Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

javna rasveta

  • pppp 2

    "Prijavi problem" u Nišu: Stanari koji čiste prilaz nakon prolaska "Mediane" traže od nadležnih higijeničara

    Zapušteni automobili, smeće, udarne rupe, raskopani trotoari, zagađenje vazduha, ulična rasveta koja ne radi - neki su od problema na koje su se čitaoci, uobičajeno, žalili "Južnim vestima" preko aplikacije "Prijavi problem" na samom početku 2024. godine.

    (9) detaljnije
  • problemi 20

    “Prijavi problem”: Smeće i neispravna ulična rasveta najviše muče Nišlije

    Nezavršeni radovi na strujomerima zgrade zbog kojih stanari smatraju da su nebezbedni, udarne rupe, divlje deponije, napušteni psi, ulična rasveta koja ne radi, nebezbedni dečiji mobilijar, napušteni automobili - ponovo su neki od problema koje Nišlije prijavljuju preko aplikacije “Prijavi problem”.

    (3) detaljnije
  • bulevar nemanjica, svetla svetle, ulicna rasveta, nis 3, foto jv ljubica jocic

    Za zamenu svetiljki u Trgovištu više od 460.000 evra, opozicija tvrdi da menjaju ispravnu rasvetu

    Opština Trgovište platiće parama građana oko 54,8 miliona dinara, što je više od 460.000 evra, za rekonstrukciju javnog osvetljenja firmama Jugelektro iz Vranja i Luks-elektro iz Uba. U planu je zamena 770 svetiljki u Trgovištu i osam okolnih sela, a rok je tri meseca. Iz Narodnog pokreta Srbije kažu da je to bacanje novca građana i predizborna zamena ispravne rasvete.

    (7) detaljnije
  • rasveta nis; foto: čitalac

    Osvetljenje u Nišu povereno privatniku za 13,5 miliona evra na 15 godina - svetiljke nove, uštedu tek očekuju

    Jedan od najskupljih projekata u Nišu, koji građane košta čak 1,6 milijardi dinara, javno-privatno partnerstvo za osvetljenje koje su potpisali sa konzorcijumom oko Resalte, započet pre više od dve godine, trenutno je u fazi "garantovanja", kažu iz KLER-a i uveravaju da je svih dogovorenih 23.556 svetiljki zamenjeno novim i kvalitetnim, domaće proizvodnje. Ušteda novca i energije računa se tek od ove godine, za svih 12 meseci, ali očekuju da će biti ostvarena bar minimalna od oko 74 %.

    (17) detaljnije
  • bubanj rasveta 2

    Deo Bubnja u Nišu danima u mraku

    Ulična rasveta u dela Bubnja već danima je u kvaru, pa vozači moraju da koriste dugačka svetla, a pešaci koji moraju da prolaze stazom kod šume ka Pasi Poljani kažu da se osećaju nebezbedno. Iz JKP "Parking servis" kažu da će popraviti sijalice danas.

    (11) detaljnije
  • Polomljen stub ulične rasvete; foto: čitalac Prijavi problem

    Foto-vest: Polomljen stub ulične rasvete na niškom keju

    Stub ulične rasvete na keju u Nišu kod pešačkog mosta je polomljen, javljaju čitaoci, a kažu da ih zabrinjava što je on dodatno i pod teretom kablova i apeluju da nadležni reše problem.

    (6) detaljnije
  • Mrak oko Gradskog polja; foto: JV

    Oko Gradskog polja u Nišu od oluje nema osvetljenja

    Nedelju dana pred početak niškog džez festivala Nišvil deo iza Tvrđave gde se održava je u mraku, a stanovnici javljaju da ulično osvetljenje ne radi od poslednje oluje koja je bila pre dve nedelje. Prijavljuju i kvarove na drugim lokacijama Parking servisu koje je nadležno za popravke, ali kažu da su dobijali odgovore "znamo, nema ceo Niš", a novinari očekuju odgovore kada će problemi biti rešeni.

