebalo da počne kroz nekoliko dana, to se neće dogoditi jer se niška građevniska firma "Kika gradnja" žalila na sprovođenje tendera za ovaj posao. Potpisivanje ugovora i konačni početak rekonstrukcije znaće se nakon odluke Komisije za zaštitu prava ponuđača koja treba da postupi po žalbi.

  (10) detaljnije
 • nasip

  Na deonici Koridora 10 kod Proseka, umesto auto-puta zjapi rupa

  Na još neotvorenoj deonici Koridora 10 kod niškog sela Prosek umesto skoro završenog auto-puta sada je velika rupa. U "Koridorima Srbije" kažu da ispituju čija je odgovornost, a "Južne vesti" saznaju da je problem loše zemljište na kojem je put građen. Stručnjaci tvrde da na njemu nije smelo ni da se gradi.

  (32) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Firma koja je u trci za rekonstrukciju Trga kralja Milana platila poreski dug

  Firma "Bauvezen" iz Lazarevca koja se nadmeće za posao rekonstrukcije samog centra Niša, prema podacima koje su dostavili Južnim vestima, više nema poreski dug. Na sajtu Poreske uprave i dalje stoji podatak objavljen početkom prošle godine da za porez duguju 102 miliona dinara, a iz ove firme kažu da je taj dug izmiren i da više nisu ni na crnoj listi Ministarstva građevine.

  (3) detaljnije
 • Idejno rešenje Muzička dvorana

  Muzička dvorana u Nišu dobila svoj dizajn

  Multifunkcionalan objekat koji će služiti raznim kulturnim i umetničkim manifestacijama, nazvan Muzičkom dvoranom, dve godine od najavljenje izgradnje, konačno je dobio svoju formu. Oko kockaste kule biće otvoreni platoi koji će moći da se koriste i kada je objekat zatvoren, a ovo idejno rešenje je pobedilo na gradskom konkursu i delo je arhitekata Aleksandra Slavkovića i Dejana Miletića.

  (15) detaljnije
 • radovi

  Počela ponovna izgradnja propalog dela Koridora 10 kod Proseka

  Dva dana nakon pisanja "Južnih vesti" o delu Koridora 10 kod Proseka, koji je popucao i pre nego što je pušten u saobraćaj, izvođač radova je počeo da uklanja oštećeni asfalt i priprema teren za ponovno asfaltiranje. Pored toga, angažovano je i obezbeđenje koje sprečava “nepoželjne” posetioce.

  (16) detaljnije
 • autoput

  Koridor 10 kod Proseka mora ponovo da se gradi, struka sumnja da je propao zbog podloge

  Popucali pa krpljeni auto-put na deonici Koridora 10 kod Proseka, na putu od Niša ka Pirotu, kako kažu u "Koridorima Srbije" moraće ponovo da se gradi. Izvori "Južnih vesti" smatraju da je saobraćajnica popucala zbog sumnjive asfaltne podloge, koja je netestirana i lošeg kvaliteta.

  (14) detaljnije
 • auto-put

  Koridor 10 kod Bancareva propao pre otvaranja

  Na samom ulazu na deonicu budućeg Koridora 10 od Niša ka Pirotu, koja još nije ni otvorena, asfalt je popucao, pa krpljen. Na saobraćajnici su sada radnici koji ispituju tlo i saniraju rupe, ali i predstavnici izvođača koji brane pristup i fotografisanje, a ne daju objašnjenje kako su moguća tolika oštećenja na putu koji još nije ni otvoren za saobraćaj.

  (39) detaljnije
 • kanalizacija radovi

  Niška firma ponudila da besplatno izgradi kanalizacionu mrežu kod Kliničkog centra

  Zbog toga što četvrt veka grade vodovodne i kanalizacione mreže u Nišu i okolini, kako kaže vlasnik niške firme “MDS Inženjering” Dejan Milošević, kao znak zahvalnosti ponudili su Gradu da besplatno naprave kanalizacionu mrežu u ulicama Vojislava Ilića i Mihajla Pupina, u blizini Kliničkog centra, a Gradsko veće je “prihvatilo poklon” vredan 2,7 miliona dinara.

