Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izmene zakona

 • policija dete

  Kritike i pritisak javnosti rezultirale - ponovo povučen Zakon o policiji

  Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima koji je zabrinuo građane, jer se njime povećava broj policijskih ovlašćenja, povučen je iz procedure usvajanja, ali će se na njemu i dalje raditi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

  (4) detaljnije
 • Javna rasprava o nacrtu zakona o policiji

  Javna rasprava u Nišu o spornom zakonu o policiji - "da ne postanemo društvo kontrole"

  Povodom novog zakona o policiji, na javnoj raspravi u Nišu iz MUP-a su rekli da su predlozi preuzeti iz razvijenih evropskih zemalja i apeluju da im građani daju bolje predloge. Iz niške opozicije kažu da se ovim menja model društva i da će Srbija postati društvo kontrole. Traže i veću transparentnost rada policije.

  (21) detaljnije
 • Policija KoSta

  Nacrt zakona o policiji koji je Vučić povukao vraća se u proceduru, javna rasprava i u Nišu

  Pred novogodišnje praznike najavljena je javna rasprava o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, za koji narodna poslanica Danijela Nestorović kaže da je ozbiljan udarac na demokratiju i da će značiti zvanično uvođenje diktature i policijske države. Sličan Nacrt o policiji prošle godine je povučen iz procedure, zato što je tako zamolio predsednik Aleksandar Vučić, ali je sada najavljena i javna rasprava u tri najveća grada, u Nišu 21. decembra.

  (22) detaljnije
 • trudnica

  Otvorena rasprava o položaju trudnica i porodilja početkom decembra u Nišu

  Građani, narodni poslanici, odbornici, nevladine organizacije, predstavnici institucija, sindikata i izvršne vlasti moći će 5. decembra od 18 sati, u "Deli prostoru" u Nišu, da učestvuju u raspravi o poboljšanju položaja trudnica i porodilja koje umesto klasičnog ugovora o radu imaju ugovore poput onih o delu ili privremenim i povremenim poslovima.

  detaljnije
 • trorinet

  Električni trotineti za iznajmljivanje povučeni sa niških ulica, zakon vozače prepoznaje kao pešake

  Početkom oktobra sve prisutnije električne trotinete na niškim ulicama, počela je da iznajmljuje kompanija “Jet”, ali ne zadugo, jer kako su rekli iz Grada, firma nije pribavila potrebna odobrenja nadležnih. Sudija Višeg suda Dragan Obradović, ističe da kretanje električnim trotinetima nije uređeno zakonom kao i da se takvi vozači, još tretiraju kao pešaci, što stvara brojne probleme u saobraćaju.

  (22) detaljnije
 • Hitna KOSTA

  Narodnoj skupštini predata inicijativa za donošenje prvog zakona o Hitnoj pomoći

  Srbija nema zakonsku regulativu koja kontroliše službu Hitne pomoći, pa više od milion građana koji žive u mestima manjim od 25.000 stanovnika, nema pristup toj službi. Centralizaciju poziva, dispečerske centre u svakom okrugu, kazne za nesavesne koji zovu hitnu službu kada za to nema potrebe i status službenog lica za članove terenske ekipe, neke su od tačaka koje se nalaze u predlogu Zakona o Hitnoj pomoći, a koji je predsedniku Skupštine predao poslanik iz Svrljiga Milija Miletić.

  (3) detaljnije
 • blokade

  Najavljene blokade puteva širom zemlje, na jugu za sada bez takvih akcija

  Na više lokacija u zemlji danas od 14 do 15 sati planirane su, najavljuju više udruženja građana, blokade puteva zbog nezadovoljstva nedavnim usvajanjem Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakona o eksproprijaciji. Za sada nije poznato da li će biti blokada i na jugu Srbije, a organizatori blokada u Beogradu i u drugim gradovima, pozivaju ljude da se samoorganizuju.

  (22) detaljnije
 • protest

  Advokati tumače izmene Zakona o eksproprijaciji: Privatna imovina na izvol'te

  Građani, aktivisti, udruženja i opozicioni političari protestovali su danas ispred Narodne Skupštine Srbije i tražili povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji iz procedure, a koji je na dnevnom redu današnje sednice. Novine u zakonu su, objašnjava advokat Čedomir Kokanović, što će Vlada odlučivati da li postoji javni interes za eksproprijaciju i da će on u mnogim slučajevima biti podređen privatnom, što znači da će privatna imovina svih građana Srbije biti na, kako kaže, izvol'te.