    (2) detaljnije
  • Ulična rasveta, Delta

    Svetla kod "Delte" u Nišu uključena i po danu

    Dnevno svetlo na Bulevaru Nemanjića u Nišu izgleda nije dovoljno, pa je ulična rasveta uključena i tokom ovog junskog dana kada je vreme pravo letnje. Slično kao u poznatoj pesmi Niška Banja - "sijalice danju gore, a noću se ne gase" danas je kod kružnog toka ispred Tržnog centra Delta u Nišu.

    (8) detaljnije
  • merdare

    Meštani Merdara dobili uličnu rasvetu, čekaju na ostala Vučićeva obećanja

    Nepunih mesec dana kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio lokalnoj vlasti u Kuršumliji da se Merdare pokrije javnom rasvetom, oni su to i uradili - završena je prva faza u dužini od 6 kilometara, a u toku je priprema za izvođenje druge faze koja podrazumeva radove prema selu Matarovi od 3 kilometra. Ipak, to je samo jedno od nekoliko obećanja koja su meštani dobili od Vučića tokom obilaska nedavne posete Kuršumlijskoj Banji, a meštani očekuju revitalizaciju puteva, pruge i otvaranja pogona Jumka.

    (2) detaljnije
  • javna rasprava2

    "Tajni investitor" gradiće na Paliluli i na štetu stanovnika - tvrdi niška opozicija

    Na današnjoj tročasovnoj raspravi o izmenama i dopunama Nacrta generalne regulacije područja opštine Palilula učešća građana gotovo da nije bilo, a ton i dinamiku javnoj raspravi dali su predstavnici niške opozicije koji su podneli skoro 20 primedbi. Razlog je, navode, zbog namere da se na preko 3 hektara zelene javne površine omogući izgradnja stambenog kompleksa investitoru "Tesla park d.o.o.“ - "tajnom investitoru" koga je gradonačelnica još ranije najavila.

    (15) detaljnije
  • Nova godina

    Manje novogodišnje rasvete u Nišu zbog štednje struje

    Za razliku od ranijih godina, novogodišnje kićenje Niša počinje nešto kasnije, a razlog je, kažu iz Grada, štednja. JKP Parking servis ovih dana počeće sa novogodišnjim kićenjem Niša, a kako je najavljeno iz Grada, rasveta će biti u manjem kapacitetu nego prethodnih godina zbog energetske krize.

    (7) detaljnije
  • IMG_20220322_143500

    Preko 16 miliona dinara za rasvetu na nezavršenom leskovačkom Trgu

    Nezavršeni leskovački Trg - do sada u mraku, uskoro bi trebalo da zasija pošto je izabrana firma koja će na njemu postaviti rasvetu. Vranjska firma Jugoelektro je dobila posao vredan 16,2 miliona dinara, a pored sada već čuvenog Trga, koji je svečano otvoren iako nije završen, osvetljenje će se postaviti i na trotoaru Bulevara oslobođenja.

    (16) detaljnije
  • bulevar nemanjica, svetla svetle, ulicna rasveta, nis 3, foto jv ljubica jocic

    Niš štedi, Bulevar sija

    U jeku priča o štednji struje, ranijim najavama da bi niška sela i manje prometne ulice mogli da budu u mraku od ponoći do 6 sati ujutru, na Bulevaru Nemanjića, kod Tržnog centra Delta planet i Lidla, ulična rasveta na razdelnom ostrvu sija i danju. Nije retkost u Nišu da "sijalice danju gore, a noću se gase", ali neke svetle neprekidno.

    (9) detaljnije
  • Vranje - Pošta, fontana

    Do kraja godine "Keep light" menja javnu rasvetu u Vranju za 4 miliona evra, gradonačelnik poziva na štednju

    Javna rasveta na teritoriji Vranja trebalo bi da do kraja godine bude zamenjena novim LED sijalicama, potvrdio je na sednici Skupštine gradonačelnik Slobodan Milenković govoreći o planu uštede električne energije, nakon što je sredinom jula u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma Keep light. Dok gradonačelnik najavljuje mere štednje, Vranjance će zamena i održavanje 6.168 svetiljki koštati 477,2 miliona dinara u 13 godina dugom partnerstvu sa "Keep light"-om.

