Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izviđači

 • Izviđači marame

  Niš potvrdio da je izviđački grad - svi odredi dobili najviša priznanja

  Kako je kraj godine u izviđačkim krugovima rezervisan za ocenu učinka, sabiranje utisaka i dodelu priznanja, ovog puta ona su uručena na tradicionalnoj smotri u Valjevu, a Niš je ponovo, po broju ovih nagrada, nadmašio sve ostale gradove. Svih 7 registrovanih odreda dobilo je priznanje “Odred orlova”, a najviša priznanja dobile su i čete i pojedinci.

  (1) detaljnije
 • U petak uveče izviđače očekuje kulturno-zabavni program; foto: Odred izviđača Josif Pančić

  Akcija niških izviđača o bezbednosti u saobraćaju

  Putni znaci, boje na semaforu i zebre na pešačkom prelazu, biće samo neke od tema koje ći biti obuhvaćenom tradicionalnom akcijom Odreda izviđača “Lola” iz Niša, namenjenom za najmlađe izviđače. Akcija će, kažu u odredu, biti organizovana u subotu 14. oktobra u Niškoj Banji.

  detaljnije
 • Šatori akcija izviđačka

  Izviđačko takmičenje Kup kralja Petra Prvog u Pasi Poljani

  Svoju brzinu, poznavanje topografije, signalizacije i snalaženja na nepoznatom terenu, mlađi i stariji izviđači i planinke imaće šanse da pokažu na takmičenju Kup kralja Petra Prvog, koje se održava od 15. do 17. septembra u Nišu.

  detaljnije
 • Podizanje šatora

  Preko 300 izviđača iz cele Srbije takmiči se u Nišu

  Još od davne 1981. takmičenje Izviđačke igre Srbije održava se svake godine, a ove je Nišu po četvrti put pripala čast da bude domaćin. Brzinsko vezivanje čvorova, podizanje i spuštanje šatora, izrada splava i štafetno plivanje, samo su neke od disciplina u kojima će se ovog vikenda nadmetati preko 300 mlađih i starijih izviđača sa prostora cele Srbije.

  detaljnije
 • Od šatora napravili mali grad

  Izviđači i planinke na šumskoj školi u Cerju

  Od onoga što pronađu u prirodi, mladi izviđači i planinke iz 19 izviđačkih odreda u Srbiji, pravili su sve što im je potrebno za život u kampu: sušilice za veš, kante za smeće, cipelarnike, ogradu, kapiju, čiviluke i držače za lampu. Oni borave u Cerju nadomak Niša i tamo će biti do kraja meseca, a od šatora su napravili čitav mali grad u kome uče izviđačke veštine.

  (1) detaljnije
 • Pripremali ono što nađu u prirodi

  Čorba i jaja od kornjače na meniju izviđača Kopnene vojske

  Na obuci za preživljavanje u prirodi, koja već nedelju dana traje na Jasenovim vodama na Malom Jastrepcu, izviđači srpske Kopnene vojske su morali da jedu ono što pronađu na terenu, pa se tako na njihovom meniju našla čorba od kornjače, ali i insekti. Mlađi vodnik čete Bojan Janković kaže da su obučeni izviđači “u šumi kao u samoposluzi” i da za njih uvek ima hrane.

  (7) detaljnije
 • Izviđači niški Državni izviđački višeboj

  Niški izviđači najbolji na Državnom prvenstvu

  Još jednom su niški izviđači pokazali da su najbolji u Srbiji u topografiji i snalaženju u nepoznatom prostoru pomoću mape i busole. Sedam niških ekipa otputovalo je u Starčevo na Državni izviđački višeboj, a svi su se vratili sa peharima.

  detaljnije
 • Basket

  Humanitarni turnir u basketu, malom fudbalu i stonom tenisu

  Svi oni koji žele da budu humani, a pri tom se i takmiče u malom fudbalu, basketu ili stonom tenisu, imaće priliku da svoje umeće pokažu na turniru “Igraj humano”. Takmičenje je zakazano za 9. jul od 17 sati na terenu “Sprite”, pored vrtića “Zvončići”.

  detaljnije
 • Izviđaci Saveza grada Niša u Šapcu na Smotri Srbije, kamp Šar planina

  Dva izviđačka takmičenja ovog vikenda u Cerju

  Gradski izviđački orijentacioni višeboj i Lola, dve su akcije koje će se od 9. do 11. juna održati u Izviđačkom centru "Cerje", nadomak Niša. U Odredu izviđača Lola kažu da očekuju oko 400 osnovaca i srednjoškolci sa prostora bivše Jugoslavije, dok će na drugoj aktivnosti nastupiti najbolje ekipe iz Niša.

  detaljnije
 • Gradska bašta

  Niški izviđači ovog vikenda uče istoriju i čiste Tvrđavu

  Istorijski čas za najmlađe, klasične izviđačke discipline, čišćenje Tvrđave, postavljanje ekoloških poruka i kućica za ptice, obeležiće redovnu smotru niškog Saveza izviđača koja se održava 20. i 21. maja, kaže starešina Momčilo Petković. Novina je što će se izviđači ponovo okupiti u niškoj Tvrđavi, a više pažnje će posvetiti ekologiji.

