Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

izvoz robe

 • slobodna zona

  Slobodna zona: Pad prometa i do 50 odsto u naredna 2 meseca

  Od 26 kompanija, koliko ih posluje unutar Slobodne zone Pirot , polovina njih ne radi, a među njima je i 7 velikih kompanija. Zbog toga ona posluje sa 20 % gubitka u logistici, objašnjava direktor Dragan Kostić, a u narednim mesecima, kako kaže, poslovanje transporta i logistike umanjiće se i do 50 %.

  (4) detaljnije
 • Preko Japana i do drugih azijskih država i Amerike

  Pirotski gumeni opanak ide u Japan

  Nakon što će gumene čizme proizvedene u Pirotu ubuduće nositi vojnici NATO snaga širom sveta, drugi proizvod iz fabrike Tigar - opanak, pronašao je put do Japana, gde će se ovaj proizvod izvoziti. Odatle, svoje kupce pronaći će i u Americi, Tajvanu, Južnoj Koreji i Vijetnamu.

  (8) detaljnije
 • I NATO vojnici u pirotskim čizmama

  Čizme iz Pirota na nogama NATO vojnika

  U budućim intervencijama spasavanja koje budu obavljali, vojnici NATO snaga širom sveta nosiće čizme proizvedene u pirotskoj fabrici "Tigar", a ceo posao ova fabrika, čiji je većinski vlasnik država, obaviće preko strateškog partnera iz Poljske. Ranije je ugovorena saradnja i sa finskom i švedskom vojskom.

  (6) detaljnije
 • breskve

  Nova hapšenja u Aleksincu zbog prodaje grčkog voća kao da je srpsko

  Nekoliko meseci nakon hapšenja petorice zbog prodaje grčkog voća kao da je srpsko, policija u Aleksincu uhapsila je još petoricu. Sumnjiče se da su nektarine i breskve lažno predstavljali kao da su rasle u Srbiji i prodavali ih u Rusiji, navode u saopštenju, a sumnjaju da je akciju ponovo organizovao direktor jedne aleksinačke firme i omogućio zaradu od oko 100 miliona dinara.

  (3) detaljnije
 • Breskve

  Uhapšeni iz aleksinačkih firmi zbog izvoza grčkog voća kao da je srpsko

  Zbog sumnje da su za voće uvezeno iz Grčke izrađivali lažnu dokumentaciju kako bi ga, kao da je srpskog porekla, prodavali u Rusiji, policija je uhapsija odgovorne u dve aleksinačke firme i još jednoj u blizini Beograda.

  (4) detaljnije
 • izvoz

  3 okruga sa juga imaju 10 puta veći izvoz u EU nego u Rusiju

  Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, prema podacima Regionalne privredne komore za 2018. godinu, u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, a u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan izvezli su robu vrednu 91 milion dolara. Za razliku od ostatka Srbije, ova 3 okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

  (2) detaljnije
 • novi proizvodni pogon filip moris

  "Filip Moris": Raste izvoz cigareta, pokrenut novi pogon u Nišu

  Kako bi automatizovali upravljanje gotovim proizvodima u kompaniji "Filip Moris" pokrenuli su u Nišu novi pogon vredan 3 miliona dolara, ali objašnjavaju da zbog toga neće smanjiti broj radnika. Ovaj pogon treba da poveća proizvodnju i izvoz, kako dodaju, a deo je trogodišnjeg investicionog ciklusa vrednog 44 miliona dolara.

  (3) detaljnije
 • Finski i Švedski vojnici u čizmama proizvedenim u Pirotu

  Skandinavska vojska u obući iz Pirota

  Vojnici finske armije, ali i oni u Švedskoj, ubuduće će svoje dužnosti obavljati u čizmama proizvedenim u pirotskoj fabrici "Tigar". Oko 15.000 pari specijalne, letnje i zimske obuće tokom 2018. i 2020. godine, kažu u ovoj fabrici, biće isporučeno finskoj vojsci, dok će u 2019. godini sličnu obuću dobiti i vojnici Švedske armije.