  (8) detaljnije
 • Šalter u Gradskom uslužnom centru u Nišu

  U niškoj Gradskoj upravi odbijaju da prime zahteve za obeštećenje mnogim porodiljama

  Odluka Ustavnog suda da nijedna porodilja u Srbiji nije smela da prima naknadu zarade manju od republičkog minimalca i da imaju pravo na obeštećenje nije stavila tačku na probleme porodilja iz Niša. Osim toga što nekima kasne rešenja, mnoge ne mogu ni da predaju zahtev za obeštećenje, pošto ih iz Gradske uprave ne primaju i za to navode različite razloge, ukazuju iz inicijative “Mame su zakon”.

  (20) detaljnije
 • Vulin policija

  Vulin: Vučić zamolio, Nacrt zakona o policiji se povlači iz procedure

  Nakon brojnih zamerki na Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima, on je povučen iz procedure, kaže ministar Aleksandar Vulin, a na taj potez se odlučio, kako stoji u saopštenju MUP-a, nakon što ga je zamolio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (10) detaljnije
 • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

  Aktivistkinje: Diskriminacija je što pomoć nasilnicima finansira Republika, a podršku žrtvama opštine

  Sigurne kuće i krizne centre za žene žrtve nasilja, prema nedavno usvojenom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, finansiraće lokalne samouprave, dok će psihosocijalna pomoć nasilnicima biti finansirana iz republičkog budžeta. Iz Centra za devojke i Ženske platforme za razvoj Srbije ovu odredbu vide kao spornu jer smatraju da gradovi i opštine nemaju dovoljno novca za ovu vrstu pomoći, te da ona diskriminiše žrtve nasilja.

  (4) detaljnije
 • sve manji broj beba

  Vučić predložio po 5.000 evra za svako rođeno dete, iz Udruženja mama kažu da novac često nije presudan

  Nakon najave presednika Srbije Aleksanda Vučića, da će se u narednom periodu raditi na izmeni zakona što ima za cilj podsticaj rađanja dece i podršku porodiljama, na njegov predlog, u iznosu od 5.000 evra, oglasilo se Udruženje Mame su zakon. Kažu da se nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu.

  (47) detaljnije
 • viši sud niš

  Niški advokati protestuju zbog novog tumačenja Zakona po kome banke mogu da naplate građanima troškove obrade kredita

  Nakon najave i predloga za usvajanje Zakona kojim se omogućava da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i da stari postupci mogu da trpe reviziju postupka, te će građani morati da vrate sve što im je banka neosnovano uzela, kao i troškove sudskih postupaka, niški advokati će svoje protivljenje iskazati protestom. Okupljanje je zakazano za ponedeljak, od 14 sati u parku kod Suda.

  (21) detaljnije
 • policija gužva

  Sindikat policije: Brojni razlozi da se rok za preregistraciju oružja produži

  Da je preregistracija oružja preskupa, te da građani masovno vraćaju oružje u policijskim stanicama jer nemaju novca i da se time stvaraju velike gužve, smatraju u Sindikatu policije i policijskih starešina, a zahtev da se produži preregistracija oružja poslali su i predsednku Vučiću. Predlog za pomeranje roka Skupštini Srbije podneli su i pojedini poslanici vladajuće većine.

  (10) detaljnije
 • Cevi korodirale

  Ministarstvo: Uvaženi predlozi, izmene Zakona ne tiču se MHE

  Nakon što su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine ukazali da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji namerno napisan preširoko i ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, reagovali su iz Ministarstva građevine i saopštavaju da je prihvaćen amandman kojim je precizirano da se radi samo o izgradnji objekata za proizvodnju energije iz biomase. Cilj zakona je korišćenje energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, korišćenje biomase i drugih otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

  (2) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Branioci reka iz Pirota traže izmenu Zakona o planiranju i izgradnji

  Da je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije namerno napisan preširoko, te da time ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, smatraju u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine i pozivaju poslanike da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

  (1) detaljnije
 • opstina crna trava

  I Crna Trava menja svoj Statut

  Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

  detaljnije
 • Hapšenja povezana sa izdavanjem bugarskih pasoša

  Ministar policije najavio izmene zakona kojima bi nasilnici bili strožije kažnjavani

  U MUP-u kažu da će aktuelni ministar Nebojša Stefanović tražiti strožije zakonske kazne za nasilnike, a naročito za one koji ponavljaju krivična dela. Iako se ovo odnosi na brojna krivična dela koja su praćena nasiljem, svakako je značajno u delu koji se tiče porodičnog nasilja, jer su poslednja istraživanja pokazala da nasilnici neretko nailaze na olakšavajuće okolnosti u srpskom pravosuđu.

  (3) detaljnije
 • Protest mame

  Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

  Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

  (7) detaljnije
 • Macura selakovic

  O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

  Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

  (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara