Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izmene zakona

  • opstina crna trava

    I Crna Trava menja svoj Statut

    Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

    detaljnije
  • Hapšenja povezana sa izdavanjem bugarskih pasoša

    Ministar policije najavio izmene zakona kojima bi nasilnici bili strožije kažnjavani

    U MUP-u kažu da će aktuelni ministar Nebojša Stefanović tražiti strožije zakonske kazne za nasilnike, a naročito za one koji ponavljaju krivična dela. Iako se ovo odnosi na brojna krivična dela koja su praćena nasiljem, svakako je značajno u delu koji se tiče porodičnog nasilja, jer su poslednja istraživanja pokazala da nasilnici neretko nailaze na olakšavajuće okolnosti u srpskom pravosuđu.

    (3) detaljnije
  • Protest mame

    Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

    Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

    (7) detaljnije
  • Macura selakovic

    O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

    Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

    (1) detaljnije
  • Tatjana Macura

    "Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

    Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative "Mame su zakon" i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

    (4) detaljnije
  • Trg kralja Milana

    Danas u Nišu protest mama nezadovoljnih novim Zakonom o podršci porodici

    Trudnice, mame, porodilje, kao i očevi i ostali građani koji su oštećeni novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici, kako je najavljeno iz Inicijative "Mame su zakon", okupiće se danas od 17 sati na Trgu kralja Milana u Nišu.

    (3) detaljnije
  • pavle dimitrijević - crta - juzne vesti

    Pavle Dimitrijević: Građani više veruju Deda Mrazu nego državi

    Izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama vlast ugrožava temelje demokratije, navodi zamenik programskog direktora CRTE Pavle Dimitrijević, a time se stavlja i omča oko vrata istraživačkom novinarstvu. Građani treba da ustanu i da odbrane svoje pravo da kontrolišu političare i institucije ili će uskoro informacije moći da “traže samo od Deda mraza”.

    (12) detaljnije
  • deda mraz

    Nišlije preko Deda Mraza mogu da "zatraže" informacije od javnog značaja

    Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana na Trgu kralja Milana u Nišu u četvrtak od 15 do 17 sati. Aktivisti pozivaju građane da se informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

    detaljnije
  • zgrada opstine leskovac

    Leskovac menja svoj Statut

    Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

    detaljnije
  • Gradska kuća Niš

    Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

    Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

    (3) detaljnije
  • Gradska kuća

    Grad Niš opet menja svoj Statut

    Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

    (9) detaljnije
  • preduzetnik

    Učešće udruženja zanatlija i sindikata neophodno za kvalitetan zakon

    Brojni problemi sa kojima se susreću zanatlije i manji preduzetnici u Srbiji posledica su neusklađenog i starog Zakona o zanatstvu, pošto na novi čekaju već deset godina. Da bi on bio kvalitetan, objašnjava predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Niša Goran Popadić, neophodno je da se prilikom izrade konsultuju sindikati i uduženja poslodavaca, kao što to Evropska unija radi sa Evropskom asocijacijom zanatlija, malih i srednjih preduzeća.

    (1) detaljnije
  • protest

    Veće učešće građana u odlukama vlasti nakon izmena zakona

    Nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi građani će moći više da se pitaju o trošenju svojih para, jer mogu da učestvuju u kreiranju budžeta i planiranju investicija u gradovima i opštinama u kojima žive. Pored toga, imaće priliku da sa 100 potpisa traže javnu raspravu za bilo koju odluku koju donosi lokalni parlament.

    (1) detaljnije
  • odbor za ljudska prava

    “Svi medijski sadržaji proizvedeni parama građana da budu javni i dostupni svima”

    Pare građana se netransparentno troše kada se finansiraju mediji, javni interes je često floskula, a zakon koji tu oblast reguliše treba menjati, neki su od zaključaka panel diskusije “Građani u javnom informisanju”, koji je organizovao odbor za ljudska prava u Nišu.

    (2) detaljnije
  • Klizište

    Predlog novog Zakona: Kuće više neće moći da se grade na klizištima

    Ako se Zakon o vanrednim situacijama izmeni i usvoji novi ubuduće kuće neće smeti da se grade u basenima reka i na klizištima, pojašnjava načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

    (4) detaljnije
  • Gradska kuća

    Grad formira projektni centar koji bi "punio" budžet

    Zakon o finansiranju lokalnih samouprava o kome danas odlučuje Skupština Srbije, a po kome je snižen deo poreza na zarade koji ide u budžet lokalnih samouprava, neće “značajno oštetiti” Niš, kazao je zamenik gradonačelnika Miloš Banđur. U planu formiranje Projektnog centra. 

    (15) detaljnije
  • naslovna

    “Aleksin zakon” suspenduje nasilnike i roditelje “udara po džepu”

    Oštre kazne za đake nasilnike, njihove roditelje i nadležne u školama predviđa “Aleksin zakon” koji je ušao u skupštinsku proceduru 5 godina od samoubistva 14-godišnjeg Alekse iz Niša, koji je sebi oduzeo život zbog, kako se smatra, vršnjačkog nasilja u školi.

    (17) detaljnije
  • Resetke

    Smrtne kazne nema 14 godina, ali ima onih koji je podržavaju

    Ukršteni podaci pravne i istorijske stručne literature, privatnih arhiva i medija dovode do saznanja da je od 1804. godine do pre 14 godina, kada je u Srbiji ukinuta smrtna kazna, pred niškim sudom na ovaj način kažnjeno 68 ljudi, od čega je 48 njih kaznu i dočekalo.

    (2) detaljnije
  • rakija

    Po novom zakonu svi mogu da peku rakiju, i to bez ograničenja

    Iako se mnogi plaše da će sa ulaskom u Evropsku uniju biti zabranjena ili ograničena proizvodnja rakije “za sopstvene potrebe”, prema novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima koji je potpuno usaglašen sa propisima EU, čini se da to ipak neće desiti.

    (5) detaljnije
  • fotografija

    Ako izgube pravnu zaštitu, vaše fotografije svima na izvol'te

    Foto-reportere, fotografe i novinare zgranula je mogućnost da zakon elektronsku fotografiju posmatra kao “rezultat mehaničke, rutinske, odnosno fizičke radnje", a ne kao “autorsko delo”, što može dovesti do toga da korišćenje bilo koje fotografije sa interneta bude omogućeno svima.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: