Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izviđači

 • Poletarčeva jelka izviđači

  Najmlađi izviđači iz Niša i Bele Palanke učili i igrali se na “Poletarčevoj jelki”

  Poslednja izviđačka akcija u 2018. godini “Poletarčeva novogodišnja jelka” bila je posvećenima najmlađim članovima organizacije, pa se u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” okupilo 250 poletaraca i pčelica iz Niša i Bele Palanke. Mnogo toga naučili su mališani, s obzirom na to da su obišli i obućara, radionicu za izradu sveća, kao i Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”.

  (7) detaljnije
 • Izviđači Cerje

  Niški izviđači najbolji u Srbiji

  Da im nema ravnih kada je reč o orijentaciji, topografiji, signalizaciji i izradi zaklona pokazali su i ove godine izviđači iz Niša, koji su na Državnom izviđačkom višeboju osvojili većinu pehara, uključujući i one namenjene državnim prvacima u svim kategorijama. Prvenstvo Srbije ove godine održano je u selu Cerje nadomak Niša.

  (1) detaljnije
 • Izvidjacka-akcija;-foto:-Odred-izvidjaca-Josif-Pancic

  U parku Čair izviđačka akcija u kojoj najmlađi postaju superheroji

  Ovogodišnja tradicionalna jesenja akcija izviđačkog Odreda "Josif Pančić" iz Niša, kako najavljuju, omogućiće najmlađim skautima da postanu superheroji na jedan dan, a u tome će pored Nišlija učestvovati i poleterci i pčelice iz Bele Palanke. Akciju organizuju u subotu 22. septembra u parku Čair.

  detaljnije
 • Izviđači Stoliv

  "Pohod na začarano blago" ispunio kraj raspusta niškim izviđačima

  Izleti do tvrđave Goražde, Tivta i Gospe od Škrpjela, pravljenje čvorova za marame, brodića, maski i maketa, iscrtavanje majica i brojne druge aktivnosti ispunile su poslednje dane raspusta izviđačima koji su boravili u kampu niškog Odreda izviđača Lola. “Pohod na začarano ostrvo” bila je tema ovogodišnje izviđačke smene u Stolivu, a učestvovalo je više od 140 “skauta” iz Niša, Broda, Sarajeva i Zenice.

  detaljnije
 • izviđali

  Grčki izviđači sagradili letnju učionicu u Cerju kod Niša

  Druženjem, obilaskom istorijskih spomenika, ali i izgradnjom letnje učionice za četrdesetak đaka u Cerju, obeležen je susret izviđača iz Atine i onih iz Niša iz odreda “Lola”.

  detaljnije
 • Rafting izviđači

  Niški izviđači na smotri u Makedoniji

  Poput Olimpijskih igara, izviđačke smotre organizuju se jednom u četiri godine, pa se željno iščekuju, a ove godine niški izviđači rešili su da posete onu koju organizuju Makedonci, nedaleko od Ohrida. Oko 100 Nišlija boravi tamo trenutno, a kažu da su im dani ispunjeni brojnim aktivnostima, poput raftinga, jedriličarstva i streličarstva.

  detaljnije
 • izvidjaci-mapa

  U Nišu se takmiče izviđači sa prostora bivše Jugoslavije

  Trodnevna akcija Izviđačko-orjentacioni višeboj "Lola", kako najavljuju organizatori, okupiće u Cerju, nadomak Niša, od 8. do 10. juna izviđače i planinke iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i nekoliko gradova Srbije. Svi oni nadmetaće se u petnaest takmičarskih disciplina.

  detaljnije
 • izviđači, 43.Čika Dragi, foto: OI Mija

  Izviđački višeboj “Čika Dragi” okupio 22 ekipe u Nišu

  Na 43. Izviđačkom višeboju “Čika Dragi” održanom u Nišu od 11. do 13. maja učestvovale su 22 ekipe. Dok je prvo mesto u kategoriji mlađih izviđača osvojila ekipa iz Niša, najbolji među starijim izviđačima bili su Banjalučani.

  detaljnije
 • Lola izviđači kamp

  Mladi izviđači učili i zabavljali se u prirodi u okolini Niša

  Oko 100 učesnika je provelo pet dana u Izviđačkom centru "Cerje" tokom prvomajskih praznika, a ovu akciju je za svoje članove organizovao je odred izviđača Lola.

  detaljnije
 • Marš Stazama akademika Josif Pančić

  Izviđači iz Srbije i Makedonije na maršu u Sićevu

  “Stazama akademika Josifa Pančića” tradicionalna je izviđačka akcija koja će ove godine, najavljuju organizatori, ugostiti preko stotinu izviđača iz svih krajeva Srbije i Makedonije. Od 27. do 29. aprila oni će boraviti u Sićevu, odakle će krenuti na stazu dugu 15 km do sela Oreovac.