  (1) detaljnije
 • "Niško pivo" u Americi skupo

  "Niško pivo" piju i u Americi

  Pivopije u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu, odnedavno mogu da se osveže i "Niškim pivom", ali umesto 100 dinara koliko ono u proseku košta u niškim kafanama, u američkim moraju da izdvoje čak 10 dolara. Nova tura piva poslata je u Sjedinjene Američke Države prošle nedelje, a kako kaže savetnik i bivši generalni direktor Pivare Nikola Karanović, “Niško” će se prodavati i u marketima.

  (8) detaljnije
 • izvoz

  "Tigar" i "Filip Moris" među 4 najveća izvoznika

  Sa vrednošću izvoza od 160 miliona evra pirotski "Tigar Tyres" drugi je na listi najvećih izvoznika Srbije za prvu polovinu ove godine koju je objavilo Ministarstvo finansija Srbije. Četvrti je "Filip Moris" iz Niša sa 110, a 13. "Leoni" iz Prokuplja sa 73 miliona evra.

  (7) detaljnije
 • leoni

  Sve veća trgovinska razmena sa Evropskom unijom

  Firme Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga u prva tri meseca 2016. godine imale su razmenu sa inostranstvom u iznosu od nešto više od 513 miliona dolara, od čega je vrednost izvoza preko 294 miliona, što je 74 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

  (3) detaljnije
 • lavanda

  Nedovoljno iskorišćen potencijal za organsku proizvodnju

  I dok se organska proizvodnja u Evropskoj uniji uvećava i prostire se na 10,3 miliona hektara ili 5,9% poljoprivrednog zemljišta, u Srbiji su, prema poslednjim podacima, organski proizvodi na oko 9.400 hektara, što je 0,28 % od ukupnih obradivih površina. 

  (1) detaljnije
 • med

  Vrhunski kvalitet - najveći adut srpskog meda na tržištu EU

  Na jugu Srbije, gde se zbog prirodnih predela poput Suve i Stare planine ili Vlasinskog jezera proizvodi med izuzetnog kvaliteta, sve je više pčelara, a kako kažu u Savezu pčelarskih organizacija Srbije, jedan od razloga je i što je srpski med veoma konkurentan na tržištu Evropske unije.

  (2) detaljnije
 • burek-sa-spanaćem-2-usa

  Od pekare s vodenicom do izvoza bureka u Ameriku

  Pekari, koji su u Gornjoj Trnavi kod Prokuplja još 1942. godine otvorili radnju, verovatno bi bili ponosni na četvrtu generaciju svojih naslednika koja je proizvodnju unapredila toliko da se njihov burek od septembra jede i u Americi.

  (6) detaljnije
 • tigar

  Veća trgovinska razmena juga Srbije sa inostranstvom

  Za prvih devet meseci ove godine, Nišavski, Pirotski i Toplički okrug povećali su obim uvoza i izvoza za 16 odsto, čime je ostvaren suficit u trgovinskoj razmeni sa inostranstvom od preko 150 miliona dolara. 

  (2) detaljnije
 • jagnje-stocarstvo-ilustracija-foto-Aleksandar-Kostic-Juzne-vesti.JPG

  Izraelci zainteresovani za svrljišku jagnjad

  Predstavnici izraelske kompanije koja se bavi izvozom stoke zainteresovani su za otkup jagnjadi poznate rase svrljiške pramenke, a o detaljima izvoza juče su razgovarali sa predstavnicima lokalne samouprave.

  detaljnije
 • elekronska industrija

  Nema velikih izvoznika iz Niša

  Na spisku 15 najvećih izvozika iz 2013. godine, koji je objavilo Ministarstvo finansija, nema nijednog iz Niša, a samo je jedan sa juga Srbije.

  (3) detaljnije
 • med-*flickr-siona-karen*.jpg

  Niški pčelari izvezli 35 tona meda

  U protekloj godini, u zemlje Evropske unije, otišlo je 35 tona niškog meda. Pčelari zadovoljni, ali kažu da uvek može bolje.

  (2) detaljnije