    (5) detaljnije
  • Ekoopština Sotirovski

    Brojne niške ulice u mraku, ali Gradu nagrada za štedljivu javnu rasvetu

    Dok se stanovnici nekih delova grada žale da već dugo žive u mraku i da nemaju nikakvo ulično osvetljenje, Niš je od Ambasade Francuske dobio nagradu na konkursu “Ekoopština” za postavljanje štedljive javne rasvete. Time se na društvenim mrežama pohvalila gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja kaže da je za kratko vreme promenjeno dosta sijalica i da ukupno 23.500 njih treba zameniti štedljivim.

    (32) detaljnije
  • javna rasveta, osvetljenje

    Umesto uštede, Leskovčani "Keep light"-u plaćaju 160% više nego prošle godine

    Tokom 2021. godine iz budžeta Grada Leskovca za javnu rasvetu sa LED osvetljenjem koje je počelo da se koristi, utrošeno je 50,5 miliona dinara. Međutim, narodni poslanik Nebojša Cakić upozorava da je će javna rasveta Leskovčane u ovoj godini koštati čak 129 miliona dinara, što je, kako kaže, umesto umanjenja, uvećanje za 160%. Upravo je to razlog zašto će protiv načelnika Gradske uprave Miloša Cvetanovića, koji je potpisao ugovor sa "Keep light"-om, podneti krivičnu prijavu.

    (4) detaljnije
  • ulicna rasveta 13, nis, foto jv jelena misic

    Pre 114 godina Niš dobio javnu rasvetu, danas najavljuju gašenje sijalica zbog krize

    Kada je 21. septembra 1908. godine prestolonaslednik Đorđe Karađorđević svečano pustio u rad hidroelektranu "Sveta Petka", na ulicama Niša prvi put je bilo uključeno 3.000 svetiljki. Niš je dobio novi izgled, osvetljen svetiljkama sa krivim nosačima i ugrađenim sijalicama, a sada je pred najavom štednje i odluke da bi niška sela i manje prometne ulice mogli bi da budu u mraku od ponoći do 6 sati ujutru. I bez te štednje mnoge sijalice ne rade na uličnoj rasveti, pa su negde uključene i danju, a negde ne "gore" ni noću.

    (15) detaljnije
  • Zorana Mihajlović

    Ministarka Mihajlović u Nišu preporučila gašenje svake treće ulične svetiljke

    Zbog štednje struje, niška sela i manje prometne ulice mogli bi da budu u mraku od ponoći do 6 sati ujutru, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski, a ako se do tada ništa ne promeni, neće biti ni novogodišnje rasvete. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je iz Niša da restrikcija struje neće biti, ali da će preporuke o štednji postati obavezne nakon što ih usvoji Vlada.

    (64) detaljnije
  • niska banja, sijalice danju gore, foto citalac 2

    Foto-vest: Nišku Banju sijalice krase - danju gore, noću se ne gase

    "Dok se Evropa tušira hladnom vodom da prištedi na bojleru, u mojoj ulici u Niškoj Banji već danima po vasceli dan gore sijalice uličnog osvetljenja", požalio se jedan čitalac. Prizor je skoro kao i u poznatoj pesmi, samo što se ovde sijalice ne gase ni danju.

    (5) detaljnije
  • sijalice

    “Keep light” ponovo u akciji na jugu: U Vranju menjaju sijalice za 4 miliona evra

    Zamena starih novim LED sijalicama i održavanje rasvete Vranjance će koštati 477,2 miliona dinara, nakon što je u postupku javne nabavke pobedila beogradska firma “Keep light”, poznata po novogodišnjoj jelki od 83.000 evra, višemilionskim ukrasima, a južnjacima i po zameni sijalica u Leskovcu.

    (7) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: