Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izlet

 • 1. maj izlet 2021 foto vanja keser

  Za Prvi maj tradicionalno puna izletišta oko Niša [foto]

  Mnoge Nišlije i ove godine odlučile su da za Prvi maj raspale roštilj i postave šator nedaleko od grada. Današnji praznik rada na prostirkama provode kraj Nišave, na livadi kod spomenika na Čegru, izletištu kod Naselja Brzi Brod i brojnim drugim.

  (17) detaljnije
 • Osnovci u prirodi učili o štetočinama

  Još jedan vikend u prirodi za osnovce, ovog puta učili o šumskim štetočinama i bolestima biljaka

  Koje štetočine i bolesti prete drveću i biljkama, učili su i ovog vikenda u teoriji i u praksi osnovci iz Trupala, kažu organizatori iz "Centra za društvene inovacije NIIT". Vikend im je, dodaju, počeo u prirodi Niške Banje, a završio se u podnožju Suve planine.

  detaljnije
 • Učenici iz trupala učili o prirodi

  Osnovci u prirodi učili o ugroženim biljkama, napravili baštu u dvorištu škole

  Sve o zaštiti ugroženih biljnih vrsta dvadesetpetoro đaka iz Trupala mogli su da nauče prošlog vikenda u prirodi Niške banje, kroz šetnju Lalinačkom slatinom. Kruna ovog druženja u organizaciji Centra za društvene inovacije NIIT bila je obnova bašte u dvorištu škole “Prvi maj”.

  detaljnije
 • Učenici na izletu u prirodi (NIIT)

  Učenici i prošlog vikenda u prirodi učili o šumama i prikupljali biljke za herbarijum

  Uz predavanja botaničara i stručnjaka iz oblasti zaštite šuma, prošlog vikenda učenici iz Trupala i Niša nastavili su sa prikupljanjem biljaka za herbarijum u prirodi kod Niške Banje i onlajn druženjem sa vršnjacima iz Bugarske, kažu organizatori iz Centra za društvene inovacije NIIT.

  (1) detaljnije
 • dolazak sa izleta

  Deca par sati čekala kraj auto-puta, roditelji brinu da su na izlet išla neispravnim autobusima

  Mališani iz niških vrtića koji su se vraćali sa izleta u Jagodini, morali su da čekaju par sati u kafani kraj auto-puta da iz Niša po njih dođu drugi autobusi, jer su se oni kojim su se vozili stali, pa vaspitačice nisu želele da se put njima nastavi. Neki od roditelja traže da se utvrdi ko je odgovoran za ovaj propust, a direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić ističe da su autobusi bili ispravni kada su krenuli na put i da je sve dobro prošlo, jer su deca bila na sigurnom sa vaspitačicama.

  (22) detaljnije
 • Ozren

  Akcija "Svi u prirodu" vodi na Ozren

  Jedna od najšumovitijih planina u Srbiji biće odredište akcije "Svi u prirodu" koja se održava u nedelju, 16. juna. Pešačka tura vodiće do Ozrena, na njemu su zaplanirane sportsko-rekreativne aktivnosti, a aktivnosti mogu se priključiti svi zainteresovani.

  detaljnije
 • kukavica

  Dvodnevni izlet iz Leskovca do Kukavice

  Školarci koji žele da jesenji raspust provedu u prirodi, ali i svi koji žele aktivan vikend, mogu se do 6. novembra prijaviti za dvodnevni izlet do Kukavice. Polazak je planiran za 10. novembar u 8 sati, a povratak je 12. novembra u popodnevnim satima.

  detaljnije
 • pasjacki vis

  U subotu pešačenje do Pasjačkog visa

  Ljubitelji prirode i rekreativci moći će da se prošetaju do Pasjačkog visa, oblasti koja leži na tromeđi Toplice, Puste reke i Pomoravlja. Akcija je zakazana za 27. oktobar, a okupljanje učesnika je ispred prostorija Planinarsko-skijaškog kluba “Kukavica” u Leskovcu. Zainteresovani se za ovu akciju mogu prijaviti do 25. oktobra.

  detaljnije
 • Ribarska banja

  U Ribarsku Banju sa akcijom "Svi u prirodu"

  Sportsko-rekreativni dan na čistom vazduhu, po kome je poznata Ribarska Banja, moći će da provedu sve Nišlije koje se odluče da u nedelju, 23. septembra krenu na akciju "Svi u prirodu".

  detaljnije
 • Krajkovačko jezero

  Do Malog Jastrepca i Krajkovačkog jezera sa akcijom "Svi u prirodu"

  Pešačka tura do Taktove zemunice, za koju se vezuje priča o tome kako su se u njoj partizani krili za vreme Drugog svetskog rata, zatim do izletišta Jasenove vode, a onda i Krajkovačkog jezera, destinacije su na koje vodi akcija “Svi u prirodu” u nedelju, 29. jula.