  (10) detaljnije
 • bulevar

  Bulevar heroja sa Košara tokom večeri privremeno asfaltiran

  Premda su predstavnici gradske vlasti pre samo nekoliko dana tvrdili da je Bulevar heroja sa Košara u Nišu završen po projektu, ali da nije pušten u saobraćaj jer je ostao neasfaltiran deo puta, zbog naknadne odluke da se na proleće tu izgradi kružni tok, radnici su sinoć ipak asfaltirali tih stotinak metara. Pomoćnik gradonačelnika Miloš Milošević sada kaže da je to privremeno rešenje.

  (21) detaljnije
 • Bager

  Bulevar heroja sa Košara “čeka” proleće za nastavak radova, Bulatović kaže da je već završen

  Premda još nisu završeni trotoari, signalizacija, pa ni postavljeno kompletno osvetljenje, gradonačelnik Niša Darko Bulatović tvrdi da je Bulevar heroja sa Košara “završen, ali još nije pušten u saobraćaj”. Bulevar nije asfaltiran do kraja zbog toga što je, dodaje Bulatović, u međuvremeno odlučeno da se izgradi kružni tok, ali za njega nema građevinske dozvole. Gradonačelnikov pomoćnik Miloš Milošević kaže da će se radovi nastaviti na proleće.

  (17) detaljnije
 • Konj Ambasador Niš

  U Nišu većina razvojnih projekata iz 2018. čeka sledeću godinu

  Veliki projekti poput početka izgradnje Regionalne deponije "Keleš", akva-parka, Veletržnice, "Niša na Nišavi", "Delta sitija", pa čak i biciklističkih staza i groblja za kućne ljubimce, koji su bili u Programu razvoja Niša za ovu godinu, nisu još ostvareni. Ipak, Gradsko veće je usvojilo i plan o razvojnim projektima koji bi trebalo da se urade sledeće godine, u kojem su mnogi ovogodišnji projekti, i koji nije ništa manje ambiciozan.

  (4) detaljnije
 • vrtic-brzibrod-dec2019-foto-gomedijana

  Vrtić u Brzom Brodu počeo da se gradi

  Ukoliko se ispune najave gradskih čelnika, niško naselje Brzi Brod od naredne godine imaće novi vrtić. Radovi na rekonstrukciji prizemlja i dogradnji stare zgrade stare zgrade OŠ “Dr Zoran Đinđić” počeli su, a prema najavama iz Predškolske ustanove “Pčelica” ovo obdanište moći će da primi od 120 do 150 mališana.

  detaljnije
 • Popovac ulica

  Ulica u Popovcu bez asfalta 5 meseci zbog izgradnje vodovoda

  Blato i bare na glavnom putu kroz Popovac su realnost građana koji žive u ovom selu jer je, kako navodi čitalac preko aplikacije "Prijavi problem", asfalt skinut još u julu. Iz Direkcije za izgradnju Niša kažu da će ulica biti asfaltirana na proleće, pošto se radovi na izgradnji vodovodne mreže završe.

  (4) detaljnije
 • putevi

  Završena rekonstrukcija Hvarske u Komrenu i glavne ulice u Gornjem Međurovu

  Komrenci sada imaju jednu muku manje, jer je u njihovom naselju asfaltirana Hvarska ulica. Pored toga, kako kažu u Kabinetu gradonačelnika, završena je i rekonstrukcija glavne ulice u Gornjem Međurovu.

  detaljnije
 • Stočni trg

  Restitucija ipak pauzirala izgradnju stanova za Rome kod Stočnog trga

  To što je dvadesetak naslednika tražilo nazad zemlju kod Nišave iza Stočnog trga, ipak je privremeno stopiralo izgradnju 25 objakata za Rome. Ivan Pavlović iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj i projekte kaže da su najveći izgledi da zemlja bude vraćena vlasnicima pa da je onda kupi Grad Niš i nastavi projekat koji finansira EU sa milion evra.

  (6) detaljnije
 • Glavna autobuska stanica

  Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

  Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

  (38) detaljnije
 • tajms

  Niš u "Njujork tajmsu"

  Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. "Njujork Tajms" donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar. Ipak, Filip Bej, vlasnik firme koja gradi stambeni kompleks, kaže da članak ima najveći značaj za Niš i južnu Srbiju.

  (15) detaljnije