Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izmene zakona

 • Vulin policija

  Vulin: Vučić zamolio, Nacrt zakona o policiji se povlači iz procedure

  Nakon brojnih zamerki na Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima, on je povučen iz procedure, kaže ministar Aleksandar Vulin, a na taj potez se odlučio, kako stoji u saopštenju MUP-a, nakon što ga je zamolio lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (10) detaljnije
 • Rad sa počiniocima sprečava ponavljanje nasilja; foto: Pixabay

  Aktivistkinje: Diskriminacija je što pomoć nasilnicima finansira Republika, a podršku žrtvama opštine

  Sigurne kuće i krizne centre za žene žrtve nasilja, prema nedavno usvojenom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, finansiraće lokalne samouprave, dok će psihosocijalna pomoć nasilnicima biti finansirana iz republičkog budžeta. Iz Centra za devojke i Ženske platforme za razvoj Srbije ovu odredbu vide kao spornu jer smatraju da gradovi i opštine nemaju dovoljno novca za ovu vrstu pomoći, te da ona diskriminiše žrtve nasilja.

  (4) detaljnije
 • sve manji broj beba

  Vučić predložio po 5.000 evra za svako rođeno dete, iz Udruženja mama kažu da novac često nije presudan

  Nakon najave presednika Srbije Aleksanda Vučića, da će se u narednom periodu raditi na izmeni zakona što ima za cilj podsticaj rađanja dece i podršku porodiljama, na njegov predlog, u iznosu od 5.000 evra, oglasilo se Udruženje Mame su zakon. Kažu da se nakon trogodišnje primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom može zaključiti da kod porodica sa više dece novac ne igra glavnu ulogu.

  (37) detaljnije
 • viši sud niš

  Niški advokati protestuju zbog novog tumačenja Zakona po kome banke mogu da naplate građanima troškove obrade kredita

  Nakon najave i predloga za usvajanje Zakona kojim se omogućava da banke imaju pravo da naplaćuju troškove obrade kredita, kao i da stari postupci mogu da trpe reviziju postupka, te će građani morati da vrate sve što im je banka neosnovano uzela, kao i troškove sudskih postupaka, niški advokati će svoje protivljenje iskazati protestom. Okupljanje je zakazano za ponedeljak, od 14 sati u parku kod Suda.

  (21) detaljnije
 • policija gužva

  Sindikat policije: Brojni razlozi da se rok za preregistraciju oružja produži

  Da je preregistracija oružja preskupa, te da građani masovno vraćaju oružje u policijskim stanicama jer nemaju novca i da se time stvaraju velike gužve, smatraju u Sindikatu policije i policijskih starešina, a zahtev da se produži preregistracija oružja poslali su i predsednku Vučiću. Predlog za pomeranje roka Skupštini Srbije podneli su i pojedini poslanici vladajuće većine.

  (10) detaljnije
 • Cevi korodirale

  Ministarstvo: Uvaženi predlozi, izmene Zakona ne tiču se MHE

  Nakon što su aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine ukazali da je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji namerno napisan preširoko i ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, reagovali su iz Ministarstva građevine i saopštavaju da je prihvaćen amandman kojim je precizirano da se radi samo o izgradnji objekata za proizvodnju energije iz biomase. Cilj zakona je korišćenje energetskih potencijala poljoprivrednih gazdinstava, korišćenje biomase i drugih otpada koji se javljaju u poljoprivrednoj proizvodnji.

  (2) detaljnije
 • Autor se fotografijom bavi od 2014. godine

  Branioci reka iz Pirota traže izmenu Zakona o planiranju i izgradnji

  Da je predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji koji se nalazi pred poslanicima Skupštine Srbije namerno napisan preširoko, te da time ostavlja mogućnost da se mini-hidrocentrale grade i van prostornih planova, smatraju u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine i pozivaju poslanike da ne glasaju za ovaj predlog zakona.

  (1) detaljnije
 • opstina crna trava

  I Crna Trava menja svoj Statut

  Nakon što su u pripreme novog Statuta, koji treba da se uskladi sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, krenuli Leskovac i Niš, i nadležni u Crnoj Travi rade na novom tekstu Statuta. Građani svoje predloge i sugestije šta bi trebalo promeniti mogu slati do 7. decembra, a javna rasprava održaće se 10. decembra u sali Doma kulture u Crnoj Travi u 14:30.

  detaljnije
 • Hapšenja povezana sa izdavanjem bugarskih pasoša

  Ministar policije najavio izmene zakona kojima bi nasilnici bili strožije kažnjavani

  U MUP-u kažu da će aktuelni ministar Nebojša Stefanović tražiti strožije zakonske kazne za nasilnike, a naročito za one koji ponavljaju krivična dela. Iako se ovo odnosi na brojna krivična dela koja su praćena nasiljem, svakako je značajno u delu koji se tiče porodičnog nasilja, jer su poslednja istraživanja pokazala da nasilnici neretko nailaze na olakšavajuće okolnosti u srpskom pravosuđu.