  detaljnije
 • Izviđači Zimske olimpijske igre

  Niški izviđači učestvovali na omladinskom kampu u Južnoj Koreji

  Priliku da se upoznaju sa različitim kulturama iz celog sveta, prisustvuju Zimskim olimpijskim igrama, skijaju i veslaju imalo je dvoje izviđača iz Niša na Omladinskom olimpijskom kampu u Južnoj Koreji.

  detaljnije
 • Izviđači marama košulja

  Tradicionalni izviđački marš “Tragom logoraša - 12. februar”

  Oko 200 izviđača i planinki marširaće “tragom logoraša”, koji su pre 76 godina pobegli iz nacističkog logora na Crvenom krstu. Po 57. put, na ovaj način će niški izviđači i njihovi gosti 11. i 12. februara, kako kažu u Savezu izviđača Niša, odati poštu stradanju, hrabrosti i patriotizmu.

  (1) detaljnije
 • Izviđači marame

  Niš potvrdio da je izviđački grad - svi odredi dobili najviša priznanja

  Kako je kraj godine u izviđačkim krugovima rezervisan za ocenu učinka, sabiranje utisaka i dodelu priznanja, ovog puta ona su uručena na tradicionalnoj smotri u Valjevu, a Niš je ponovo, po broju ovih nagrada, nadmašio sve ostale gradove. Svih 7 registrovanih odreda dobilo je priznanje “Odred orlova”, a najviša priznanja dobile su i čete i pojedinci.

  (1) detaljnije
 • U petak uveče izviđače očekuje kulturno-zabavni program; foto: Odred izviđača Josif Pančić

  Akcija niških izviđača o bezbednosti u saobraćaju

  Putni znaci, boje na semaforu i zebre na pešačkom prelazu, biće samo neke od tema koje ći biti obuhvaćenom tradicionalnom akcijom Odreda izviđača “Lola” iz Niša, namenjenom za najmlađe izviđače. Akcija će, kažu u odredu, biti organizovana u subotu 14. oktobra u Niškoj Banji.

  detaljnije
 • Šatori akcija izviđačka

  Izviđačko takmičenje Kup kralja Petra Prvog u Pasi Poljani

  Svoju brzinu, poznavanje topografije, signalizacije i snalaženja na nepoznatom terenu, mlađi i stariji izviđači i planinke imaće šanse da pokažu na takmičenju Kup kralja Petra Prvog, koje se održava od 15. do 17. septembra u Nišu.

  detaljnije
 • Podizanje šatora

  Preko 300 izviđača iz cele Srbije takmiči se u Nišu

  Još od davne 1981. takmičenje Izviđačke igre Srbije održava se svake godine, a ove je Nišu po četvrti put pripala čast da bude domaćin. Brzinsko vezivanje čvorova, podizanje i spuštanje šatora, izrada splava i štafetno plivanje, samo su neke od disciplina u kojima će se ovog vikenda nadmetati preko 300 mlađih i starijih izviđača sa prostora cele Srbije.

  detaljnije
 • Od šatora napravili mali grad

  Izviđači i planinke na šumskoj školi u Cerju

  Od onoga što pronađu u prirodi, mladi izviđači i planinke iz 19 izviđačkih odreda u Srbiji, pravili su sve što im je potrebno za život u kampu: sušilice za veš, kante za smeće, cipelarnike, ogradu, kapiju, čiviluke i držače za lampu. Oni borave u Cerju nadomak Niša i tamo će biti do kraja meseca, a od šatora su napravili čitav mali grad u kome uče izviđačke veštine.

  (1) detaljnije
 • Pripremali ono što nađu u prirodi

  Čorba i jaja od kornjače na meniju izviđača Kopnene vojske

  Na obuci za preživljavanje u prirodi, koja već nedelju dana traje na Jasenovim vodama na Malom Jastrepcu, izviđači srpske Kopnene vojske su morali da jedu ono što pronađu na terenu, pa se tako na njihovom meniju našla čorba od kornjače, ali i insekti. Mlađi vodnik čete Bojan Janković kaže da su obučeni izviđači “u šumi kao u samoposluzi” i da za njih uvek ima hrane.

  (7) detaljnije
 • Izviđači niški Državni izviđački višeboj

  Niški izviđači najbolji na Državnom prvenstvu

  Još jednom su niški izviđači pokazali da su najbolji u Srbiji u topografiji i snalaženju u nepoznatom prostoru pomoću mape i busole. Sedam niških ekipa otputovalo je u Starčevo na Državni izviđački višeboj, a svi su se vratili sa peharima.

  detaljnije