  (1) detaljnije
 • U petak uveče izviđače očekuje kulturno-zabavni program; foto: Odred izviđača Josif Pančić

  Odred izviđača Josif Pančić organizuje marš u Niškoj Banji

  Šetajući stazom dugom 15 km po okolini Niške Banje, na taj način se upoznajući sa njenim prirodnim lepotama, a uz simbolično sađenje omorike, izviđači će provesti vikend od 21. do 23. aprila, a ogranizatori iz odreda Josif Pančić očekuju preko 150 učesnika.

  detaljnije
 • Promovisanje zdravih stilova života i druženje u prirodi; foto: Odred izviđača "Remizijana"

  Izviđači iz Bele Palanke i Pirota se družili i učili u Krupcu

  Četvorodnevni kamp u Krupcu, mestu nadomak Bele Palanke, na kome je boravilo oko 40 izviđača odreda Remizijana i Pirot, omogućio im je da provedu vreme drugačije u odnosu na većinu njihovih vršnjaka, uživaju u prirodi, nauče nešto novo o životu u njoj i oprobaju se u različitim igrama i sportovima.

  detaljnije
 • Niški izviđači odlični u topografiji; foto: Mihajlo Stanković

  Izviđači odreda Lola prvi na takmičenju u Bosni

  Jedina ekipa koja je predstavljala Niš i Srbiju na "Zeničkom orjentacionom takmičenju", koje je okupilo brojne izviđače sa prostora bivše Jugoslavije, bila je ekipa Odreda izviđača Lola, koja je ubedljivo osvojila 1. mesto.

  (1) detaljnije
 • Učestvovalo 18 izviđača i članica Krovne organizacije mladih; foto: Marko Pekić

  Niški izviđači učili o veštinama promocije svoje organizacije

  U improvizovanom televizijskom i radio studiju, a uz pomoć profesionalnih novinara, oko 20 izviđača, članova svih 8 niških odreda, u Cerju, malom mestu pored Niša, učilo je o veštinama javnog nastupa i korišćenju interneta u svrhe promocije svoje organizacije.

  detaljnije
 • izviđači

  Odred izviđača “Lola” proslavio 56. rođendan

  Više od 250 izviđača svih uzrasta najbrojnijeg niškog odreda “Lola”, proslavilo je njegov 56. rođendan. Oni koji su se najviše zalagali i savladali program predviđen za svoju kategoriju dobili su priznanja: letove, zvezde i krinove.

  detaljnije
 • Bodljikava žica u logoru

  Izviđači i ove godine marširaju “Tragom logoraša”

  Od bekstva iz nacističkog logora “12. februar” kada je 105 zarobljenika doseglo slobobodu, prošlo je 75 godina. Savez izviđača Niša ove godine 56. put organizuje marš posvećen hrabrosti i stradanju logoraša.  

  (1) detaljnije
 • Niški izviđači najbolji u kategoriji do 20 godina; foto: Aleksa Budaković

  Mladi niški izviđači se najbolje snašli na nepoznatom terenu

  Veštine u orjentaciji na nepoznatom terenu najbolje su pokazali mladi niški izviđači iz redova odreda „Mija Stanimirović“, koji su na tradicionalnim „Novembarskim susretima izviđača“ u Banja Luci, ovojili prvo mesto u kategoriji do 20 godina.

  detaljnije
 • Izvidjaci.jpg

  "Jesenje radosti" za najmlađe izviđače

  Stotinak najmlađih izviđača iz Niša i Bele Palanke takmičiće se u subotu 24. septembra u 9 sati u Parku Svetog Save na 19. "Jesenjim radostima".

  detaljnije
 • izvidjaci-foto-Nikola-Markovic

  Na Noćnom orijentacionom takmičenju rekordan broj izviđača

  “Naoružani” lampama, vrećama za spavanje i busolama, 110 izviđača iz zemlje i sveta savladavalo je prepreke po 15 km dugoj stazi na tradicionalnom Noćnom orijentacionom takmičenju “Đuka 2016”. Ovo je najveći broj skauta u poslednjih 25 godina.

  detaljnije