  (3) detaljnije
 • Protest mame

  Mame ogorčene jer poslanici nisu razmatrali izmene Zakona o podršci porodici

  Iz Inicijative "Mame su zakon", posle neulaska predloga za izmenu štetnih odredbi Zakona za finansijsku podršku porodici sa decom u skupštinsku proceduru, konstatuju da 129 poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki u Srbiji ugroženo. Ističu da je većina onih koji sede u Narodnoj skupštini prespavala njihove predloge i time ostavila porodice na rubu egzistencije.

  (7) detaljnije
 • Macura selakovic

  O finansijskoj podršci roditeljima u emisiji "Zumiranje"

  Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom dospeo je u žižu javnosti zbog veoma malih naknada predviđenih za majke tokom porodiljskog odsustva i za negu deteta, a upravo o ovoj gorućoj temi u emisiji "Zumiranje" govorile su Bojana Selaković iz Udruženja "Roditelj" i narodna poslanica Tatjana Macura.

  (1) detaljnije
 • Tatjana Macura

  "Mame su zakon": Hiljade porodica od sutra neće imati od čega da živi

  Upozoravajući na odredbe novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom koje ugrožavaju egzistenciju i diskriminišu mnoge majke u Srbiji, pokretačica Inicijative "Mame su zakon" i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je i da su mnoge radnice nevidljive za sistem, te da i zbog njih obračun naknade za porodiljsko mora da se promeni. Predlog ove Inicijative je da sve porodilje primaju minimalac, a da se uvede i varijabla koja bi uzimala u obzir i radni staž majki.

  (4) detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Danas u Nišu protest mama nezadovoljnih novim Zakonom o podršci porodici

  Trudnice, mame, porodilje, kao i očevi i ostali građani koji su oštećeni novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici, kako je najavljeno iz Inicijative "Mame su zakon", okupiće se danas od 17 sati na Trgu kralja Milana u Nišu.

  (3) detaljnije
 • pavle dimitrijević - crta - juzne vesti

  Pavle Dimitrijević: Građani više veruju Deda Mrazu nego državi

  Izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama vlast ugrožava temelje demokratije, navodi zamenik programskog direktora CRTE Pavle Dimitrijević, a time se stavlja i omča oko vrata istraživačkom novinarstvu. Građani treba da ustanu i da odbrane svoje pravo da kontrolišu političare i institucije ili će uskoro informacije moći da “traže samo od Deda mraza”.

  (12) detaljnije
 • deda mraz

  Nišlije preko Deda Mraza mogu da "zatraže" informacije od javnog značaja

  Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana na Trgu kralja Milana u Nišu u četvrtak od 15 do 17 sati. Aktivisti pozivaju građane da se informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

  detaljnije
 • zgrada opstine leskovac

  Leskovac menja svoj Statut

  Kako bi se Statut Grada Leskovca uskladio sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, koji, između ostalog, predviđa veće učešće građana u odlučivanju, gradski većnici doneli su odluku da se krene sa pripremom novog. Ovu odluku treba da podrže i leskovački odbornici na sledećoj sednici Skupštine.

  detaljnije
 • Gradska kuća Niš

  Gradsko veće formiralo komisiju za promenu Statuta Niša

  Šestočlana komisija koja će razmatrati promenu Statuta grada Niša i učestvovati u pripremi i izradi organizacionih akata Grada, formirana je na Gradskom veću. Među članovima komisije su, kako je rekla načelnica Službe za poslove Gradskog veća Marina Janković, i gradonačelnik Niša, njegov pomoćnik, načelnik Gradske uprave, kao i gradski pravobranilac.

  (3) detaljnije
 • Gradska kuća

  Grad Niš opet menja svoj Statut

  Jedan od najvažnijih dokumenata Grada - Statut, uskoro će u Nišu opet biti izmenjen. Ta procedura bi trebalo da počne sutrašnjom sednicom Gradskog veća, a završetak se očekuje u narednih nekoliko meseci. Kako objašnjava Marko Tomašević iz Stalne konferencije gradova i opština - SKGO, najvažnije izmene odnose se na veće učešće građana u odlučivanju, a sve treba da bude usklađeno sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi.

  (9) detaljnije
 • preduzetnik

  Učešće udruženja zanatlija i sindikata neophodno za kvalitetan zakon

  Brojni problemi sa kojima se susreću zanatlije i manji preduzetnici u Srbiji posledica su neusklađenog i starog Zakona o zanatstvu, pošto na novi čekaju već deset godina. Da bi on bio kvalitetan, objašnjava predsednik Udruženja zanatlija i preduzetnika Niša Goran Popadić, neophodno je da se prilikom izrade konsultuju sindikati i uduženja poslodavaca, kao što to Evropska unija radi sa Evropskom asocijacijom zanatlija, malih i srednjih preduzeća.

  (1) detaljnije
 • protest

  Veće učešće građana u odlukama vlasti nakon izmena zakona

  Nakon izmena Zakona o lokalnoj samoupravi građani će moći više da se pitaju o trošenju svojih para, jer mogu da učestvuju u kreiranju budžeta i planiranju investicija u gradovima i opštinama u kojima žive. Pored toga, imaće priliku da sa 100 potpisa traže javnu raspravu za bilo koju odluku koju donosi lokalni parlament.

  (1) detaljnije