  (5) detaljnije
 • Hrast-Divljana-foto-JV

  Akcija “Svi u prirodu” vodi u Divljanu i na jahanje

  Pešačenje do manastira Svetog Dimitrija i Starog hrasta u naselju Divljana, nedaleko od Bele Palanke, a onda i jahanje u Konjičkom klubu Čegar, aktivnosti su koje očekuju izletnike u nedelju, 22. jula u okviru akcije “Svi u prirodu”.

  detaljnije
 • Vodopad Tupavica

  Izlet i gledanje finala Svetskog prvenstva na vodopadu Tupavica

  Po mnogima jedan od najlepših vodopada u Srbiji Tupavica, smešten na Staroj planini, mesto je koje će u nedelju, 15. jula moći da posete svi zainteresovani u sklopu akcije “Svi u prirodu”. Kako će se tokom izleta igrati finale Svetskog prvenstva u fudbalu, u Savezu za rekreativni sport Niša kažu da je obezbeđeno i gledanje ovog meča.

  (1) detaljnije
 • sokobanja

  Izleti za studente i školarce krajem jula

  U društvu dvadesetoro Španaca, Italijana, Holanđana, Rusa, Čeha, Nemaca i Estonaca, kažu u organizaciji AEGEE-Niš, studenti i srednjoškolci iz Niša mogu se prijaviti i krenuti na izlete u Sofiju, Sokobanju ili na Kamenički vis i Cerjansku pećinu.

  (1) detaljnije
 • Midzor

  Uspon na Midžor i skijanje na Babinom zubu

  Za one sa nešto više kondicije planinari niškog kluba Mosor u nedelju, 28. januara organizuju uspon na najviši vrh Stare planine Midžor, dok se početnici mogu zaustaviti na Babinom zubu. Takođe, kako kažu u niškom klubu, mogu krenuti i oni koji žele da skijaju, a u organizaciji ovog dela pomoćiće ski sekcija Mosora.

  detaljnije
 • Kopaonik

  Jednodnevni izlet iz Niša opet do Kopaonika

  Osim sportsko-rekreativnih aktivnosti na Kopaoniku, jednodnevni izlet će, prema najavama, obuhvatiti i pešačku turu do Gejzera i Mestođa. Polazak je u nedelju 12. novembra, u blizini niške Tvrđave.

  detaljnije
 • Kopaonik

  Za vikend jednodnevni izlet do Kopaonika sa polaskom iz Niša

  Srebrna i Sunčana planina neki su od nadimaka Kopaonika, što dovoljno govori o karakteristikama ovog nacionalnog parka, a Nišlije će u nedelju, 5. novembra, u okviru akcije “Svi u prirodu” imati šansu da je posete i pritom se posvete rekreaciji, jer je u ovaj jednodnevni izlet uključena i pešačka tura.

  (2) detaljnije
 • Ribarska banja

  Jednodnevni izlet u Ribarsku Banju, poznatu po čistoj vodi i vazduhu

  Kako se nalazi na obroncima Jastrebca, Ribarska Banja poznata je kao oaza čistog vazduha, kako kažu na sajtu ovog mesta, ali i da ima toliko kvalitetnu vodu, da su je posećivali gotovo svi srpski kraljevi, zbog čega je i poznata kao “kraljevska banja”. Upravo tamo akcija “Svi u prirodu” vodi Nišlije u nedelju, 29. oktobra, a polazak je zakazan za 7 sati.

  detaljnije
 • Vodopad Tupavica

  Izlet do živopisnog kanjona i vodopada nedaleko od Pirota

  Po mnogima jedan od najlepših vodopada u Srbiji Tupavica, kao i neobični kanjon Rosomače, čije litice obrazuju rupe, koje podsećaju na lonce, biće destinacije u kojima će svi ljubitelji prirode i rekreacije moći da uživaju u nedelju, 22. oktobra. Kako kažu u Savezu za rekreativni sport Niš, polazak na ovaj izlet je u 7 sati, sa autobuskog stajališta kod glavnog ulaza u Tvrđavu.

  detaljnije
 • Planinarenja sekcija

  Učenici planinarali po Malom Jastrepcu

  Inovativna sekcija Osnovne škole “Ratko Vukićević” u Nišu okupila je ovog vikenda 20 planinara, roditelje, 23 đaka i njihovu učiteljicu, koji su iskoristili poslednje lepo vreme, planinarili i uživali na izletu na Malom Jastrepcu.

  detaljnije
 • Planinarenja

  Niški planinari vode na planine Ozren i Devica

  Leto se bliži kraju, a sa njim i lepo vreme. Niški planinarski klubovi žele da iskoriste poslednje zrake sunca i zato pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na dva izleta ovog vikenda - na Ozren u subotu, 9. septembra, dok je aktivnost na planini Devica predviđena za nedelju, 10. septembra.

  detaljnije